Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθητική διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμιση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των σχολείων τους ενάντια στις αρνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, μαθητές και μαθήτριες μουσικών σχολείων της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το πρωί μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για νέα συγκέντρωση σήμερα.

Στο επίκεντρο της χτεσινής διαμαρτυρίας βρέθηκε το άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις «Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα μετατρέπεται η μουσική κατάρτιση, που ήταν έως τώρα στόχος των σχολείων τους, σε απλή ενθάρρυνση για τη μουσική, καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα αισθητικής παιδείας, ενώ περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που δεν λύνουν κανένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία (προβλήματα στη μεταφορά, κτιριακά, ελλείψεις, πληρωμή βιβλίων κ.ά.).

Μετά τις επίμονες κινητοποιήσεις των Μουσικών Σχολείων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ ότι αποσύρει την επίμαχη διάταξη από το παρόν νομοσχέδιο, για να τη φέρει μετά από διαβούλευση αργότερα.

Χτες, οι μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και τους καθηγητές τους, διαδήλωσαν για περισσότερες από δύο ώρες φωνάζοντας συνθήματα, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία και επιστρατεύοντας σε αυτήν τη διαμαρτυρία το ταλέντο και την αγάπη τους για τη μουσική. «Κάτω τα χέρια από τα μουσικά», «Τσίπρα, Γαβρόγλου, ακούστε το καλά, η μουσική στους δρόμους ακόμα μια φορά», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαμαρτυρία που διοργάνωσαν τα 15μελή των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων Περιστερίου, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ιλίου, Αθηνών, Πειραιά, Παλλήνης και Αλίμου, που καλούν σήμερα Τρίτη σε νέα κινητοποίηση - μουσική διαμαρτυρία στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων από την κυβέρνηση και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συναυλία διαμαρτυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για άμεση μεταστέγαση σε ενιαίο και σύγχρονο κτίριο, κατάλληλο για πλήρη κάλυψη των αναγκών του σχολείου, για τη μεταφορά όλων των μαθητών και ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, από κοινού, ζητούν δέσμευση των αρμόδιων δημόσιων φορέων με κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να αποδοθεί το συντομότερο κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου, καθώς και την επαρκή οικονομική ενίσχυση για την ικανοποίηση των άμεσων λειτουργικών αναγκών του. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org