ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ
Είσαστε εραστής της σημερινής Ρωσίας

Στην ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος προσπάθησε να βρει σανίδα σωτηρίας και επιχειρήματα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προκειμένου να απαντήσει στην ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διαστρέβλωσε τα λεγόμενα της Αλ. Παπαρήγα, ισχυριζόμενος ότι τάχθηκε γενικά κατά της εκπαίδευσης.

Δευτερολογώντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Ξεφεύγετε από τις ευθύνες σας και τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, μεταθέτοντας το θέμα στο τι έγινε στη Σοβιετική Ενωση, στην Ουγγαρία, την Πολωνία. Ο ελληνικός λαός όμως σας ψήφισε και ζητά από εσάς λύσεις στα προβλήματά του. Δεν τον ενδιαφέρει τι έγινε παραέξω. Δώστε του εσείς λύσεις και αφήστε τον να κρίνει το σοσιαλισμό. Δε θα μπω στην ανάλυση τι έγινε εκεί. Είχε μηδενική ανεργία. Είχε έλλειψη εργατικών χεριών. Απ' ό,τι κατάλαβα όμως είσαστε εραστής της σημερινής Ρωσίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας. Εγώ προτιμώ να σας πω ότι με όλα τα προβλήματα που είχε το σοσιαλιστικό σύστημα το προτιμούσα από αυτό που υπάρχει σήμερα. Το ομολογούμε ανοιχτά και δεν ντρεπόμαστε γι' αυτό. Και δε διστάζουμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα που υπήρχαν. Εσείς όμως είσαστε εραστής ενός συστήματος που η παγκόσμια κοινή γνώμη και οι επίσημοι αναγνωρίζουν ότι αυτές οι χώρες πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ας βγάλει συμπεράσματα ο ελληνικός λαός πού οδηγείτε την Ελλάδα".

Και πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα: "Σε αυτή την αίθουσα νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που χρειάζεται να κάνει επίδειξη για τη σημασία που έχει η γνώση, η επιστήμη, η τεχνική. Εγώ δε νιώθω αυτή την ανάγκη και νομίζω ότι και οι 300 εδώ μέσα στοιχειωδώς καταλαβαίνουμε ότι, πηγαίνοντας στον 21ο αιώνα, πρέπει να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε. Αλλο πράγμα σας έθεσα. Το να περνάς από σεμινάρια και από τα θρανία του πανεπιστημίου - που πρέπει να περάσουμε όλοι και πρέπει να πεθάνουμε να μαθαίνουμε - σημαίνει ότι την άλλη μέρα βρίσκεις και δουλιά; Αυτό το ερώτημα έθεσα. Η μήπως χρησιμοποιείτε σαν πρόσχημα την ανάγκη της μάθησης; Σεμινάρια και δώστου σεμινάρια, και δώστου συμπόσια, και δώστου διαλέξεις. Και για να τα αρπάζουν ορισμένοι και να είναι μία μορφή κρυψίματος της ανεργίας. Μετά δηλαδή την απόλυση να περνάς και κανένα χρόνο από σεμινάριο, για να αμβλύνεται ο αγώνας των ανέργων. Αυτό ήθελα να βάλω. Κατά τα άλλα επίδειξη επιστημονικών γνώσεων δε χρειάζεται. Τα αποτελέσματα κρίνουν".

Στις ξεκάθαρες επισημάνσεις της Αλ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε.

Μ. ΕΒΕΡΤ

Εκανε τον Λεπέν να ωχριά

Ωχριά ο Λεπέν μπροστά σε όσα ο Μ. Εβερτ διακήρυξε από του βήματος της Βουλής ότι θα κάνει το κόμμα του, με την άνοδό του στην κυβερνητική εξουσία. Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ - ειδικότερα όσα διακήρυξε για την αντιμετώπιση της ανεργίας - ήταν ένας συνδυασμός νεοσυντηρητισμού και Λεπενισμού, γεγονός που υποδηλώνει τους σχεδιασμούς, που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας και τους οποίους αναλαμβάνουν να δημοσιοποιήσουν κατά καιρούς οι πολιτικοί εκφραστές του. Αναφερόμενος στα αίτια της ανεργίας στην Ελλάδα ο Μ. Εβερτ, ανάμεσα στα άλλα, είπε: "Δεύτερος βασικός λόγος είναι το ανεξέλεγκτο και παράνομο εργατικό δυναμικό που κατακλύζει την αγορά εργασίας. Που στερεί θέσεις εργασίας από τους Ελληνες ανέργους. Οι αλλοδαποί καλύπτουν το 6% των θέσεων εργασίας εις βάρος των Ελλήνων ανέργων. Επιπλέον, είναι ανασφάλιστοι οι περισσότεροι και στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι!!! Είμαστε αποφασισμένοι".

Ο ομιλητής ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ανησυχεί για τις διαστάσεις της ανεργίας και διευκρίνισε τους λόγους αυτής της ανησυχίας. "Εάν συνεχιστεί, είπε, η προοπτική αυτή στο τέλος του αιώνα η ανεργία θα έχει φτάσει το 15%. Και τότε τη σημερινή απογοήτευση θα τη διαδεχτεί η κοινωνική έκρηξη. Τότε το πρόβλημα του παρόντος σίγουρα θα γίνει ο εφιάλτης του μέλλοντος".

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματος του για τη λύση του προβλήματος και τόνισε ότι η απάντηση στην ανεργία θα δοθεί μέσω της ανάπτυξης. Αποσαφηνίζοντας δε, το περιεχόμενο αυτής της ανάπτυξης επικέντρωσε τα πάντα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησε μέσα στην επόμενη πενταετία να μειωθεί ο δημόσιος τομέας από το 43% του ΑΕΠ στο 30%. Είπε συγκεκριμένα: "Να αποκρατικοποιηθούν οι τράπεζες που ελέγχονται από την Εθνική και την Εμπορική. Να αποκρατικοποιηθούν οι ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κρατικό σύστημα. Να αποκρατικοποιηθούν οι βιομηχανικές μονάδες που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο εκτός των βιομηχανιών που έχουν σχέση με την εθνική άμυνα. Να γίνει σταδιακή πώληση μέχρι του 49% των μετοχών του ΟΤΕ και της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου. Να υπάρξει δυνατότητα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν το ηλεκτρικό ρεύμα με χαμηλότερη τιμή από αυτήν που το διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ. Να δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία η δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλα με τον ΟΤΕ, υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως έγινε με την κινητή τηλεφωνία".

Και ο Μ. Εβερτ, σε ρόλο φερέφωνου των πολυεθνικών της Ευρώπης, κατέληξε λέγοντας: "Το 2000 έρχεται και θα υπάρξει φιλελευθεροποίηση στον εξηλεκτρισμό και τις τηλεπικοινωνίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε".

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Με περιτύλιγμα τη δημαγωγία

Μέτρα που διευρύνουν την ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου ζήτησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Με μια ομιλία γεμάτη κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους και τους εν δυνάμει ανέργους, ο ομιλητής απέδειξε ακόμη μια φορά ότι το κόμμα του έχει επιλέξει σταθερά τη δημαγωγία ως περιτύλιγμα του συντηρητισμού που το διακρίνει. Ως αιτίες της ανεργίας ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης σε αντιδιαστολή με την αύξηση - όπως είπε - του εργατικού δυναμικού, την αστυφιλία λόγω της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών και τέλος τους λαθρομετανάστες. Ως φάρμακο για τη μείωση του προβλήματος παρουσίασε μια δέσμη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Τη διολίσθηση της δραχμής, ώστε να εξασφαλιστεί η συναλλαγματική της προσαρμογή στα πραγματικά επίπεδα.

- Τη μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 15% και ειδικά για τους απασχολούμενους στους κλάδους παραγωγής διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών κατά 25%.

- Σχετικά με το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών, ο Αντ. Σαμαράς συνέδεσε την αποδοχή του με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία "Ελεύθερων ζωνών απασχόλησης" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Εξηγώντας τι θα είναι αυτές οι ζώνες αποσαφήνισε ότι θα είναι χώροι διεύρυνσης των κερδών του κεφαλαίου, Συγκεκριμένα είπε: "Στις ζώνες αυτές, που θα δημιουργηθούν επιλεκτικά στις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία νέων, οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα (αγαθών και υπηρεσιών) θα είναι παντελώς απαλλαγμένα από οποιοδήποτε φόρο και εισφορά, εφόσον προσλαμβάνουν, σε μια ορισμένη (υψηλή) αναλογία νέους κατοίκους της περιοχής. Οι απαλλαγές θα ισχύουν για 5 χρόνια στις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις και σε όσες θα εγκατασταθούν εκεί (νέες επενδύσεις) μέχρι το 2000.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ζήτησε παροχή κινήτρων για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Μπριγάδα για την Κούβα

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που σήμερα τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας συμμετέχει και φέτος στη διεθνή μπριγάδα "Χοσέ Μαρτί", που διοργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Αυγούστου.Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα, Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος, τηλ. 8214.916 (κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 5-8 μ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 910.603.

Διάλεξη του ΚΜΕ

Το Ιστορικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα "Κοινωνία και λαός κατά τους 13ο και 14ο αιώνα" την Παρασκευή 17-5-96 στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΚΜΕ (Τροίας 36). Το θέμα θα εισηγηθεί η ιστορικός Βάσω Γεωργιάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ