ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Ενιαίος αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Συγκέντρωση στον Ευαγγελισμό και πορεία στη Βουλή χτες

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διαδήλωσαν στην πορεία προς τη Βουλή
«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διαδήλωσαν στην πορεία προς τη Βουλή
Με μια μαχητική συγκέντρωση στον Ευαγγελισμό και πορεία στη Βουλή γιατροί, υγειονομικοί, συνταξιούχοι, φαρμακοποιοί και εκπρόσωποι μαζικών φορέων απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου - «φονιά» για την Υγεία και προέταξαν τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια της 48ωρη απεργίας - άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα - που κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ). Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Ηλίας Σιώρας υπογράμμισε ότι το πολυνομοσχέδιο έρχεται μετά το νόμο για το λεγόμενο ολοήμερο νοσοκομείο, τη διαμόρφωση της καλλικρατικής δομής της χώρας που προβλέπει τοπικούς φόρους και ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ήδη κόπηκαν κοντά στις 330 εξετάσεις απ' τον ΟΠΑΔ και επιβλήθηκαν τα πέντε ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ ετοιμάζονται και για τα επείγοντα. Με τη θέσπιση, συνέχισε, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) περιορίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα τέσσερα ταμεία σε 0,7% επί του ΑΕΠ, όταν μόνο για το ΙΚΑ ήταν 1%. «Χρειάζεται ενιαίος αγώνας για όλους τους υγειονομικούς και όλους τους ασθενείς» κατέληξε ο Ηλ. Σιώρας.

Τη συγκέντρωση στον Ευαγγελισμό χαιρέτισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει στήσει ένα αποπροσανατολιστικό παιγνίδι με τα μέσα που διαθέτει στην αγορά της ενημέρωσης, αλλά και τις άλλες πρόθυμες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, που συμφωνούν με αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, για να φανεί στην κοινωνία και να πιστέψουν οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο αφορά μόνο μια μερίδα καλοπληρωμένων γιατρών και ότι τάχατες έρχεται το πολυνομοσχέδιο να βάλει τάξη στο σύστημα Υγείας. Αυτά είναι όλα ψέματα. Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να χτυπήσει και να κατακρεουργήσει το δικαίωμα του λαού σε αυτό που είχε απομείνει σε δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Την αλληλεγγύη των συνταξιούχων μετέφεραν στη συγκέντρωση οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Δήμος Κουμπούρης και Παντελής Τάτσης, αντίστοιχα, τονίζοντας την ανάγκη της συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο Δ. Κουμπούρης ανακοίνωσε ότι σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο στις 11.30 π.μ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Πανεπιστημονικής Φαρμακοποιών και του ΜΑΣ.

Στη συνέχεια με συνθήματα «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Οι ασθενείς μας δεν είναι πελατεία, απαιτούν δημόσια και δωρεάν Υγεία» οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή και έμειναν για αρκετή ώρα έξω απ' την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί τους επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που παρέλαβε το ψήφισμα απ' την αντιπροσωπεία και δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος και ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία μπήκε στη Βουλή και παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα σε όλα τα κόμματα. Απ' το ΠΑΣΟΚ το παρέλαβε ο βουλευτής Αγγελος Τσιγκρής, που δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Στα γραφεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν βουλευτές, αλλά όπως είπαν στην αντιπροσωπεία θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Επίσης ούτε στο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν βουλευτές, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση για τη στάση του κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο

«Οχι» στο νομοσχέδιο που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, είπαν οι εργαζόμενοι που χτες το πρωί συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας στη Θεσσαλονίκη και απέκλεισαν για μία ώρα το κτίριο όπου στεγάζεται η Διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους. Υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στάθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, άπλωσαν τα πανό και, φωνάζοντας συνθήματα, κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό σε ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων απαίτησαν: Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Πλήρη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και οι συνεισφορές τους στο κόστος των φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους ή ανασφάλιστους, τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια. Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής εργασίας.

Κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να μπει αποφασιστικά στον αγώνα με το ταξικό κίνημα και να κλιμακώσει την πάλη του. Να συμμετέχει μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στην απεργία στις 23 Φλεβάρη.

ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με την καταλήστευση των αποθεματικών έβαλαν «φουρνέλο» στο ΙΚΑ, ανέδειξε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, ζητώντας να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και να επιστραφούν οι απώλειες που έχουν σημειωθεί.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι το πρόβλημα με τα αποθεματικά είναι ότι από την αρχή της λειτουργίας των Ταμείων και μέχρι το 1980 δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την αξιοποίησή τους, με αποτέλεσμα τότε το ΙΚΑ να είχε λεφτά μόνο για συντάξεις τριών - τεσσάρων μηνών. Ο Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε ουσιαστικά τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων (αποτελούν, είπε, το 14% των συντάξεων, λέγοντας ότι «μπαίνει τάξη» με τη σύσταση Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου Πιστοποίησης με στόχο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να κατέβει στο 8,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ).

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στο ΙΚΑ και είπε ότι μήτρα για τη λεηλασία των αποθεματικών του είναι το τζογάρισμά τους στο Χρηματιστήριο και τόνισε ότι όπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες της ίδιας της κυβέρνησης το πλιάτσικο των αποθεματικών, που είναι ιδρώτας των εργαζομένων, θα συνεχιστεί. Βιώσιμο ΙΚΑ μπορεί να υπάρξει μόνο με βιώσιμους εργαζόμενους, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και κατήγγειλε ότι την τελευταία πενταετία από 50 δισ. ευρώ που δίνονταν για συντάξεις φτάσαμε να χορηγούνται τώρα 42 δισ. και η μέση ετήσια σύνταξη από 11.451 ευρώ το Δεκέμβρη πέφτει τώρα στα 9.860 ευρώ.

Καταλήγοντας κατήγγειλε τις κυβερνητικές προθέσεις για ουσιαστική κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων και είπε ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα από εργαζόμενους στους ΟΤΑ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (11 π.μ. - λήξη του ωραρίου) που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία για το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) το οποίο διαλύεται στο πλαίσιο των αντεργατικών - αντιλαϊκών σχεδιασμών που προωθεί η κυβέρνηση και στο χώρο της Υγείας.

Οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και από εκεί πορεύθηκαν στο υπουργείο Υγείας όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη.

Συγκέντρωση στη Λάρισα

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί σήμερα στις 11 π.μ., στην πλατεία Νομαρχίας, στη Λάρισα. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

Συμβολικός αποκλεισμός

Αποκλεισμό του Ταμείου των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, εμποδίζοντας τα χαράτσια των 5 ευρώ για εξέταση, αλλά και για εργαστηριακές εξετάσεις, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, οργανώνουν για αύριο το πρωί στις 7:30 η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του ογκολογικού νοσοκομείου «Οι Αγιοι Ανάργυροι», εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς της περιοχής.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ