ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ζητά απαντήσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία στις καλλιτεχνικές σχολές

Στα προβλήματα που βιώνουν οι σπουδαστές σχολών χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, αλλά και στις διεκδικήσεις τους στέκεται με ανακοίνωση ο Σύλλογός τους. Οπως σημειώνουν, και σε αυτές τις συνθήκες επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της σχεδόν εξολοκλήρου ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

«Η ανασφάλεια και η ανησυχία για το πώς θα προχωρήσουν οι σπουδές μας καθημερινά μεγαλώνει. Ακόμα θέλουμε να σημειώσουμε πως προτεραιότητα για εμάς είναι η ουσιαστική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό μας, κάτι που θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με υποκριτική και αυτοσχεδιασμό μέσω τηλεδιάσκεψης ή τα μαθήματα χορού στις αντίστοιχες σχολές να πραγματοποιούνται διαδικτυακά! Θεωρούμε απαράδεκτες τις αξιώσεις ορισμένων σχολών να καταβάλουν οι σπουδαστές ολόκληρα τα δίδακτρα για αυτούς τους μήνες, τις απειλές για "απουσίες" στα διαδικτυακά μαθήματα, όπως και την αυθαιρεσία στους όρους εργασίας των καθηγητών μας. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται με τη στάση που έχει κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού, με καμία επίσημη τοποθέτηση - ανακοίνωση από το ίδιο».

Με βάση τα παραπάνω, αναμένουν σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για την εκπαιδευτική διαδικασία σε Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού και Κινηματογράφου, καθώς και τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου, όπως και των εισαγωγικών εξετάσεων της καινούργιας χρονιάς.

Τέλος, ο Σύλλογος προτάσσει τις εξής διεκδικήσεις:

«Αμεση απάντηση στα ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με κριτήριο την ουσιαστική μάθηση του αντικειμένου. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να διεξάγονται με τηλεδιασκέψεις, ενώ τα μαθήματα πρακτικής του αντικειμένου να αναπληρωθούν με την επαναλειτουργία των σχολών. Για την πραγματοποίηση των θεωρητικών μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης χρειάζεται ειδική μέριμνα για να έχουν όλοι οι σπουδάστες αλλά και οι καθηγητές τα απαραίτητα, όπως υπολογιστής και ίντερνετ.

Αναβολή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου χωρίς να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά. Οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν έως και την έναρξη της επόμενης, ούτως ώστε οι τελειόφοιτοι σπουδαστές να μπορούν να αποφοιτήσουν χωρίς, όπως και οι υπόλοιποι σπουδαστές, να μεταβούν στα επόμενα έτη.

Αμεση ανακοίνωση σε σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις του επόμενου έτους και την προετοιμασία των υποψήφιων σπουδαστών.

Να απαλλαγούν οι σπουδαστές από τα δίδακτρα κατά τη διάρκεια των ειδικών συνθηκών.

Να υπάρξει μέριμνα για τις σχολές και τους εργαζόμενους αυτών που, ενώ δεν εντάσσονται στις διατάξεις για επιδότηση και επίδομα προς τους εργαζόμενους τυπικά, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Διαθέσιμες παραστάσεις στο διαδίκτυο

«Η Μεγάλη Χίμαιρα»
«Η Μεγάλη Χίμαιρα»
Το Θέατρο «Πορεία» συνεχίζει μέσω της ιστοσελίδας του poreiatheatre.com τις δωρεάν προβολές μερικών από τις πιο σπουδαίες του παραστάσεις. Κάθε μέρα, από τις 10 π.μ. και για 24 ώρες, θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του, μαζί και με το προσεγμένο πρόγραμμα της παράστασης. Αναλυτικά ο προγραμματισμός των παραστάσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη θα προβληθεί «Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή από την Ερι Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Αύριο Παρασκευή θα προβληθεί το «Υψωμα 731», σε κείμενο και σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη.

Το Σάββατο 11/4 θα προβληθεί «Η Αγριόπαπια» του Χένρικ Ιψεν, σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου.

Την Κυριακή 12/4 θα προβληθούν οι «Τρεις Αδερφές» του Αντόν Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου.

Τη Δευτέρα 13 Απρίλη θα προβληθούν «Οι Τρειςευτυχισμένοι» του Εζέν Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Την Τρίτη 14/4 θα παρουσιαστεί η «Μιράντα», έργο βασισμένο στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas.

Την Τετάρτη 15/4 θα προβληθεί «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα ρεπερτορίου της πρωτεύουσας, με μία διαδρομή που μετρά σχεδόν 35 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να παρακολουθήσει παραστάσεις - σταθμούς από το διεθνές δραματολόγιο, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του θεάτρου www.theatrokefallinias.gr.

Σήμερα Πέμπτη, από τις 11 π.μ. έως τις 11 π.μ. της επομένης, θα προβληθεί το έργο «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Παίζουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Περικλής Μουστάκης, Σμαράγδα Σμυρναίου. Το έργο παιζόταν μέχρι το Μάρτη, όταν και διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

«Πριν την αποχώρηση»
«Πριν την αποχώρηση»
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην οθόνη μας

Η Ταινιοθήκη προτείνει μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης, www.tainiothiki.gr.

Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά - χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Η έναρξη έγινε χτες με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας, «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924), και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά ταινίες του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδας έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Συνεχίζονται «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» του Τζόζεφ Χεπ, 1924. Μοναδικά πλάνα από την Αθήνα της δεκαετίας του '20. «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» είναι η πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας, η οποία διασώθηκε και αποκαταστάθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Η σύντομη κωμωδία του Τζόζεφ Χεπ παρουσιάζει τον δημοφιλή λαϊκό κωμικό ηθοποιό Νικόλαο Σφακιανάκη στο ρόλο του Βιλλάρ.

Σάββατο 11 Απρίλη: «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη, 1929.

Τρίτη 14 Απρίλη: «Ο μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά, 1931.

Παρασκευή 17 Απρίλη: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημήτρη Τσακίρη, 1932.

Δευτέρα 20 Απρίλη: «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου, 1932.

Κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα τις συγκεκριμένες μέρες στις 8 μ.μ. και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στη σελίδα της ταινίας. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει η επόμενη. Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Εισιτήρια για τη Λυρική

Το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν 20.000 εισιτήρια για τις παραστάσεις της Λυρικής, από την έναρξη της επαναλειτουργίας της και έως το καλοκαίρι του 2021 σε γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Είναι γεγονός ότι αυτοί που δίνουν σήμερα στην πρώτη γραμμή τη μάχη με την πανδημία σίγουρα θα έχουν ανάγκη και θα δικαιούνται όταν αυτή η ιστορία τελειώσει ή περιοριστεί να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες.

Καλά όλα αυτά, όμως αναρωτιόμαστε: από την κυβέρνηση δεν ακούσαμε καμιά άλλη επίσημη αντίδραση για όσα διεκδικούν οι γιατροί προκειμένου να προστατέψουν την υγεία όλων μας και την δικιά τους, στις σημερινές συνθήκες. Αραγε, η κυβέρνηση ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού να απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα που ανέδειξαν μια μέρα πριν με την πολύμορφη κινητοποίησή τους υγειονομικοί από όλη τη χώρα μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς; Γιατί αν είναι έτσι να τής θυμίσουμε ότι μερικά από αυτά που απαιτούν είναι μαζικές προσλήψεις και μέσα ατομικής προστασίας, άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και μέτρα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.Για αυτά σιγή ιχθύος....

Να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρομισθίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ιδιαίτερα με τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν υπάγονται στα μέτρα στήριξης.

Καταθέτοντας τα αιτήματά τους απαίτησε: Να εξασφαλιστούν άμεσα οι αποδοχές των ωρομισθίων (ταξιθεσία, ταμεία, Mshop κ.λπ.), με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Με έκτακτη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μουσικής να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται - χωρίς να ανασταλεί η σύμβασή τους -, να καλυφθούν οι ανάγκες τους με βάση τις εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν ελάχιστες ώρες στο Μέγαρο και συμπλήρωναν το εισόδημά τους και με άλλη εργασία, να δοθεί λύση στην κατάσταση ομηρίας που βρίσκονται και να ενταχθούν στις εξαγγελίες για τα μέτρα ενίσχυσης, όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Το ΣΕΘΕΑ συνεχίζει μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού τη συλλογή υπογραφών απαιτώντας να παρθούν μέτρα τώρα για όλους τους κλάδους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ