ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ «BLUE HORIZON»
Καμιά ανοχή στην κτηνωδία, να αποδοθούν οι ευθύνες, να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα

Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, απεργούν οι ναυτεργάτες την ερχόμενη Τετάρτη | Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο 36χρονος Αντώνης

Από συγκέντρωση στο Ηράκλειο για τη δολοφονία στο «Blue Horizon»
Από συγκέντρωση στο Ηράκλειο για τη δολοφονία στο «Blue Horizon»
Την Παρασκευή, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μέσα σε κλίμα οδύνης, έγινε η κηδεία του αδικοχαμένου Αντώνη Καρυώτη, θύματος του άγριου εγκλήματος στον καταπέλτη του «Blue Horizon». Συγκλονισμένοι από τον χαμό του, συγγενείς και φίλοι του 36χρονου, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής που τον γνώριζαν και πολλοί ακόμα έδωσαν το «παρών», σε μια μαζική κραυγή καταδίκης της κτηνωδίας που οδήγησε στον πνιγμό του. Η κηδεία έγινε δαπάνη του δήμου Αγίου Νικολάου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Φιλιππάκης, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Το άγριο φονικό έγινε την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ο 36χρονος πετάχτηκε στη θάλασσα από μέλη του πληρώματος ενώ είχε πατήσει στον καταπέλτη του πλοίου, την ώρα που αυτό αναχωρούσε για το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το θύμα μάλιστα αφέθηκε να πνιγεί και να ξεψυχήσει, ενώ με ευθύνη της ακτοπλοϊκής εταιρείας, του Λιμενικού και μελών του πληρώματος, το βαπόρι ξεκίνησε το ταξίδι του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες επιβατών - αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και τη δημοσιοποίηση του ανατριχιαστικού βίντεο από τη σκηνή του εγκλήματος δόθηκε εντολή για επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά, αφού γινόταν πια καθαρό ότι η υπόθεση δύσκολα θα κουκουλωθεί.

Ο 36χρονος προερχόταν από πολυμελή οικογένεια και ζούσε στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής, αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός, εντοπίστηκαν δε εκδορές και μικροκακώσεις.

Κατηγορούμενοι για το έγκλημα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού και για παράβαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, είναι 4 μέλη του πληρώματος (καπετάνιος, ύπαρχος, λοστρόμος και αξιωματικός καταστρώματος).

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατακραυγή, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Attica», ενώ απομακρύνθηκαν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος του κεντρικού λιμεναρχείου.

Απεργιακή απάντηση στο έγκλημα

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις εργαζομένων και νεολαίας για το στυγερό έγκλημα, με σωματεία και μαζικούς φορείς που κινητοποιούνται να απαιτούν να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τον Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΠΕΙ και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στον Αγ. Νικόλαο, στη Σάμο, στη Σύρο και αλλού. Η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη. Η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή το έγκλημα στον καταπέλτη του «Blue Horizon».

«Να μην ξεχαστεί το έγκλημα στο "Blue Horizon". Να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης στον Ηλεκτρικό (πλοία «BLUE STAR»).

Διεκδικούν: Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα στο πλοίο «Blue Horizon». Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων μελών του πληρώματος. Ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και ναυτεργάτες.

«Καταδικάζουμε τις δολοφονικές ενέργειες μελών του πληρώματος, εμπλεκόμενων σε αυτήν την κτηνωδία. Οι εγκληματικές ενέργειες των ναυτεργατών, που συμμετείχαν στον θάνατο του Αντώνη, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και να σπιλώσουν το σύνολο των ναυτεργατών, που δίνουν καθημερινά αγώνα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα σωματεία αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών. «Δεν εφαρμόζεται, από το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμα και αυτή η νομοθεσία, που καθορίζει τις διαδικασίες απόπλου - κατάπλου των πλοίων, αλλά και τις ευθύνες των λιμενικών αρχών», αναφέρουν.

«Ως πότε θα μένουμε απαθείς σε μια κοινωνία που θρέφει την εργασιακή ζούγκλα, τον ατομισμό, την απανθρωπιά, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, με τη στήριξη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους; Ως πότε θα ξεχειλίζει και θα ξεχνιέται η οργή σε γεγονότα όπως στο "Blue Horizon", στα Τέμπη, αλλά και σήμερα με τους χιλιάδες ανυπεράσπιστους, που βούλιαξαν στα νερά, σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια κ.α.;», αναφέρουν τα τρία σωματεία και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Εκδηλώσεις και παρουσιάσεις υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σάββατο 9 Σεπτέμβρη

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Μέγαρα, στο καφενείο του Κουτσογιάννη στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσουν ο Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, και ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, υποψήφιος δήμαρχος Κρωπίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μάης Μέντης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέας Χαλκηδόνα, στο πρώην Στρατιωτικό Εργοστάσιο (Κ. Βάρναλη και Περικλέους), Πάρκο Αποστολάκη, Ν. Χαλκηδόνα. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Σερετάκης.

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Σύρο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

-- Στις 8 μ.μ. στη Σαλαμίνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Φλαμίνγκο). Θα μιλήσουν η Μαρία Παπαελευθερίου, υποψήφια δήμαρχος, και η Ηλιάνα Μπούταλη - Πρεκετέ, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Νήσων.

Κυριακή 10 Σεπτέμβρη

-- Στις 11 π.μ. στην Πάτρα, ο Σωτήρης Παρίσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, θα μιλήσει σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Γεώργιος» στα Προσφυγικά του Ρίου Πάτρας. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις δημοτικές κατασκηνώσεις στα Ροΐτικα.

-- Στις 11 π.μ. στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36). Θα μιλήσουν η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθήνας, και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου.

-- Στις 11 π.μ. στην Πεύκη, στο Δημοτικό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Αρης Κυριακίδης, υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 11.30 μ.μ. στη Μεταμόρφωση, στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μακρίδης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7 μ.μ. στον Μαραθώνα, στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου (Λεωφ. Μαραθώνα και 25ης Μαρτίου). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Ηλίας.

-- Στις 7 μ.μ. στην Πεντέλη, στην Κοινότητα Πεντέλης (παλαιό δημαρχείο). Θα μιλήσει η Γεωργία Κουρή, υποψήφια δήμαρχος Πεντέλης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σπύρος Κωνσταντάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Καισαριανή, στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος.

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μαρκίδης, υποψήφιος δήμαρχος, και θα χαιρετίσει η Κωνσταντίνα Αφεντουλίδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο αίθριο του δημαρχείου. Σε περίπτωση βροχής θα γίνει στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης». Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τομπουλίδης και θα παρέμβουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

-- Στις 7 μ.μ. στη Βούλα, στην αίθουσα «Ιωνία» (Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 113). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σερίφης, υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Πασακυριάκος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. στη Γλυφάδα, στον δημοτικό κινηματογράφο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Στεφανίδης και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δημήτρης Ακτύπης και ο Γιώργος Μοσχονάς, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Νότιου Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ. στο κλειστό θέατρο Συκεών. Θα μιλήσει ο Αλέξης Γουσόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, και θα χαιρετίσει ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ. στα Γιάννενα, στο θεατράκι Σκάλας, με ομιλητές την Ολυ Τσουμάνη, υποψήφια δήμαρχο Ιωαννιτών, και τον Γιώργο Πρέντζα, υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Βύρωνα, σύσκεψη στο «Jenny's cafe» (Λεωφόρος Καρέα 100). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Γείτονας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πάλμος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο δημαρχείο Ευόσμου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Χαβατζάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, εκδήλωση με θέμα «Σύγκρουση με τα εκμεταλλευτικά και δασοκτόνα σχέδια της "πράσινης ανάπτυξης" στον Υμηττό και σε ολόκληρη τη χώρα». Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, δασολόγος. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου από τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Τσιμπουκάκη.

Το δισέλιδο για τους ένστολους

Λόγω πληθώρας ύλης, το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τους ένστολους θα δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 16-17/9.

Σύσκεψη για ετεροδημότες Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Σύσκεψη ετεροδημοτών οργανώνει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μαντζουράτος, μέλος της ΤΕ και υποψήφιος δήμαρχος Ληξουρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρέμβαση Τζακ Στρο για «δύο κράτη» στην Κύπρο

Τα πολλά και διαφορετικά κανάλια από τα οποία διοχετεύεται η διχοτομική διευθέτηση του Κυπριακού, φανερώνει η αναφορά του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο σε άρθρο του στο «Politico», όπου επαναλαμβάνει ότι μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό είναι«για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο Σύνταγμα, για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι». Είναι ο ίδιος που πριν από κάποια χρόνια είχε πει ότι «μόνο ένα διχοτομημένο νησί θα θέσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων». Στο άρθρο του προσθέτει ότι «τα αφηγήματα σχετικά με το γιατί η Τουρκία εισέβαλε για να εξασφαλίσει τον βορρά διαφέρουν πολύ», ενώ αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση εξέφρασε ανησυχία για τη «μακροχρόνια, διάχυτη και πολλοί πιστεύουν μάλλον ανθυγιεινή στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου».

Οι αθλιότητες σε βάρος του ΠΑΜΕ θα πάρουν απάντηση

Η αθλιότητα ότι οι δολοφόνοι του 36χρονου στο «Blue Horizon» σχετίζονται με το ΠΑΜΕ διακινείται στο διαδίκτυο από ακροδεξιούς βοθρο-λογαριασμούς και άλλους, «ανώνυμους» και επώνυμους. Μια αθλιότητα που καταδικάστηκε από το ΠΑΜΕ, ενώ την Παρασκευή σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «θα απαντηθεί και νομικά, ενάντια στους εμπνευστές της».

Τα ναυτεργατικά σωματεία

Την ψευδή και συκοφαντική επίθεση καταγγέλλουν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Και όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι συκοφάντες, από το άγχος τους να βγάλουν λάδι τους πραγματικούς ενόχους «τους οδήγησε να είναι λίγο απρόσεκτοι, μιας και τα σωματεία που εκπροσωπούν τις ειδικότητες των 4 συλληφθέντων, είναι τα σωματεία των πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) και ναυτών (ΠΕΝΕΝ), τα οποία δεν ανήκουν στο ΠΑΜΕ, αλλά ούτε και οι ίδιοι προσωπικά είχαν ποτέ καμιά σχέση με το ΠΑΜΕ!

Αρα το ΠΑΜΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους 4 συλληφθέντες.

Τα σωματεία μας θα προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη νομική ενέργεια, για την ποινική δίωξη των συκοφαντικών και δυσφημιστικών αναρτήσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ