ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κυνικό «πάρε - δώσε» στην πλάτη μεταναστών και προσφύγων

Τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπέγραψε τις επικίνδυνες αποφάσεις, ξεπερνώντας παράλληλα κάθε όριο εξαπάτησης του λαού

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Βήμα βαθύτερης εμπλοκής των λαών της περιοχής στα επικίνδυνα μονοπάτια που χαράζουν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου συνιστούν οι κατευθύνσεις που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, προεξοφλώντας το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων που θα παρθούν σε νέα Σύνοδο, στις 17 - 18/3, καθώς οι οξυμένες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με την Τουρκία, δεν επέτρεψαν να υπάρξει κατάληξη προχτές.

Πρόκειται για κατευθύνσεις που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της περιβόητης «εθνικής γραμμής» που συναποφάσισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, οι οποίες επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση προσφύγων και μεταναστών, «κλειδώνουν» τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, δρομολογούν ουσιαστικά απελάσεις κατά παράβαση ακόμα και όσων οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν για τους πρόσφυγες, «σφραγίζουν» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναβαθμίζουν το ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Σύνοδος έληξε τα ξημερώματα, έπειτα από πολύωρα παζάρια, με την ΕΕ να ζητά από την Τουρκία περιορισμό των προσφυγικών ροών και την Τουρκία να βάζει στο τραπέζι αιτήματα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, κατάργηση βίζας, ξεπάγωμα κεφαλαίων για την ένταξή της στην ΕΕ, κ.ά.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων αντιθέσεων, ορισμένα από τα αιτήματα της Αγκυρας προσέκρουσαν σε αντιδράσεις κρατών - μελών, ωστόσο στη «Δήλωση» που εξέδωσε η Σύνοδος Κορυφής καταγράφεται σαφώς «η προετοιμασία για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν», για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο Σένγκεν «το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016», για επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν αρχικά εγκριθεί και παροχή επιπλέον κονδυλίων.

Αναγορεύτηκε, μάλιστα, η Τουρκία και σε εγγυητή του ...ανθρωπισμού, καθώς γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν σε «κοινή προσπάθεια Τουρκίας - ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία»...

Τα αποσπάσματα από τη «Δήλωση» παρατίθενται με βάση την ελληνική μετάφραση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εγκλωβισμός, απελάσεις και καταστολή

Στη «Δήλωση» της Συνόδου Κορυφής αποτυπώνεται ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, με την πολιτική σφραγίσματος των συνόρων, μάλιστα, να «δικαιώνεται», με τη ρητή αναφορά ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», ενώ λόγος γίνεται και για «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας, που υπέγραψε τη «Δήλωση», ανακάλυψε μετά... «απομόνωση των χωρών που κλείνουν τα σύνορα»!

Ταυτόχρονα, οι κατευθύνσεις της Συνόδου παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων όπως κατοχυρώνονται απ' τη Συνθήκη της Γενεύης, αφού προβλέπουν όχι μόνο την «επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (σ.σ. εδώ, για παράδειγμα, εντάσσει η ΕΕ και τους Αφγανούς πρόσφυγες), αλλά και την «ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας» (χαρακτηρισμός που - όπως γίνεται ήδη στα σύνορα της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τους Σύρους - θα μπορεί να αποδίδεται αυθαίρετα ακόμα και σε πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, αν η πόλη τους θεωρείται... ασφαλής!).

Συγκεκριμένα, για τους Σύρους πρόσφυγες, η «Δήλωση» περιλαμβάνει την απαράδεκτη αναφορά ότι «για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη - μέλη της ΕΕ»...

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερο έλεγχο της κάνουλας από τη λυκοσυμμαχία, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διαμήνυσε με δηλώσεις του ότι «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση».

Με τη «Δήλωσή» τους, εξάλλου, οι «28» της ΕΕ «τόνισαν τη σημασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που άρχισε σήμερα» και «κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να την στηρίξουν έμπρακτα».

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν παρά με ένταση της καταστολής, με χρήση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η Frontex, που θα «συνδράμει περαιτέρω» τη «διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία», και η Europol, που θα αναλάβει ρόλο στα «hot spots».

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει χώρα μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, προβλέπεται «δράση» για «στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει», με «ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων».

Βήματα μπροστά και επιτυχίες βλέπει ο Τσίπρας...

Για όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ικανοποιημένος. Ισχυρίστηκε ότι το πλαίσιο της συζήτησης μπήκε στη «σωστή βάση», καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνησή του επιδίωκε λύσεις εντός των αποφάσεων της ΕΕ, που όσο πάνε και χειροτερεύουν για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ισχυρίστηκε ότι έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το «Plan B» που ήταν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, στο «Plan A» που είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε συνεργασία με την Τουρκία. Προσπέρασε έτσι το de facto κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, το οποίο ουσιαστικά επιβράβευσε η «Δήλωση» της Συνόδου Κορυφής...

Μάλιστα, χαρακτήρισε... δελεαστικές (!) τις προτάσεις της Τουρκίας, λέγοντας: «Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς (...) Οι προτάσεις αυτές βεβαίως έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα, διότι δεν είχαν την ετοιμότητα όλα τα κράτη - μέλη, αλλά και γιατί κάποια από αυτά ίσως ήταν και υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο».

Επιμένοντας στον εξωραϊσμό της ΕΕ, την ώρα που το παζάρι με γνώμονα συμφέροντα ξένα προς αυτά των λαών έβγαζε μάτι, ο Αλ. Τσίπρας το απέδωσε σε «δυνάμεις που δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών, δεν αναγνωρίζουν ως βασικό, ιδρυτικό κανόνα, από τις Συνθήκες της ΕΕ, τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων». «Το συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή τη Σύνοδο, όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά, αντιθέτως, απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», ισχυρίστηκε.

Τέλος, κόμπασε για τις ...επιτυχίες του, λέγοντας: «Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης η Ελλάδα να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πλήρης οικονομική στήριξη, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, καθώς και στήριξη προσωπικού, ειδικών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Πετύχαμε τη σαφή αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση της μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ. Πετύχαμε φυσικά και αύριο θα το επικυρώσουμε με την Τουρκία, μια επικαιροποίηση για fast track επανεισδοχή, άρα να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές. Με δυο λόγια, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά».

Προσπέρασε «βολικά», βέβαια, όχι μόνο το τι σημαίνουν οι αποφάσεις της Συνόδου για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και τη ρητή αναφορά της «Δήλωσης» ότι «με το παρόν έγγραφο τα κράτη - μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση»...

Κήρυξαν το «τέλος» των προσφυγικών ροών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν».

Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μίλησε για βοήθεια στην Ελλάδα ώστε «να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα στη λειτουργία των hot spots, αλλά και για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφός της.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, αφού χειροτερεύουν την - ήδη απελπιστική - κατάσταση των προσφύγων και επιταχύνουν τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Προϊδεάζουν για τις αρνητικές, τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μάρτη.

Συγκεκριμένα:

1) Με τη ρητή διαπίστωση ότι "οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει", επιβραβεύεται η απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βόρειων συνόρων και εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που γίνεται πλέον επίσημη πολιτική της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα. Τη διαχείριση του εγκλωβισμού εξυπηρετούν και τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα.

2) Η απόφαση για άνοιγμα όλων των "παγωμένων" κεφαλαίων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για κατάργηση της βίζας, για κονδύλια επιπλέον των 3 δισ. ευρώ κ.λπ., αλλά και η αναφορά σε "κοινή προσπάθεια Τουρκίας - ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία" συνιστούν προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη και εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

3) Παραβιάζεται ευθέως η Συνθήκη της Γενεύης και η διεθνής προστασία των προσφύγων, με την πρόβλεψη για Σύρους, που θα γίνονται "εκ νέου δεκτοί" στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, αφού ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε, μαζί με τους πρόσφυγες άλλων χωρών που αυθαίρετα θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, όπως οι Αφγανοί, πλέον και οι Σύροι ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες στο σύνολό τους. Δρομολογείται η εφαρμογή επιλεκτικών κριτηρίων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, που εφαρμόζουν ήδη η ΠΓΔΜ, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και χώρες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του κάθε Σύρου πρόσφυγα.

4) Η Κοινή Δήλωση χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής, της επιστράτευσης και αναβάθμισης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol) που στρέφονται κατά των προσφύγων - μεταναστών, αλλά και λαϊκών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός, που, για άλλη μια φορά, στήριξε την απόφαση και τη χαρακτήρισε ως "ένα βήμα μπροστά", ενώ χαρακτήρισε "δελεαστικές" τις προτάσεις της Τουρκίας, ξεπέρασαν κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ