ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σταθερά και αταλάντευτα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Θυσία τα δικαιώματα του λαού στο «βωμό» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια ακόμα δέσμη προτάσεων που φέρουν το βαρύγδουπο τίτλο «σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας», έδωσε την προηγούμενη Κυριακή στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων ξέσπασε ένα υποκριτικός «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να καταγγέλλουν για «λαϊκισμό» τον Γ. Παπανδρέου και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό τους να αντιστρέφουν τα «βέλη» και να κάνουν λόγο για «επικίνδυνη και αναξιόπιστη κυβέρνηση» που έχει οδηγήσει τη «χώρα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο».

Ολον αυτόν τον ανέξοδο «ντόρο», η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να τον αξιοποιήσει για να εμφανίσει το «σχέδιό» της, όπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, σαν: «Ενα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών και θα λειτουργεί ως παράγοντας κινητοποίησης των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας»... Πίσω, όμως από τους «τίτλους» που κατά καιρούς λανσάρει το ΠΑΣΟΚ, ο πυρήνας των προτάσεών του κινείται στη διαχείριση της σημερινής αποκρουστικής για τα λαϊκά συμφέροντα κατάστασης και συμπλέει με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού αποτελεί ένα κράμα κρατικομονοπωλιακών παρεμβάσεων που εφαρμόζονται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, θέτοντας ως μοναδικό και πρώτιστο στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων για την διατήρηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη γραμμή των ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ...

Με την ταυτόχρονη παρουσίαση του «σχεδίου για την αναδιάταξη της οικονομίας», το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό θα κινηθεί πάνω στην τροχιά που έχουν χαράξει η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ. Εχοντας για «πυξίδα» τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνη, αλλά και τις εκθέσεις των συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά ορισμένα απλά πράγματα, το ίδιο και οι διεθνείς αγορές που χρηματοδοτούν το χρέος της Ελλάδας»!! Στο ίδιο μήκος κύματος η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρακλιούμη την Παρακευή δήλωσε: «Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών δεν αφήνουν περιθώρια ωραιοποίησης της κατάστασης και κανένα περιθώριο παρερμηνείας»...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου με γνώμονα ακριβώς αυτές τις κατευθύνσεις και «προβλέψεις» των καπιταλιστικών κέντρων, δεσμεύονται για:

α) Την εκπόνηση «ενός μεσοπρόθεσμο σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης με τομές στα έσοδα όσο και τις δαπάνες».

β)«Την προώθηση ενός προγράμματος συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, μετρήσιμων που μπορούν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου».

γ)«Την ενίσχυση με ρευστότητα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας».

Αυτοί οι τρεις στόχοι που θέτει το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλουν τη συνέχιση της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας (πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπή κοινωνικών δαπανών) σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Την προώθηση νέου κύκλου καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την επέκταση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης. Την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου με την παροχή νέων επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και κινήτρων.

...με στόχο την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τον Γ. Παπανδρέου σε συνδυασμό με τις προτάσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, βάσει των οποίων, όπως ο ίδιος επισήμανε, «το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, σε ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας», έρχονται ακριβώς να εξειδικεύσουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Ρευστότητα στην αγορά».Ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού θα αποτελούν για πολλοστή φορά τον «αιμοδότη» για την οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.

-- «Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των ΕΣΠΑ».Νέα κονδύλια από τα κρατικά ταμεία και «επιδοτήσεις» που προέρχονται από την ΕΕ - οι οποίες είναι και αυτές χρήματα των εργαζομένων - θα κατευθυνθούν για να αποκτήσουν τζάμπα κεφάλαια οι κατασκευαστικοί και βιομηχανικοί όμιλοι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία τους.

-- «Περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών».Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ πριν βρεθεί στην εξουσία, δεσμεύεται για νέες περικοπές στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής (Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια) με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Προεξοφλώντας ότι θα συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

-- «Στήριξη της απασχόλησης, επιδότηση της εργασίας». Στην κατεύθυνση εξασφάλισης φτηνού εργατικού δυναμικού για τους επιχειρηματίες το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει: «Τετραετές πρόγραμμα απαλλαγής των επιχειρηματιών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους έως 30 χρονών». Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα «απασχόλησης»! Και τα δυο μέτρα ήδη τα προωθεί η κυβέρνηση...

-- «Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων. Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας».Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ...«προστασία» στους εργαζόμενους, αλλά την ίδια στιγμή προτείνει την καθιέρωση της «κοινωνικής εργασίας» που αποτελεί μορφή «μερικής και ελαστικής απασχόλησης» με μειωμένο εισόδημα και ανεπαρκή ασφαλιστική κάλυψη!

-- «Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» με «στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει ως «υπόδειγμα κοινωνικής συμφωνίας»(!!) τις αυξήσεις του ενός ευρώ που υπέγραψαν οι «πράσινοι συνδικαλιστές» με το ΣΕΒ, μιλάει για ...«αναδιανομή του πλούτου, την οποία όμως περιορίζει στη χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου, όπως αυτό που ήδη έχει ανακοινώσει, της τάξης των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα!

-- «Αλλαγή της φορολογικής πολιτικής».Μια ...«αλλαγή» φυσικά που δε θα θίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις αφού το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι δε θα αυξήσει την φορολογία τους. Αρα, ο «λογαριασμός» θα πάει πάλι στα λαϊκά στρώματα.

-- «Επένδυση στην Παιδεία και την Ερευνα, στην Πράσινη ανάπτυξη».Πρόκειται για νέα οικονομικά κίνητρα, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στους συγκεκριμένους τομείς. Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει ταχτεί υπέρ των «ιδιωτικών πανεπιστημίων». Αλλά και της «πλήρους απελευθέρωσης των τομέων της Ενέργειας» στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

-- «Νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, καθιέρωση ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης».Η θέσπιση «κανόνων» στην αγορά είναι η δοκιμασμένη σοσιαλδημοκρατική «καραμέλα» για να ξεγελαστούν τα λαϊκά στρώματα ότι δήθεν μπορούν να μπουν «φραγμοί» στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας!

-- «Διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διακανονισμό για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών μας». Την «διαπραγμάτευση» ήδη τη ζητάει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά όποια και αν είναι η παράταση που θα δώσει η ΕΕ, το βάρος της αποπληρωμής των χρεών θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα.

Γίνεται φανερό ότι όσα νέα σχέδια και αν παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου, όσες δεσμεύσεις και αν αναλάβει για «αναδιανομή του πλούτου», για «αναδιάταξη της οικονομίας», αυτές δε θα έρθουν για να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και το λαϊκό εισόδημα. Κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με μια νέα παροχή προς τους κεφαλαιοκράτες, τα συμφέροντα των οποίων με την πολιτική του υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Τη «νωπή λαϊκή εντολή» που ζητά το ΠΑΣΟΚ από τα λαϊκά στρώματα για να ανακαταλάβει την εξουσία θα τη χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει μια νέα επέλαση σε βάρος τους. Οταν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την «κυβέρνηση ότι δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να ζητά θυσίες από τον ελληνικό λαό», επί της ουσίας ζητά την εξουσία για να συνεχίσει την ίδια αντιδραστική πολιτική. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα οφείλουν για το δικό τους συμφέρον να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και τους «γαλαζοπράσινους» εκφραστές της.


Π.Θ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ