ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική πίεση

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στις αλλαγές που συντελούνται στη Λατινική Αμερική

Το σημείο του μακελειού στη ζούγκλα στα σύνορα Εκουαδόρ και Κολομβίας

Associated Press

Το σημείο του μακελειού στη ζούγκλα στα σύνορα Εκουαδόρ και Κολομβίας
Ξημερώματα Σαββάτου 1 Μάρτη. Ο Ραούλ Ρέγιες, αλλά και 22 ακόμη μέλη ή και φίλους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) δολοφονούνται μετά από επιχείρηση των κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, πιθανώς και με τη συνδρομή Αμερικανών, εντός της εδαφικής επικράτειας του Εκουαδόρ. Το κουτί της Πανδώρας για τη Λατινική Αμερική άνοιξε...

Η δολοφονία του Ρέγιες και των μελών των FARC-EP έγινε την «ώρα που κοιμούνταν και δεν προηγήθηκε μάχη» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Εκουαδόρ 48 ώρες αργότερα και κατόπιν έρευνας, διαψεύδοντας τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας και του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε ότι οι κολομβιανές δυνάμεις «εισέβαλλαν 1,8 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Εκουαδόρ καταδιώκοντας τους αντάρτες των FARC-EP».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ψευδόταν επίσης για το εύρος της εισβολής: Εγινε στη ζούγκλα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων εντός του εδάφους του Εκουαδόρ, ενώ υπήρξε και παραβίαση του εναέριου χώρου τουλάχιστον σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από πολεμικά ελικόπτερα, από το Νότο προς το Βορρά, και επρόκειτο για κανονικό βομβαρδισμό.

«Στο στρατόπεδο των FARC-ΕΡ στη διάρκεια της νύχτας έπεσαν πέντε βόμβες, με βλήματα εξαιρετικής ακρίβειας που απλώθηκαν σε διάμετρο πενήντα μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Εκουαδόρ, Ουέλινγκτον Σαντοβάλ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «έξυπνες βόμβες» και διατίθενται από τις ΗΠΑ και συνήθως ρίχνονται από αεροπλάνα μεγάλης ταχύτητας.

Ο δολοφονημένος Ραούλ Ρέγιες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Διοίκησης των FARC-EP

Associated Press

Ο δολοφονημένος Ραούλ Ρέγιες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Διοίκησης των FARC-EP
Χαρακτηριστικό της επίθεσης και της χερσαίας επιχείρησης που ακολούθησε, είναι ότι ο κολομβιανός στρατός πήρε το πτώμα του Ρέγιες και του Χουλιάν Κονράδο (μέλους της Κεντρικής Διοίκησης του αντάρτικου, διανοούμενου και μουσικοσυνθέτη της οργάνωσης, με το αληθινό όνομα Γκιγιέρμο Ενρίκε Τόρες). Επίσης δολοφόνησαν εν ψυχρώ πυροβολώντας τους στην πλάτη άλλους 22 τραυματίες (ανάμεσα σε αυτούς ενδέχεται έως και 10 Μεξικανούς), σύμφωνα με τη μαρτυρία μίας Μεξικανής, φοιτήτριας του Πανεπιστημίου UNAM, που επέζησε της δολοφονικής επίθεσης και περιθάλπεται από τις εκουαδοριανές υπηρεσίες, ώστε «να δείξουν ότι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν». Η φοιτήτρια και οι συμπατριώτες της επισκέπτονταν τους αντάρτες, αφού είχαν πάρει μέρος στο 2ο Συνέδριο του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού.

Φονική «θύελλα»

Παραδόξως, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την 1η Μάρτη ο Αλφρέντο Μολάνο, Κολομβιανός δημοσιογράφος, είχε προβλέψει μία πως «γιγάντια θύελλα πρόκειται να σαρώσει μεγάλο τμήμα των συνόρων της Κολομβίας». Μάλιστα ο Μολάνο περιέγραφε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε διέχυσε τον πόλεμο με τις FARC προς το πέρασμα του Νταριέν στα σύνορα με τον Παναμά, στην περιοχή Κατατούμπο στην επαρχία Σανταντέρ στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και στις περιοχές Πάστο και Πουτουμάγιο στα σύνορα με το Εκουαδόρ. Κατά τον Μολάνο, το γεγονός ότι ο Ουρίμπε βρισκόταν σε δεινή πολιτική θέση, τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς, έκανε τη διάχυση του πολέμου προς τα σύνορα αναπόφευκτη.

Οπως επισημαίνουν και άλλοι αναλυτές, η εγχώρια και διεθνής πίεση για την έναρξη συνομιλιών για την πιθανή επίτευξη μίας συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής των αιχμαλώτων των FARC με τους κρατούμενους αντάρτες, όπως και για πιθανή πολιτική λύση στην εμφύλια σύγκρουση, τελικά οδήγησε σε κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους της κυβέρνησης Ουρίμπε, που με την καθοδήγηση και την οικονομική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο και εξαιρετικά βίαιο μέρος της σύγκρουσης και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει... Ισραήλ.

Από τα τέλη του 2006, ο Ουρίμπε κλυδωνίζεται από το «παραστρατιωτικό σκάνδαλο», όπου μέχρι στιγμής 77 πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων και 14 μελών του Κογκρέσου, του στενού πολιτικού κύκλου του Ουρίμπε, βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε κάτω από τον έλεγχο των εισαγγελικών αρχών για τους δεσμούς τους με τα ακροδεξιά τάγματα θανάτου. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, με κορυφαία τη συμφωνία του ντε Ραλίτο (pacto de Ralito) που ξεδίπλωσε το φονικό πλέγμα το οποίο αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ανάδειξης του Ουρίμπε στην εξουσία, τόσο ως κυβερνήτη όσο και στην προεδρία και τις δύο φορές. Ανάδειξη φυσικά που έγινε με την απόλυτη στήριξη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, και στο Κογκρέσο και στις διοικητικές περιφέρειες.

Εξάλλου, Γάλλοι αναλυτές μεθερμηνεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που δήλωσε όσον αφορά τη δολοφονία Ρέγιες ότι «χάσαμε το μόνο συνομιλητή μας» σχετικά και με την απελευθέρωση της Γαλλο-Κολομβιανής πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ - που είναι αιχμάλωτη των FARC - τονίζουν πως είναι μία εξέλιξη «εξαιρετικά επωφελής για τον πρόεδρο Ουρίμπε αλλά και τις ΗΠΑ» καθώς η Μπετανκούρ εάν απελευθερωνόταν θα αποτελούσε αγκάθι για τον Ουρίμπε, ενώ την ίδια στιγμή οι FARC αυτόματα θα αναδύονταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως σοβαρή πολιτική δύναμη.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν

Συνεπώς, ο Ουρίμπε εκπροσωπώντας την ολιγαρχία της Βενεζουέλας, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ - τη χρηματοδοτούν με 600 εκατομμύρια ετησίως μέσω στρατιωτικής βοήθειας - ουδεμία πρόθεση δεν είχε εξαρχής να προχωρήσει σε κάποιου είδους ανθρωπιστική συμφωνία. Αντιθέτως, το ζητούμενο ήταν και παραμένει μία στρατιωτική λύση, καθώς ανησυχούν ότι μία πιθανή ειρηνική προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης θα καταστήσει ανενεργό το πρόσχημα της παρούσας στρατιωτικής επέμβασης εκ μέρους των ΗΠΑ και θα απαιτήσει την αποσύνθεση τουλάχιστον των πλέον φονικών τμημάτων του καταπιεστικού μηχανισμού του κολομβιανού κράτους, όπως τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ, επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι προωθούν με κάθε τρόπο τη στρατιωτική λύση, δεδομένων των πολύ σοβαρών ανησυχιών τους για τις αλλαγές που συντελούνται στη Λατινική Αμερική, και πρώτος τους στόχος δεν είναι άλλος από τη Βενεζουέλα, καθώς ο αντίκτυπος της μπολιβαριανής διαδικασίας ήδη είναι μεγάλος και στην ίδια την Κολομβία και ειδικά στα φτωχά και καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, η ατζέντα του πολέμου ήταν αυτή που κόμισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - Κοντολίζα Ράις, Τζον Γουόλτερς και Μάικλ Μιούλεν - που επισκέφτηκαν διαδοχικά την Κολομβία μερικές εβδομάδες πριν.

«Πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε με την πολεμική του τρέλα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες την επομένη της δολοφονίας Ρέγιες.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει καθώς ενώ κατέρρευσαν οι ψευδολογίες περί «αναγκαστικής εισβολής στο πλαίσιο της εκδίωξης» η κυβέρνηση της Κολομβίας πέρασε στην αντεπίθεση. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο στρατηγός και αρχηγός της αστυνομίας, Οσκαρ Ναράνχο, που από τη Δευτέρα άρχισε τις... αποκαλύψεις περί «προσπάθειας των FARC να προμηθευτούν 50 κιλά ουρανίου έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολ. το κιλό»! Οτι οι FARC-EP είχαν στηρίξει χρηματικά τον Τσάβες ενόσω βρισκόταν στη φυλακή για στάση το 1992 με 50.000 δολάρια και σε ανταπόδοση ο πρόεδρος Τσάβες μόλις το Φλεβάρη τους ανταπέδωσε τη χειρονομία χρηματοδοτώντας τους με 300.000.000 δολάρια! Βάσει αυτών των αποκαλύψεων - μυθευμάτων ο πρόεδρος Ουρίμπε δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι η Κολομβία θα ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη δίωξη του Ούγκο Τσάβες για «χρηματοδότηση γενοκτονίας»...

Οι ΗΠΑ στηρίζουν

Για τις ΗΠΑ, που φυσικά έσπευσαν να στηρίξουν απόλυτα τον Ουρίμπε - μάλιστα η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι «θα στριμώξει τον Τσάβες - φαντάζει περίεργη η «επιθετική στάση του προέδρου Τσάβες, που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία διατάσσοντας συνάμα τη σταδιακή ανάπτυξη 10 ταγμάτων (9.000 ανδρών) των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του στα σύνορα με την Κολομβία. Τις διπλωματικές σχέσεις διέκοψε και το Εκουαδόρ και, από την Παρασκευή, και η Νικαράγουα.

Παράλληλα, μαζί με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, που πρώτος βρέθηκε άμεσα στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ζήτησαν εσπευσμένα τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) που τελικά μετά από δύο ημερών διεργασίες κατέληξε στην καταδίκη της επιχείρησης της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Μια καταδίκη που δεν εκφράστηκε πάντως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Καταδίκη των εγκλημάτων κράτους - παραστρατιωτικών και απαίτηση για ειρήνη

Το «Ουρίμπε δολοφόνε» ακούστηκε δυνατά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, όπου πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι για να τιμήσουν τα θύματα του κράτους και των παραστρατιωτικών τις τελευταίες δεκαετίες απαιτώντας να γίνει ανθρωπιστική ανταλλαγή και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη. Παρόμοιες συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας, στο Εκουαδόρ, στη Βενεζουέλα, στο Περού, στη Χιλή, σε πολλές πόλεις της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το 2ο Συνέδριο του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού

Από τις 24 - 28 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν στο Κίτο του Εκουαδόρ οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλη την ήπειρο, το Περού, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά και τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Χώρα των Βάσκων.

Το Συντονιστικό αυτό ιδρύθηκε το 2003, όταν ξαναεκδόθηκε το έργο του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ η «Θαυμαστή εκστρατεία», και από τότε συσπειρώνει διαφορετικές κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά επαναστατικά κόμματα από όλη την αμερικανική ήπειρο, που συνενώνονται στην προσπάθεια για τη διάσωση και την επιβεβαίωση της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής σοφίας και της Μπολιβαριανής συνεργασίας, όπου τέθηκε το ζήτημα για την οικοδόμηση ενός πόλου εναλλακτικής εξουσίας ενάντια στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μια μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία ενάντια στην αμερικάνικη βάση της Μάντα, τη βάση που αποτέλεσε ορμητήριο για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αλλά με την απόφαση της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ δεν πρόκειται να ανανεωθεί η ισχύς της που λήγει το 2009.

Στις εργασίες αυτής της σημαντικής ηπειρωτικής συνάντησης, όπως χαρακτηρίζεται από λαϊκές οργανώσεις, έγινε πλούσια συζήτηση μέσα από τραπέζια εργασίας που ασχολήθηκαν με τα θέματα: των Αυτόχθονων Λαών, το φυσικό περιβάλλον, τη συνεργασία των λαών, τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, τη μιλιταριστική στρατηγική του ιμπεριαλισμού και τη γραμμή της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μετατροπή σε Μπολιβαριανό Κίνημα

Από τις κύριες αποφάσεις του συνεδρίου ξεχωρίζει η απόφαση που κατέληξε, μετά από συζήτηση στο Συνέδριο, να μετασχηματιστεί το Ηπειρωτικό Μπολιβαριανό Συντονιστικό σε Ηπειρωτικό Μπολιβαριανό Κίνημα, με πολιτικό - κοινωνικό χαρακτήρα, που θα συσπειρώσει όλες τις επαναστατικές δυνάμεις σε μια κοινή στρατηγική, που θα συγκρουστεί και θα καταφέρει να νικήσει την ιμπεριαλιστική στρατηγική και θα οδηγήσει στη χειραφέτηση των λαών της ηπείρου.

Στην απόφαση αυτή για τη δημιουργία του Μπολιβαριανού Κινήματος, σημειώνονται οι λόγοι για την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης. Η ανάγκη να «προχωρήσουμε σε μια νέα ηρωική δημιουργία, να κάνουμε ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα σε ηπειρωτική κλίμακα, για να αντεπιτεθούμε με αποτελεσματικότητα στην εντεινόμενη και καταστροφική επίθεση του ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχιών της Λατινικής Αμερικής, που εκδηλώνεται ενάντια στη συνέχιση και την εμβάθυνση του σημερινού κύματος αλλαγής για την απελευθέρωση της Αμερικής μας». Η ανάγκη για «δημοκρατία για το λαό και τη μετάβαση στο σοσιαλισμό». Επίσης, η «σημασία που έχει στις σημερινές συνθήκες να οικοδομήσουμε, μέσα από το συντονισμό μια ιδεολογικοπολιτική δύναμη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής παίρνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των επαναστατικών δυνάμεων, η κάθε μια με την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική της ταυτότητα». Ακόμα, η ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα επαναστατικό πολυεθνικό υποκείμενο, πολυπολιτισμικό, πολύμορφο αλλά ενωμένο και συσπειρωμένο, ικανό να ξεδιπλώσει μια κοινή στρατηγική μετασχηματισμών που θα προωθήσει τους λαϊκούς αγώνες, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες για μια δυνατή θέληση για την κατάκτηση της εξουσίας με πίστη στη νίκη των λαών».

Για όλους αυτούς τους λόγους σημειώνεται στο ντοκουμέντο του Συνεδρίου αποφασίζουμε: «Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αναπτύσσοντας τη δράση μας με τη μεγαλύτερη δημιουργικότητα, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στο Μπολιβαριανό Κίνημα και να πραγματωθεί το άλμα μέσα από τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες του Συντονιστικού.

Να ξεκινήσουμε αμέσως μια πλατιά συζήτηση με στόχο να δώσουμε μεγαλύτερο κίνητρο σε ιδέες, πρωτοβουλίες που θα συγκεκριμενοποιήσουν τα χαρακτηριστικά, τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας και δομής ενός μεγάλου κινήματος εμπνευσμένου από το έργο του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, των άλλων προγόνων μας, ηρώων και ηρωίδων της δικής μας Αμερικής.

Να υιοθετήσουμε σε αυτό το Συνέδριο τα μέτρα και τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε γρήγορα αδυναμίες, προβλήματα που μέχρι τώρα έχουν επηρεάσει την ικανότητα και τη συνοχή του Συντονιστικού.

Να απαιτήσουμε από τα νέα όργανα του Συντονιστικού να κάνει όλες τις ενέργειες και, αξιολογώντας την όλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα, να βοηθήσει την εξέλιξη του μετασχηματισμού της οργάνωσης, εξασφαλίζοντας τις συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες.

Να διατυπωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συνόψιση μια ανάλυση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Λατινοαμερικανικής ηπείρου και του κόσμου, για τη σύγχρονη κρίση του καπιταλισμού, αξιοποιώντας τα ντοκουμέντα του 2ου Συνεδρίου, για να διαμορφωθεί το νέο Μπολιβαριανό Κίνημα.

Το συνέδριο, που ολοκληρώθηκε 2 μέρες πριν το νέο έγκλημα που διέπραξε το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας με την επιδρομή στο Εκουαδόρ, επιδρομή στην οποία συνέβαλαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, υπογράμμισε με τα ψηφίσματά του:

  • Το αντάρτικο της Κολομβίας πρέπει να αναγνωριστεί ως εμπόλεμο μέρος και ότι τα λαϊκά κινήματα πρέπει να δυναμώσουν τις πιέσεις τους για την επίτευξη της ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων στην Κολομβία, σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όπως προτείνουν οι αντάρτες.
  • Εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, στην Κουβανική Επανάσταση και όλες τις προοδευτικές διαδικασίες που εξελίσσονται σε μια σειρά χώρες.
  • Καταγγέλλει το χτίσιμο του τείχους από τις ΗΠΑ στα σύνορα του Μεξικού.
  • Ανακοινώνει την πραγματοποίηση μεγάλης καμπάνιας με το σύνθημα «κανένας γιάνκις στρατιώτης στην Αμερική μας».

Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Προς σταδιακή αποκλιμάκωση;

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ.-

«Λήξαν» φέρονται να συμφώνησαν να θεωρήσουν το «ζήτημα» που προέκυψε μετά τη δολοφονία στελέχους των FARC, το περασμένο Σάββατο, στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, ο Πρόεδρός του Ραφαέλ Κορέα και ο Κολομβιανός ομόλογός του, Αλβαρο Ουρίμπε. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δύο άνδρες, αφού πρώτα αντάλλαξαν κατηγορίες, στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας του Ρίο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιείται στον Αγιο Δομίνικο, τελικά αντάλλαξαν χειραψίες, δηλώνοντας ότι «το ζήτημα έληξε». Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, μετά από συνομιλία με τον Κορέα, ανακοίνωσε ότι θα θέσει στο υπουργικό του συμβούλιο αίτημα «σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων που λήφθηκαν στη μεθόριο με την Κολομβία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ