Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Η λαϊκή εξουσία στην ελεύθερη Ελλάδα

Ρεπορτάζ από τη Γενική Συνέλευση των Λαϊκών Συμβουλίων Φλώρινας - Καστοριάς

Οταν μιλάμε για την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνήθως φέρνουμε στο μυαλό μας τη σκληρή ένοπλη δράση του για την εξασφάλιση των ελευθεριών του ελληνικού λαού, για την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ομως, πίσω από τα χαρακώματα, στις περιοχές που έλεγχαν οι αντάρτες, η ζωή είχε κι άλλες πτυχές. Δεν ήταν μόνο πόλεμος αλλά κυρίως ειρηνική δράση. Μια δράση που έπρεπε να οργανωθεί και να προσανατολιστεί σε τέτοια κατεύθυνση που να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων για να είναι ταυτόχρονα χρήσιμη στον αγώνα των ανταρτών. Σ' αυτές τις περιοχές ο ΔΣΕ είχε μια ευκαιρία να πείσει για τους σκοπούς του, δείχνοντας την κοινωνία που ήθελε να οικοδομηθεί. Κι υπό αυτή την έννοια, αυτές οι περιοχές αποτέλεσαν τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας που θ' αγκάλιαζε την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη αν ο Δημοκρατικός Στρατός νικούσε. Τι ήταν όμως η λαϊκή εξουσία. Τίποτα περισσότερο από τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών στις οποίες ο λαός είναι αφέντης στον τόπο του. Αυτό ακριβώς δημιουργούσε ο ΔΣΕ στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του.

Μια μικρή γεύση από εκείνες τις μορφές λαϊκής εξουσίας δίνει το ρεπορτάζ από τη Γενική Συνέλευση των Λαϊκών Συμβουλίων των περιοχών Φλώρινας - Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/1948. Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύεται αυτούσιο από το φύλο της 15/2/1948 της εφημερίδα του ΔΣΕ «ΕΞΟΡΜΗΣΗ».


«Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Στις 7 του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των λαϊκών συμβουλίων Φλώρινας - Καστοριάς. Πήραν μέρος πάνω από 250 αντιπρόσωποι. Απ' αυτούς οι 70 ήτανε γυναίκες.

Παραβρέθηκαν σ' αυτήν και οι συν. Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Κυβέρνησης και υπουργός των εσωτερικών, ο συν. Πορφυρογένης, υπουργός της Δικαιοσύνης και ο συν. Κόκκαλης, υπουργός της Υγιεινής και της Πρόνοιας. Το θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση αυτή ήταν: "Η δράση των λαϊκών συμβουλίων".

Ακούγοντας τους διάφορους ομιλητές να εκθέτουν απλά και σύντομα τη δράση των λαϊκών συμβουλίων έβλεπες εύκολα ότι από τη στιγμή που ο λαός πήρε στα χέρια του την εξουσία, προχωρεί και λύνει στις δύσκολες μεταπολεμικές συνθήκες το πρόβλημά του.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

«Το ποτάμι πριν μας πλημμύριζε και μας κατάστρεφε τα χωράφια, λέει ο συν. Χρήστος από τη Μηλιώνα. Τώρα με εξόρμηση όλου του χωριού κάναμε έργα και σταματήσαμε το κακό».

«Φτιάσαμε τη βρύση και φέραμε από 3 χμ. μακριά άφθονο νερό, αναφέρει ο συν. Τσατσάνης απ' τ' Ανταρτικό. Φτιάξαμε 2 γεφύρια και δρόμο 800 μ. με αποχετευτικά χαντάκια».

Και όλα γενικά τα λαϊκά συμβούλια έχουν να επιδείξουν ανάλογη δράση.

«Μοιράσαμε, λέει ο συν. Γεωργιάδης από το Πλατύ, το τσιφλίκι που βρισκόταν στο χωριό μας καθώς και τα εγκαταλειμμένα χωράφια. 22 οικογένειες πήρανε 258 στρέμματα. Στις οικογένειες που είχαν 5 άτομα δώσαμε από 30 στρέμματα».

«Το τσιφλίκι το καταμετρήσαμε και θα το μοιράσουμε» δηλώνει ο συν. Παπάς από την οξυά.

Με την καθοδήγηση των λαϊκών συμβουλίων σπάρθηκαν τα 90% περίπου από τα χωράφια και τώρα ο λαός ετοιμάζεται για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

«Για τη σπορά υπάρχουν και τα ζώα και τα χέρια που χρειάζονται. Θα κάνουμε εξόρμηση και θα σπείρουμε όλα τα χωράφια μας. Κι όχι μόνο τα δικά μας. Θα βοηθήσουμε και τα χωριά που δεν έχουνε ζώα», λέει ο συν. Σούκαρης από το Μαυρόκαμπο.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ο συν. Οδυσσέας, του επαρχιακού συμβουλίου Φλώρινας, λέει στην έκθεσή του:

«Με τη δική μας τη δουλειά φτιάσαμε ένα νοσοκομείο εξαιρετικό. Εχει 20 κρεβάτια, που σύντομα θα γίνουν 30. Εχουμε και γιατρό που περιοδεύει τα χωριά. Εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 2.000 άρρωστοι και γιατρεύτηκαν 300 που είχαν ψώρα. Κάναμε και κλίβανο απολυμαντικό και μοιράσαμε στον κόσμο φλάρμανο για την ψώρα».

«Επιδιορθώσαμε τα καταστραμμένα χτίρια. Βρήκαμε τους δασκάλους και ανοίξαμε όλα τα σχολεία, συνεχίζει ο συν Οδυσσέας. Σήμερα στα ελεύθερα χωριά μας λειτουργούν 23 σχολεία και 1 φροντιστήριο για δασκάλους».

Κι ενώ καθώς, ανέφερε ο συν. Αποστολάρας από το Χιονάτο «το σχολείο της Φτελιάς που ελέγχεται από τον εχθρό δε λειτουργεί», στα ελεύθερα χωριά της Καστοριάς «ανοίξανε 45 σχολεία με 2.300 μαθητές και 88 δασκάλους».

«Βοηθήσαμε τα χωριά που δεν έχουν ζώα, στις δουλειές τους, λέει ο συν. Γεωργιάδης από το Πλατύ. Με τα δικά μας ζώα κουβαλήσαμε 80 φορτία ξύλα στο χωριό Ρόμπι».

«Βοηθήσαμε τα πυροπαθή χωριά, λέει επίσης ο Τσατσάνης από τ' Ανταρτικό. Πήραμε 100 πρόβατά τους να τα ξεχειμωνιάσουμε».

«Τα λαϊκά συμβούλια ανέπτυξαν την αλληλεγγύη στο λαό, τονίζει ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Φλώρινας. Οι ψαράδες από τα Πρεσποχώρια μοίρασαν αρκετές ποσότητες ψάρια δωρεάν και η Οξυά επέτρεψε στ' άλλα χωριά να κόβουν ξύλα από το δάσος της».

«Εξασφαλίσαμε ψωμί και όσπρια για 3 μήνες σε 214 καταδιωκόμενους και ενισχύσαμε 450 ξεκληρισμένους, αναφέρει ο συν. Τριανταφυλλίδης του επαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς. Ιδρύσαμε παιδικά συσσίτια και παιδικούς σταθμούς. Διαθέσαμε για ενισχύσεις 4.500 οκ. γέννημα».

Κι ο συν. Οδυσσέας του επαρχιακού συμβουλίου Φλώρινας λέει: «Σε 8 χωριά λειτουργούν συσσίτια για 250 άπορα παιδιά. Σε λίγο θα ανοίξουν άλλα 4 για 170 παιδιά. Βοηθήσαμε τους πρόσφυγες με 1.00ο οκ. γέννημα και 2 δέρματα βοδινά. Για ενίσχυση διαθέσαμε 2.500 οκ. γέννημα».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

«Η λαϊκή εξουσία μας άνοιξε τα μάτια, λέει η συν. Κάλκου από το Δενδροχώρι. Είμαστε τώρα όλο χαρά που ζητάν τη γνώμη μας για όλα τα ζητήματα».

«Εμείς σα γυναίκες, δηλώνει η Ολυμπία Νοβάτση του λαϊκού συμβουλίου Δαύρου, πήραμε ζωντανό μέρος στην ανοικοδόμηση. Κι εκτός απ' τ' αλλά, μόνες μας κόψαμε τις λεύκες και κουβαλήσαμε τα ξύλα που χρειάζονταν για τη γέφυρα που φτιάσαμε».

ΛΑΟΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΗΘΑΝΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

«Ο ΔΣ μας βοηθάει πάντα και μας ενισχύει λέει ο συν. Κ. Τραϊανός από τη Ρούλια. Με τη βοήθειά του ανοίξαμε το ποτάμι. Επίσης μας άλλαξε τα γέρικα και άχρηστα βόδια και μας δίνει νέα και γερά».

Μα ο λαός παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για το στρατό του.

«Βοηθάμε όσο μπορούμε το στρατό μας, αναφέρει ο συν. Χρήστος από τη Μηλιώνα. Εκτός από τ' άλλα του προσφέραμε 160 οκ. σιτάρι και του δανείσαμε άλλες 1.220 οκ. καθώς και 50 οκ. φασόλια».

«Για να μπορούνε οι άνδρες μας να παν να πολεμήσουν, λέει η Κάλκου, εμείς οι γυναίκες θα κάνουμε όλες τις δουλειές. Θα κάνουμε κάρβουνα και γεωργικά εργαλεία, θα οργώσουμε και θα σπείρουμε τα χωράφια. Κι όχι μονάχα τα δικά μας μα και των ανταρτών. Θα δώσουμε κάθε βοήθεια στο Δ.Σ. Γιατί όσο περισσότερο τον βοηθήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα λευτερωθούμε".

«Η κυβέρνησή μας μοίρασε το αλάτι σε μια κρίσιμη στιγμή και την ευχαριστούμε», τόνισε ο συν. Σούκαρης του Μαυρόκαμπο.

«Το μοίρασμα τ' αλατιού έδειξε ότι κάνουμε καθαρή δουλειά και δεν είμαστε επιτροπές της ΟΥΝΡΑ», είπε σχετικά ο συν. Σταυρός Μάγγος του επαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ