ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Περήφανη απάντηση της αγροτιάς

Παρά την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στήσει η κυβέρνηση, αλλά και τον ανοιχτό υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΝΔ, οι ξωμάχοι του κάμπου αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους έχουν "στρατοπεδεύσει" από χτες σε τρία σημεία της Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Η αρχή έγινε και ήταν πετυχημένη. Οι Θεσσαλοί αγρότες, όπως ακριβώς το είχαν προγραμματίσει, έφτασαν χτες το μεσημέρι και "στρατοπέδευσαν" με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι Καρδιτσιώτες έστησαν μπλόκο στη "Βιοκαρπέτ", οι Λαρισαίοι και οι Τρικαλινοί στη διασταύρωση της οδού Σωκράτους, στην είσοδο της Λάρισας, ενώ τρακτέρ αγροτών της Μαγνησίας έχουν συγκεντρωθεί στην παλιά Εθνική Οδό, κοντά στο Βελεστίνο. Σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, αναμένονται να έρθουν και πολλά άλλα τρακτέρ για να ενισχύσουν τα μπλόκα, καθώς πάρα πολλοί αγρότες δεν κατάφεραν χτες, λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και άλλων πρόσκαιρων εμποδίων, να βγουν στην Εθνική οδό.

Οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες.Τον καιρό, με το πολικό ψύχος στην αρχή και την καταρρακτώδη βροχή στη συνέχεια. Την τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης απ' την κυβέρνηση, με αστυνομικούς σε κάθε χωριό να "επιτηρούν" την έξοδο των τρακτέρ. Την ανοιχτά υπονομευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία την παραμονή ακριβώς της κινητοποίησης και διά στόματος του προέδρου του κόμματος και άλλων στελεχών, καταδίκασε εκ των προτέρων την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό. Παρ' όλα αυτά με θαυμαστή δύναμη ψυχής, ανυπέρβλητη σωματική αντοχή και ακλόνητη πίστη στο δίκιο του αγώνα, οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου έδωσαν υπερήφανη απάντηση με τη μαζικότητα και το δυναμισμό της κινητοποίησής τους. Απέδειξαν ότι τίποτα δεν τους σταματά.Και τώρα από τα μπλόκα της Εθνικής Οδού στέλνουν χαιρετίσματα στην ποικιλώνυμη και ποικιλόμορφη εξουσία και στα αφεντικά της, στην ΕΕ, διαμηνύοντας: "Είμαστε εδώ! Είμαστε πολλοί! Θα γίνουμε περισσότεροι. Προχωρούμε και θα νικήσουμε".

Οι αγρότες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον τους, που θα πολλαπλασιαστούν και θα οξυνθούν μετά τη χτεσινή πετυχημένη αρχή στην κλιμάκωση της πάλης τους. Τις συκοφαντίες των ΜΜΕ, που έσπευσαν να μετρήσουν τα τρακτέρ και να τα βρουν λιγότερα απ' τις προηγούμενες χρονιές, θα τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και με την έλευση κι άλλων τρακτέρ σήμερα στα μπλόκα. Στις κυβερνητικές απειλές, με τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως και την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, θα αντιπαρατάξουν τη δύναμη της αποφασιστικότητάς τους. Στις "συμβουλές" για αυτοσυγκράτηση και στην υπονομευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, που επιχειρεί να μαντρώσει τα στελέχη τους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, θα αντιπαραβάλουν την ενότητά τους και την επιμονή τους να αγωνιστούν για να κερδίσουν, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κι όχι για να παίξουν τα πολιτικά παιχνίδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η αποφασιστικότητα και η ενότητα των Θεσσαλών αγροτών εκφράστηκε και στη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) - χτες το απόγευμα, αμέσως μετά το στήσιμο των μπλόκων - όπου συζητήθηκε η μέχρι τώρα πορεία και η προοπτική της κινητοποίησης και πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για το δυνάμωμα των μπλόκων. Μετά τη συνεδρίαση, σε συνέντευξη Τύπου, τα στελέχη της ΠΑΣΕ δήλωσαν την αποφασιστικότητα της αγροτιάς της Θεσσαλίας να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα της μέχρι την τελική νίκη.Οι αποφάσεις της ΠΑΣΕ θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα μπλόκα για ενημέρωση των αγροτών και θα αναπτυχθεί διάλογος που θα δώσει νέα ώθηση στην προοπτική του αγώνα τους.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, λοιπόν, βρίσκονται από χτες στα μπλόκα της Εθνικής Οδού και περιμένουν απ' την κυβέρνηση έστω και τώρα να κάνει το βήμα και ν' ανοίξει μαζί τους ουσιαστικό διάλογο για την ικανοποίηση των άμεσων, ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι τίποτα άλλο εκτός απ' την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων δεν μπορεί να ελευθερώσει την Εθνική Οδό απ' τα τρακτέρ. Ο τσαμπουκάς τύπου Πάγκαλου, οι απειλές με την αστυνομία και τους εισαγγελείς, οι συκοφαντίες των ΜΜΕ, η βοήθεια προς την κυβέρνηση απ' τη ΝΔ δεν αρκούν για να σταματήσουν τον αγώνα της θεσσαλικής αγροτιάς. Ας το καταλάβει αυτό καλά η κυβέρνηση κι ας πράξει αναλόγως...

Ατέλειωτο κομβόι στη βροχή

Με περισσή αποφασιστικότητα οι αγρότες της Καρδίτσας, χάραξαν χτες αγωνιστική πορεία για "Βιοκαρπέτ". Το τσουχτερό κρύο και η δυνατή βροχή δεν τους πτόησε. Οι φάλαγγες των τρακτέρ που το πρωί χτες συνέρευσαν στο Δέλτα της Ιτέας Καρδίτσας.Μέσα στη βροχή και την αντάρα τα τρακτέρ με τα φώτα αναμμένα, τις μαύρες σημαίες να ανεμίζουν και τις κόρνες να αντηχούν στο κάμπο, μετέφεραν τον αγώνα επιβίωσης στη "Βιοκαρπέτ". Χαρακτηριστικό του μεγέθους της φάλαγγας των τρακτέρ είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Μαυροβούνι, 13 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, τότε στην Ιτέα τα τελευταία τρακτέρ έβαζαν μπρος να ξεκινήσουν. Πρόκειται για μια απόσταση μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα.

Τα χωριά της Καρδίτσας από νωρίς χτες το πρωί ήταν επί ποδός ώστε να γίνουν οι τελευταίες προετοιμασίες και πάνω από όλα να μπορέσουν να βάλουν μπροστά τα τρακτέρ, αφού λόγω του σφοδρού ψύχους τα πετρέλαια ήταν παγωμένα. Οσα τρακτέρ "δούλεψαν", άρχισαν να τραβούν και τα υπόλοιπα και όλο και περισσότερες μηχανές έπαιρναν μπρος. Την εικόνα αυτή συναντήσαμε χτες γύρω στις 9 π.μ. στο Γραμματικό, όπου το χιόνι δεν έχει λιώσει ακόμα. Κι όμως, αγρότες ακόμη και με "ξεσκούφωτα" τρακτέρ, αψηφούσαν όχι μόνο την κακοκαιρία, αλλά και την τρομοκρατία και τη λασπολογία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αχ. Γακόπουλος.

Γύρω στις 11 πμ τα πρώτα τρακτέρ παρατάσσονται στο Δέλτα της Ιτέας και όσο περνάει η ώρα ο αριθμός μεγαλώνει. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες φτιάχνουν πηγαδάκια και συζητούν για τον άσχημο καιρό, ενώ επίσης σχολιάζουν τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη μέρα: Δηλαδή, τις προκλητικές δηλώσεις του Πάγκαλου, τις υπονομευτικές παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σαλαγιάννη και Σωτηρλή, όπως και τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ που απέτρεπε του αγρότες να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Μάλιστα, σε αρκετά τρακτέρ είχαν κρεμαστεί πικέτες που έγραφαν, "εκατομμυριούχος, κομμουνιστής, ιδεολόγος, επαναστάτης", απαντώντας έτσι στον Πάγκαλο. Κι από τα στόματα πολλών αγροτών ακούσαμε τη φράση: "Ε, δημοσιογράφοι ελάτε εδώ να σας πούμε πόσο εκατομμυριούχοι είμαστε". Κι άλλοι πρόσθεταν: "Θα δώσουμε στον Πάγκαλο τα πλούτη τα δικά μας για να μας δώσει τη φτώχεια του...".

Λίγο πριν τη 1 μμ δίνεται το σύνθημα εκκίνησης και ο Βαγγέλης Μπούτας δηλώνει: "Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Παρά την τρομοκρατία, τις πρωταφανείς του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου παρεμβαίνει για πρώτη φορά ανοιχτά και απροκάλυπτα στη Δικαιοσύνη και παρ' όλα τα μέσα που χρησιμοποίησαν, αποδεικνύεται ότι οι αγρότες της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας, συνεχίζουν τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και η κυβέρνηση αρνείται να τα λύσει. Εμείς διεκδικούμε τη λύση αυτών των προβλημάτων".

Στη "Βιοκαρπέτ"

Στις 2.45 μμ και μέσα σε καταρρακτώδη βροχή τα πρώτα τρακτέρ "πατάνε" τη "Βιοκαρπέτ" και κατευθύνονται στα γνώριμα σημεία, "στρατοπεδεύοντας" κατά χωριό. Αμέσως άρχισαν να στήνονται το πρώτα πρόχειρα καταλύματα και κάτω από τη γέφυρα άρχισαν να ανάβουν οι πρώτες φωτιές. Οσοι φτάνουν πρώτοι υποδέχονται τους άλλους με υψωμένες γροθιές.

"Θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε", ήταν τα λόγια του Βασίλη Μπαλτά από τους Γοργοβίτες, για να συνεχίσει: "Μας τα χάλασε λίγο ο καιρός σήμερα αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε. Εγώ σήμερα δεν μπόρεσα να βάλω το τρακτέρ μπροστά. Αλλα αύριο ή μεθαύριο θα μαλακώσει ο καιρός και θα πάρει μπροστά για το φέρω εδώ. Γιατί δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει. Το 1996 μπήκα στη ρύθμιση για 4,5 εκατ. χρέη και πρέπει τώρα να πληρώσω 11 εκατ. δραχμές μέσα σε εφτά χρόνια. Τι σόι ρύθμιση είναι αυτή; Χρειαζόμαστε τώρα ρύθμιση της ρύθμισης και πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Στο χωριό είμαστε 100 οικογένειες και ήδη μέσα σε ένα χρόνο έφυγαν τρεις οικογένειες για Γερμανία. Ασε που σε τριάντα σπίτια κόπηκαν τα τηλέφωνα επειδή δεν είχαν να πληρώσουν".

Ο Βαγγ. Μπούτας

Στις 5 μμ κάτω από τη γέφυρα του κόμβου, ο Βαγγέλης Μπούτας μιλά στους συγκεντρωμένους. Εκείνη τη στιγμή καταφτάνουν και άλλα τρακτέρ και η πρώτη του φράση ήταν: "Ερχονται κι άλλα τα τρακτέρ τώρα. Ερχονται όπως έρχονται τα παπιά". Και συνεχίζει: "Αύριο πρέπει να να 'ρθουν κι άλλα. Για αυτό όλοι πρέπει να βγούμε στα χωριά να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν αγωνιστικό παρών". Κάτω από τη γέφυρα συμφωνήθηκε επίσης να γίνει σήμερα στις 11 μμ συγκέντρωση όλων των αγροτών της Καρδίτσας ώστε να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.

Ο Βασ. Αναγνωστόπουλος

Με τη σειρά του ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος (μέλος της ΠΑΣΕ και νομάρχης Καρδίτσας) τόνισε: "Να είστε σίγουροι ότι αυτή η πορεία που έχουμε χαράξει θα πάει και πάει ολοκληρωμένα. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως πρέπει. Πρέπει να σας πω ότι τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη δική σας συναίνεση και συμμετοχή. Και αύριο πρέπει να αυξηθούν οι δυνάμεις μας και να κατέβουν και τα "γκαμπριολέ" τρακτέρ και όσα άλλα δεν μπόρεσαν να κατεβούν σήμερα".

"Αύριο θα είμαστε περισσότεροι"

Μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, τρακτέρ από χωριά της Λάρισας,των Φαρσάλων και των Τρικάλων ξεκίνησαν για τη διασταύρωση της οδού Σωκράτους,όπου είχε προγραμματιστεί να στηθεί το μπλόκο. Πολλά τρακτέρ έμειναν στις πλατείες των χωριών - λόγω των δυσκολιών απ' τις καιρικές συνθήκες - και αναμένονται να φτάσουν σήμερα για να δυναμώσουν το μπλόκο.

Τα κομβόι με τα τρακτέρ ξεκίνησαν διασχίζοντας τον θεσσαλικό κάμπο με τους ξωμάχους αποφασισμένους να μεταφέρουν τη φλόγα του αγώνα στην Εθνική Οδό. Κι όταν έφτασαν στο χώρο του μπλόκου και στρατοπέδευσαν, διαμήνυσαν πως δε θα φύγουν από κει, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Στα πηγαδάκια των συζητήσεών τους καταδίκαζαν την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης - τα σχόλια για τον Πάγκαλο και τον Ρέππα "έδιναν κι έπαιρναν", ενώ ιδιαίτερη μεταχείριση είχαν για την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,η οποία μιλώντας στη Λάρισα τόλμησε να κατηγορήσει την αγροτιά για "φασιστική πρόκληση" - αλλά και την προκλητική παρέμβαση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία επιχειρώντας να μαντρώσει τα αγροτικά στελέχη της, να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει τη δυναμική του αγροτικού κινήματος, έσπευσε να "συμβουλέψει" τους αγρότες να μην κλιμακώσουν την πάλη τους, στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό. Κι όλοι υπόσχονταν ότι από σήμερα και στις επόμενες μέρες πολλοί περισσότεροι συνάδελφοί τους από τα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων θα κατέβουν στην Εθνική Οδό, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να βάλουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις και στέκονται αντιμέτωποι με το δίκιο της αγροτιάς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αγώνα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον δημοσιογράφο κ. Χασαπόπουλο, την Κυριακή το μεσημέρι στη ΝΕΤ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ανάμεσα σε άλλα και σε ερωτήματα που αφορούσαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τις μορφές πάλης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αγροτικό κίνημα. Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

- Νομίζετε ότι αυτή η μορφή διαμαρτυρίας, το να μπλοκάρουν δηλαδή τους δρόμους οι αγρότες, είναι η πρέπουσα;

- Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι γιατί αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι και γιατί ο αγώνας τους παίρνει αυτή την οξυμένη μορφή ή γιατί ο αγώνας πήρε οξυμένη μορφή στην παιδεία. Οι μορφές του αγώνα καθορίζονται κατ' αρχήν από την ένταση και την όξυνση του προβλήματος και κυρίως από τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Εμείς δε θεωρούμε έναν αγώνα μεγάλο μόνο απ' τη μορφή του, έχει κι άλλα στοιχεία. Ομως αυτές οι οξυμένες μορφές που εμφανίζονται σήμερα και σ' όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, δείχνουν κάτι. Οτι υπάρχει απόγνωση, κι όταν υπάρχει απόγνωση είναι πράγματι πολυτέλεια να πούμε "Α, στην Πατησίων θα κάνουμε ελεύθερα τον περίπατό μας". Υπάρχει συνειδητοποίηση ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ανώτατη πίεση...

- Δηλαδή, βλέπετε πάλι το ενδεχόμενο να είναι μέλος του Κοινοβουλίου, βουλευτής του ΚΚΕ, στα μπλόκα των αγροτών;

- Στα μπλόκα των αγροτών είναι οι πάντες, όσον αφορά την πολιτική σύνθεση. Κι αλίμονο εάν ένας βουλευτής του ΚΚΕ, που προέρχεται απ' το αγροτικό κίνημα, που είναι εκλεγμένος από αγροτικό νομό, περιοριστεί μέσα στη Βουλή ή να βγάζει μόνο λόγους μπροστά στις κάμερες. Εμείς το 'χουμε πει πως οι βουλευτές του Κόμματος παλεύουν μέσα κι έξω απ' τη Βουλή. Το "μέσα στη Βουλή" για να βγει σε μας, πρέπει να υπάρχει το "έξω".

- Ο κ. Ανωμερίτης χθες μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε μια συνέντευξη Τύπου όπου είπε ορισμένα πράγματα, έκανε ορισμένες παροχές στους αγρότες. Ολα αυτά τα βρίσκετε εσείς αρκετά ή μήπως πρέπει να γίνουν πολλά;

- Ο κ. Ανωμερίτης δεν είπε απολύτως τίποτα. Προφανώς είχε δώσει ένα ραντεβού με τους δημοσιογράφους και δε θέλησε να το ακυρώσει. Μάλιστα παρακολουθούσα με ενδιαφέρον, όχι γιατί περίμενα να δώσει λύσεις, αλλά περίμενα να δω, λέω κάτι θα αναγκαστεί να πει. Και δεν είπε απολύτως τίποτα. Δηλαδή εγώ θεωρώ ότι ήταν μια συνέντευξη που δεν έγινε. Κοιτάξτε, είναι εντελώς αστείο να λέει μια κυβέρνηση στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή ότι "ξέρετε θα σας στείλω γραπτά τις απαντήσεις μου στις 6 του μήνα", και στις 6 του μήνα να λέει ότι "εμείς δεν είμαστε λογιστήριο, εμείς κάνουμε επιτελική δουλιά". Οι μάσκες έχουν πέσει, η κυβέρνηση δεν μπορεί πια. Εχουμε φύγει από τη φάση ακόμα και των υποσχέσεων. Γι' αυτό θα ήθελα να πω ότι υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να πάρει μεγάλο "μαστίγιο" και να δούμε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πράγματα που δεν τα έχουμε δει μετά το '74 ούτε απ' τη ΝΔ. Αυτά τα πράγματα η "τάξη", η "ησυχία" εμάς μας τρομάζουν. Ομως παρ' όλα αυτά ξέρουμε πως ο ελληνικός λαός είναι πια εκπαιδευμένος, καλά διδαγμένος και καταλαβαίνει πως αυτός ο αντιδημοκρατικός κατήφορος προετοιμάζει καινούρια μέτρα. Λοιπόν ο εργάτης, ο αγρότης, ο μαθητής, ο φοιτητής, ο μικρομεσαίος δεν έχει άλλη λύση απ' τον αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ