Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»
Σημαντικά στοιχεία από την πενταετή λειτουργία της

Παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Κέρκυρα, τον περασμένο Δεκέμβρη

Στιγμιότυπο από παιδικό τουρνουά ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, με σύνθημα «Κόκκινη κάρτα σε όλα τα ναρκωτικά»
Στιγμιότυπο από παιδικό τουρνουά ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, με σύνθημα «Κόκκινη κάρτα σε όλα τα ναρκωτικά»
Την υψηλή συνάφεια μεταξύ χρήσης κάνναβης και εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, τα υψηλά ποσοστά της κάνναβης ως πρώτης ουσίας χρήσης και το αυξημένο αίτημα για απεξάρτηση απ' αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους», της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝ Κέρκυρας, που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα τον περασμένο Δεκέμβρη.

Τα στοιχεία αφορούν το προφίλ των εξαρτημένων ατόμων που απευθύνθηκαν στο θεραπευτικό πλαίσιο της Μονάδας και ζήτησαν βοήθεια, κατά την περίοδο 2013, μέχρι και τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται εισαγγελικές παραπομπές.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, με τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Μονάδας ήρθαν σε επαφή και ζήτησαν βοήθεια 250 άτομα. Εντάχθηκαν στο θεραπευτικό πλαίσιο 159 άτομα, εκ των οποίων το 25% ήταν γυναίκες. Από αυτές, το 47,5% ήταν πολυτοξικομανείς (παράλληλη χρήση ουσιών), το 35% ήταν εξαρτημένες από το αλκοόλ και το 17,5% ήταν εξαρτημένες από την κάνναβη.

Εμμεσα εξυπηρετήθηκαν 243 άτομα (γονείς, φίλοι, συγγενείς, αδέλφια, σύντροφοι). Συνολικά διεξήχθησαν 2.004 συνεδρίες.

Μικρότερη καταγεγραμμένη ηλικία χρήσης είναι τα 9 έτη και η ουσία χρήσης είναι τα εισπνεόμενα (διαλύτες, βενζίνη κ.λπ.). Αμέσως επόμενη ηλικία είναι τα 12 έτη (διαλύτες).

Το 37% των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια ήταν άνεργοι.

Από τα 159 άτομα που ξεκίνησαν τη θεραπεία απεξάρτησης, το 46,5% ήταν πολυτοξικομανείς, το 26,4% αλκοολικοί, το 14,4% είχαν εξάρτηση από την κάνναβη και ζήτησαν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, το 6,2% παρουσίαζαν εξάρτηση από το διαδίκτυο και το 5,6% εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

Η πρώτη ουσία χρήσης στην πολυτοξικομανία ήταν η κάνναβη σε ποσοστό 93,2%.

Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από την κάνναβη (ποσοστό 14,45%), το ποσοστό εκδήλωσης ψυχιατρικών νοσημάτων ανέρχεται σε 43%.

Το 22,6% παρουσίαζαν συνύπαρξη ψυχιατρικών διαταραχών και εξάρτησης (ΣΨΔΕ). Από αυτούς το 2,5% ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ, το 6,2% από την κάνναβη και το 13,2% ήταν πολυτοξικομανείς.

Από το 13,2% των ΣΨΔΕ είχαν όλοι ως πρώτη ουσία χρήσης την κάνναβη.

Από τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μονάδας, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Η υψηλή συνάφεια μεταξύ χρήσης κάνναβης και εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών. Το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού στις γυναίκες. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το υψηλό ποσοστό της κάνναβης ως πρώτης ουσίας χρήσης. Το υψηλό ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη. Η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά γίνεται στην ηλικία 13 - 15 ετών.

Τι είναι ο «Διάπλους»

Η Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους» λειτουργεί στην Κέρκυρα από το 2013 και παρέχει υπηρεσίες απεξάρτησης, τόσο για τους εξαρτημένους όσο και για τις οικογένειές τους. Η δημιουργία της προέκυψε ως αποτέλεσμα των αιτημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεσμικών και μη φορέων του νησιού και του ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος.

Η Μονάδα ανήκει στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρέχει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης.

Το θεραπευτικό πλαίσιο είναι «στεγνό», δεν χορηγεί υποκατάστατα. Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην ψυχοθεραπεία και διαρκεί 24 μήνες. Δέχεται αιτήματα στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια.

Από το 2013 συστάθηκε και η Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων, η μοναδική στη χώρα, στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Η Μονάδα είναι διεπιστημονική και τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει προγράμματα εκπαίδευσης από εξειδικευμένους επαγγελματίες στην ψυχολογική αντιμετώπιση καταστροφών και τραυματικών γεγονότων.

Βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και μπορεί να παρέμβει όπου απαιτείται για: Ψυχολογική στήριξη του γενικού πληθυσμού που έχει υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής, παροχή ανακούφισης και φροντίδας (δημιουργία κλίματος φροντίδας) των άμεσων και έμμεσων θυμάτων, παρακολούθηση των θυμάτων του γενικού πληθυσμού κ.ά. Αίτημα είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τέτοιων μονάδων στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση αρνείται την πιστοποίηση

Παρά το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια ο «Διάπλους» προσφέρει σημαντικό έργο στο νησί (και όχι μόνο), η κυβέρνηση αρνείται - παρά τις «δεσμεύσεις» της κατά καιρούς - να προχωρήσει στην αναγνώριση και την αναβάθμισή του, με την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την παροχή επίσημης πιστοποίησης και ένταξης στο δίκτυο παροχών υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης σε φορείς του νησιού και εκπροσώπους του «Διάπλου» κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο υπουργείο Υγείας, τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στην πρόσφατη ημερίδα, αποδεικνύονται «αδειανό πουκάμισο», καθώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού επιλογή και αυτής της κυβέρνησης είναι η διαχείριση του προβλήματος, υπηρετώντας την πολιτική «μείωσης της βλάβης».

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει την παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας μέσω του «Διάπλου», προωθεί τον «στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», μέσω του οποίου παραδίδει την πρόληψη και την απεξάρτηση στα ληξιπρόθεσμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Κι όλα αυτά σ' ένα νησί όπου η όξυνση του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης συνδέεται με ιδιαίτερες μεταβλητές (μεγάλη τουριστική κίνηση, πύλη εισόδου, ζητήματα νησιωτικής πολιτικής κ.λπ.) που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες αντιμετώπισής του...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ