Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Πολύ πιθανό το σενάριο» ασυμφωνίας λέει ο Τουσκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για το Βrexit αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας καθώς οι κόντρες συνεχίζονται σε νευραλγικά ζητήματα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενώ απομένει ένα εξάμηνο πριν από την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε ότι «παραμένει ακόμα πολύ πιθανό το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας». Εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ (πλην της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι) στο «πόσο λεπτομερής πρέπει να είναι η συμφωνία» για τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο. Πρόσθεσε επίσης πως αναμένει από τους ηγέτες της ΕΕ να επισημάνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός «μηχανισμού ασφαλείας που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων» μεταξύ της Ιρλανδίας (που είναι μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) μετά το Brexit. Αναμένεται επίσης να αποφασιστεί η πραγματοποίηση μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Νοέμβρη με βασικό θέμα το Brexit και την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας (εφόσον καταστεί εφικτή).

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τα σύνορα μετά το Brexit μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας «είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση» επειδή «εγγυάται ομαλό εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ και λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα προβλήματα στην Ιρλανδία».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, που εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το Brexit «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» και αναμένεται να οδηγήσουν σε μία «συμβιβαστική λύση» έως το Νοέμβρη.

Ο Αυστριακός ομόλογός του, Γκερνότ Μπλούμελ, δήλωσε ότι εναπόκειται στη Βρετανία να βρει τρόπους για μια συμβιβαστική συμφωνία για το Brexit.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ανεξάρτητη «Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης» στη Βρετανία πρότεινε στην κυβέρνηση να μην παράσχει «προνομιακή μεταχείριση σε πολίτες από την ΕΕ στο δικό της σύστημα μετανάστευσης», ιδιαίτερα όταν αυτοί διαθέτουν χαμηλά προσόντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ