ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αυξήσεις... ούτε όσο ένα κουλούρι!

Σε 40 έως 80 δραχμές τη μέρα μεταφράζονται για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους οι αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Εγκύκλιοι των αρμοδίων υπουργείων προβλέπουν 1,4% διορθωτικό και αυξήσεις 2,5% για συντάξεις μέχρι 250.000 δρχ. Για τον ΟΓΑ 3,9% και 8% στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Αυξήσεις πείνας 2,5% για το '99 και... διορθωτικό 1,4% στις συντάξεις όλων των Ταμείων πλην αυτοαπασχολούμενων,προβλέπονται σε εγκυκλίους που έχουν αποστείλει τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας προς τις διοικήσεις των Ταμείων. Πρόκειται για αυξήσεις που για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους ισοδυναμούν με 40 - 80 δραχμές τη μέρα!

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, εκτός από το διορθωτικό του 1,4%, στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη μέχρι 250.000 δρχ. θα δοθεί ποσοστό αύξησης 2,5% αναδρομικά από 1η Γενάρη '99. Για μεγαλύτερες συντάξεις και για το ποσό άνω των 250.000 δραχμών το ποσοστό αύξησης θα είναι 2%.

Σε ό,τι αφορά τους φορείς κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων,αναφέρεται στις εγκυκλίους ότι είναι δυνατό να χορηγηθεί μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις, εφόσον συνδυαστεί με παράλληλη αύξηση των εισφορών και ύστερα από οικονομική μελέτη. Ωστόσο, συνολικά διορθωτικό και αύξηση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 5%.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ αυξάνονται κατά 3,9%, που ισοδυναμεί με 1.209 δραχμές "αύξηση" το μήνα. Στα επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες η αύξηση θα είναι 8%. Επίσης, για φορείς ή κλάδους εφάπαξ παροχών είναι δυνατό να χορηγηθεί αύξηση μέχρι 5%, "εφόσον υπάρχει οικονομική δυνατότητα που θα προκύψει από οικονομική μελέτη". Κατ' εξαίρεση μπορεί η αύξηση να είναι μεγαλύτερη του 5%, εφόσον δεν έχουν δοθεί αυξήσεις τα δυο προηγούμενα χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει την κατώτερη σύνταξη, την περίοδο '91 - '98, έχασε 1,424 εκατ. δραχμές,ενώ οι συντάξεις διαμορφώθηκαν στα 16,8 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη από 20 που ήταν πριν. Οι απώλειες το '99 θα εκτιναχτούν για κάθε συνταξιούχο στα 1,714 εκατ. δρχ. Οσο για τις απώλειες των συνταξιούχων με μεγαλύτερες συντάξεις, είναι ακόμα πιο μεγάλες.

Στις 19 Γενάρη, στα πλαίσια της μεγαλειώδους κινητοποίησης των συνταξιούχων, με κύρια αιτήματα ουσιαστικές αυξήσεις και επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου κλπ., ο υφυπουργός Γ. Πασχαλίδης είχε πει ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων στο τέλος Γενάρη. Ηδη έχει μπει ο Φλεβάρης και απ' το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ, μας δήλωσε σχετικά: "Πρόκειται για αυξήσεις - κοροϊδία και όχι καλύπτουν έστω και μέρος των απωλειών που είχαμε, αλλά ουσιαστικά οδηγούν σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων. Το διορθωτικό μάς το χρωστούσαν και καλύπτει την περσινή διαφορά πληθωρισμού με αύξηση της σύνταξης. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, οι αυξήσεις που δίνουν ισοδυναμούν για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους σε αύξηση από 40 έως 80 δρχ. τη μέρα, δηλαδή ούτε ένα κουλουράκι".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης,σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει την "πίκρα, οργή και αγανάκτηση των συνταξιούχων από την άρνηση της κυβέρνησης να δικαιώσει αιτήματα που από χρόνια βασανίζουν τους συνταξιούχους" και καλεί τον πρωθυπουργό να ορίσει συνάντηση με τη Συντονιστική και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Οργισμένη αντίδραση για την ασφάλιση

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Μαγκριώτη,έστειλε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων,αντιδρώντας στην υιοθέτηση εκ μέρους του της νέας απαίτησης των κατασκευαστών για παραπέρα μείωση του συντελεστή ασφάλισης των οικοδόμων, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του κατά την κοπή της πίτας της Ενωσης Κατασκευαστών.

Μάλιστα, ο υπουργός κατηγορείται ότι δεν αρκέστηκε απλώς στο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους κατασκευαστές, αλλά δήλωσε ότι προτίθεται να τους κλείσει και συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο αντικειμενικός συντελεστής των οικοδόμων αποτελούσε το μίνιμουμ και όχι το μάξιμουμ της ασφάλισης - όπως τον μετέτρεψαν οι κατασκευαστές - ενώ παρότι δεν έλυσε ριζικά το πρόβλημα, κατάφερε να περιορίσει την ασυδοσία.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η Ομοσπονδία αντικρούει τον ισχυρισμό των κατασκευαστών ότι περισσεύουν ένσημα, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα ένσημα προέρχονται από: Ανασφάλιστους αλλοδαπούς, από οικοδόμους που συνεχίζουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους και βέβαια δεν ασφαλίζονται, από υπερωρίες, Σάββατα, Κυριακές για τις οποίες ποτέ δεν κολλιούνται ένσημα, από παζαρέματα και αφαίρεση ενσήμων κλπ.

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία παραθέτει και στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία: Το 20% των εργαζομένων στη χώρα απασχολούνται χωρίς ασφάλιση.Σε έλεγχο του ΙΚΑ από το Γενάρη έως τον Οκτώβρη του '98 σε 16.264 επιχειρήσεις που απασχολούν 43.525 εργάτες, εντοπίστηκαν 1.863 εργοδότες που δεν ασφάλιζαν ούτε έναν από τους 2.879 Ελληνες και 5.230 αλλοδαπούς εργάτες! Ανασφάλιστη εργασία παρατηρήθηκε κυρίως στην οικοδομή, στα κέντρα διασκέδασης, τα πρατήρια βενζίνης και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό σε συνάντηση προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά της.

Επιδοτούμενα σεμινάρια

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης "ΕΚΕΠΕΕ" θα δέχεται μέχρι τις 15 Φλεβάρη αιτήσεις ανέργων, για την κάλυψη 120 θέσεων σε επιδοτούμενα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι έξι και αφορούν: Συντήρηση χώρων αστικού πράσινου, χειρισμό εικονοληπτικού εξοπλισμού για διάφορες εκδηλώσεις, ηλεκτρονική επεξεργασία ήχου, τεχνικές επεξεργασίας κινούμενης εικόνας, τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων - ποτών, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους, για να υποβάλουν αίτηση, κάρτα ανεργίας, φωτοτυπία ταυτότητας, τίτλους σπουδών, 2 φωτογραφίες και μια υπεύθυνη δήλωση. Αιτήσεις γίνονται δεκτές καθημερινά 4μ.μ. - 8μ.μ., Ανδρούτσου 91, στον Πειραιά.

Και οι ξενοδόχοι στο ταμείο των επαγγελματιών

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα υπάγονται στο εξής και οι ξενοδόχοι,των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα αρχίζει μετά τις 5/1/99, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ταυτόχρονα, διατηρείται η ασφάλισή του στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων και οι παροχές του θα καταβάλλονται ως συμπληρωματικό βοήθημα. Στον ΟΑΕΕ μπορούν να υπαχθούν προαιρετικά και οι ξενοδόχοι, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αρχίσει πριν τις 5/1/99.

- Για αδιάλλακτη και αυταρχική στάση καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας,τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι ψήφισε το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το ασφαλιστικό, χωρίς να λάβει υπόψη της καμία από τις προτάσεις που προέβαλλε το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Μετά από λίγα χρόνια η κοινωνική ασφάλιση και η σύνταξη θα αποτελεί παρελθόν, αν δεν αναχαιτιστεί αυτή η πολιτική, καταγγέλλει η ΟΒΣΑ και προειδοποιεί την κυβέρνηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σύσκεψη νέων υπαλλήλων

Αύριο, Τετάρτη στις 6μμ, η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί όλους τους νέους εργαζόμενους του κλάδου να συζητήσουν για τα προβλήματά τους και τη δράση της Επιτροπής, στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Εκδήλωση για τα πετρέλαια Πρίνου

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τα πετρέλαια Πρίνου, το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η διακοπή της εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή, η στήριξη τού αγώνα των 350 απολυμένων από την ΕΠΒΑ, αλλά και το γενικότερο ενεργειακό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, πραγματοποιείται σήμερα στην Καβάλα με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ Χημικής Βιομηχανίας Καβάλας και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας στις 6 το απόγευμα, εισηγητές θα είναι οι: Νίκος Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Βασίλης Λιόγκας, επικεφαλής της ΝΑΣ Καβάλας και ο Βαγγέλης Παππάς, πρόεδρος του σωματείου "Ο ΠΡΙΝΟΣ". Επίσης, θα υπάρξουν και παρεμβάσεις εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες και μαζικών φορέων της περιοχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ