ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται για νέο «ρεσάλτο» κατά των συντάξεων

Στο στόχαστρο μπαίνουν εκ νέου οι συνταξιούχοι, καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ετοιμάζει νέο πετσόκομμα στις συντάξεις προκειμένου να της ...βγουν τα νούμερα. Οπως όλα δείχνουν τα 3 δισ. ευρώ απ' το σύνολο των 5 - 6 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι περικοπές του υπουργείου Εργασίας, θα προέλθουν από τη νέα ληστεία των συντάξεων και των εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο ακρωτηριάζονται οι ήδη πενιχρές συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζονται είναι:

  • Μείωση από 5% έως 10% στις κύριες συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται η μείωση να επιβληθεί ακόμα και σε συντάξεις των 700 ευρώ και μάλιστα από το πρώτο ευρώ του ποσού. Αν και οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, τώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια να βάλει το μαχαίρι ακόμα και στους συνταξιούχους των 700 ευρώ καθώς εκεί βρίσκεται η κύρια μάζα των συνταξιούχων που θα επιτρέψει να αρπάξει τα ποσά που χρειάζεται.
  • Δραστική περικοπή συντάξεων με τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαφόν για δικαιούχους περισσότερων της μίας σύνταξης. Το πλαφόν θα οριστεί γύρω από την περιοχή των 2.300 - 2.500 ευρώ (θα αθροίζονται συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση, επικουρικές ή χηρείας).
  • Παράλληλα με το πλαφόν, περικοπή και τυχόν δεύτερης σύνταξης μέχρι και 35%.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Δεν αποκλείεται η εξολοκλήρου κατάργηση του ποσού που έχει απομείνει από τη 13η και 14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) και το αντίστοιχο ποσό των 800 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
  • Μείωση όλων των εφάπαξ από 10% έως 40% ακόμα και στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν αναλογιστικό πρόβλημα.
  • Δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε το σενάριο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε με την αύξηση του γενικού ορίου στα 66 ή στα 67 χρόνια, είτε με την εφαρμογή των νόμων Κουτρουμάνη - Λοβέρδου αντί για το 2015, το 2013.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που επιβλήθηκαν από την αρχή του έτους σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις η μείωση ήταν στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και πάνω ενώ για το ΝΑΤ η μείωση ήταν 7% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης.

Τσεκούρι έπεσε και στις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων ο μέσος όρος πριν τις περικοπές ήταν μόλις στα 212 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές από την 1/1/2012 ήταν:

-- 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.

-- 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ.

-- 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά γιατί «δεν βγαίνει το μνημόνιο»

Την ...αγωνία του ότι το «μνημόνιο δεν βγαίνει» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την εργασιακή εφεδρεία και τα μέτρα. «Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι "το μνημόνιο δεν βγαίνει" και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα και καθόλου νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, με αποτέλεσμα καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η επαναφορά δε του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων». Δηλαδή εκτός των άλλων κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν οδηγούν και σε «νοικοκύρεμα στα δημοσιοοικονομικά».

Και καταλήγει χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ΕΕ που επιβάλλει αυτές τις πολιτικές πως «ο αναγκαίος επανασχεδιασμός του δημόσιου τομέα, που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα ανατάξει την οικονομία, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την καταστροφική και ανάλγητη πολιτική του μνημονίου που προωθεί τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών». Αυτό δηλαδή ήταν όλο.

Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Καραθάνου

Στις 11.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο

Νίκος Καραθάνος
Νίκος Καραθάνος
Σήμερα, στις 11.30 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο, γίνεται η πολιτική κηδεία του παλαίμαχου κομμουνιστή σ. Νίκου Καραθάνου.

Γεννήθηκε το 1915 στην Αγία Τριάδα Καρπενησίου. Εντάχθηκε στην ηρωική ΟΚΝΕ το 1932 στην Αθήνα. Το 1933 έδωσε και πέτυχε στη Σχολή Μηχανοσυνθετών της Αεροπορίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση (ΚΣΟ) και διώχτηκε από τη μεταξική δικτατορία.

Το 1940 ενώ κατατάχθηκε στο στρατό, αντί να τον στείλουν στο μέτωπο, όπως ζήτησε, φυλακίστηκε ως «επικίνδυνος κομμουνιστής» και τραυματίστηκε στο βομβαρδισμό του στρατοπέδου. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση δρώντας στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Δουργούτι, Νέος Κόσμος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας της ΚΟ στο Παγκράτι και οργανωτικός γραμματέας στον τομέα των Ανατολικών συνοικιών. Το 1947 περνά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάσσεται στο μηχανισμό διαβιβάσεων του Γενικού Αρχηγείου και γίνεται διευθυντής της Σχολής Ασυρματοτεχνιτών. Το 1948 οι γονείς του και η αδελφή του εκτελέστηκαν από τις συμμορίες του Καραπιπέρη που δρούσαν στη Ρούμελη. Από το 1949 έως το 1977 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Πόζναν. Με τον επαναπατρισμό του υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις και υπεύθυνες χρεώσεις έως το τέλος της ζωής του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 67 χρόνων από τη ρίψη πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ασκηση κατάληψης πολεμικού πλοίου

Μια αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας πραγματοποίησαν χθες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τη φορά αυτή ήταν άσκηση κατάληψης ξένου πολεμικού πλοίου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος χθες το πρωί στις 07.45 ενεργοποίησε με εντολή του τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης με κωδική ονομασία «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ». Το σενάριο παρότι περιγράφεται ότι παραπέμπει σε προετοιμασία για αντιμετώπιση κρίσης τύπου Ιμίων, δεν είναι άσχετο και με τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ελέγχου πλοίων που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πέθανε ο Γ. Κατσιφάρας

Σε ηλικία 77 ετών, πέθανε χτες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατσιφάρας, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Γεννήθηκε το 1935 στο Καλέντζι Αχαΐας και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ηταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ