ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σημίτης: "Καθαρές λύσεις υπέρ εμού"
  • Την πρόθεσή του να κυριαρχήσει και στην κομματική ηγεσία, κατέστησε σαφή ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ
  • Σφοδρή επίθεση του πρώην υπουργού, Σ. Βαλυράκη, κατά της κυβέρνησης

"Καθαρές λύσεις" από το συνέδριο, προφανώς υπέρ του εαυτού του, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, έμμεσα πλην σαφώς, προανήγγειλε την πρόθεσή του να διεκδικήσει και την κομματική ηγεσία και να ενισχύσει την κυριαρχία του στο κυβερνών κόμμα.

"Οπως έως σήμερα κερδίσαμε όπου και όταν δώσαμε καθαρές και αποφασιστικές λύσεις, έτσι πρέπει να κάνουμε και στο συνέδριο... Καθαρές και αποφασιστικές λύσεις σε όποιο ζήτημα και αν τεθεί", τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες, φρόντισε να αναφέρει ως καθαρή λύση τη λύση που δόθηκε στην ασθένεια του Α. Παπανδρέου και την εκλογή πρωθυπουργού. "Μπορούμε να έχουμε θετικό απολογισμό των έως σήμερα πρωτοβουλιών μας, τόνισε σε άλλο σημείο, για ένα και μόνο λόγο: Γιατί διαλέξαμε να πορευτούμε έναν ευθύ δρόμο, το δρόμο των άμεσων και καθαρών λύσεων σε όσα προβλήματα αντιμετωπίσαμε".

Η τοποθέτηση αυτή του Κ. Σημίτη ερμηνευόταν από το περιβάλλον του ότι "ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος". Στα πλαίσια αυτά απορρίπτονταν τόσο οι συμφωνίες κορυφής, όσο και οι "συμβιβαστικές" και "μεσοβέζικες" προτάσεις, του τύπου να μην εκλεγεί αντιπρόεδρος, που τελευταία υποβάλλουν και ορισμένοι βουλευτές από το "εκσυγχρονιστικό μπλοκ", ή ακόμα να μη θέσει υποψηφιότητα ο Κ. Σημίτης, με αντάλλαγμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.

Την αντίθεσή του σε ενδιάμεσες και συμβιβαστικές λύσεις υπαινίχθηκε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, λέγοντας ότι "πολλές φορές έχω αντιταχθεί στην άποψη εκείνων που υποστηρίζουν τη λογική των πολιτικών ελιγμών, τη λογική των τεχνασμάτων, που συσκοτίζουν τις προθέσεις, αλλά και τους επιδιωκόμενους σκοπούς".

Θέτοντας το πλαίσιο και τα κριτήρια που επιβάλλουν την ανάδειξή του στην κομματική ηγεσία, ο Κ. Σημίτης είπε ότι "με τις αποφάσεις μας στο συνέδριο πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πραγματικός μας τελικός κριτής δεν είναι οι τέσσερις τοίχοι των αιθουσών, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός περιμένει από μας λύσεις στα προβλήματα, τόλμη στις αποφάσεις, καινοτομία στη σκέψη και στη δράση". Εννοείται ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη. Η "καθαρή λύση" υπέρ του Κ. Σημίτη στο συνέδριο θα αναδείξει "νικητή τη σύνθεση και την ενότητα και τότε το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τη νέα τετραετία".

Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε επίδειξη δύναμης, τονίζοντας ότι χαίρεται γιατί "θέσεις που έδειχναν τότε μειοψηφικές, τουλάχιστον αριθμητικά, είναι σήμερα ορατό πλειοψηφικό ρεύμα ανάμεσά μας". Αποδοκίμασε, επίσης, την ιδέα των πρόωρων εκλογών, με τη φράση "οι εκλογές δεν είναι μέσο για να λύνουμε προβλήματα λειτουργίας του κόμματός μας".

Κατά τα άλλα, αποδοκίμασε "την εικόνα μαχών για τη νομή κομματικών και κυβερνητικών αξιωμάτων", "την ελκυστική παγίδα" της ενασχόλησης με τα εσωκομματικά και ζήτησε από τους βουλευτές να σταματήσουν "την παρασυνεδριακή παραφιλολογία".

Η συζήτηση στην ΚΟ για τον κανονισμό λειτουργίας της κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, ενώ αποφεύχθηκε η σύγκρουση για την επίμαχη διάταξη, που προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΟ για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το θέμα της εκλογής και των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου συζητά σήμερα το ΕΓ του κόμματος, στο οποίο η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ εκλογής αντιπροέδρου με αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά διευκρινίζει ότι το θέμα της προεδρίας θα κριθεί σε επόμενο έκτακτο συνέδριο.

Ξέσπασμα Βαλυράκη

Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας και της συγκρουσιακής κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είναι η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στον Κ. Σημίτη ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σ. Βαλυράκης.Με έντονο ύφος και σκληρές εκφράσεις ο βουλευτής καταγγέλλει την κυβέρνηση Σημίτη ότι "χρησιμοποιεί την εξουσία για να επιτύχει εκλογικά οφέλη στο συνέδριο", ότι "ανατρέπει πολιτικές με πρωτοφανή φανατισμό" και "θέτει υπό διωγμό στελέχη αναγνωρισμένης αξίας και συκοφαντεί το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

Ο Σ. Βαλυράκης επικεντρώνει την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίοι προβλέπει ότι θα οδηγήσουν σε εθνική τραγωδία. "Η Τουρκία, τονίζει, θα απειλεί συνεχώς με την πολύμορφη υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ και θα βάζει στο τραπέζι της "νομιμοποίησης" κάθε φορά νέες απαιτήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". Καταλήγοντας τάσσεται υπέρ της άμεσης διακοπής των επαφών των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Π. Κ.

Ακης, Μάκης και Κωστάκης...

Ο Ακης, λέει, είναι υπέρ της διαρχίας. Ο Κώστας, λέει, είναι υπέρ της μοναρχίας. Ο Μάκης, λέει, εξαρτάται τι είναι, με βάση το ποια θέση θα λάβει παρά τω μονάρχη ή παρά τω... διάρχη. Κατά τα άλλα, το "τρένο" του ΠΑΣΟΚ, μετά τις στάσεις της "αλλαγής", του "σοσιαλισμού", των "καλύτερων ημερών" και εσχάτως του "εκσυγχρονισμού" - στάσεις από τις οποίες πέρασε χωρίς να σταματήσει - προχωρεί ολοταχώς στον αγαπημένο "σταθμό" της ιδιοτέλειας και του πολιτικαντισμού: Στο "σταθμό" της ξεφτίλας.

***

Ισως υπάρξουν διαμαρτυρίες ότι η λέξη είναι "βαριά". Πώς την εκστομίζει κανείς για ένα κόμμα που εμπιστεύτηκαν 3 εκατομμύρια και πλέον ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές; Η διαμαρτυρία θα είχε νόημα (σημειωτέον: πρόφτασε και τη διατύπωσε χτες ο Δ. Ρέππας), αν ίσχυε η άποψη περί... συλλογικής ευθύνης. Αν, δηλαδή, οι επικριτές όσων επικρίνουν το είδος πολιτικής που διαφημίζει το ΠΑΣΟΚ (την πολιτική της "καρεκλομαχίας", τη χωρίς αρχές διαπάλη για τα "οφίτσια", την αναγωγή των προσωπικών φιλοδοξιών σε"ιδεολογία") ισχυριστούν ότι η τελευταία αποτελεί αντανάκλαση της πολιτικής που "ταιριάζει" στον ελληνικό λαό. Αν, δηλαδή, η "αρπαχτή" (των εσωκομματικών και κρατικών πόστων, εν προκειμένω), που μάλιστα πλασάρεται περίπου ως "κοσμοθεωρητική" διαμάχη μεταξύ "ανιδιοτελών" (!) του ΠΑΣΟΚ, αναχθεί σε συνδετικό ιδεολογικό ιστό μεταξύ των ψηφοφόρων του, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, ευρύτερα.

***

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελαν να κάνουν την κοινωνία καθ' εικόνα τους. Το προσπαθούν χρόνια: Με τα ρουσφέτια, τα "ταξίματα" στα "δικά τους παιδιά" και την κάθε λογής θεοποίηση του "ο καθένας για την πάρτη του" και του "να τη βολέψουμε". Πρόκειται για φαινόμενα υπαρκτά, στα οποία το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε. Οπως πρωτοστάτησε στη διαπόμπευση και διαστρέβλωση εννοιών, αξιών και οραμάτων. Η παραπάνω πολιτική, που ακολούθησε και ακολουθεί κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών θητειών του, είναι η πολιτική που σήμερα αντανακλάται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική "τα δικά μου, δικά μου" και "τα δικά σου, δικά μου" που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στην κοινωνία, ανταποκρίνεται πλήρως στον διαγκωνισμό που επικρατεί σήμερα μεταξύ των τάσεών του. Ομως τι σχέση έχει αυτή η πολιτική με τον ελληνικό λαό, με τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματά τους; Τι σχέση έχουν με τα συμφέροντά τους, οι επιθυμίες του Κώστα, του Ακη και του Μάκη για την καρέκλα; Καμία. Και όσον αφορά και τον Κώστα και τον Ακη και τον Μάκη, κάνουν τα πάντα για να δώσουν σε όλους - και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - να το καταλάβουν...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τιμούν τον Γιάννη Ρίτσο

Την Κυριακή στη Δραπετσώνα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γ. Ρίτσου διοργανώνουν την Κυριακή 12 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Πειραιά στη Δραπετσώνα (Καπετανίδου και Σωκράτους) ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, η Ενωση Ποντίων Πειραιά, ο Σύλλογος Γυναικών "Η Κυψέλη" και η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες για τη ζωή και το έργο του ποιητή και η ορχήστρα θα παίζει μελοποιημένα ποιήματά του από τον "Επιτάφιο" και άλλα έργα του. Επίσης θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στα παρευρισκόμενα μέλη της οικογένειας του ποιητή. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Γιάννης Νικολόπουλος, συγγραφέας και ερευνητής, η Τζίνα Καλογήρου, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ρένα Ρηνιώτη, ποιήτρια, ο Νίκος Δούγιας, ηθοποιός και εξαμελής ορχήστρα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Απολογισμός κοινωνικού έργου

Πλούσιος είναι ο απολογισμός του κοινωνικού έργου που πρόσφερε η Πολεμική Αεροπορία κατά τον μήνα Απρίλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μέσα στο διάστημα αυτό του ενός μήνα πραγματοποιήθηκαν 34 αποστολές με μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 και 14 αποστολές με ελικόπτερα για αεροδιακομιδές ασθενών, επίσης με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν αποστολές έρευνας και διάσωσης, συνολικής διάρκειας 101 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα από συνθήκες καιρού, φωτός ή εργάσιμου ωραρίου των πληρωμάτων και στέφθηκαν με επιτυχία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ