ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τροχιοδεικτικές βολές για το Αιγαίο

Δημοσιεύματα στον Τύπο και η εντεινόμενη κινητικότητα δείχνουν ότι η προωθούμενη συνδιαχείριση θα γίνει με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Το αναγκαίο κλίμα για τις προωθούμενες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή το Αιγαίο, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Καταλύτης σ' αυτές τις διευθετήσεις αναδεικνύεται το ΝΑΤΟ, κάτω από την ομπρέλα του οποίου προωθείται η διχοτόμηση του Αιγαίου και συνδιαχείρισή του, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Αυτή την τάση έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτές που καταγράφει το ρεπορτάζ της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να εξετάζει συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο, βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο, από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών, θα μετατραπεί σε «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την απαγόρευση πτήσεων θα εξαιρούνται τα αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, καθώς και οι ασκήσεις και η εξυπηρέτηση των σκοπών αεράμυνας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να ελαχιστοποιηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που προκαλείται από τη μόνιμη παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και τις αντίστοιχες αντιδράσεις των ελληνικών αεροσκαφών με αναχαιτίσεις και εμπλοκές».

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μ' αυτόν τον τρόπο «δε θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. ετησίως».

Τα ειδικότερα σημεία της συμφωνίας αναφέρουν:

  • Η περιοχή στο Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά (δηλαδή το μισό Αιγαίο) θα χαρακτηριστεί ως «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στις δύο χώρες.
  • Στην περιοχή αυτή δεν θα εκτελούνται πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.
  • Στην περιοχή αυτή θα εκτελούνται ασκήσεις και πτήσεις για σκοπούς αεράμυνας.
  • Η συμφωνία δεν θα επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ καθώς και τρίτων χωρών.
Τροχιοδεικτικές βολές

Ανεξάρτητα από την ακρίβειά της (ο υπουργός Αμυνας διέψευσε το δημοσίευμα), η πληροφορία είναι δηλωτική της κινητικότητας που εντείνεται με αιχμή το Αιγαίο και ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές ενόψει της αναθέρμανσης του διμερούς διαλόγου.

Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα με το ακριβές περιεχόμενο της διευθέτησης που τελικά θα επιτευχθεί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή θα έχει ΝΑΤΟική σφραγίδα, θα οριστικοποιεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και θα δημιουργεί το σπέρμα για ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με δεδομένη τη γεωστρατηγική σημασία της και την ύπαρξη πετρελαίου.

Στελέχη της ελληνικής διπλωματίας σημειώνουν χτες τις τακτικότατες επαφές του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, ενώ άμεσα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού προηγηθεί επίσκεψη στην Τουρκία του Δ. Δρούτσα. Σαφής και δημοσιοποιημένος στόχος είναι η επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καθεστώς στο Αιγαίο.

Μια τέτοια συνάντηση έγινε και το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ισπανία, καθώς σήμερα ξαναρχίζουν οι συνομιλίες της ελληνοτουρκικής επιτροπής που ασχολείται με ζητήματα χαμηλής πολιτικής επικεντρωμένα στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Μέσα από αυτές τις επαφές και τις συναντήσεις η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εμπεδωθεί «θετική ατμόσφαιρα», προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που συνεπάγονται στο εσωτερικό η προώθηση πολιτικών συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

ΚΑΒΑΛΑ
Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από το λιμάνι

Μαχητική κινητοποίηση την Κυριακή από Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής και το ΠΑΜΕ

Οι διαδηλωτές σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνονται προς το πλοίο των μακελάρηδων

*

Οι διαδηλωτές σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνονται προς το πλοίο των μακελάρηδων
Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την Καβάλα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, έδωσε το πρωί της Κυριακής το φιλειρηνικό και ταξικό εργατικό κίνημα, διαδηλώνοντας στην πόλη, με αφορμή την έλευση στο λιμάνι της αμερικάνικης φρεγάτας «FFG32 John L. Hall», όπου θα παραμείνει μέχρι και αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικάνικη φρεγάτα, με πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, συμμετέχει στη δύναμη του ΝΑΤΟ στον Περσικό. Πριν τον ελλιμενισμό της στην Καβάλα, είχε αράξει, για περίπου μία εβδομάδα, στο λιμάνι της Σούδας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της «ξεκούρασης» των μισθοφόρων να «επισκεφθεί» και άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «τουρ» στα ελληνικά λιμάνια, ανάμεσα σε άλλα στόχο έχει να σφυγμομετρήσει και τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πολεμικού πλοίου στην περιοχή, όπου πριν λίγα χρόνια απετράπη η εγκατάσταση ΝΑΤΟικού λιμανιού, υπογραμμίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία προχωρούν οι διευθετήσεις στο Αιγαίο, με δεδομένα τα πετρέλαια της Θάσου και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Οι διαδηλωτές που την Κυριακή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καβάλας και πορεύτηκαν με συνθήματα στο σιδερόφρακτο λιμάνι, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού.

Εσπασαν την πρώτη αλυσίδα και προχώρησαν μέχρι την είσοδο της προβλήτας. Αντιπροσωπεία τους προχώρησε ακόμη πιο πέρα και θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην πύλη που φρουρούνταν από πάνοπλες ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, σε απόσταση αναπνοής από το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο. Από νωρίς, πριν τη διαδήλωση, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και το ΠΑΜΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό στο φρούριο της Καβάλας και σε άλλα σημεία της πόλης, κάνοντας σαφές ότι οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι.

Χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Βασίλης Λιόγκας κατήγγειλε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Καβάλας σε αμερικανικό έδαφος, αφού απαγορεύεται ακόμα και η απλή διέλευση και καταδίκασε τη στάση του δημάρχου της πόλης Κ. Σιμιτσή, που υποδέχθηκε περιχαρής τη ΝΑΤΟική φρεγάτα, καλώντας τους μαθητές οργανωμένα να επισκεφθούν το πλοίο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναγνωρίζει θεσμούς του ψευδοκράτους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπέμπει τους Ελληνοκύπριους στην κατοχική «επιτροπή αποζημιώσεων» για ζητήματα σχετικά με το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Βήμα για την αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία αναγνωρίστηκε η Επιτροπή Αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος ως «νόμιμο και αποτελεσματικό ένδικο μέσο». Μετά από αυτό, οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να κινηθούν νομικά για τις περιουσίες τους εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απευθύνονται στην Επιτροπή, ακολούθως στο «ανώτατο δικαστήριο» του ψευδοκράτους και μόνο αν δεν ικανοποιηθούν θα προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να «αναμένουν την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού» για τη ρύθμιση του περιουσιακού, γεγονός που προμηνύει γενικότερες διευθετήσεις.

Η απόφαση ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για τη σταδιακή αποδοχή θεσμικών οργάνων και δικαιοδοσιών στο κατοχικό καθεστώς. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβεβαιώνει ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (TMK) είναι ένα νόμιμο εργαλείο εσωτερικής επιβολής Δικαίου» και θριαμβολογεί ότι «η απόφαση αυτή σημαίνει επίσης πως ενέργειες εκ μέρους των λεγόμενων αρχών των κατεχομένων αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση «σχετική οπισθοδρόμηση», προσθέτοντας πως «την είχαμε προβλέψει και είχαμε προειδοποιήσει μερικές φορές ότι οι μαζικές προσφυγές, στο τέλος της ημέρας, θα ήταν πιθανόν να οδηγήσουν σε αναγνώριση της "επιτροπής" της κατοχικής δύναμης». Ο ίδιος κατήγγειλε αυτούς «που εξωθούσαν τον κόσμο να προσφύγει μαζικά, διότι θεωρούσαν ότι θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από νομικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, «το Δικαστήριο ισχυρίζεται πως μετά από παρέλευση 35 χρόνων δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι αιτητές στις περιουσίες τους, σημειώνοντας κατά τρόπο αυθαίρετο τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και να δημιουργήσουν νέες αδικίες». Παράλληλα, διατύπωσε το ερώτημα «πώς μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει σε μια παράνομη "Επιτροπή", που στηρίζεται στις παρανομίες της Τουρκίας;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ