ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Οι πολεμικές βιομηχανίες στην ... κυβέρνηση των ΗΠΑ

Στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων. Στις συνθήκες της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης αυτοί οι δεσμοί γίνονται ισχυρότεροι. Τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καταργούν τις διαμεσολαβητικές σχέσεις με τους πολιτικούς και παίρνουν συχνά οι ίδιες τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας απευθείας.

Στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών οι εξελίξεις ήταν ταχύτερες και σήμερα είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι επιχειρηματίες, κεφαλαιοκράτες, στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί έχουν ομογενοποιηθεί σε βαθμό που να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος.

Ενας από τους ισχυρότερους παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής των ΗΠΑ είναι το λεγόμενο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Οι πολεμικές βιομηχανίες έχουν τους «δικούς τους ανθρώπους» σε όλα τα κλιμάκια της κυβερνητικής εξουσίας και τις δικές τους ομάδες συμφερόντων στα δύο νομοθετικά Sώματα, το Κογκρέσο και τη Γερουσία. Ετσι ελέγχουν άμεσα την κατάσταση, συμμετέχουν απ' ευθείας στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων και βέβαια προωθούν τα προϊόντα τους με προνομιακούς όρους.

Με στοιχεία που πήραμε από το διαδικτυακό τόπο «The perpetual war portfolio» αποδεικνύονται αυτές οι «αιμομεικτικές» σχέσεις των πολεμικών βιομηχανιών και της κυβέρνησης Μπους. Τα στοιχεία στηρίζονται στα επίσημα βιογραφικά των πρωταγωνιστών και στις επίσημες δηλώσεις που υποβάλλουν όλοι οι πολιτικοί των ΗΠΑ για τις πηγές της χρηματοδότησης των εκλογικών τους δραστηριοτήτων.

Η Boeing, η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, η οποία κατασκευάζει και μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων, έχει ως βασικό πολιτικό σύνδεσμο τον Ρίτσαρντ Αρμιτατζ αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της εταιρίας «Αρμιτατζ Ασοσιέιτ», συμβούλου της Boeing! Επίσης, η Boeing διαθέτει μια ισχυρή ομάδα βουλευτών στο Κογκρέσο με επικεφαλής τον Τζον Μούρτα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και στον οποίο έδωσε 27.349 δολάρια για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Η ίδια βιομηχανία έχει δώσει για τον ίδιο λόγο 34.000 δολάρια στον Τεντ Στίβενς, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δαπανών της Γερουσίας.

Μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες, η Northrop Grumman, κατασκευάστρια των βομβαρδιστικών Β-2 και άλλων μαχητικών αεροσκαφών, έχει ως κύριο πολιτικό σύνδεσμο τον γνωστό για τις φιλοπόλεμες απόψεις του αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος διατέλεσε σύμβουλος της Northorp Grumman. Σύμβουλος της ίδιας βιομηχανίας ήταν και ο Λιούις Λίμπι, προϊστάμενος του προσωπικού γραφείου του αντιπροέδρου Τσένεϊ. Στο «λόμπι» της Northorp ανήκουν ο πρόεδρος της Επιτροπής αμυντικών δαπανών του Κογκρέσου Μπομπ Σταμπ (12.000 δολάρια) και ο πρόεδρος της Επιτροπής στρατιωτικών υπηρεσιών της Γερουσίας Τζον Γουόνερ (22.450 δολάρια).

Η Lockheed, η μεγαλύτερη πολεμική βιομηχανία στον κόσμο η οποία κατασκευάζει αεροπλάνα, βόμβες, πυραύλους και πάσης φύσεως πολεμικό υλικό, διαθέτει μια ολόκληρη στρατιά πολιτικών συνδέσμων, βουλευτών και γερουσιαστών. Ξεχωρίζουν τα ονόματα της Λιν Τσένεϊ, συζύγου του Αμερικανού αντιπροέδρου, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρια στη Lockheed, του Στέφεν Χάντλεϊ, αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, ιδρυτή του δικηγορικού γραφείο Σι και Γκάρντνερ που εκπροσωπεί τη Lockheed, του υπουργού Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, πρώην αντιπροέδρου της Lockheed, και του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο οποίος ως δικηγόρος εκπροσωπούσε τη Lockheed στην Ατλάντα.

Και έπεται συνέχεια


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τρίβουν τα χέρια τους οι πετρελαϊκές εταιρίες

Την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα ρεκόρ ανόδου και επιτείνουν τις δυσμενείς συνέπειες στις οικονομίες όλων των χωρών, υπάρχουν και κάποιοι που πανηγυρίζουν παρακολουθώντας αυτή την εξέλιξη.

Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τους τελευταίους μήνες, όπως ήταν φυσικό, οδήγησαν σε νέα μεγάλη αύξηση των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου. Την περασμένη βδομάδα δύο απ' αυτές, η Shell και η Mobil, ανακοίνωσαν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002 αύξησαν τα κέρδη τους κατά 46% και 50% αντίστοιχα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Shell, η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 2,78 δισ. δολάρια από 1,90 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2001.

Στην ανακοίνωση της ExxonMobil αναφέρεται ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ενισχύθηκαν σε ποσοστό 50%, ανερχόμενα σε 4,09 δισ. δολάρια, έναντι κερδών ύψους 2,68 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου τριμήνου του 2001. Σημειώνεται ότι μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί άνω του 40%, είτε ως αποτέλεσμα των πολεμικών προετοιμασιών για την επιδρομή εναντίον του Ιράκ είτε λόγω των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, μια από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η ExxonMobil βλέπει να εξελίσσεται ευνοϊκά γι' αυτήν η δικαστική της εμπλοκή στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε το 1989 από ένα δεξαμενόπλοιό της, το Exxon Valdez. Η υπόθεση θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της εταιρίας, το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τής επέβαλε να πληρώσει το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τη ρύπανση που προκάλεσε. Η Mobil δήλωσε ότι θα καταθέσει νέα έφεση και τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο από 40 εκατομμύρια δολάρια! Εξάλλου, έχει στο πλευρό της την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας χαρακτήρισαν «υπερβολικό» το πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ήταν για όσους υποστήριζαν τη σύντομη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Η ύφεση είναι διαρκώς παρούσα, ενώ το βάθος και η διάρκειά της διαψεύδουν τους αισιόδοξους, που έβλεπαν «φως στο βάθος του τούνελ». Ισως και σ' αυτό να οφείλεται η επιθετικότητα που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση Μπους. Το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται να πιστεύει ότι: «ένας πόλεμος μας σώζει...».

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ των ΗΠΑ έφθασε τον περασμένο Νοέμβρη στο επίπεδο - ρεκόρ των 40,1 δισ. δολαρίων, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 13,9%, καθώς οι εισαγωγές προϊόντων ανέβηκαν κατακόρυφα, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν ελάχιστη άνοδο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι εισαγωγές προϊόντων κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 123,3 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2001. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά ενισχύθηκαν κατά 1,1% τον Νοέμβρη, στα 83,2 δισ. δολάρια, μετά από δυο μήνες συνεχούς πτώσης.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ θεωρείται ότι αποτυπώνει με τον πιο ασφαλή τρόπο την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και αποτυπώνει την πορεία 10 επιμέρους τομέων της οικονομίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, ο δείκτης αυτός κατέγραψε το Δεκέμβρη του 2002 μικρή άνοδο μόλις κατά 0,1%. Ποσοστό το οποίο εκτιμάται ως ένδειξη δυσπραγίας.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ωστόσο, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους αναλυτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά τη βδομάδα που πέρασε αυξήθηκε στις 381.000. Οι ξένοι αναλυτές ανέμεναν τη διαμόρφωσή τους στις 380.000.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ