ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΜΕΝΤΩΡ»
Οι έρευνες θα συνεχιστούν

Θραύσματα φιαλών τα οποία βρέθηκαν στην πρύμνη του πλοίου, ενσωματωμένα με την πάροδο του χρόνου σε πιστόλα
Θραύσματα φιαλών τα οποία βρέθηκαν στην πρύμνη του πλοίου, ενσωματωμένα με την πάροδο του χρόνου σε πιστόλα
Iδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά, χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλέμονα, που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Δημ. Κουρκουμέλη, από 6-15 Ιούλη.

Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβρη του 1802. Παλαιότερα, είχαν γίνει έρευνες στο συγκεκριμένο πλοίο τόσο από τον Πλοίαρχο Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) αλλά και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009) και σε καμία από αυτές αλλά ούτε και στη φετινή εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών.

Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή της πρύμνης του, όπου το 2009, είχαν εντοπισθεί ανάμεσα σε λίθους προφανώς του έρματος του πλοίου, διάφορα ευρήματα, όπως απολιθώματα ιχθύων σε σχιστολιθικές πλάκες, που από τότε είχε θεωρηθεί ότι μπορούν να προέρχονται από το φορτίο. Ακόμα καθαρίσθηκε ένα μέρος του κελύφους του πλοίου, το οποίο είχε εντοπιστεί ήδη από την έρευνα του 1980, και όπως διαπιστώθηκε σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Από την περιοχή που ερευνήθηκε, ανελκύθηκαν αρκετά αντικείμενα, από αυτά που χρησιμοποιούσε το 10/μελές πλήρωμα, όπως σκεύη διαφόρων τύπων, γυάλινα, πήλινα ή πορσελάνινα, φιάλες, διακοσμητικά στοιχεία, που βρίσκονταν προφανώς στο χώρο ενδιαίτησης των αξιωματικών, νομίσματα της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και οπλισμός όπως δύο πιστόλες, η διακόσμηση του κοντακίου ενός ντουφεκιού, βόλια τριών διαφορετικών διαμετρημάτων, λίθινα τσακμάκια για τα όπλα, μία οβίδα μικρού κανονιού, καθώς επίσης και όργανα ναυσιπλοΐας, μία μικρή πυξίδα χειρός με χρυσή αλυσίδα και η πυξίδα του πλοίου. Σημαντικό γεγονός αποτελεί η εύρεση τουλάχιστον δύο αρχαίων αργυρών νομισμάτων και ενός χάλκινου, ανάμεσα στις πέτρες του έρματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο γιατί το εν λόγω ναυάγιο συνδέεται με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή της συνεχιζόμενης περιπέτειας των γλυπτών του Παρθενώνα, όσο και για το γεγονός ότι τα ευρήματα, που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, αποτελούν ενδείξεις της διαβίωσης των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων σε μία ταραγμένη ιστορική περίοδο της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνέχιση των ερευνών, ίσως αποδώσουν νέα στοιχεία για το ίδιο το πλοίο και για την περιπέτεια των γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιστροφή των Κούρων στην Κόρινθο

Στη γενέτειρά τους, την Κορινθία, επέστρεψαν χθες οι αρχαϊκοί Κούροι, που κατασχέθηκαν το Μάιο του 2010, όταν εντοπίστηκαν στην κατοχή τριών αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να τους πουλήσουν έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την κατάσχεση, τα γλυπτά φυλάσσονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της επιστροφής τους στην Κόρινθο - αίτημα και όλου του νομού.

Γνωρίζουμε, χάρη στις ανασκαφές του εφόρου Κωνσταντίνου Κίσσα, το νεκροταφείο από το οποίο προέρχονταν οι Κούροι, το οποίο βρίσκεται στην αρχαία Κλένια. Οι Κούροι, που προορίζονταν για πώληση, είναι μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Αγάλματα εξαιρετικής τέχνης, χρονολογούμενα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν σπασμένα σε κομμάτια, αλλά έγινε κατορθωτή η συγκόλλησή τους. Και από τους δύο Κούρους λείπει το δεξί σκέλος, από τα γόνατα και κάτω. Ο ένας Κούρος έχει ύψος 1,82 μ. και ο άλλος 1,78 μ. Και οι δύο έφεραν φθορές από σκαπτικό ή αγροτικό μηχάνημα. Οι επιφάνειες θραύσης μαρτυρούσαν ότι τα σπασίματα ήταν πρόσφατα. Τα δύο αγάλματα είναι κατασκευασμένα από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο. Οι πολλές τεχνοτροπικές ομοιότητές τους, ο τρόπος επεξεργασίας των λεπτομερειών και η δομή του σώματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη. Τα αγάλματα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η μεταφορά έγινε με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και τα δύο ανδρικά αγάλματα θα συντηρηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορινθίας, ενώ θα γίνει και η συγκόλληση των κνημών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας Κλένιας.

«Ηρακλής μαινόμενος» σε περιοδεία

Μετά την πρεμιέρα της (5, 6/8) στην Επίδαυρο (όπου την παρακολούθησαν 11.000 θεατές), η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη, θα περιοδεύσει, με τους εξής «σταθμούς»:

13/8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. 17/8 Θάσος, Αρχαίο Θέατρο. 21, 22/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών. 29/8 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο. 2/9 Βριλήσσια, θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη». 5/9 Πειραιάς, «Βεάκειο». 7/9 Παπάγου, Κηποθέατρο». 9/9 Αττικό Αλσος. 11/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο. 14/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους. 16/9 Αιγάλεω, θέατρο «Αλέξης Μινωτής». 18/9 Γαλάτσι, Αλσος Βεΐκου. 22/9 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ». 25/9 Νέα Σμύρνη, Αλσος Νέας Σμύρνης.

Συναυλία στην Τήνο

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος, με συνεργάτες τον Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), την Αννα Λινάρδου (τραγούδι) και τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο), θα δώσουν σήμερα (9μμ) συναυλία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου. Η συναυλία θα δοθεί στα Λουτρά (Δημοτικό Σχολείο). Είσοδος 15 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια- επιτυχίες του Χρήστου Θηβαίου, κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου που έχουν να ακουστούν καιρό, αλλά και τραγούδια άλλων συνθετών και τραγουδοποιών που ο Θάνος και ο Χρήστος εκτιμούν ιδιαίτερα. Δεν θα λείψουν βέβαια και αποσπάσματα από τον πολυαγαπημένο «Σταυρό του Νότου», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία.

Μουσική Αίγινα

Φεστιβάλ που από το ξεκίνημά του δίνει έμφαση στη μουσική δωματίου, αλλά που φέτος εστιάζει περισσότερο στην ανθρώπινη φωνή - εξ ου και ο στίχος του Νίκου Γκάτσου «Μ΄ ένα τραγούδι πάντα ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς» έγινε τίτλος του - το 6o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες προσκλήσεις.

Από τις 12 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, σε τέσσερις χώρους του νησιού (παραλία Αύρας, αμφιθέατρο οικίας Seegy- Παχεία Ράχη, ναό Αφαίας και Μουσείο Καπράλου) θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει Μουσική Μπαρόκ, Λήντερ του Σούμαν, συναυλίες Μουσικής Δωματίου, Βραδιά Γκάτσου, Αμερικάνικες Μπαλάντες κ.ά. Φέτος, είναι λιγότερες οι διεθνείς μετακλήσεις, αλλά ανάμεσα σ' αυτούς που θα εμφανισθούν υπάρχουν εξαιρετικοί ερμηνευτές που επιστρέφουν στο Φεστιβάλ όπως οι Λίλι Μάισκι, Αλίσα Μαργκούλις, κ.ά. καθώς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με ένα επιλεγμένο πρόγραμμα. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου.

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5 Α, 210-9220.193, 9231.502) θα παραμείνει κλειστό έως τις 30/8. Από το Σεπτέμβριο που θα ξανανοίξει θα λειτουργεί: Τετάρτη 12 μ. - 6 μ.μ., Πέμπτη έως Κυριακή 10 π.μ. - 6 μ.μ.

Οι Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης δίνουν συναυλία στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο Οινοποιείο «Santo Wines» στις 19 Αυγούστου (9.30 μ.μ.). Οι τρεις καλλιτέχνες, για πρώτη φορά μαζί, ξετυλίγουν ένα πρόγραμμα με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες, αυτοσχεδιασμό και πάνω από όλα σεβασμό και αγάπη στο τραγούδι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ