ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αποφασιστικά, μαζικά, δυναμικά: ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ!
  • Γερή βάση, για τις ακόμα πιο μεγάλες διαδηλώσεις που απαιτούνται αύριο, η χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
  • Στις 7.30 το απόγευμα σήμερα, συνεχίζουν με συμβολική περικύκλωση της Βουλής

Πλημμύρισε νεανικό παλμό και αποφασιστικότητα χτες το κέντρο της Αθήνας. Σείστηκε από την απαίτηση των φοιτητών να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην περάσουν τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματά τους στις σπουδές και την εργασία.

Ηταν εξαιρετικά εντυπωσιακή η χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Πραγματική κλιμάκωση ενός αγώνα, που συνεχώς φουντώνει μέσα στις σχολές, στα μπλόκα στους δρόμους, στις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, ενάντια στο νόμο που επιμένει να φέρει η κυβέρνηση, για να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Ηταν έκφραση της συσσωρευμένης αγανάκτησης φοιτητών και σπουδαστών, γιατί και το πανεπιστήμιο που έχουν σήμερα δεν τους κάνει. Αλλά και αυτό που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα χειρότερο, αφού θα δουλεύει με τις επιχειρήσεις και αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις, στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα του λαού.

Ηταν δεκάδες χιλιάδες οι φοιτητές από όλη τη χώρα, που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και διαδήλωσαν, τραγούδησαν, φώναξαν: «Δε θα περάσει»! Εξέφρασαν με τον παλμό και τη ζωντάνια τους τον ενθουσιασμό τους για την ίδια τους την κινητοποίηση, την πίστη τους ότι «μπορούμε να βάλουμε φραγμό σε όσα θέλουν να περάσουν».

«Είμαστε χιλιάδες. Είναι το μαζικότερο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων δέκα χρόνων», βροντοφώναζε και ξεσήκωνε η ντουντούκα. Μαζί τους, το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι, ανέμιζαν σημαίες του ΠΑΜΕ, πήραν τη θέση τους τα πανό των εκπαιδευτικών. Εκεί και πολυπληθείς αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

«Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή. Εξω οι εταιρίες από τις σχολές», απαιτούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων που στόλιζε την πρόσοψη του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Εκεί στα Προπύλαια έφταναν το μεσημέρι οι φοιτητές κι οι σπουδαστές κατά εκατοντάδες. Μεγάλα μπλοκ, από τα ΤΕΙ, τη Φυσικομαθηματική, τις σχολές του κέντρου... «Κοίτα κόσμο η Πάντειος»! «Και πού να δεις τι έρχεται από τις προσυγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου»! Μα, δεν ήταν μόνον αυτοί. «Συνάδελφοι, ανοίξτε ένα διάδρομο να περάσουν οι συναγωνιστές από τους συλλόγους της Πάτρας». «Ξέρεις πού θα βρω τα παιδιά από το Συντονιστικό των ΤΕΙ; Είμαι από το Αίγιο, έχουμε συνέλευση αύριο και θέλω να κουβεντιάσουμε για το πλαίσιο»!

Να και η Θεσσαλονίκη! Οπως πάντα, με ευφάνταστα συνθήματα που αυτή τη φορά τα έκαναν τραγούδι: «Μαριέττα, Μαριέττα, Μαριέττα / Δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα / Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι / Με το λαό αντίσταση και πάλη / Ολοι εμείς θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τους νόμους»!

Κι άλλοι από τη Βόρεια Ελλάδα ακολουθούσαν. Καβάλα, Σέρρες, σύλλογοι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη... Δεν είναι λίγο πράγμα να ξεκινήσει κάποιος τόσα χιλιόμετρα για να διαδηλώσει. Και στα πρόσωπά τους δεν έβλεπες ούτε ίχνος κούρασης. Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Καλαμάτα, Χανιά. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ίδια φωνή, η ίδια απαίτηση: «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί».

Κι όλος αυτός ο κόσμος έγινε ένα ποτάμι. Περνούσε η πορεία κι αναρωτιόταν κανείς «πώς χωρούσε όλος αυτός ο κόσμος στα Προπύλαια»;

Ανεξάντλητος ο παλμός τους, ήχησε σε όλο το κέντρο της πόλης. «Εμπρός συνάδελφοι! Να βροντοφωνάξουμε για τα δικαιώματά μας, να βραχνιάσουμε, να 'χει κλείσει η φωνή μας όταν θα γυρίσουμε πίσω!», παρότρυνε ο νέος από την ντουντούκα. Κι όλο το μπλοκ από πίσω ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό: «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή»!

Η χτεσινή διαδήλωση επισφράγισε τη θέληση και τη δυνατότητα να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και την επόμενη βδομάδα. Σήμερα, εξάλλου, θα δώσουν και πάλι αγωνιστικό «παρών» στο κέντρο της πόλης. Θα περικυκλώσουν στις 7.30 το απόγευμα τη Βουλή. Και τις επόμενες μέρες, με τις γενικές συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις κινητοποιήσεις, «υπόσχονται» ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά.

  • Το γεγονός ότι, σε αγαστή συνεργασία, οι «γνωστοί - άγνωστοι» και η Αστυνομία επιχείρησαν, και σ' ένα βαθμό κατάφεραν, μια μεγαλειώδης διαδήλωση να παρουσιαστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως κλασικός «πετροπόλεμος», δεν μπορεί να αναιρέσει το πιο σπουδαίο γεγονός, αυτή καθαυτή τη διαδήλωση, προσφέρεται, όμως, για συμπεράσματα απ' όσους πράγματι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του κινήματος.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η μαζική πάλη, ν' αποκτήσει δύναμη και προοπτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών:

«To KKE χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των χιλιάδων φοιτητών και τους καλεί να δυναμώσουν τη μαζική πάλη, να της δώσουν δύναμη και προοπτική, στρέφοντας τις διεκδικήσεις τους όχι μόνο κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μαζί προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και του νέου νόμου - πλαισίου, αλλά συνολικά κατά της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, που σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει προχωρήσει με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλωστε αυτός είναι ο κύριος στόχος των νέων αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των βιομηχάνων. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να γίνουν τα "Δημόσια" ΑΕΙ παραμάγαζα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Να βαθύνει συνολικά η εμπορευματοποίηση όλης της Παιδείας.

Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό και πρώτα από όλα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι απλά να συμπαρασταθεί στις διεκδικήσεις των φοιτητών, μα να κάνουν και δικό τους ζήτημα, γιατί είναι δικό τους ζήτημα, τον αγώνα για πραγματικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να πρωτοστατήσουν στην πάλη για να καταργηθούν οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Για πανεπιστήμια που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα και κέρδη της πλουτοκρατίας».

Χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το σύνολο των σχολών στις κινητοποιήσεις

Χιλιάδες φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους τους εργαζόμενους, βγήκαν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν την απαίτησή τους να μην περάσουν τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Προηγούμενα, από το πρωί έγινε γνωστό ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχει πλέον με αποφάσεις ΓΣ το σύνολο των σχολών στο ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ.

Οι φοιτητές στις 7 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο Πολυτεχνείο. Αντάμωσαν με τους εργαζόμενους και, στη συνέχεια, με συνθήματα και τραγουδώντας, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», βροντοφώναξαν. Εκεί μαζικά και μαχητικά οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλάι της αγωνιζόμενης σπουδάζουσας νεολαίας απαιτούσαν: «Οχι στην παιδεία των πολυεθνικών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η πορεία, με ενδιάμεσο σταθμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κατευθύνθηκε προς τα Πανεπιστήμια.

Ποιοι δεν ήθελαν να είναι δυνατή αυτή η γροθιά;

Η διαδήλωση ήταν μεγάλη. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Κι ήταν γνωστό από πριν ότι θα ήταν μια μεγάλη διαδήλωση, κι, ακόμα «χειρότερα» για την κυβέρνηση, ότι θα ήταν μια διαδήλωση που δε θα χάριζε κάστανα. Η μία μετά την άλλη, οι συνελεύσεις στις σχολές είχαν υιοθετήσει πλαίσιο διεκδίκησης, που τα 'ριχνε στην ψύχρα και στη ΝΔ, και στο ΠΑΣΟΚ, και στην ΕΕ. Αυτό ενοχλούσε...

Κι αυτή η ενόχληση βρήκε αντανάκλαση σε ορισμένες παράξενες κινήσεις: Ετσι, ενώ είχε συμφωνηθεί όλες οι προσυγκεντρώσεις να γίνουν στις 11.30 το πρωί, ώστε στις 12 το μεσημέρι να ξεκινήσει το συλλαλητήριο, στις 12 το βράδυ, της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο Πολυτεχνείο, μια ομάδα που επιχειρεί να εμφανιστεί ως «συντονιστικό καταλήψεων», αποφάσισε να μετατεθούν μια σειρά προσυγκεντρώσεις στη 1 το μεσημέρι. Είναι ένα ερώτημα, το ποιοι πραγματικά είναι αυτοί, που, ενοχλημένοι από την προδιαγραφόμενη μαζική προσέλευση φοιτητών - σπουδαστών την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε να σπάσει αυτή η διαδήλωση. Το σημειώνουμε, γιατί κι άλλα παράξενα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις σχολές...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη μεγαλειώδη χτεσινή κινητοποίηση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τη σημερινή μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στην Αθήνα, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, διεκδικώντας πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Το ζητούμενο σήμερα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας μαζικά στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, προχωρώντας με καταλήψεις, διαδηλώσεις, κλεισίματα δρόμων, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων.

Με τη μαζική συμμετοχή και τη δράση χρειάζεται να περιφρουρηθούν από κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης οι αγώνες, τα αιτήματα και οι μορφές πάλης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, ώστε να κερδίσουν συνολικά τη στήριξη της ελληνικής νεολαίας, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ολόκληρου του λαού. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που επιδιώκει με τη βία των ΜΑΤ να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τις κινητοποιήσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ