ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καθημερινές συζητήσεις και εξορμήσεις

Μετά και το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν την καθημερινή πολύμορφη αγωνιστική τους δραστηριότητα. Καθημερινά, οι σχολές είναι ένας ζωντανός χώρος συζήτησης, συνάντησης, συλλογικής δράσης, πολιτιστικής δημιουργίας. Συναντιούνται και εξορμούν σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές, σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, σε αγορές και σε σχολεία. Και μεταφέρουν εκεί, απευθείας, τα αιτήματά τους και το πλατύ κάλεσμα σε όλο το λαό, να πάρει την υπόθεση της Παιδείας στα χέρια του, να αγωνιστεί για την Παιδεία των αναγκών του κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από τις εξορμήσεις, που προγραμματίζονται σε καθημερινή βάση από όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, διοργανώνονται εκδηλώσεις - συζητήσεις, προβολές ταινιών και τοπικές κινητοποιήσεις.

Σήμερα, Παρασκευή, στη Νομική θα προβληθεί η ταινία «ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» του Κεν Λόουτς. Τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, φοιτητές της Νομικής θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες πρακτικής άσκησης, αλλά και εργασίας των ασκούμενων και των νέων δικηγόρων.

Καθημερινές εξορμήσεις διοργανώνουν φοιτητές των ΤΕΦΑΑ σε γυμναστήρια και φοιτητές των ΕΜΜΕ σε εφημερίδες, εκεί δηλαδή που δουλεύουν οι απόφοιτοι των σχολών τους. Την Κυριακή, οι φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση στη σχολή με θέμα «Τα ΜΜΕ και οι αγώνες των φοιτητών». Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ προχωρούν σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. σε συμβολικό αποκλεισμό της Πατησίων. Οι φοιτητές της Παντείου καθημερινά εξορμούν σε σχολεία της περιοχής και σε σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ». Σήμερα, στις 9 το πρωί προχωρούν σε εξόρμηση στους εργαζόμενους του υπουργείου Τύπου, ενώ την ίδια μέρα θα προβληθεί η ταινία «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του». Αύριο, Σάββατο, θα προβληθεί η ταινία «ο άνθρωπος ελέφαντας» και την Κυριακή η ταινία «Η πόλη του θεού».

Πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσουν και οι σπουδαστές. Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, οι σύλλογοι διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Παιδεία υπόθεση όλου του λαού» με εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και εργατικών σωματείων.

Οι σπουδαστές των σχολών του ΤΕΙ Αθήνας, που βρίσκονται υπό κατάληψη, διοργανώνουν μεγάλη συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα σπουδαστών τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ στο χώρο του ΤΕΙ. Ακόμα, καθημερινά σπουδαστές της Σχολής Επιστημών Υγείας Πρόνοιας εξορμούν σε νοσοκομεία.

Εκδηλώσεις της Πανσπουδαστικής

Εκδηλώσεις στις σχολές διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ. Συγκεκριμένα:

  • Η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» του Καματερού θα ανεβάσει το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» στη Νομική Σχολή, αύριο, Σάββατο, στις 5 το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ.
  • Η Πανσπουδαστική διοργανώνει τουρνουά σκάκι από τη Δευτέρα στο χώρο των Τοπογράφων στο Πολυτεχνείο.
Ερωτήματα & Απαντήσεις

Τι θα σημάνει η αποκέντρωση στην εκπαίδευση για τη μόρφωση των παιδιών και τη λειτουργία των σχολείων;

H πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση» δεν είναι άλλο από την ανάθεση μεγάλου μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τους προσανατολισμούς κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εκπαιδευόμενους, στους γονείς, στην «τοπική κοινωνία» και τους «παραγωγικούς φορείς», όπως αποκαλούνται οι επιχειρήσεις.

Κάτι τέτοιο εντάσσεται στους γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς για την εκπαίδευση, καθώς τα «αποκεντρωμένα» σχολεία θα παραμερίζουν πιο εύκολα τη γενική μόρφωση σε όφελος των δεξιοτήτων, τις οποίες ζητά η αγορά, για να γίνονται πιο προσφιλή στις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Ηδη, μια σειρά από μέτρα έχουν ήδη στρώσει το έδαφος για την κατάργηση της ενιαίας εξασφάλισης των όρων λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας και τον προσδιορισμό τους από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και το μορφωτικό επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, με την άμεση ανάμειξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι κυριότερες επιπτώσεις έρχονται μέσα από τη διαφοροποίηση του προγράμματος των σχολείων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΣΥΠ, η συγκρότηση και η χρηματοδότηση του 1/3 των σχολικών προγραμμάτων του Γυμνασίου (και κατ' επέκταση του Δημοτικού) θα γίνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, διαφοροποιούμενο ανάλογα με τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών. Στην «ανοιχτή» ζώνη οι κοινωνικά και μορφωτικά αδύναμοι μαθητές θα ψευτοαπασχολούνται σε ένα φτηνό πρόγραμμα «ευκολότερων» και πιο προσιτών στις κοινωνικές εμπειρίες τους δραστηριοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή οι γόνοι των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων θα ακολουθούν ένα απαιτητικό θεωρητικό πρόγραμμα που θα συμπληρώνει τις γνώσεις τους και θα ενισχύει τις επιδόσεις τους στη γλώσσα, στα μαθηματικά και σε άλλα μαθήματα της γενικής παιδείας.

Το μοντέλο αυτό, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί όπως φαίνεται μέσα από την έκθεση του ΕΣΥΠ, είχε προπαγανδίσει πολύ νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ μέσα από την πρότασή του για το «Ανοικτό στην Κοινωνία Σχολείο». Η αποκέντρωση της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις, στο κείμενο αυτό, βαφτίζεται εύσχημα «δημοκρατική συμμετοχή» και η αξιολόγησή της με τα κριτήρια της αγοράς «κοινωνική λογοδοσία».

Η σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και ο πλούτος της γνώσης απαιτεί όλοι οι νέοι να ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους μέσα από ένα σχολείο που θα παρέχει ισότιμα γενική μόρφωση σε όλους, σε όμοιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία διοίκηση και λειτουργία, ενιαίο επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και ενιαία εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Γι' αυτό το ενιαίο σχολείο είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο παράλληλο κύκλωμα δημόσιας - ιδιωτικής εκπαίδευσης και να σταματήσει κάθε διαδικασία για «αποκέντρωση» των σχολείων και χρηματοδότησή τους από τους επιχειρηματίες-χορηγούς, τους γονείς, την «τοπική κοινωνία».

Κόβουν την πίτα τους
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα θα κόψει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 10 το βράδυ, στο Πάρκο Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα αύριο, Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ. στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100, είσοδος από Περσεφόνης, αίθουσα Δ7 - «Κωνσταντίνος Καβάφης»). Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική, σε μελωδίες λαϊκές, ρεμπέτικες και παραδοσιακές και στη συνέχεια τη μουσική σκυτάλη θα πάρει DJ. Η είσοδος είναι 5 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται φαγητό).
Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Δυναμικές πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν χτες σε Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Σέρρες.

Στην Κομοτηνή φοιτητές από τους φοιτητικούς συλλόγους Νομικής, ΔΟΣΑ, Ιστορίας - Εθνολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης και ΤΕΦΑ έκαναν μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με κατάληξη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εξόρμηση στη ΦΑΝΚΟ και στα Κλωστήρια Λαναρά πραγματοποίησε, επίσης, ο φοιτητικός σύλλογος Ιστορίας - Εθνολογίας. Στην Ξάνθη φοιτητές με πρωτοβουλία της ΠΚΣ έκαναν δυναμική πορεία από το Πολυτεχνείο έως τη Νομαρχία. Στην Καβάλα οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ έκαναν μαχητική πορεία από τους Κήπους έως τη Νομαρχία. Τέλος, μαζικές εξορμήσεις στην αγορά έγιναν σε Καβάλα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Παρά την έντονη και διαρκή βροχή, φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Ακαδημία και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στις σχολές

Η ΤΟ Υγείας διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, στην Ιατρική, εκδήλωση με θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος του γιατρού».

Η ΤΟ Πολυτεχνείου διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο των Πολιτικών Μηχανικών, εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και η απάντηση του φοιτητικού κινήματος».

Η ΤΟ Φιλοσοφικής διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα στο αίθριο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παράσταση «Το θέατρο του Βουνού», του Γ. Κοτζιούλα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό αφιέρωμα από τη χορωδία της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου διοργανώνει τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ, στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2».

  • Εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα: «Εργαζόμενοι και Παιδεία» διοργανώνει το παράρτημα Παλλήνης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Συλλόγου των κατοίκων του οικισμού «Γρηγόρη Λαμπράκη» στην Παλλήνη.
  • Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία διοργανώνουν στην Κέρκυρα την Τετάρτη 14 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στο εργατικό κέντρο τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Μισθωτών Λογιστών. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Βασίλης Τσίκαρης, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΔΕΠ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ