Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ από τους Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία

Συμμετείχε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

Από την εκδήλωση στο Σίδνεϊ
Από την εκδήλωση στο Σίδνεϊ
Επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ για τα 100χρονα του Κόμματος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Κ. Παπαδάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπείες συνδικάτων και μαζικών φορέων, των ελληνικών κοινοτήτων, καθώς και του ΚΚ Αυστραλίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μελβούρνη είχε σειρά επαφών με μαζικούς φορείς καθώς και με το Ελληνικό Προξενείο. Συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας, με τον Εργατικό Σύνδεσμο «Δημόκριτος» και με την Πολιτειακή Επιτροπή Βικτώριας του ΚΚ Αυστραλίας.

Κατά την παραμονή του στο Σίδνεϊ, είχε επίσης συναντήσεις με εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές του Συνδικάτου Ναυτεργατών και Λιμενεργατών καθώς και των Οικοδόμων. Οι Αυστραλοί συνδικαλιστές τον ενημέρωσαν για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που κατ' εντολή των εφοπλιστών προωθεί μεταξύ άλλων ποινικές διώξεις και βαριά πρόστιμα πολλών χιλιάδων δολαρίων σε βάρος συνδικαλιστών που προχώρησαν σε απεργίες, οι οποίες σταμάτησαν τη δουλειά σε δεκάδες πλοία. Το στέλεχος του Κόμματος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συνδικαλιστές, που ανάμεσά τους είναι και στελέχη του ΚΚ Αυστραλίας (ΚΚΑ).

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Το Σάββατο 29/9, ο Κ. Παπαδάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΚΚ Αυστραλίας, όπου μετέφερε την πείρα του ΚΚΕ, τα συμπεράσματά του από τη σύγχρονη στρατηγική επεξεργασία του, το Πρόγραμμά του, τον προσανατολισμό των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα, την πείρα από το ΠΑΜΕ, την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και οικοδόμησης μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας.

Να ενισχυθεί παντού το ΚΚΕ

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 26/9 η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Μελβούρνη για τα 100χρονα του Κόμματος, χαιρέτισαν ο Γραμματέας της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Μελβούρνης Παναγιώτης Σταματόπουλος. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτείας Βικτώριας του ΚΚ Αυστραλίας, Andrew Irving, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή βίντεο, αφιερωμένο στην ηρωική Ιστορία του Κόμματος, που συγκίνησε τους φίλους του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κ. Παπαδάκης στάθηκε στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στη μάχη που δίνει το Κόμμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ανέδειξε ιδιαίτερα τον βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαιωνίζει την αντεργατική επίθεση στη «μεταμνημονιακή εποχή», ενώ κατήγγειλε το ρόλο σημαιοφόρου που έχει αναλάβει για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι εμπεριέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού και αποτελεί πηγή μεγάλων κινδύνων, αφού η εδραίωση των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στα Βαλκάνια κάθε άλλο παρά εγγύηση σταθερότητας συνιστά.

Στη Μελβούρνη
Στη Μελβούρνη
Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην άγρια εκμετάλλευση που γίνεται εις βάρος των νέων μεταναστών, ενώ ανέλυσε τη θέση του Κόμματος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Οπως είπε, το ΚΚΕ τοποθετείται θετικά στο ενδεχόμενο να υπάρχει εκπροσώπηση των μεταναστών, των Ελλήνων εργαζομένων που ζουν σε άλλες χώρες. «Βέβαια δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να προσμετράται αυτή η ψήφος στο γενικό πολιτικό ποσοστό, που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της χώρας. Μπορούν π.χ. να αναδεικνύονται εκλεγμένοι από την ομογένεια 3 - 5 βουλευτές, οι οποίοι να εκλέγονται σε μια εκλογική περιφέρεια που θα αναλογεί στο εξωτερικό», ανέφερε, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή του ΚΚΕ εξασφαλίζει σε Ελληνες μετανάστες, απόδημους να συμμετάσχουν, να παρεμβαίνουν και με την ψήφο τους.

Τεράστια η συμβολή του Κόμματος στην οργάνωση της πάλης των μεταναστών

Στην εκδήλωση στο Σίδνεϊ για τα 100χρονα του Κόμματος, την Κυριακή 30/9, χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΑ Μπομπ Μπρίτον, σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, την αφοσίωσή του στην προώθηση της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας και τονίζοντας ότι το ΚΚΑ μπορεί να διδαχτεί πολλά από την πείρα και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση ότι δημιουργήθηκε ο πυρήνας για την επανασύσταση μετά από χρόνια της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη δουλειά και την παρέμβαση των φίλων του ΚΚΕ στην Αυστραλία, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε:

«Είναι τεράστια η συμβολή της πάλης του ΚΚΕ μέσα από τα Συνδικάτα, τους Εργατικούς Συνδέσμους για την ανάπτυξη αγώνων, την επίλυση των πρώτων οξυμένων προβλημάτων εγκατάστασής τους (...) Ηταν και είναι σημαντική η συμβολή των Ελλήνων κομμουνιστών στην πάλη του ΚΚ Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και με τους παλιότερους μετανάστες για να αντιπαλέψουμε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μόρισον που προωθεί τη μείωση της αμοιβής για υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, τη μείωση των ετήσιων ημερών κανονικής και αναρρωτικής άδειας, τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης ενάντια στους μετανάστες. Στην ίδια στρατηγική κινείται το Εργατικό Κόμμα που οι ψευτοαντιπολιτευτικές του κορόνες δεν πρέπει να ξεγελούν το λαό. (...)

Εχουν ευθύνη οι Ελληνες κομμουνιστές με την πείρα του ΚΚΕ να προειδοποιήσουν το λαό, τους Ελληνες μετανάστες ότι η πορεία της προώθησης των αντεργατικών μέτρων και εδώ στην Αυστραλία είναι ορμητική και θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Παρά τους όποιους διαφορετικούς ρυθμούς των περασμένων χρόνων, το κεφάλαιο έχει κι εδώ στρατηγική να προχωρήσει τα σκληρά αντεργατικά μέτρα πιο αποφασιστικά (...) Τα χρόνια που ο καπιταλισμός είχε ακόμα να δώσει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μη μένετε στην εικόνα των παλαιότερων χρόνων που μετανάστευση σήμαινε, με χίλιους κόπους βέβαια, με σκληρή δουλειά και στερήσεις, να εξασφαλίζουν αρκετοί ένα ικανοποιητικό κομπόδεμα, που επέτρεπε να φτιάξεις σπιτικό, να στέλνεις χρήματα και στην Ελλάδα, να εξασφαλίζεις σε ένα βαθμό και τα παιδιά σου (...)

Σήμερα με ευθύνη σας λέμε ότι η τάση είναι να ζείτε εδώ στην άλλη άκρη του κόσμου, να δουλεύετε με ακόμα χειρότερους όρους, ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία - λάστιχο και μόλις και μετά βίας να τα φέρνετε βόλτα (...)

Αυτό που δυναμώνει είναι η τάση να μεταναστεύει ο εργαζόμενος, ο νέος επιστήμονας, να αλλάζει δύο και τρεις ηπείρους, για να βρει ένα μεροκάματο, με VISA δήθεν φοιτητική, μαθητείας που αποτελεί διαβατήριο για εργασιακές σχέσεις γαλέρας, που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγούν να τα φέρνει ο μετανάστης "ίσα βάρκα ίσα νερά" κι αυτό με χίλιες δυο θυσίες, καταπνίγοντας στοιχειώδεις ανάγκες. Η τάση κι εδώ στην Αυστραλία είναι εμφανής. Χρειάζεται λοιπόν να προετοιμαστούμε καλά πρώτα εμείς οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ.

Εχουμε την πείρα για να ξαναχτίσουμε ισχυρά κάστρα πάλης στην ξενιτιά

Υπάρχει η πολύτιμη μαγιά των παλαιότερων αγωνιστών φίλων του ΚΚΕ, που έδωσαν και δίνουν την αμέριστη διαχρονική στήριξή τους στο ΚΚΕ (...) Σήμερα, πιο έτοιμοι και στον επίσημο εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι προχωρούμε στη συγκρότηση πυρήνα για τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ.

Ο ατομικός δρόμος δεν βγάζει πουθενά. Με την οργάνωση και πάλη, τον μαχητικό προσανατολισμό θα ξαναχτίσουμε ισχυρά κάστρα της πάλης των Ελλήνων μεταναστών σαν τους Εργατικούς Συνδέσμους που γνώρισαν οι Ελληνες μετανάστες στο Σίδνεϊ και συνδέθηκαν με ισχυρούς δεσμούς δεκαετιών. Πάνω σε σύγχρονες βάσεις και διδαγμένοι από την ιστορική πείρα. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι Ελληνες κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ χρειάζεται στους χώρους που δρουν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης του λαού, στο τράβηγμα σε αυτόν τον αγώνα του περίγυρού τους, Ελλήνων και ντόπιων στη δουλειά, στη γειτονιά.

(...) Με αυτήν την πλούσια μαχητική δράση πιστεύουμε ότι πραγματικά θα συμβάλουμε και στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι σύντροφοι του ΚΚ Αυστραλίας έτσι ώστε να μπουν προϋποθέσεις αυτό να ισχυροποιηθεί. Το ΚΚΕ έχει πολύχρονες σχέσεις με το ΚΚ Αυστραλίας και θα συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση αυτές να δυναμώσουν προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετούν τον Παναγιώτη Σταματόπουλο(2022-02-11 00:00:00.0)
Προσφορές(2015-07-19 00:00:00.0)
75 χρόνια δράσης για τον Εργατικό Σύνδεσμο «ΑΤΛΑΣ»(2014-12-03 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Αυστραλία(2012-10-11 00:00:00.0)
Προσφορές(2011-07-24 00:00:00.0)
Προσφορές(2007-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ