ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα της Παιδείας, όταν από τη μια πλευρά ο κ. Σημίτης ελεεινολογούσε τους μαθητικούς αγώνες και από την άλλη ο κ. Κ. Καραμανλής έδινε εξετάσεις εις τους ανωτέρους, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα να σταματήσει τις κινητοποιήσεις της, η Αλέκα Παπαρήγα είχε θέσει το εξής ρητορικό ερώτημα: Τελικά, οι "ταγοί" της συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, στην προσπάθεια ακριβώς να "καταργήσουν" (!) τους αγώνες, μήπως θα ήθελαν ο λαός να εκφράζει τη διαμαρτυρία του στέλνοντας στους κυβερνώντες επιστολές μέσω του ...Ιντερνετ;

Τούτες τις μέρες, η επανασυσταθείσα "Ιερά Συμμαχία" των μαθητοφάγων, των αγροτοφάγων, και γενικώς των εκπροσώπων των αδηφάγων μεγαλοκεφαλαιούχων, ενώνει ξανά τις δυνάμεις της με υπέρτατο στόχο να ...ακινητοποιήσει οτιδήποτε κινείται στην ελληνική κοινωνία. Οτιδήποτε κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον δικό τους "μονόδρομο", εννοείται.

Η επιστράτευση είναι γενική: Από την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και την "προληπτική" (!) τρομοκρατία των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέχρι την ύβρη πεζοδρομιακού τύπου και τον αγοραίο αντικομμουνισμό, όλα τα μέσα έχουν ενωθεί για να "μπλοκάρουν" τα δίκαια αιτήματα των ξωμάχων. Ταυτόχρονα, οι κυβερνώντες, καβαλαραίοι στο άτι της φασίζουσας ενεργοποίησης του "κοινωνικού αυτοματισμού", προελαύνουν σε νέες σταυροφορίες επιβολής του κοινωνικού διχασμού στο σώμα της ελληνικής επικράτειας.

Ο "πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων" (σ. σ.: κατά την προσφιλή έκφραση όλων των κυβερνητών) φαίνεται να έχει καταλήξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει την εξουσία του είναι ο εξής: Αφού βάλει τους αγρότες να εξοντώσουν τους μαθητές, τους νταλικέρηδες να εξοντώσουν τους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς να εξοντώσουν τους τραπεζοϋπάλληλους και τους ΙΧήδες να εξοντώσουν τους ναυτεργάτες, τους ναυτεργάτες να εξοντώσουν τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους να εξοντώσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μετά, επικεφαλής των "νομιμοφρόνων Ελλήνων", θα οδηγήσει πανευτυχής την Ελλάδα εις ...τον χλοερόν τόπο της ΟΝΕ.

Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του; Να μάθει η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τους "απείθαρχους" σαν μιάσματα! Να μάθει η ελληνική κοινωνία να λειτουργεί μπροστά του όπως τα "στρατιωτάκια, αμίλητα και αγέλαστα" των παιχνιδιών των παιδικών μας χρόνων. Με δυο λόγια, ούτε μέσω του ...Ιντερνετ επιτρέπονται οι κοινωνικοί αγώνες!

***

Οι κυβερνητικές πρακτικές για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων πρέπει, πραγματικά και εκτός των άλλων, να αποτελέσουν διδακτέα ύλη για όλους όσοι εντρυφούν στο εγχειρίδιο της "λασπολογίας". Εχουμε και λέμε:

  • Οι καθηγητές που κινητοποιούνται είναι "διεφθαρμένοι" και υπόλογοι της παραπαιδείας και των "ιδιαίτερων", αφού η καλή κυβέρνηση τους παρακαλά να τους διορίσει στα σχολεία και κείνοι ...αρνούνται.
  • Οι μαθητές είναι "τεμπέληδες", "παλιόπαιδα", "απρεπέστατα πλάσματα", "υποκινούμενοι θύτες" (!) της ελληνικής κοινωνίας και, εν ολίγοις, εκκολαπτόμενοι "χαραμοφάηδες", αφού η κυβέρνηση τους παρέχει όλα τα καλά, αλλά εκείνοι είναι ...παλιοχαρακτήρες.
  • Οι γιατροί είναι εμποτισμένοι με το ...γονίδιο που τους κάνει να ρέπουν προς το "φακελάκι", παρότι η κυβέρνηση τους αμείβει ...πλουσιοπάροχα.
  • Οι αγρότες είναι "γαϊδούρια" (!), είναι "εκατομμυριούχοι κομμουνιστές" (!) και ανεπίδεκτοι του μαθήματος περί του τι πρέπει να καλλιεργούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ...σπέρνει καθημερινά την Ελλάδα με τους σπόρους του φιλοαγροτισμού της.

Αναγκαία σημείωση: Η κυβέρνηση εντοπίζει όλα τα αξιοκατάκριτα χαρακτηριστικά των παραπάνω κοινωνικών στρωμάτων, μόλις εκείνα βγουν στους δρόμους! Μόλις τα λαϊκά στρώματα ξεκινούν αγώνες που στρέφονται εναντίον της πολιτικής που γεννά τα "φακελάκια", την παραπαιδεία, την "απρέπεια" της αμάθειας και την πολιτική που παράγει τους "ευρω-τσιφλικάδες" των πακέτων Ντελόρ, τότε η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι της το λεξικό των ύβρεων και "όποιον πάρει η μπάλα".

Ο στόχος είναι σαφής: Μέσω του γκαιμπελισμού και της συκοφαντίας να εμφανίσει τους αγωνιζόμενους σαν ιδιοτελείς σατραπίσκους, να στρέψει εναντίον τους τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να τους απομονώσει και να ματαιώσει τους αγώνες τους.

***

Είναι αλήθεια ότι απαιτείται πολύ θράσος να βγαίνουν εκείνοι που έχουν καταντήσει μια σειρά δημόσιες λειτουργίες "σαν τα μούτρα τους" και να κατηγορούν κι από πάνω τους άλλους, εκείνους που υφίστανται δηλαδή τις συνέπειες αυτής της σαπίλας, σαν υπεύθυνους για τα φαινόμενα που γεννά και συντηρεί η δική τους πολιτική!

  • Εκείνοι που έχουν καταστήσει τη διαχείριση των κοινών σε συνώνυμο της "μίζας", μιλούν ωσάν να είναι αθώοι για την αθλιότητα που λέγεται "φακελάκι" και επί της οποίας αθλιότητας υπουργεύουν και πρωθυπουργεύουν επί δεκαετίες χωρίς να κάνουν τίποτα. Μάλλον κάτι κάνουν. Με κάθε νέο προϋπολογισμό θέτουν τις βάσεις για την επέκταση των ...ράντσων στα δημόσια νοσοκομεία, ταυτόχρονα με την επέκταση της κερδοφορίας των ιδιωτικών υγειονομικών κέντρων.
  • Εκείνοι που νομοθετούν τη διαφθορά της παραπαιδείας και κυβερνούν με την ταξική πυξίδα της εμπορευματοποιημένης γνώσης, μιλούν σαν από καθέδρας δημοδιδάσκαλοι με το δάκτυλο σε στάση δηλωτική της μονίμως προτεταμένης αυθεντίας τους.
  • Εκείνοι που "καλλιεργούν" τη φτώχεια και το μαρασμό της υπαίθρου μιλούν για ...δυναμικές καλλιέργειες που οι αδαείς ...χωριάτες δεν μπορούν να τις καταλάβουν.

Είναι προφανής ο στόχος τους. Κάθε φορά που ένας λαϊκός αγώνας παίρνει χαρακτηριστικά συνολικής απόρριψης της πολιτικής τους, κάθε φορά που ένας κλάδος εργαζομένων δίνει μάχη υπέρ του συνόλου της κοινωνίας, ξεπερνώντας τα ειδικά αιτήματα του κλάδου του, τότε αρχίζουν να βροντούν οι πυροβολαρχίες του "εκσυγχρονισμού" κατά των ...συντεχνιών. Πρόκειται, πλέον, για επαναλαμβανόμενη και εντεινόμενη τακτική εκ μέρους της αδίστακτης συντεχνίας των υπαλλήλων των πολυεθνικών.

***

Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον κ. Σημίτη, για τον κ. Καραμανλή, για τους χειροκροτητές του ολοκληρωτικού καθεστώτος της "ευρω-σύνθλιψης", του καθεστώτος επιβολής μιας ραγιάδικης αφωνίας που δεν πρέπει να διαταράσσεται από την ...παραφωνία των κοινωνικών αντιστάσεων, είναι να τεθούν οι αγώνες "εκτός νόμου" και οι αγωνιζόμενοι "εκτός του υγιούς κοινωνικού κορμού"! Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός έχει άλλη άποψη περί ...υγείας.

Αυτή η αισχρή μειοψηφία που ανακαλύπτει "εκατομμυριούχους κομμουνιστές" (!), που σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο απαρτίζουν τους υπό χιονιά εξεγερμένους Ωνάσηδες - αγρότες (!) των εθνικών οδών, όλο αυτό το επιτελείο των καλοθρεμμένων ιπποκόμων της πλουτοκρατίας, που διαβιούν στο Κολωνάκι και συναναστρέφονται με τους ...αγρότες της Εκάλης, που για τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες δεν κάθισαν ποτέ σε ουρά του ΙΚΑ, που δεν ξέρουν τι να διαλέξουν ανάμεσα στο Σάουθ Ιστερ Κόλετζ οφ Αμέρικα ή στο Νιου Γιορκ Στέιτ Κόλετζ για να στείλουν τα παιδιά τους, όλοι αυτοί αγωνίζονται για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Ολοι οι άλλοι αγωνίζονται για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με πολιτικές "προστυχιές", ούτε με κυβερνητικά διατάγματα. Και κάτι ακόμα. Οση βεβαιότητα υπάρχει για το ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του, άλλη τόση είναι η βεβαιότητα για το ποιος, στο τέλος, θα κερδίσει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μόλις τα λαϊκά στρώματα ξεκινούν αγώνες που στρέφονται εναντίον της πολιτικής που γεννά τα "φακελάκια", την παραπαιδεία, την "απρέπεια" της αμάθειας και την πολιτική που παράγει τους "ευρω-τσιφλικάδες" των πακέτων Ντελόρ, τότε η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι της το λεξικό των ύβρεων και "όποιον πάρει η μπάλα"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΥΝΤΙΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατία

- Πού βασίζεται η δίωξη εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - ανάμεσα στους οποίους είστε κι εσείς - για τα γεγονότα έξω από το ΥΕΝ τον Οκτώβρη 1995, όταν οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων;

- Είχαμε αναπτύξει έντονους αγώνες εκείνη την περίοδο. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να στρέψει εναντίον μας τους λιμενεργάτες, τους φορτηγατζήδες και άλλους, ενώ χρησιμοποίησε συστηματικά και μεθοδευμένα την Αστυνομία και τις ειδικές της δυνάμεις, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, που μας χτύπησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, όταν διαδηλώναμε έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, όλες οι εφημερίδες είχαν καταδικάσει τότε τη σκληρότητα της επίθεσης, την ωμή βία που ασκήθηκε πάνω μας, η οποία είχεαποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο πάνω από δέκα συνάδελφοί μας τραυματισμένοι. Η πραγματικότητα και η αλήθεια διαστρεβλώνονται τώρα, για να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα γεγονότα - ο άγριος ξυλοδαρμός και η κρατική βία - εναντίον μας και να σταθούν οι δεκάδες κατηγορίες.

- Ποια πιστεύετε ότι είναι η σκοπιμότητα αυτής της δίωξης, τόσο καιρό μετά τα γεγονότα του '95;

- Είναι μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να σταματήσει τους αγώνες στη Ζώνη, που τώρα μπαίνουν σε νέα φάση, αλλά και γενικότερα τους αγώνες των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τρομοκρατία, εκβιασμό, ποινικοποίηση και βία. Η χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής και της βίας των ΜΑΤ σε βάρος μας ήταν άφθονη, αλλά δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ηρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί και η δικαστική εξουσία, για να τρομοκρατηθούν οι χιλιάδες εργάτες της Ζώνης και να πάψουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να σκύψουν το κεφάλι στη σκληρή αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Οι αγώνες, ωστόσο, που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι της Ζώνης στον Πειραιά, έχουν ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και διάλυση της Ζώνης. Εχουν σταθεί εμπόδιο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των διορισμένων διοικήσεων του ΟΛΠ και των μεγάλων κρατικοδίαιτων Κοκάλα, Ταβουλάρη, Στεφάνου. Αυτοί οι δυναμικοί αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, που δεν ήθελε, και τώρα προσπαθεί να μας σταματήσει και με αυτό τον τρόπο.

- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα επίθεση;

- Αύριο δικάζονται οι πρόεδροι των σωματείων, για να τιμωρηθούν στο πρόσωπό τους τα ταξικά συνδικάτα, η ίδια η αγωνιστική προοπτική. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων μας με τη μαζική συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν τα σωματεία μας και συγκεντρωνόμαστε στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα δικαστήρια. Είναι ακόμη πιο αναγκαίο σήμερα, να επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων μας με τον ενωμένο αγώνα μας. Να εναντιωθούμε πιο δυναμικά στην πολιτική της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, της ανεργίας και της ανέχειας. Γι' αυτό και συνεχίζουμε τους αγώνες μας για κλαδική, πολιτική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι και να βελτιωθεί η παραγωγική λειτουργία του. Για να λυθούν τα προβλήματα υποδομής, να γίνουν δυο δεξαμενές, ναυπηγικές κλίνες, νέοι ντόκοι. Για κατασκευή πλοίων στη Ζώνη με πολιτική παρέμβαση. Για μόνιμη και ουσιαστική επιδότηση των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 και πολλά άλλα κρίσιμα προβλήματα.

Γ. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ