ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ

Ανέκαθεν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας - και όχι μόνο - όταν ήθελαν να προωθήσουν πολιτικές που έρχονταν σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα, αναζητούσαν και έθεταν σε εφαρμογή διάφορα προπαγανδιστικά και - κυρίως - αποπροσανατολιστικά τεχνάσματα. Κοινός τους παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, πρώτον, να διαφημίσουν τα επιβαλλόμενα μέτρα και την πολιτική τους ως αναγκαία και, δήθεν, προς όφελος του γενικού συμφέροντος και, δεύτερον, να βρουν και συνένοχους στους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς.

Η τακτική αυτή μετά τη μεταπολίτευση γνώρισε αρκετές παραλλαγές, που ξεκινούσαν από τη γραφικότητα και κατέληγαν σε διάφορες σοβαροφανείς προτάσεις, στις οποίες ιδιαίτερα διακρίθηκε το ΠΑΣΟΚ. Ολοι θα θυμούνται την αλήστου μνήμης ρήση του υπουργού Εργασίας της ΝΔ, Κ. Λάσκαρη, ότι στη χώρα μας καταργήθηκε η πάλη των τάξεων και ότι πλέον μπορούν με μία απλή συνεννόηση οι διάφοροι φορείς να λύσουν τα προβλήματά τους.

Οι προσπάθειες αυτές συστηματοποιήθηκαν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και μάλιστα ήταν σοβαροφανείς, σε μία συστηματική προσπάθεια να διαβρώσουν όσο γίνεται περισσότερο το λαϊκό φρόνημα, το οποίο από την πείρα του "μύριζε" από μακριά τις πολιτικές που ήταν αντίθετες με το συμφέρον του.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το "κοινωνικό συμβόλαιο" ή τις περίφημες "κοινωνικοποιήσεις", που ήταν απλώς το προπέτασμα καπνού για να περάσει το αντεργατικό άρθρο 4, που απαγόρευε ουσιαστικά την απεργία στις ΔΕΚΟ; Το διαβόητο ΕΣΑΠ, που πριν από δέκα χρόνια αξιοποιούσε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ή τις σύγχρονες Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές για το "πέρασμα" και την επιβολή των νέων σχεδιασμών τους; Και βέβαια, δε μένουν μόνο στο κοινωνικό επίπεδο. Επιχειρούν να εξασφαλίσουν "κοινή γραμμή" και σε πολιτικό επίπεδο. Τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι οι Διακομματικές Επιτροπές, εκτός Βουλής, που νομοθέτησε η κυβέρνηση με το νόμο 2333/1995 και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την Εξωτερική Πολιτική και την Παιδεία.

***

Το ΚΚΕ, με επιστολή που έστειλε πριν λίγες μέρες η Αλ. Παπαρήγα στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ανακοίνωσε ότι το Κόμμα δεν προτίθεται να ορίσει εκπρόσωπό του στην Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι "τέτοιες επιτροπές υποκρύπτουν σκοπιμότητες, που δεν έχουν σχέση με το διάλογο, αλλά για να καλύψουν ειλημμένες αποφάσεις πλειοψηφιών με το μανδύα του διαλόγου".

Είναι πασιφανές ότι τέτοιες επιτροπές το μόνο σκοπό που έχουν είναι να δημιουργήσουν "συνένοχους" στην κυβερνητική πολιτική. Το ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και στην εξωτερική πολιτική και στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία δεν οφείλεται στην ανυπαρξία διακομματικών επιτροπών, αλλά στο γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ασκούν μία συγκεκριμένη πολιτική, που έχει δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα και αυτά τα αδιέξοδα. Ας δούμε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα:

- Το αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική και η υπόθεση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήταν αποτέλεσμα της μη ύπαρξης διακομματικής επιτροπής ή οδηγήθηκε εκεί λόγω των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν; Τι περιθώριο διαλόγου θα υπήρχε σε μία επιτροπή, όταν η κυβέρνηση και τα άλλα - πλην ΚΚΕ - κόμματα ήταν σύμφωνα με την αδιέξοδη εθνικιστική υστερία των συλλαλητηρίων;

- Τα οξύτατα προβλήματα της παιδείας είναι θέμα της μη συνεννόησης των κομμάτων ή είναι αποτέλεσμα μίας συνειδητής πολιτικής, που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις με σκοπό την υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας;Συνακόλουθα, τι περιθώριο συνεννόησης υπάρχει σε μία διακομματική επιτροπή για την παιδεία, όταν τα υπόλοιπα κόμματα προωθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας; Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όταν με αγαστή συνεργασία ευαγγελίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

- Η μόνιμη πολιτική λιτότητας, που εξαγγέλλουν κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις και για τους δημόσιους υπάλληλους (π.χ. το 0+0=14% του Κ. Μητσοτάκη και το 3,5+3,5% του ΠΑΣΟΚ), δεν ήταν αποτέλεσμα ασυνεννοησίας των κομμάτων και ούτε μπορούσε να λυθεί στα πλαίσια μίας διακομματικής επιτροπής. Ηταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που υλοποιούν τα κόμματα, τα οποία υποτάσσονται στις Βρυξέλλες και στα από εκεί εκπορευόμενα προγράμματα "σύγκλισης".

***

Η πολιτική που έχει το κάθε κόμμα για τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία απασχολούν τη χώρα, είναι γνωστή. Αν θέλει κάποιος να πειστεί για την ορθότητα ή μη της θέσης ενός κόμματος, δε χρειάζονται εξωκοινοβουλευτικές επιτροπές. Αλλωστε, εάν ειλικρινά ήθελαν την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων θα φρόντιζαν να αναβαθμίσουν τις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής και θα έπαιρναν εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη μετατροπή του Εθνικού Κοινοβουλίου σε απλό επικυρωτή σοβαρών αποφάσεων που παίρνονται έξω από τη χώρα.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Εάν ειλικρινά ήθελαν την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, θα φρόντιζαν να αναβαθμίσουν τις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής και θα έπαιρναν εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη μετατροπή του Εθνικού Κοινοβουλίου σε απλό επικυρωτή σοβαρών αποφάσεων που παίρνονται έξω από τη χώρα

Στόχος, η λαϊκή ενεργοποίηση!

Του Νίκου Παπακωνσταντίνου, γραμματέα της ΠΕΔΥΕ

- Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να δώσετε στο φετινό 10ήμερο δράσης για την ειρήνη;

- Με το 18ο Δεκαήμερο Ειρήνης επιδιώκουμε, η δράση συνολικά των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την Αθήνα να ξεδιπλωθεί με μαζικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές και τους δήμους. Το βασικό μήνυμα που σαλπίζουμε είναι αυτό της λαϊκής ενεργοποίησης ενάντια στις γκρίζες ζώνες στο ειρηνικό μέλλον του τόπου, που μεθοδεύει βήμα βήμα η ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων. Οι στόχοι που θέλουμε να αναδείξουμε είναι να διακηρυχτεί μαζικά ένα βροντερό ΟΧΙ στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, να καταδείξουμε τους ενόχους για την αποσταθεροποίηση και την εμπρηστική δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και του Αιγαίου, από την πλευρά των ΗΠΑ και του Διευθυντηρίου της ΕΕ, καθώς και η θέληση του αθηναϊκού λαού να ζήσουμε ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας και ισότιμης συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, λέγοντας "όχι" στη ΝΑΤΟική κυριαρχία. Οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας είναι πολύτιμες για το λαό μας, ώστε να τις αφήσουμε στα χέρια αυτών που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στήνουν στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο μια πολεμική μηχανή και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναγορεύεται ρυθμιστής όλων των πραγμάτων στην περιοχή. Διαμορφώνεται ένα τοπίο ΝΑΤΟικής κατοχής. Λέμε επίσης "όχι" στις μηχανορραφίες, τη μυστική διπλωματία και τα παρασκήνια.

- Ποιος είναι ο προσανατολισμός της δράσης σας;

- Το 10ήμερο είναι η συνέχεια μιας δραστηριότητας που αναπτύχθηκε όλο το χειμώνα. Είναι ένα κορύφωμα μαζικών πρωτοβουλιών στους δήμους της ΑΘήνας. Θα γίνουν αυτό το διάστημα πάνω από 15 εκδηλώσεις σε ισάριθμους δήμους της ΑΘήνας και ταυτόχρονα θα συνοδευτούν με πάνω από 50 πρωτοβουλίες μέσα στις γειτονιές. Προσανατολισμός μας είναι να φέρουμε τα μεγάλα προβλήματα της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της φιλίας των λαών, στο μπόι του καθημερινού ανθρώπου. Θα καλέσουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μας, αλλά και στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Εκδήλωση - πρεμιέρα του 10ήμερου Ειρήνης θα είναι ή εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΕΔΥΕ για τον νεολαίο αγωνιστή Ν. Νικηφορίδη. Ακριβώς γιατί θέλουμε να εκφράσουμε ότι όλοι οι φίλοι και οι μαχητές της ειρήνης έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε μαζί μας στους σημερινούς αγώνες το αγωνιστικό ανάστημα και την ανυποχώρητη φιλειρηνική και πατριωτική στάση του Ν. Νικηφορίδη. Οι εκδηλώσεις του 10ήμερου θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Οχι μόνο για να τιμήσουμε τους Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη, αλλά για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της πατρίδας μας σε έναν προνομιακό πυλώνα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

- Πώς κρίνετε την ανταπόκριση του κόσμου;

- Η επικοινωνία μας με το λαό της Αθήνας δεν είναι στιγμιαία, είναι πολύμορφη, όλη τη χρονιά. Το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από τη συμμετοχή του κόσμου και τη στήριξη του κινήματος ειρήνης είναι ότι το μήνυμά μας αγγίζει τις ανησυχίες, το νου και την καρδιά δεκάδων χιλιάδων Αθηναίων και της νεολαίας. Το μήνυμά μας "περπατάει" γιατί συναντιέται με τις ανησυχίες που έχει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεων κατά της ανεργίας και την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποφάσισαν χτες σε σύσκεψη στο δημαρχείο οι μαζικοί φορείς της περιοχής (σελίδα 23).

ΜΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ τροποποιήσεις επιχειρεί η ιταλική προεδρία να κλείσει το ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα οπωροκηπευτικά, που όμως δεν αλλάζουν το πνεύμα των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν(σελίδα 27).

ΟΜΑΔΑ εργασίας, με σκοπό να βοηθήσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Ερευνας και Αποκάλυψης Στοιχείων Παράνομων Υιοθεσιών (ΣΕΑΣΥΠ), συγκρότησαν οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας (σελίδα 27).

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ της αγοράς, τα καθηλωμένα τιμολόγια και το άδικο φορολογικό σύστημα, οδηγούν στο κλείσιμο τα 250 εναπομείναντα ακτινολογικά ιατρεία (σελίδα 27).

ΓΟΝΕΙΣ, δάσκαλοι και καθηγητές του 1ου, 4ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, συζήτησαν από κοινού τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής και συνέταξαν κείμενο με τα κοινά τους αιτήματα (σελίδες 28 - 29).

ΠΙΣΤΗ στην τακτική της "αποστείρωσης" του κέντρου της Αθήνας από το βιομηχανικό και αλλοδαπό μεταναστευτικό της στοιχείο, η δημοτική αρχή αποφάσισε την "ανάπλαση" των περιοχών Ομονοίας, Ψυρρή, Μεταξουργείου, Κεραμεικού και Γκαζοχωρίου (σελίδα 30).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ