Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Παγκόσμια πρωταθλήματα γρήγορου σκακιού

Ντ. Ντουμπόβ και Γ. Ζου
Ντ. Ντουμπόβ και Γ. Ζου
Με τα παγκόσμια πρωταθλήματα γρήγορου σκακιού έκλεισε σκακιστικά η χρονιά που πέρασε. Φέτος, τη διοργάνωση ανέλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία και οι αγώνες έγιναν στην Αγ. Πετρούπολη. Η προηγούμενη, όμως, διοίκηση της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) είχε αναθέσει τη διοργάνωση για τρία χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Προκειμένου, λοιπόν, να μη «σπάσει» το συμβόλαιο, η Σαουδική Αραβία διοργάνωσε τους αγώνες από κοινού με τη Ρωσία, αλλά σε αντίθεση με πέρυσι, δεν αποκλείστηκε καμία χώρα από τους αγώνες (πέρυσι δεν είχε δοθεί βίζα στους Ισραηλινούς) και δεν προέκυψαν σχετικές αντιδράσεις.

Οι αγώνες κράτησαν συνολικά πέντε μέρες, τρεις για ράπιντ (15 λεπτά συν 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση) και δύο για μπλιτς (3 λεπτά συν 2 δευτερόλεπτα ανά κίνηση). Στην ανοιχτή κατηγορία, πρωταθλητής στο ράπιντ αναδείχθηκε ο 22χρονος Ρώσος Ντ. Ντουμπόβ (Νο. 38 στον κόσμο), ενώ στην κατηγορία των γυναικών η Κινέζα Γουενζούν Ζου. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Ζου είχε κατακτήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κλασικού χρόνου σκέψης, ενώ η ομάδα της Κίνας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα στο Μπατούμι, με την Ζου στην πρώτη σκακιέρα. Στην «Παρτίδα της Εβδομάδας» θα βρείτε αναλυμένη μια παρτίδα του Χ. Νακαμούρα, ενός από τους ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο στο γρήγορο σκάκι.

Τους 15 γύρους ράπιντ διαδέχτηκαν 21 γύροι μπλιτς και το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μάγκνους Κάρλσεν, ενώ στο ράπιντ βρέθηκε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης, ανέκαμψε και βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στις γυναίκες, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρωσίδα Κατερίνα Λαχνό.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Σταυρούλα Τσολακίδου, λίγες μέρες μετά την πρωτιά στο Μαυροβούνιο και την επίτευξη νόρμας γκραν μετρ. Στο ράπιντ η Σταυρούλα τερμάτισε 55η, ενώ στην αρχική κατάταξη ήταν Νο. 86, και στο μπλιτς 59η, ενώ αρχικά βρισκόταν στο Νο. 94.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ