ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ
Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για την επαγγελματική ισοτιμία των αποφοίτων κολεγίων

Να αποσυρθεί άμεσα η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που εξισώνει ως επαγγελματικά ισοδύναμα τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, ζητά το ΚΚΕ, όπως ανέφερε αντιπροσωπεία του Κόμματος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ για την επαγγελματική ισοτιμία των αποφοίτων κολεγίων.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ενημέρωσε για την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ να προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της νέας σχετικής κυβερνητικής ρύθμισης.

Απ' την πλευρά του ΚΚΕ, ο Μ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που εξισώνει ως επαγγελματικά ισοδύναμα τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με τα διπλώματα μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα με αυτόματη διαδικασία. Τη θεωρούμε απαράδεκτη, όχι μόνο γιατί εξισώνει προς τα κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφορετικών βαθμίδων αποφοίτων, αλλά και γιατί αυξάνει αντικειμενικά την επικινδυνότητα στην κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων, αφού εκτός των άλλων θα μπορούν να αναλάβουν τεχνική ευθύνη για διάφορα έργα απόφοιτοι που δεν θα διαθέτουν το αντίστοιχο επίπεδο σπουδών.

Ομως, η συγκεκριμένη νέα κυβερνητική ρύθμιση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε αποτελεί μια άστοχη επιλογή της σημερινής υπουργού Παιδείας. Αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την αποσύνδεση του ακαδημαϊκού πτυχίου απ' τα επαγγελματικά δικαιώματα, τη διάσπαση των πενταετών σπουδών για την απόκτηση διπλώματος απ' τις Πολυτεχνικές Σχολές και γενικότερα την υλοποίηση προβλέψεων της Οδηγίας της Μπολόνια και της Οδηγίας Μπολκεστάιν.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις άνοιξε το δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατάργησε στην πράξη το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων και το αντικατέστησε με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) και προώθησε το ΠΔ 99/2018 (Σπίρτζη) για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Η απάντηση στην απαράδεκτη κυβερνητική ρύθμιση δεν μπορεί να είναι η μετατροπή του ΤΕΕ σε φορέα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για το σύνολο των πτυχίων, δημιουργώντας μια κοινή δεξαμενή αποφοίτων διαφορετικών βαθμίδων, που θα δίνουν εξετάσεις για να αποκτούν πρόσβαση στο επάγγελμα.

Ως Κόμμα στηρίζουμε σχετική δικαστική προσφυγή του ΤΕΕ και άλλες ενέργειες, προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Ομως, τονίζουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται η συνολική κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ, ώστε να κατοχυρωθεί το ακαδημαϊκό δίπλωμα ως μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι αποτελεί, επίσης, πρόκληση η κυβερνητική προσπάθεια να εμφανιστεί ως βοήθημα προς τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς η ληστεία του αποθεματικού του Ταμείου Ασφάλισης. Η καταβολή επιδόματος προς τους μηχανικούς με ΔΠΥ και τους ανέργους πρέπει να διασφαλιστεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική απάντηση στην επιδείνωση της κατάστασης για χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς μπορεί να δοθεί μόνο απ' τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων και προωθούν τον αναγκαίο συντονισμό δυνάμεων με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους. Σε αυτήν την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Παλινωδίες του υπουργείου με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

INTIME NEWS

Στα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούνται στους μαθητές των λεγόμενων «κόκκινων» περιοχών, οι οποίοι επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ).

Υπενθυμίζεται ότι στις επιβαρυμένες, τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία λειτουργούν με τρεις τρόπους: Κλειστά παραμένουν και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Πάτρα, Χαλκίδα και Αγιο Νικόλαο Λασιθίου. Ανοικτά νηπιαγωγεία και Δημοτικά και κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια είναι σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ενώ στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, είναι ανοιχτά νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και κλειστά τα Λύκεια (και Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις).

Οπως αναφέρει η ΑΣΕ, «την Κυριακή 7/2 το πρωί άρχισαν να ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων σε "κόκκινες" περιοχές (π.χ. Χαλκίδα, Πάτρα) ότι το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα σχολεία θα υλοποιείται σύμφωνα με το καθημερινό πρωινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα δηλαδή που ισχύει και στη διά ζώσης πρωινή διδασκαλία!

Ενώ λοιπόν από την Παρασκευή ήδη οι Σύλλογοι Διδασκόντων είχαν διαμορφώσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες (μεσημεριανό πρόγραμμα), οι γονείς των μαθητών είχαν ρυθμίσει τις εργασίες τους ώστε να είναι δίπλα στα παιδιά την ώρα της εξ αποστάσεως, έρχεται την Κυριακή (!) το υπουργείο Παιδείας να βάλει νέα εμπόδια!

Δημιουργεί νέα αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, βάζοντας την εξ αποστάσεως το πρωί, τη στιγμή που και ο πιο άσχετος με την εκπαίδευση καταλαβαίνει ότι οι μαθητές 6, 7, 8 χρονών χρειάζονται απαραίτητα τη βοήθεια του γονέα για να πάρουν μέρος στη διαδικασία», σημειώνει η ΑΣΕ και αναφέρεται και στην εξίσωση του ωραρίου της διά ζώσης διδασκαλίας με αυτό της εξ αποστάσεως, θέτοντας το ερώτημα για τα μικρά παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ποιο παιδί πραγματικά θα αντέξει 6ωρο φουλ μπροστά σε μια οθόνη;».

Η ΑΣΕ καλεί «εδώ και τώρα το υπουργείο να σταματήσει τις παλινωδίες και να κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο (αφού δεν φροντίζει να κρατάει τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή):

Να γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Να μη "φορτώνεται" αυτή η διαδικασία στους εκπαιδευτικούς.

Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς, ώστε να μείνουν μαζί με τους μαθητές σε όλη την περίοδο που παραμένει κλειστό το σχολείο.

Να γίνει αναπροσαρμογή και αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι για μια ακόμη φορά και χωρίς καμία στήριξη θα σταθούν δίπλα στους μαθητές τους και θα κρατήσουν ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση. Καμία διοικητική αυθαιρεσία δεν θα γίνει αποδεκτή. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους τα τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Εκδηλώσεις στη Δυτική Μακεδονία

Πλούσια δραστηριότητα προγραμματίζει η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες με ηλεκτρονικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., η ΤΟ Κοζάνης και η Εδαφική Οργάνωση Βάσης Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «Σπάμε τη σιωπή για τις αιτίες της γυναικείας κακοποίησης». Θα μιλήσει η Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., η ΟΒ Καστοριάς, με ομιλία από την Αναστασία Μπαλιάκα, κοινωνική λειτουργό.

Την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., οι ΟΒ Πολυτεχνείου και πρώην ΤΕΙ Κοζάνης οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Πανεπιστήμια ανοιχτά στη μόρφωση και τις ανάγκες των φοιτητών». Θα μιλήσει η Μαρία Αντωνακάκη, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Κινητοποίηση στη Ζάκυνθο για την ασφάλεια στα σχολεία

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 11/2 στη 1 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές η ΕΛΜΕ του νησιού, για να απαιτήσουν την υλοποίηση μέτρων προστασίας στα σχολεία της Ζακύνθου.

«Τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας της Ζακύνθου αποδεικνύουν ότι τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς όπως είχαν κλείσει: Χωρίς η κυβέρνηση να λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την προστασία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», σημειώνει, καθώς καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών δεν λήφθηκε υπόψη από το υπουργείο και την κυβέρνηση γενικότερα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους να απαιτήσουν εδώ και τώρα:

Μαζικά επαναλαμβανόμενα ανά βδομάδα - ή και συχνότερα - διαγνωστικά τεστ σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εδώ και τώρα κανένα τμήμα Γενικής Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια με περισσότερους από 15 μαθητές, κανένα τμήμα εργαστηρίων με περισσότερους από 10 μαθητές, με βάση ασφαλώς το εμβαδόν της κάθε αίθουσας και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες που προκύπτουν και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων. Πολλαπλασιασμό των σχολικών δρομολογίων, προκειμένου οι μαθητές να μη συνωστίζονται μέσα στα λεωφορεία. Πρόταξη των εκπαιδευτικών στη διαδικασία του εμβολιασμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ