Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα 55 χρόνια από την ίδρυσή του

Επέτειος από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σήμερα, αφού στις 28 Οκτώβρη του 1946 συγκροτήθηκε το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, συνενώνοντας όλα τα ως τότε ένοπλα αντάρτικα τμήματα σε ενιαίο λαϊκό επαναστατικό στρατό, που καθοδήγησε στη συνέχεια τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του αντιδραστικού μοναρχοφασιστικού καθεστώτος της χώρας μας, το οποίο προσπαθούσε να εξασφαλίσει την εξουσία του, στηριγμένο στους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές αρχικά και αργότερα στους Αμερικάνους, για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση της λαϊκής δημοκρατίας, ώστε να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Εχουν περάσει 55 χρόνια από τότε που το λαϊκό κίνημα αναγκάζεται από τον ταξικό του αντίπαλο, την άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, να ακολουθήσει τον ένοπλο αγώνα.

Ας παρακολουθήσουμε, όμως, τις ιστορικές συνθήκες εκείνης της περιόδου στην εξέλιξή τους.

Μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, επήλθαν ριζικές αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό των δυνάμεων προς όφελος του σοσιαλισμού και σε βάρος του καπιταλισμού. Οι λαοί, μετά τη νίκη τους κατά του φασισμού, συνεχίζουν τον ειρηνικό αγώνα αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών του πολέμου και της δημιουργικής ανάπτυξης.

Από τα ιμπεριαλιστικά κράτη με επικεφαλής τις ΗΠΑ εγκαινιάστηκε η πολιτική του «ψυχρού πολέμου» στις διεθνείς σχέσεις. Θύμα της πολιτικής, με την αγγλική αρχικά και την αμερικάνικη στη συνέχεια επεμβάσεις, ήταν αρχικά η χώρα μας.

Παρά τη νίκη που πέτυχαν το Δεκέμβρη του 1944, δεν κατόρθωσαν να συντρίψουν το λαϊκό δημοκρατικό ΕΑΜικό κίνημα. Εξαπόλυσαν τότε αμείλικτο διωγμό ενάντια στους αγωνιζόμενους πατριώτες. Χιλιάδες αγωνιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο, δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Σ' αυτές τις συνθήκες του μονόπλευρου πολέμου, που κήρυξαν η αστική τάξη της Ελλάδας και οι Αγγλοι προστάτες της, η καθοδήγηση του ΚΚΕ προσανατόλισε το Κόμμα και το κίνημα, με τη 2η Ολομέλεια της ΚΕ, το Φλεβάρη του 1946 και προς τον ένοπλο αγώνα.

Αυτές ήταν συνοπτικά οι συνθήκες, στις οποίες το λαϊκό κίνημα πάλεψε ακόμη και με την ανώτερη μορφή ταξικής πάλης, όπως ο εμφύλιος πόλεμος, γράφοντας την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα, για το χαρακτήρα και τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΔΣΕ, στην ελεύθερη Ελλάδα, καθώς και για τη συμμετοχή των γυναικών στον ηρωικό του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ταξική πάλη στην Ελλάδα στα χρόνια 1945 - 1946(2018-12-08 00:00:00.0)
Καθαγιασμένη από την πάλη χιλιάδων αγωνιστών(2009-10-13 00:00:00.0)
Η ίδρυση του ΔΣΕ(2002-10-27 00:00:00.0)
"Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946 - 1949"(1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ