Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής οίκος υποβάθμισε Εθνική και Alpha

Ανησυχίες για τη νέα τράπεζα - κολοσσό εκφράζουν Ελληνες και ξένες τραπεζίτες

Ζωηρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha εκφράζουν στελέχη διαφόρων τραπεζών, που ανησυχούν προφανώς ότι δε θα αντέξουν τον ανελέητο ανταγωνισμό με τον υπό δημιουργία νέο τραπεζικό κολοσσό. Οι ανησυχίες αυτές - που αποσιωπούνται από τον οικονομικό Τύπο και την κυβέρνηση - στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η συγχώνευση δεν πρόκειται να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ούτε για τις ίδιες τις συγχωνεύομενες τράπεζες, ούτε, πολύ περισσότερο, για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίστοιχη στάση κρατούν και οι ρεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διεθνής οίκος «Fitch», που προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Alpha. Στο σχετικό μνημόνιο η «Fitch» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποιων όρων στη συγχώνευση, με δεδομένο την κυρίαρχη θέση που θα αποκτήσουν οι συγχωνευόμενες τράπεζες στην εγχώρια αγορά.

Είναι η πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα δυο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ελληνες τραπεζίτες κάθε άλλο παρά «κεραυνό εν αιθρία» θεωρούν την υποβάθμιση των συγχωνευόμενων τραπεζών, σημειώνοντας πως η απόφαση της συγχώνευσης ήταν «για τη βιτρίνα». Αλλοι παράγοντες αναφέρουν ότι η απόφαση πάρθηκε σε πολύ κλειστό κύκλο, χωρίς να ενημερωθούν ορισμένα από τα επιφανή στελέχη της τράπεζας του Κωστόπουλου.

Παράλληλα το ηγετικό σχήμα και η οργανωτική δομή της υπό κυοφορία υπερτράπεζας μπαίνει στη «θαλπωρή» των μεγαλοεκδοτών, με τους οποίους οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες φρόντισαν να καλλιεργήσουν, από καιρό, ιδιαίτερα θερμές σχέσεις. Ετσι το συγκεκριμένο ηγετικό σχήμα επιχειρείται να μπει στο απυρόβλητο της όποιας μελλοντικής κυβέρνησης του δικομματισμού. Οι «σχέσεις στοργής» ανάμεσα στο τραπεζικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση είναι βέβαια πολύ παλιό φαινόμενο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ