ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ολοκλήρωσε την καταστροφή του 2016

Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες πριν τις 7 το πρωί στην Κατάβαση της Χίου. Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τα καταστήματα στον επαρχιακό δρόμο και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε αμέσως διαστάσεις. Γρήγορα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς απειλούνταν τα πρώτα σπίτια.

Στην περιοχή έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έπνεαν δυνατοί βόρειοι άνεμοι, που κατεύθυναν τη φωτιά προς την πλευρά της Σιδηρούντας.

Ωστόσο, λόγω της πυκνής βλάστησης σε όλη την περιοχή, η φωτιά μετακινούνταν και προς το χωριό Διευχά, οι κάτοικοι του οποίου είχαν ετοιμαστεί από νωρίς το πρωί για το ενδεχόμενο εκκένωσης, όπως και έγινε. Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και η Σιδηρούντα, που είχε καεί τον Αύγουστο του 2016.

Στο πύρινο μέτωπο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μάρκο Σκούφαλο, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Χίου. Στη συζήτηση με τους κατοίκους, που έβλεπαν τις περιουσίες τους σε κίνδυνο, ήταν έντονη η αγανάκτηση για τις ελλείψεις σε πρόληψη και μέσα πυρόσβεσης, ενώ ακούγονταν χαρακτηριστικά ότι ακόμα και οι δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν, δεν θα ήταν διαθέσιμες αν υπήρχε κι άλλη μεγάλη φωτιά την ίδια ώρα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Στην περιοχή έφτασαν να επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Σάμου, τρία ελικόπτερα, εφτά αεροσκάφη, ενώ μεταφέρονταν αεροπορικά στο νησί 25 πυροσβέστες του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΑΚ. Ενας πυροσβέστης λιποθύμησε από εισπνοή καπνών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το μεσημέρι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος και εκεί δινόταν μεγάλη μάχη προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς. Τελικά, η επιχείρηση της Πυροσβεστικής αποσόβησε τα χειρότερα στην περιοχή της Κατάβασης, που γειτνιάζει με πυκνό δάσος από τα λίγα που έχουν απομείνει στη Χίο, σε ένα τμήμα του νησιού που συχνά κινδυνεύει από πυρκαγιές.

Νωρίς το απόγευμα η φωτιά ήταν σε ύφεση, αλλά η μάχη με τα πεζοπόρα τμήματα συνεχιζόταν, λόγω των ισχυρών ανέμων, που κατηύθυναν, πλέον, τη φωτιά κυρίως προς τα καμένα από το 2016, προς τη Σιδηρούντα. Η πυρκαγιά κατέστρεψε δασικές εκτάσεις, τμήματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, καθώς και καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδεντρα, στην Κατάβαση και τα Διευχά. Τα ενεργά μέτωπα μαίνονταν σε περιοχές δύσβατες και απρόσιτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές υλικές ζημιές στην Κατάβαση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Η μεγάλη συμμετοχή στη συναυλία δίνει δύναμη για τη συνέχεια

Κάλεσμα σε μαζικούς φορείς της περιοχής για νέα κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιούλη

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί και δημοσίως όλους όσοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, που προωθείται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Αγραφα, εξέδωσε το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα.

Σε αυτήν επισημαίνει πως «η αφιλοκερδής συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών του νομού μας και όχι μόνο στο συλλαλητήριο - συναυλία στις 4/7, αλλά και η συμμετοχή εκατοντάδων Καρδιτσιωτών, μας δίνει δύναμη στη συνέχεια του αγώνα μας. Ταυτόχρονα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη για την ισοπέδωση των Αγράφων και το γέμισμά τους με σιδερένια εκτρώματα. Παράλληλα, από τη συναυλία αναδείχθηκε το αίτημα για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας, ώστε να μη ζήσουμε ξανά μέρες "Ιανού".

Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των όποιων δίκαιων αιτημάτων του εργαζόμενου λαού, μεταξύ των οποίων και των ίδιων των καλλιτεχνών, στον αγώνα των οποίων επίσης δηλώνουμε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε έμπρακτα τα αιτήματά τους για άμεση κάλυψη των αναγκών τους οι οποίες προέκυψαν όλη την περίοδο της πανδημίας. Ενας για όλους και όλοι για έναν!».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιούλη, διεκδικώντας: Να σταματήσουν οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Θ. Καντερέ και τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Γ. Καψουλάκη. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τα προβλήματα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, αλλά και τη σχετική τροπολογία που ήρθε αιφνίδια στα μέσα Ιούνη και εντείνουν την πίεση στο προσωπικό του Κτηματολογίου. Σημείωσαν ακόμα ότι με την τροπολογία αυτή - που το ΚΚΕ καταψήφισε - προβλέπεται η μετακίνηση των εργαζομένων, με μία απλή απόφαση του ΔΣ του «Ελληνικού Κτηματολογίου», οπουδήποτε στη χώρα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι με το Κτηματολόγιο διευρύνεται η δυνατότητα του κράτους να επιβάλει φορολογία σε γη και ακίνητη περιουσία. Διευρύνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να υποθηκεύουν και να εκποιούν ακίνητη περιουσία. Διευρύνεται, με πολλούς τρόπους, ο ιδιωτικός χαρακτήρας, όπως εξωτερικοί ιδιώτες συνεργάτες που λύνουν προβλήματα του Κτηματολογίου, μέρος της επεξεργασίας γίνεται από μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρείες κ.ά.

Ο ΓΓ της ΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου, ότι χρειάζεται μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, προσλήψεις προσωπικού, γιατί ο όγκος των εργασιών είναι τεράστιος και την πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ότι τέτοια προβλήματα δεν τα λύνει το νέο νομοσχέδιο, αντίθετα δημιουργεί καινούργια.

ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παρουσία αστυνομίας έξω από τα Λιπάσματα

Να σταματήσει η τρομοκράτηση των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας απαιτεί σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, καθώς, όπως καταγγέλλει, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μόνιμη παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας έξω από το εργοστάσιο σε 24ωρη βάση, αξιοποιώντας ως άλλοθι και προβοκατόρικες ενέργειες του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού» χώρου.

Σε επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, αναφέρθηκε από πλευράς του πως οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται εκεί επειδή «έχουν διατυπωθεί απειλές από συλλογικότητες» και πως «η παρουσία της αστυνομίας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Οπως σημειώνει η ΤΕ Καβάλας, τα παραπάνω εκτυλίσσονται την περίοδο που οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στα λιπάσματα Καβάλας παλεύουν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και των συμβάσεών τους, με την εργοδοσία να προχωράει τις διαδικασίες για ομαδικές απολύσεις.

Τονίζει ακόμα πως τα «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» από την κυβέρνηση «όχι μόνο δεν έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά οδήγησαν στο να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σαν ύποπτοι - εγκληματίες (...) κράτος και εργοδοσία αξιοποιούν κάθε πρόσχημα, ώστε ο θύτης να εμφανίζεται σαν θύμα, να αποπροσανατολίζουν και να τρομοκρατούν τους εργάτες».

«Καμία λάσπη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας» συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Δικαίωση τώρα των αιτημάτων τους! Να επιστρέψουν στο εργοστάσιο, καμιά απόλυση, καμιά βλαπτική μεταβολή σύμβασης, να αποδοθούν τα δεδουλευμένα! Να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ