ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
Πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Αδικος πράγματι ήταν ο χαμός του πιλότου Θ. Μπεσλεμέ από τη Λαμία, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πάνω στο νησί της Κέρκυρας. Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν αρκετές ελληνικές οικογένειες δεν είναι το φυσικό επακόλουθο, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος πρωθυπουργού, διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι ο τραγικός θάνατος του πιλότου αποδείχνει πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις ...κάνουν καλά τη δουλιά τους. Οι ευθύνες της και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες, είναι μεγάλες και εγκληματικές.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και εκτιμά τη μεγάλη και ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά όλου του προσωπικού των πυροσβεστικών μέσων, γνωρίζει ότι κάνουν καλά τη δουλιά τους και δε χρειάζονται οι τραγικοί θάνατοι για να το επιβεβαιώσουν. Εκείνη που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δε θέλει να κάνει τη δουλιά της είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα απολύτως σωστά τονίζονται στην ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Το τραγικό δυστύχημα αναδείχνει τη σοβαρότατη διάσταση της εξάντλησης των ανθρώπινων ορίων αντοχής των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος, με την εντατικοποίηση της δουλιάς τους, τις πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Η τραγική κατάληξη της προσπάθειας πυρόσβεσης στην περιοχή Τρουμπέτα Κέρκυρας είναι αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής πολιτικής. Ο άτυχος πιλότος ζήτησε να εξαιρεθεί, όπως μαθαίνουμε, λόγω της φοβερής κόπωσης, αφού ήταν όλη μέρα στο πόδι. Κάποιοι δεν τον άκουσαν. Τώρα μιλούν για κάποιες αποζημιώσεις και τιμές οι υπεύθυνοι. Ποιος, όμως, αρμόδιος μπορεί να αποζημιώσει την αδικοχαμένη ζωή ενός 29χρονου παλικαριού, κύριοι της κυβέρνησης;

Κοράκια και άρπαγες

Τα θυμόσαστε τα διάφορα κοράκια τον περσινό Αύγουστο; Τα τσιράκια της... παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ, που έκρωζαν σε όλους τους τόνους πως το μέλλον δε θα 'ρθεί από την εργασία και την πάλη για καλύτερη ζωή, αλλά από τις αγοραπωλησίες μετοχών; Κυβερνητικά στελέχη, παράγοντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, ο κάθε «ευυπόληπτος πολίτης» της κοινωνίας τους, παρότρυνε τους απλούς πολίτες και τους εργαζόμενους να αρπάξουν την ευκαιρία, γιατί -διαφήμιζαν ξεδιάντροπα- το Χρηματιστήριο είναι η κότα που προσφέρει χρυσά αυγά στον καθένα. Εβαλαν λοιπόν ένα μέρος του απλού κόσμου στο παιχνίδι του χρηματιστηριακού τζόγου και η ευκαιρία πραγματικά αποδείχτηκε μοναδική. Οχι, βέβαια για τους ανυποψίαστους (και αφελείς σε πολλές περιπτώσεις) που έσπευσαν να βάλουν τις αποταμιεύσεις τους σε χαρτιά της οδού Σοφοκλέους, αλλά για μερικές δεκάδες τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς, που εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του μονόδρομου της ΟΝΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, άρπαξαν τους περσινούς μήνες από το Χρηματιστήριο 4,6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Θυμόσαστε τι υπόσχονταν πέρσι τέτοιες μέρες, όταν ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους ήταν στις 4.300 μονάδες; Την αλματώδη άνοδό του στις 7.000. Μάλιστα, όταν λίγες βδομάδες αργότερα, ο δείκτης είχε ξεπεράσει τα επίπεδα των 6.000 μονάδων, σήμαναν γενικό προσκλητήριο, ωθώντας (αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, το κλίμα εκείνων των ημερών η πραγματικότητα ήταν ότι εξώθησαν) αρκετές δεκάδες αποταμιευτές να αρχίσουν αγορές μετοχών σε τιμές οχταπλάσιες και δεκαπλάσιες από εκείνες που ίσχυαν στις αρχές του 1999.

Η πορεία που ακολούθησαν οι χρηματιστηριακές τιμές, αφού προηγούμενα οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες έκαναν τη δουλιά τους αποσπώντας τα τρισεκατομμύρια που επιδίωκαν, είναι γνωστή. Ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει χάσει περί τις 2.700 μονάδες. Σε ποσοστό οι απώλειες ξεπερνούν το 40%. Δεκάδες μετοχές αντί για τα αναμενόμενα κέρδη έχουν ροκανίσει το κεφάλαιο εκείνων που αποφάσισαν να τις αγοράσουν, κατά 70%, 75% και 80%. Οι λεγόμενες προσδοκίες ανάκαμψης έχουν πέσει στο ναδίρ και όλο και περισσότερος απλός κόσμος χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο που άκουσε τα διαφόρου βεληνεκούς και εύρους κοράκια, που στην καθομιλουμένη της οδού Σοφοκλέους επιμένουν να αποκαλούν «παπαγαλάκια».

Βέβαια, οι διάφοροι ντελάληδες, τώρα έχουν λουφάξει. Οι κυβερνώντες, αφού οργίασαν με όλους τους τρόπους επί των χρηματιστηριακών εξελίξεων, τώρα ακολουθούν το τροπάρι «η πολιτική δεν πρέπει να εμπλέκεται». Η ΝΔ που έχασε τις εκλογές, σπεκουλάρει με τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε προεκλογικά η κυβέρνηση, ενώ και τα δικά της στελέχη τα ίδια ακριβώς θα έκαναν αν είχαν υπουργικούς θώκους. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που όλους τους προηγούμενους μήνες διοχέτευαν «πληροφορίες» στην αγορά για τα επικείμενα των ομίλων τους, τώρα μένουν στη γωνιά τους και πέρα από τα κέρδη που αποκόμισαν τον προηγούμενο καιρό, αγοράζουν κοψοχρονιά μετοχές που τις είχαν μοσχοπουλήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι πολυπράγμονες κονδυλοφόροι των ΜΜΕ περιορίζονται σε νέες περισπούδαστες αναλύσεις. Κι όλοι μαζί καμώνονται πως δε γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα της κλοπής των αποταμιεύσεων των «μικροεπενδυτών», όπως τους αποκαλούν τόσο καιρό χαϊδευτικά, και παραπέμπουν για τις εξελίξεις στην... αγορά. Στο χώρο δηλαδή ακριβώς όπου η κομπίνα, το παπατζηλίκι, οι υπόγειες μεθοδεύσεις και τα κάθε είδους βρώμικα παιχνίδια με στόχο την αρπαγή, όχι μόνο δεσπόζουν, αλλά και αποτελούν την πεμπτουσία του δούναι και λαβείν. Ενα πάρε - δώσε που, όπως τραγικά αποκάλυψε ο χρόνος που πέρασε, λειτουργεί πάντα προς όφελος των εκπροσώπων του κεφαλαίου και σε βάρος όσων προς στιγμήν πίστεψαν πως «έπιασαν την καλή».


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Αμαρτίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΜΑΡΤΙΑ, που λέγεται «μάνατζμεντ» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», συνεχίζεται ακάθεκτη. Τα ...ηνία πήρε τώρα η Πρες Γουότερ Χάους. Αλλος ένας επίδοξος ...εξυγιαντής, δηλαδή, από τους τόσους που έχουν περάσει!

Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι αν η κυβερνητική κίνηση θα αποβεί θετική για τον εθνικό αερομεταφορέα, την απάντηση τη γνωρίζουμε από τώρα και είναι αρνητική. Το ερώτημα είναι, πόσο θα χρεωθεί αυτή τη φορά το δημόσιο, με τα δάνεια και τις εκποιήσεις που θα υπάρξουν.

Οσο για το υπουργείο Μεταφορών, αντί να κοιτάξει να δει τι θα κάνει με το πρόβλημα, συνεχίζει την κινδυνολογία για την παραμονή της ΟΑ στο δημόσιο, με στόχο, βέβαια, να την πουλήσει όσο γίνεται γρηγορότερα. Εκτακτα!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΙΞΑΜΕ τα χαράτσια των ιδιωτικών εταιριών προς το δημόσιο, να έρθουμε και στο άλλο, το μεγάλο χαράτσι: Η «Αττικό Μετρό» θέλει τώρα, λέει, άλλα 213 δισεκατομμύρια για να προχωρήσει στις προβλεπόμενες επεκτάσεις του έργου. Δηλαδή ...πανωπροίκι!

Αραγε, αν μετρήσουμε τις ...υπερβασούλες, που έχει κάνει αυτή η εταιρία μέχρι να το φτιάξει το μετρό, θα είναι λιγότερα ή περισσότερα χρήματα από όσα είχαν συμφωνηθεί για το έργο; Απορία το έχουμε.

ΟΥΤΕ ΚΑΙ τώρα τον Αύγουστο δε λένε οι εσωκομματικοί μπελάδες να αφήσουν ήσυχο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Σίγουρα... κάτι ήθελε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν δήλωσε προχτές πως «από τη Νέα Δημοκρατία εξαρτάται, εάν θα υπάρξει κενό στην πολιτική ζωή, ώστε να δημιουργηθούν νέα κόμματα»!

Βλέπετε, στην αστική πολιτική, τίποτε δε λέγεται ...ευθέως. Πολλοί, λοιπόν, το εξέλαβαν ως έκκληση στην ηγεσία της ΝΔ να κάνει «ανοίγματα» για να μη δημιουργηθούν καταστάσεις, όπως αυτή του Καρατζαφέρη ή του Αβραμόπουλου.

Αλλοι πάλι το θεώρησαν ως ευθεία απειλή, αφού η επισήμανση μπορεί να εννοεί ότι ...πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να αποχωρήσουν από τη ΝΔ, ζητώντας την ίδρυση νέου κόμματος και, μάλιστα, με καλύτερες προοπτικές από όσους το επιχείρησαν ως τώρα.

... και η παγκοσμιοποιημένη συνείδησή του

Και για να έχουν μια κάπως πληρέστερη εικόνα οι αναγνώστες μας για τα «επιχειρήματα» του Μ. Καψή, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα στην οποία διευθυντής είναι ο Θανάσης Καρτερός και σύμβουλος έκδοσης ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Το νομικό πλαίσιο - έλεγε για εκατοστή φορά ένας εκ των επαγγελματιών υπερασπιστών των ελευθεριών μας - είναι απολύτως επαρκές και δε χρειάζεται καμιά αλλαγή. Οπότε το συμπέρασμα έβγαινε χωρίς κόπο για οποιονδήποτε άκουγε τη σχετική ειδησεογραφία. Μα, φυσικά, οι Αμερικανοί - που πιέζουν για αλλαγές στη νομοθεσία - θέλουν να περιορίσουν τα δικαιώματα των Ελλήνων αντιεξουσιαστών. Εκ πρώτης όψεως το συμπέρασμα θυμίζει λίγο Λιάνα Κανέλλη και όμως ακούγεται από πολύ σοβαρότερους ανθρώπους απ' ό,τι η νεοορθόδοξη βουλευτής του ΚΚΕ. Και τα ερωτήματα παραμένουν. Αν, για παράδειγμα, η νομοθεσία μας είναι επαρκής, τότε γιατί επιδεικνύουμε αυτή την απίστευτη ανικανότητα στην αντιμετώπιση της "17 Νοέμβρη";».

Και συνεχίζει πιο κάτω ακάθεκτος ο φέρελπις σαραντάρης:

«Οσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι πιέσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα εντείνονται, μπορούμε να ανησυχούμε για κάτι ακόμα. Για την εικόνα εφησυχασμού που δείχνει η ελληνική κοινωνία στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Γιατί η εποχή που ηγέτης πολιτικού κόμματος της Αριστεράς υπερασπιζόταν στο δικαστήριο γνωστό Παλαιστίνιο "αγωνιστή", για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν στοιχεία ότι ενέχονταν σε πράξεις τρομοκρατίας και ζητούσαν την έκδοσή του, δεν είναι μακριά. Και σε αντίθεση με όσα νομίζουν ορισμένοι, οι Αμερικανοί ουδόλως ενοχλούνται από τις ελληνικές ελευθερίες. Να συλλάβουμε τους τρομοκράτες που έχουν μέχρι στιγμής δολοφονήσει δεκάδες Αμερικανούς πολίτες θέλουν. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Το ίδιο θα έπρεπε να θέλουμε και εμείς...».

Κι εδώ ακριβώς τελειώνει το άρθρο του κ. Καψή. Ολα τα επιπλέον συμπεράσματα δικά σας.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», λέει ο λαός. Θριαμβολογούσε η κυβέρνηση για τις, δήθεν, αυξήσεις που αποκόμισε η ΓΣΕΕ, στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ικανοποιημένοι δήλωναν και με το παραπάνω οι βιομήχανοι. Χτύπαγαν φιλικά στην πλάτη την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, που έβαλε την υπογραφή της στη συμφωνία. Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε, με τη σειρά της, η πλειοψηφία που κατόρθωσε να ...αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων και πήρε και τα μπράβο της από τα αφεντικά.

Τώρα πια, όμως, δε χρειάζονται πολλά λόγια, για να αποκαλυφθεί άλλος ένας εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων. Το λιγότερο 2.000 δρχ., θα είναι η επιβάρυνση από την αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αλλες 2.000 δρχ., το λιγότερο, η επιβάρυνση από την αύξηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Πού είναι τώρα η αύξηση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Και, φυσικά, οι αυξήσεις (όχι των μισθών) δεν περιορίζονται εδώ.

Το «Σημιτάκι», οι ανησυχίες του ...

«Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε», τιτλοφορεί το άρθρο του ο Μ. Καψής στη χτεσινή «Εξουσία», με θέμα την τρομοκρατία.

Μη βιάζεστε, όμως. Ο Μ. Καψής δεν ανησυχεί για τους νέους χαφιέδικους μηχανισμούς που στήνει η κυβέρνηση κατ' επιταγήν των ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ούτε ανησυχεί για την κατάργηση κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνεπάγεται η προώθηση του «τρομονόμου».

Ο Μ. Καψής ανησυχεί για το αντίθετο. Ανησυχεί για το ίδιο ακριβώς πράγμα που ανησυχούν οι αμερικάνικες υπηρεσίες και η κυβέρνηση: Για τις εστίες αντίστασης που πληθαίνουν μπροστά στην προσπάθεια να στηθούν νέα τρομοκρατικά δεσμά για το λαό.

Στο άρθρο του ο Μ. Καψής δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, πέρα από το αναμάσημα γνωστών «επιχειρημάτων» (π.χ. «Το εθνικό θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων» κλπ.). Αυτό που προσθέτει είναι η επίθεσή του σε όσους αντιστέκονται σ' αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη, όπως στο ΚΚΕ, στην Αριστερά, προσωπικά στη Λ. Κανέλλη.

Δε μας εκπλήσσει ο Μ. Καψής. Η δημοσιογραφική του πρακτική είναι ταυτισμένη πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές. Τη «συνταγή» του Μαξίμου την έχει μάθει καλά. Τόσο καλά που φαίνεται νά 'χουν δίκιο συνάδελφοι, που τον αποκαλούν σαν το «γνωστό Σημιτάκι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ