ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περικοπές από παντού βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Θα κόψουμε από παντού. Αυτή ήταν με δυο λόγια η ουσία όσων είπε χτες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σιαλμάς, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Μάλιστα το μαχαίρι στη χρηματοδότηση της Υγείας το ονόμασε «ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων», τη στιγμή που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους και που ο ΕΟΠΥΥ απειλείται άμεσα με κατάρρευση.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο, ο αναπληρωτής υπουργός, παραδέχτηκε πως είναι σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για νέες περικοπές στην Υγεία. Οπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι μας» να κλείσουν νοσοκομεία, «θα ξεκινήσουμε τις αναδιαρθρώσεις και θα δούμε, να μετρούμε την αποδοτικότητα των τμημάτων και να κατευθύνουμε εκεί τους πόρους», καθώς και την πληρότητα. Στο μεταξύ, μια σειρά νοσοκομεία που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους υποβαθμίστηκαν μέσω των συγχωνεύσεων σε κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και σε βραχείας νοσηλείας και ταυτόχρονα ζωτικά τμήματα νοσοκομείων και κλίνες καταργήθηκαν. Οσο για την πληρότητα των νοσοκομείων, είναι ενδεικτικά τα ράντζα στο νοσοκομείο «Αττικόν»...

Για το ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού σε νοσοκομεία και αν θα γίνουν προσλήψεις, διατύπωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης «όλο το προσωπικό που εργάζεται σήμερα στο ΕΣΥ να έχει τη μέγιστη απόδοση» και δεν δίστασε να φέρει σαν παράδειγμα τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα». Στο «Αττικόν» ο αναπληρωτής υπουργός εγκαινίασε τον Ιούλη τρεις νέες κλινικές (νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική, ουρολογική) και μετέφερε 30 νοσηλευτές από το «Αγία Βαρβάρα», χωρίς εκπαίδευση για το νέο τους αντικείμενο. Παράλληλα δεν υπήρξε προγραμματισμός για γιατρούς, με αποτέλεσμα αρκετές μέρες τη βδομάδα την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια οι γιατροί να την κάνουν από το... τηλέφωνο. Αυτό, λοιπόν είναι το πρότυπο του υπουργείου Υγείας, που σκοπεύει να το γενικεύσει στα νοσοκομεία.

Σχετικά με το πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο, είπε πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι μας αυτή τη στιγμή αυτό το μέτρο, γιατί είναι και σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί».

Τέλος αναφέρθηκε στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των γενόσημων φαρμάκων, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τον ασφαλισμένο μόνο για το φθηνότερο φάρμακο - το γενόσημο - και αν έχει την οικονομική δυνατότητα θα αγοράζει το ακριβότερο και θα πληρώνει ο ίδιος τη διαφορά. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν θα πάρουν τα γενόσημα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά και τα πιο κατάλληλα για τη συγκεκριμένη ασθένεια ή για το συγκεκριμένο οργανισμό του ασθενή. Μάλιστα ο Μ. Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς «να πιστέψουν στα γενόσημα», αλλά μέχρι να πιστέψουν το υπουργείο σχεδιάζει να βάλει «τον ασθενή να συμμετάσχει στην πίεση προς τον γιατρό να του γράφει το γενόσημο και θα εξεταστούν στο μέλλον κίνητρα προς το γιατρό - π.χ. χαμηλότερο μέσο κόστος ανά συνταγή και μπόνους - για να γράφει γενόσημα».

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οδηγούνται στο θάνατο ενώ μπορούν να θεραπευτούν

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων και όσων δεν έχουν να πληρώσουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η κατεπείγουσα ανάγκη να παρέχεται σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να χρηματοδοτηθούν γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, αλλιώς θα πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούν να θεραπευτούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του 6μηνου απολογισμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν το Φλεβάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», όπου έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους. Ενας τόσο ευαίσθητος τομέας, όπως είναι η Υγεία και το Φάρμακο, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής ή «φιλανθρωπικής» δράσης, γιατί έτσι δεν εξασφαλίζεται πως όλοι θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αντίθετα μόνο ελάχιστοι και σε περιορισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι ενδεικτικό πως τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας όσων απευθύνθηκαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ήταν καρκίνος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, θυρεοειδοπάθειες και ψυχιατρικά νοσήματα. Δηλαδή, σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργείο. Για παράδειγμα, το 20% των ασθενών είχε έναν όγκο ή ένα ανεύρυσμα ή μία χοληδόχο γεμάτη πέτρες, ή άλλες καταστάσεις απειλητικές δυνητικά για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπισθούν χειρουργικά σε νοσοκομείο. Περισσότεροι από 100 ασθενείς έφυγαν με διάγνωση, περιμένοντας το θάνατο. Είχαν κάποιο όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά (π.χ. παχύ έντερο, μαστό, ουροδόχο κύστη, προστάτη, πνεύμονα) και όταν τους είπαν ότι πρέπει να χειρουργηθούν, απάντησαν: «Δεν έχω χρήματα».

Από την άλλη ο ΙΣΑ επευφημεί την πρωτοβουλία της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» να χορηγεί χημειοθεραπευτικές αγωγές σε ορισμένους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών. Η αλήθεια είναι πως οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το μονοπώλιο σε ορισμένα απαραίτητα αντικαρκινικά φάρμακα και κάθε τόσο σταματούν να τα χορηγούν στα δημόσια νοσοκομεία αν δεν πληρωθούν προκαταβολικά, αδιαφορώντας για τη ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών. Επιπλέον, τι νόημα έχει το «κάλεσμα ανθρωπιάς» που απευθύνει ο ΙΣΑ σε όλες τις κλινικές των νοσοκομείων να κάνουν το ίδιο; Μήπως δεν είναι όλοι οι καρκινοπαθείς άνθρωποι, παρά μόνο οι ελάχιστοι που θα γίνονται δεκτοί στα πλαίσια μιας τάχα «ευαισθησίας» των διοικητών των νοσοκομείων και των φαρμακοβιομηχάνων;

Ανεμβολίαστα τα παιδιά των ανασφάλιστων

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι: 8 στα 10 από τα 1.168 παιδιά που επισκέφτηκαν το Ιατρείο ζήτησαν δωρεάν εμβολιασμό. Το πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» για τη δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως πολιομυελίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Β κ.ά.

Το ποσοστό των ανασφάλιστων αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς η ανεργία γιγαντώνεται. Ετσι, εκατομμύρια άνθρωποι και οι οικογένειές τους μένουν και χωρίς δουλειά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρως εκτεθειμένοι στις ασθένειες. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Το 44% των ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έμειναν ανασφάλιστοι είτε λόγω οφειλών στο Ταμείο τους, είτε λόγω οφειλών στην εφορία.
  • Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχασαν την κοινωνική ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνιας ανεργίας.
  • Το 88% έχασαν την κοινωνική ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011, 2012.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων τις ημέρες αυτές του καύσωνα, τονίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: «Απέναντί μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κλπ.). Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές».

Είναι στο χέρι μας, σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων, να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Χρειάζεται να απαιτήσουμε:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).
  • Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ.). Πλήρη καταβολή του μεροκάματου.
  • Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Και καταλήγει: «Καλούμε τους συναδέλφους με την ενεργητική παρέμβαση των ίδιων και των ταξικών σωματείων να παλέψουν για την εφαρμογή τους. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους».

ΛΕΣΒΟΣ
Κινητοποίηση για την Υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μαζί με τα σωματεία συνταξιούχων του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, καθώς και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στόχος της κινητοποίησης είναι να εκθέσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι του νησιού, από την περαιτέρω διάλυση του συστήματος Υγείας.

Το συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας δεν επαρκεί ούτε για ένα δίμηνο και, πολύ περισσότερο, για τις αυξημένες εφημεριακές ανάγκες των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και προειδοποιεί για τον κίνδυνο που προκύπτει για τα προγράμματα εφημέρευσης και για τη Δημόσια Υγεία. Στους νοσοκομειακούς γιατρούς οφείλονται δεδουλευμένα (εφημερίες, αργίες, βάρδιες) του 1ου εξαμήνου του 2012, ενώ ήδη σε νοσοκομεία δίνονται μειωμένα κονδύλια για τις εφημερίες με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ειδικότητες κατά τη διάρκεια των εφημεριών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ