ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Η Καισαριανή συνεχίζει αγωνιστικά με δήμαρχο τον Γ. Κατημερτζή

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι» ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ψήφο του καισαριανιώτικου λαού για μια νέα τετραετία

Με βαθιά την επίγνωση ότι πολλά μπορούν και πρέπει ακόμα να γίνουν στην Καισαριανή και με όπλο τη μέχρι τώρα συνεπή δράση της στη βασική αρχή της διάθεσης του δήμου στην υπηρεσία του λαού και των εργαζομένων, η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι», ανακοίνωσε χθες ότι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κατημερτζής, θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του λαού της ανταρτομάνας πόλης.

Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης - ανάμεσά τους ο επίτιμος δήμαρχος, Παναγιώτης Μακρής και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κατσιανάκο - παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου και χαιρέτισαν την εκ νέου υποψηφιότητα του Γ. Κατημερτζή, δηλώνοντας έτοιμοι για τη «νίκη, για να προχωρήσει το έργο που χρωστάμε στην Καισαριανή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Αλλωστε, το έργο που έχει ήδη γίνει στην πόλη είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας και επαφής με τους ίδιους τους δημότες, με τον απλό λαό. Ο δήμαρχος το έκανε καθαρό: «Εμείς δεν είμαστε με όλους. Εμείς μεροληπτούμε υπέρ των εργαζομένων»!

Την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της παράταξης να συνεχίσει το ίδιο αγωνιστικά με επικεφαλής τον Γ. Κατημερτζή, ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπαγιάννης, μέλος της Γενικής Γραμματείας. Ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της δράσης του συνδυασμού, υπογράμμισε: «Χωρίς να υποτιμούμε τα διαχειριστικά προβλήματα, απορρίψαμε από την αρχή την ουδέτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στοχεύοντας ψηλά, επιλέγοντας την αγωνιστική στάση». Και ξεκαθάρισε πως τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν χωρίς ρήξη με τη γενικότερη πολιτική. «Η πόλη που διεκδικούμε έχει ήδη μια δημοτική αρχή στο πλευρό της», κατέληξε.

Στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Δημαρχείου. Η Καισαριανή συνεχίζει στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα
Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Δημαρχείου. Η Καισαριανή συνεχίζει στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Κατημερτζής τόνισε ότι η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καλούνται και εκβιάζονται σήμερα να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εξουσίας χωρίς αντιρρήσεις και αντίσταση.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι, σημείωσε ο Γ. Κατημερτζής, με τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση άμεσα στο λαό (εκπαιδευτική - ασφαλιστικό - ιδιωτικοποίηση της υγείας - εργασιακές σχέσεις κλπ) αλλά και έμμεσα (μέσω της Αυτοδιοίκησης) με τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη και παράνομη παρακράτηση μεγάλου μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, συνολικά ύψους 1,5 τρισ., ενώ παράλληλα μετέφερε αρμοδιότητες και υποχρέωνε σε αναδιαρθρώσεις στην όλη οργάνωσή της που με ελέγχους σκοπιμότητας δυσκόλευε τη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας το Δήμο το 1999, «έναν Δήμο υπερχρεωμένο, με ένα μηχανισμό που δυσλειτουργούσε», υπογράμμισε ότι αρχική προσπάθεια ήταν (παρά τα πολλές φορές αξεπέραστα προβλήματα) «να βάλουμε σε μια σειρά τα οικονομικά και να καθοδηγήσουμε τις υπηρεσίες και γενικά το δυναμικό του Δήμου σε μια άλλη αποδοτικότερη λειτουργία. Παράλληλα στοχεύσαμε να προσανατολίσουμε τη δουλιά μας και πέραν των διαχειριστικών, ανοίγοντας μέτωπο με τα γενικότερα πολιτικά προβλήματα που είχαν και έχουν οι δημότες μας και ο λαός γενικότερα».

Ο Γιώργος Κατημερτζής
Ο Γιώργος Κατημερτζής
«Η προσπάθειά μας, υπογράμμισε ο δήμαρχος, ήταν και θα παραμείνει να φέρουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα όλων των εργαζομένων. Να αγωνιζόμαστε για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που παλεύει μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων».

Στο επίπονο έργο που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή ο Γ. Κατημερτζής σημείωσε ότι «ανταποκριθήκαμε σημαντικά και εν γένει θετικά», παρά «το εχθρικό κυβερνητικό κλίμα, τον αρνητικό συσχετισμό στα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ), αλλά και την υπάρχουσα οργάνωση των υπηρεσιών στο δήμο μας.

Αγωνιστική δράση

«Προσπαθήσαμε, τόνισε ο Γ. Κατημερτζής, να ανεβάσουμε την αγωνιστική δράση των δημοτών μας, σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν ζητήματα της πόλης, γενικότερα αλλά και ακόμη ευρύτερα (κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, Ασφαλιστικό κλπ)». Συνεχίζοντας είπε ότι «η προσπάθειά μας αυτή δε βρήκε βέβαια το ανάλογο ενδιαφέρον της μείζονος αντιπολίτευσης, αντίθετα πολλές φορές αντιμετωπίσαμε την ειρωνεία και την αδιαφορία τους».

Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να μπούμε σε μια νέα μάχη, απλώνοντας γέφυρες σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που θέλει να αγωνιστεί μαζί μας, για μια άλλη κοινωνία που θα φροντίζει τον άνθρωπο, βάζοντας εμπόδια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, και στην ασυδοσία των ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών δυνάμεων. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι για να αναδείξουμε την παράταξή μας πρώτη από την πρώτη Κυριακή, να της δώσουμε τη Νίκη για να προχωρήσει το έργο που χρωστάμε στην Καισαριανή. Εμείς δεν είμαστε με όλους. Εμείς είμαστε μεροληπτικοί υπέρ των εργαζομένων».

Στο έργο της δημοτικής αρχής στον αθλητικό τομέα αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Γαβρίλης, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα, την πληθώρα των αθλητικών έργων που κατασκευάστηκαν και τα οποία παραδόθηκαν για δωρεάν χρήση στους δημότες.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μανώλης Βεχλίδης, αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν στην πόλη, εκ των οποίων η κατασκευή πτέρυγας στα 3ο - 6ο Δημοτικά σχολεία, η ολοκλήρωση του 4ου Δημοτικού, η κατεδάφιση του παλιού ΤΕΕ - ΤΕΣ, η έναρξη κατασκευής νέου ΤΕΕ κλπ.

ΝΙΚΑΙΑ
Κλείνει η παρένθεση της αντιλαϊκής δημοτικής αρχής
  • Ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος δήμαρχος
  • Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα Σμυρνιωτών στην εκδήλωση της «Δημοκρατικής Ενότητας»

H παρένθεση της αντιλαϊκής δημοτικής αρχής στη Νίκαια θα κλείσει. Ο λαός της πόλης θα ξαναγίνει το αφεντικό στο δήμο. Θα ξαναποκτήσει δημοτική αρχή πραγματικά δική του.

Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσαν χτες βράδυ πλήθος κοκκινιωτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ανακήρυξης του υποψηφίου δημάρχου της πόλης Στ. Μπενετάτου. Η αίθουσα Σμυρνιωτών όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει όσους έδωσαν το «παρών», με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραβρισκόμενοι να την παρακολουθήσουν από τον προαύλιο χώρο. Κυρίαρχη εικόνα η πίστη, η θέληση και το πάθος για τη νίκη και προπαντός το όραμα για μια νέα περίοδο δημιουργίας στο δήμο, στο δήμο με τους δημότες στο τιμόνι των εξελίξεων.

Τον Στέλιο Μπενετάτο παρουσίασε στην εκδήλωση η πρώην δήμαρχος της πόλης, η αγωνίστρια Βέρα Νικολαΐδου. «Ο Στέλιος - είπε - είναι σοβαρή, σεμνή και ταυτόχρονα δυναμική παρουσία. Αποτελεί εγγύηση ότι θα συνεχίσει την πορεία της "Δημοκρατικής Ενότητας" που έχει χτες, είναι παρούσα και σχεδιάζει το αύριο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ομιλήτρια στο αγωνιστικό παρελθόν του υποψηφίου δημάρχου, στην παρουσία του στο λαϊκό κίνημα από τα νεανικά του χρόνια και στην προσφορά του στην πόλη της Νικαίας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Βέβαια, όπως επισήμανε, αυτά ήταν περισσότερο λόγια τυπικού χαρακτήρα αφού οι Κοκκινιώτες ξέρουν ποιος είναι ο Στ. Μπενετάτος και όλοι θεωρούν απολύτως φυσικό να ηγηθεί αυτός της «Δημοκρατικής Ενότητας» στη διεκδίκηση του δήμου.

Τι δήμο θέλουμε;

«Παλεύουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με το λαό για το λαό. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, καθώς και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν, που βάζουν πλάτη, που παίζουν σενάρια "κεντροαριστεράς" και "κεντροδεξιάς", δίνουν άλλοθι και καλλιεργούν αυταπάτες για να περνάει αυτή η πολιτική ομαλά», είπε ο Στ. Μπενετάτος παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο. Και συνέχισε: «Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, σ' αυτούς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να μη δικαιωθεί και με την ψήφο τώρα αυτή η πολιτική που λειτουργεί σε βάρος τους. Θέλουμε να είμαστε μια δημοτική αρχή που πρώτο μέλημά της θα είναι ο πολίτης και τα προβλήματά του. Το δικαίωμα στη ζωή, στη Δουλιά, στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Αθληση, στο Πράσινο, στο Περιβάλλον». Αναλύοντας την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί πάνω σ' αυτούς τους τομείς, ο Στ. Μπενετάτος άσκησε δριμύτατη κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά και απάντησε στο ερώτημα που τίθεται αν είναι δυνατόν σήμερα να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική στο δήμο, η πολιτική δηλαδή που προτείνει η «Δημοκρατική Ενότητα». «Θέλετε, αλλά μπορείτε; Θα ρωτούσε κάποιος καλόπιστα» είπε ο ομιλητής. Και απάντησε: «Μπορούμε: Μπορούμε μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μπορούμε, γιατί δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Οι ρίζες μας είναι δεμένες σε κάθε γειτονιά της Νίκαιας. Γνωρίζουμε την πόλη μας, όπως γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μπορούμε, γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα και αντιλαϊκές επιταγές. Μόνη μας δέσμευση είναι το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα μεγάλα έργα της πόλης, αντιπλημμυρικά - αποχετευτικά - ένταξη στο σχέδιο νέων περιοχών - δρόμοι - δεκάδες σχολεία - έγιναν όταν στο πηδάλιο του δήμου βρισκόταν η "ΔΕ", και δεν έγιναν τυχαία, δεν έπεσαν από τον ουρανό».

Καταλήγοντας, ο Στ. Μπενετάτος κάλεσε τους παραβρισκόμενους να απλωθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο της πόλης και να φέρουν το μήνυμα - κάλεσμα, όπως είπε, για νίκη στις δημοτικές εκλογές «για να είναι ο δήμος ανοιχτός σε κάθε πολίτη και μετερίζι αντίστασης».

Στην εκδήλωση πήραν το λόγο και απηύθυναν χαιρετισμό ο Χρήστος Μαργαρέλης, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδρ. Ζαζόπουλος, η υποψήφια Νομάρχης Πειραιά Ελ. Παντελάκη, ο δάσκαλος Γ. Βαγενάς κ.ά.

Παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟ Πειραιά Σ. Κωτσαντή, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, αντιπροσωπείες απ' όλα σχεδόν τα προσφυγικά σωματεία, δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο Νίκαιας και άλλους δήμους, εργαζόμενοι στο δήμο, σύλλογοι γυναικών κλπ.

Η εκδήλωση έκλεισε. Ομως το μήνυμά της, το πρόγραμμα και οι θέσεις της «Δημοκρατικής Ενότητας» για μια νέα αρχή στο δήμο με δήμαρχο το Στ. Μπενετάτο, την ίδια στιγμή σκορπούσε σε όλη την πόλη.

Πλούσιο έργο

Αναφερόμενος στο έργο της δημοτικής αρχής όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Γ. Κατημερτζής, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε:

  • Το πράσινο στην πόλη άρχισε να αναβαθμίζεται και να σχεδιάζεται η συντήρησή του σωστά
  • Η καθαριότητα προχωρούσε βασανιστικά σε βελτιώσεις, παρά τις δυσκολίες της μεταφόρτωσης, την παλαιότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού και τις δυσκολίες προμήθειας αναλώσιμων υλικών λόγω των μεγάλων χρεών που βρήκαμε προς τους προμηθευτές
  • Ξεκίνησε η κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου και παράλληλα ξεκίνησαν πιέσεις για τη λύση των προβλημάτων της σχολικής υποδομής από τον ΟΣΚ
  • Από τον πρώτο κιόλας χρόνο άνοιξε το θέμα «Σκοπευτήριο», πιέζοντας για την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών για την απόδοση οριστικά του χώρου στον δήμο
  • Η δημοτική αρχή άνοιξε το θέμα της ανάπλασης της πόλης, απαιτώντας από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να πάρει η κυβέρνηση την ευθύνη για μια οργανωμένη οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων της Καισαριανής
  • Μπήκε σε εφαρμογή η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διέθετε, διατηρώντας το Κέντρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το Παιδιατρικό Κέντρο, την εύρυθμη λειτουργία των ΚΑΠΗ και των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου στήθηκε Τράπεζα Αίματος.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση της «ανταρτομάνας Καισαριανής»:

  • Υπερασπίστηκε με θέρμη τον αγώνα του κουρδικού λαού και αντιτάχθηκε έμπρακτα στη «νέα τάξη πραγμάτων»
  • Οργάνωσε και συμμετείχε στις διαδηλώσεις ενάντια στον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος επισκέφτηκε τις βομβαρδιζόμενες περιοχές
  • Συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στους φονιάδες της «νέας τάξης»
  • Εδωσε το «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις υπεράσπισης της ειρήνης.
Εκδηλώσεις των ΚΟ για τις δημοτικές εκλογές

- Η ΚΟΒ Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη, 10 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης.

- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Τετάρτη, 17 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, Ομόνοια).

Ανακηρύξεις υποψηφίων σε Ζωγράφου - Ιλιον

Η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο και θα παρουσιάσει τις Προγραμματικές Θέσεις της για την αλλαγή στο Δήμο, την ερχόμενη Κυριακή 14 του Απρίλη. Η εκδήλωση θα γίνει, στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «ΑΘΗΝΑ» (Αβύδου 93).

Με το σύνθημα «διεκδικούμε δημοτική αρχή με βηματισμό λαϊκών συμφερόντων, με τόλμη στην αντίκρουση των ορέξεων και υπαγορεύσεων κυβέρνησης και επιχειρηματιών», η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου καλεί τους δημότες «να συμπαραταχτούν μαζί μας γιατί η συνοικία μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».

Στο Ιλιον

Τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου που θα στηρίξει στην επικείμενες εκλογές, θα παρουσιάσει ο συνδυασμός «Συνεργασία Αλλαγής», την ερχόμενη Κυριακή 14 του Απρίλη, στις 10:30 το πρωί, στο κλειστό γυμναστήριο Πεταλούδας του δήμου (Σφακτηρίας και Κωλέτη).

Το συνδυασμό συγκροτούν και στηρίζουν οι εξής δημοτικές παρατάξεις: «Δημοκρατική Ενότητα», «Δημοτική Ενότητα» και «Δημοτική Παρέμβαση». Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η διακήρυξη του συνδυασμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ