ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για λύσεις "πουλάει νταηλίκι"

Η περιβόητη Διυπουργική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων συνεδρίασε χτες, με αντικείμενο την καταστολή των "εχθρών - αγροτών"

Σε συλλογή... επιθετικών χαρακτηρισμών κατά των αγροτών και των κινητοποιήσεών τους, εξελίχτηκε η χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Δ. Ρέππας,δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής λασπολογίας που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, μίλησε περί "χάους στη χώρα" που θέλουν δήθεν να δημιουργήσουν οι αγρότες, προχώρησε σε κατηγορίες για "κατάσταση ανωμαλίας", που προκαλούν οι ξωμάχοι, "βλάπτοντας τη χώρα και το σύνολο των συμπολιτών μας", διείδε στους αγροτικούς αγώνες "παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά", η οποία "βλάπτει το κοινωνικό σύνολο"...

Μετά τις παραπάνω επιθέσεις, είναι αλήθεια ότι ο κ. Ρέππας έθεσε το πλαίσιο της μοναδικής... νομιμότητας που αποδέχεται η κυβέρνηση. "Σημειώνω ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις - είπε αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών - πρέπει να εναρμονίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και την ΕΕ"...

Ολα τα παραπάνω, που συνθέτουν το δημόσια και επίσημα διατυπωμένο κυβερνητικό λόγο, βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με την εγρήγορση των μηχανισμών της καταστολής που έχουν τεθεί ανεπισήμως σε "πλήρη ετοιμότητα", όπως έλεγε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Χτες, συγκεκριμένα, συνεδρίασε η περίφημη Διυπουργική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, - με συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης κ.ά. - όπου επιχειρήθηκε να εξειδικευτούν μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πρωθυπουργική εντολή, που συνίσταται στην εξής φράση: "Ούτε μια λωρίδα εθνικού δρόμου κλειστή"...

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, υποβοηθούμενη από τα φιλικά στην πολιτική της ΜΜΕ, θα επιδιώξει να μεταθέσει το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, από την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, στο αν "κλείνουν ή δεν κλείνουν" οι δρόμοι. Θεωρεί ότι επενδύοντας στην τακτική της ελεεινολόγησης των αγροτών, θα στρέψει εναντίον τους τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, γεγονός που θα λειτουργήσει διευκολυντικά στη δεδομένη - όπως την εμφανίζουν κυβερνητικοί παράγοντες - επιλογή της να χτυπήσει τους αγρότες.

Πρόκειται για... διαφημιζόμενη πρόθεση, η οποία έχει προφανώς στόχο να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να αποτρέψει την κάθοδο και άλλων αγροτών στο πλευρό των συναδέλφων τους. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, οι οποίες "θα επιληφθούν" με την πρώτη αφορμή...

Οπως, μάλιστα, έλεγε χτες κυβερνητικό στέλεχος, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις της επιτροπής "θα είμαστε σκληροί στην αντιμετώπιση των αγροτών". Συμπλήρωναν ότι "δε θα τους αφήσουμε να κλείσουν τους δρόμους", αλλά ταυτόχρονα, κρατώντας μια "πισινή", λόγω της απροσδιόριστης δυναμικής των αγώνων, έλεγαν ότι "δε θα επέμβουν αν οι δρόμοι κλείνουν για 5 - 10 λεπτά"...

Περελκυστική τακτική

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιτροπής κρίσεων, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία "θα εξετάσει" τα αιτήματα. Στην πραγματικότητα, εκείνο που επιδιώκεται είναι να περιοριστεί η επίδειξη κάλπικης φροντίδας των κυβερνώντων όσον αφορά το ζήτημα των αγροτικών χρεών και αυτό σε βάση... εξατομικευμένη.

Δηλαδή, χτες ο υπουργός Γεωργίας, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι στη σύσκεψη της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τους επικεφαλής της ΑΤΕ, για το θέμα των χρεών, ίσως υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο... Αλλωστε, νωρίτερα ο κ. Ρέππας έλεγε ότι "θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με τρόπο πολύ συγκεκριμένο και ειδικό, εξατομικευμένο θα έλεγα, αυτό το φαινόμενο των χρεών, για να ωφεληθούν πραγματικά αυτοί, οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας"...

Για να επιστρέψουμε, πάντως, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκτός των άλλων μετέτρεψε χτες τους πόθους του σε πραγματικότητα. Ετσι, κατέληξε στο "περίπου ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις" των αγροτών, γιατί, όπως είπε "η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών... γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά συμφέροντά τους"... Παράλληλα, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να εμφανίσει την Πανθεσσαλική ως όργανο, που δεν εκπροσωπεί τους αγρότες...

Τέλος, ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε και για τις... ευφυείς δηλώσεις Πάγκαλου περί"εκατομμυριούχων κομμουνιστών αγροτών της Καρδίτσας". Οπως δήλωσε, "κάθε στέλεχος μπορεί να λέει τις απόψεις του", αλλά, όπως συμπλήρωσε, πρέπει "να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και τις απλουστεύσεις". Α, ναι. Ο κ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Απέναντι από τους αγώνες

Στοχοπροσηλωμένος ενάντια και στους αγώνες των αγροτών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας, άλλη μια φορά, ότι πάνω απ' όλα βάζει την αντιμετώπιση της "κοινωνικής αναταραχής" και τη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών και "ευρωπαϊκών" επιλογών.

"Δεν πρέπει να κλείσουμε τους δρόμους", ζήτησε από τους αγρότες μιλώντας την Κυριακή στα Γιαννιτσά, προτρέποντάς τους, ταυτόχρονα, ν' αναζητήσουν "τρόπους πίεσης και διεκδίκησης που δε στρέφονται κατά άλλων αθώων", χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και οργή που υπάρχει στους αγρότες, προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά το κόμμα του, ζητώντας τους να "τιμωρήσουν την κακή κυβέρνηση" ψηφίζοντας ΝΔ (!), ως πανάκεια για τα προβλήματά τους!

Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέφυγε τον πειρασμό της δημαγωγίας, κάνοντας λόγο για "εγκατάλειψη της υπαίθρου", "μαρασμό της Ελλάδας της περιφέρειας", καθώς και ότι "είναι ανιστόρητος και ανάξιος να ηγείται της χώρας όποιος δε νιώθει μέσα του ότι η Ελλάδα της περιφέρειας είναι η πραγματική Ελλάδα", αλλά στο διά ταύτα δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τις κυβερνητικές επιλογές. Ετσι, παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις, αναμάσησε τα γνωστά και εκ Βρυξελλών προερχόμενα επιχειρήματα για "χρήση βιοτεχνολογίας και οινοποιοκαλλιεργειών, αγροτουρισμό και προϊόντα εξειδικευμένα και επώνυμα". Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής υποστήριξε ότι το κόστος του "πακέτου" που προτείνει (κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, μείωση κατά 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ) προσεγγίζει "πάνω - κάτω" τα 80 δισ. δρχ.

Αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν για τις τιμές της φετινής χρονιάς στα αγροτικά προϊόντα "δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές", αλλά ως μοναδική λύση που παρουσίασε ήταν ότι αυτός θα διαπραγματεύεται καλύτερα απ' ό,τι ο Κ. Σημίτης με τις Βρυξέλλες!

Χτες, ο εκπρόσωπος του κόμματος επανήλθε υπογραμμίζοντας ότι "καλέσαμε και καλούμε τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους", ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση ότι "εξωθεί και προκαλεί κινητοποιήσεις και μπλόκα από τους αγρότες, τους οποίους εμπαίζει", ενώ της ζητά να κάνει διάλογο και να δώσει λύσεις.

Συγκεντρώσεις σε Αίγιο και Πύργο

Τα οξυμένα προβλήματά τους αλλά και η αδιαφορία της κυβέρνησης ξαναβγάζουν τους αγρότες της Πελοποννήσου, όπως και τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα, ξανά στους δρόμους του αγώνα.

Χτες οι αγρότες της Αιγιάλειας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου διαδηλώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειές τους: τα εσπεριδοειδή, η σταφίδα, το λάδι, τα κτηνοτροφικά. Η δυνατή βροχή δεν κατασίγασε την αποφασιστικότητά τους, αντίθετα την όξυνε ακόμα περισσότερο. Στην εκδήλωση μίλησε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Κερκουλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που η κυβέρνηση εφαρμόζει σαν ευαγγέλιο για να πετύχει δήθεν το στόχο της ΟΝΕ η οποία μόνο δεινά θα φέρει στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν νιώσει στο πετσί τους για τα σχέδια εκμηδένισης της αγροτιάς και τον αφανισμό της υπαίθρου προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος που απομένει στους ξωμάχους της υπαίθρου είναι αυτός που ήδη επέλεξαν: ο δρόμος της ενότητας και του αγώνα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κώστας Μυλωνάς, εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος του οποίου η έδρα αφαιρέθηκε με αλχημείες από το Εφετείο και εξέφρασε τη στήριξη της ΝΑΣ Αχαϊας στους δίκαιους αγώνες των αγροτών. Στη συνέχεια εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα και οι αγρότες, κάτω από συνεχή βροχή, πορεύτηκαν στους δρόμους του Αιγίου και πραγματοποίησαν συμβολικό 2ωρο αποκλεισμό της Αγροτικής Τράπεζας. Στη συνέχεια αποχώρησαν τονίζοντας πως η επόμενη κίνησή τους θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη στις 9.30 π.μ. όταν θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έξω από την Παναιγιάλεια Ενωση και θα πορευτούν προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της Φιλοθέης και με πομπή πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία Ηλείας την οποία απέκλεισαν συμβολικά διαμαρτυρόμενοι για την όξυνση των προβλημάτων τους. Σημείωσαν πως αυτή η κινητοποίηση δεν είναι μια "τουφεκιά" αλλά η αρχή μεγάλων κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση προαναγγέλλοντας τις επόμενες μέρες αποκλεισμό της εθνικής οδού με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο ύψος της Ανδραβίδας.

Και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο οι αγρότες σχεδιάζουν τη δράση τους. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αργολίδας περιοδεύουν σε χωριά της περιοχής και συνομιλούν με τους συναδέλφους τους συντονίζοντας τα βήματά τους και σχεδιάζοντας τις δικές τους κινητοποιήσεις. Ανάλογες είναι και οι διαθέσεις των αγροτών της Μεσσηνίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε θέσεις μάχης

Στην εθνική οδό προσανατολίζονται να βγουν αύριο οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, ενώ από χτες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ, σε θέση μάχης, στις πλατείες των χωριών. Χτες το βράδυ οι αγρότες - μέλη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Δυτικής, Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής συνεδρίασαν στον Αγιο Αθανάσιο προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις θέσεις όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα.

Αντίστοιχα κινούνται και οι αγρότες των άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Παρά τις παροτρύνσεις "υποταγής" του προέδρου της ΝΔ στα στελέχη του και την ανάληψη δράσης από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη δημιουργία αναχωμάτων, οι αγρότες προετοιμάζουν τη μαζική τους έξοδο στο δρόμο του αγώνα και σχεδιάζουν το συντονισμό τους με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον Εβρο,η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού προετοιμάζει τη μαζική και καλά σχεδιασμένη έξοδο των τρακτέρ στην εθνική οδό. Μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν πλατιές συσκέψεις στην Ορεστιάδα αλλά και στο Νότιο Εβρο,με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε οι αγρότες να μπουν στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων έχοντας διασφαλίσει ήδη και τη συμπαράσταση των άλλων κοινωνικών στρωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προσανατολίζονται να προχωρήσουν με τα τρακτέρ προς την εθνική οδό, την επόμενη Δευτέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ