ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Η ακρίβεια δείχνει τα δόντια της

Αποπροσανατολιστικοί για τα λαϊκά νοικοκυριά οι ...μέσοι όροι της ΕΛΣΤΑΤ

Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού σχεδόν μηδενίστηκε το Γενάρη - σημείωσε άνοδο 0,2% - ωστόσο, η επίθεση της ακρίβειας του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και του αστικού κράτους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πώς προκύπτει αυτή η αντίφαση; Τη στιγμή που το γενικό επίπεδο των τιμών τείνει να μηδενιστεί, οι τιμές στα τρόφιμα σε ένα μόλις μήνα (το Γενάρη του 2013 σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2012) σημείωσαν αύξηση 0,6%, με τα νωπά λαχανικά να σημειώσουν αύξηση 12,4% και τις νωπές πατάτες 6,4%, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν αύξηση 22,4%(!). Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε αύξηση 10%(!), με αποτέλεσμα η ομάδα «Στέγαση» να σημειώσει μηνιαία αύξηση 1,6%, και η ομάδα «αλκοολούχα ποτά - καπνός» 1,8%, λόγω της αύξησης των τιμών των τσιγάρων (1,9%).

Αλλο στοιχείο. Εν μέσω του χειμώνα, η ομάδα «Στέγαση» σε ετήσια βάση ( Γενάρης 2013 προς Γενάρης 2012) σημείωσε αύξηση 9,3%(!), με το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνεται κατά 32,5% και το ηλεκτρικό ρεύμα 12,3%. Παραδόξως η στατιστική υπηρεσία δεν παρουσιάζει για το μήνα αυτό στοιχεία για το φυσικό αέριο, το οποίο επίσης εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Με δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση κατάργησε τον προηγούμενο Οκτώβρη την επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι καθόλου παράξενο που 8 στα 10 νοικοκυριά, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τις θερμαντικές τους ανάγκες.

Οταν οι τιμές στα τρόφιμα και στις ανάγκες στέγασης, όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά, τότε για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, που δαπανά πάνω από το 50% των εισοδημάτων της για είδη κατανάλωσης και ανάγκες στέγασης, μικρή σημασία έχει, αν το γενικό επίπεδο τιμών τείνει να μηδενιστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ετήσια βάση, από τις 12 ομάδες που συγκροτούν το δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές στις 4 από αυτές κινήθηκαν ανοδικά (τρόφιμα 0,2%, αλκοολούχα ποτά - καπνός 0,5%, ένδυση - υπόδηση 2,4%, στέγαση 9,3%), σε μια περίπτωση (μεταφορές) σημειώθηκε μηδενική μεταβολή και στις υπόλοιπες 7 περιπτώσεις οι τιμές υποχώρησαν (-3,2% για διαρκή αγαθά, -4,2% Υγεία, -5,1% επικοινωνίες, -2,8% αναψυχή, -4% εκπαίδευση, -1,1% ξενοδοχεία, -2,2% άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμάκωση η απάντηση!

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο της Νίκαιας, η σύσκεψη εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα της χώρας, για πανελλαδικό συντονισμό της πάλης

Phasma

Απόφαση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών, στη βάση του υπομνήματος και των αιτημάτων που το μπλόκο της Νίκαιας έχει θέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να ληφθεί στην πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα που οργανώνεται, αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, μετά από το ενωτικό κάλεσμα που απηύθυνε το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών.

Η κλιμάκωση της μάχης σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η απάντηση της αγροτιάς στην επίμονη και προκλητική άρνηση της συγκυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αγροτικά αιτήματα, η οποία συνοδεύτηκε και από επιχείρηση εμπαιγμού των αγωνιζόμενων αγροτών και παραπλάνησης της «κοινής γνώμης».

Με συντονισμένες δηλώσεις του υπουργικού διδύμου, Θ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλου, έγινε προσπάθεια να περάσει η ψεύτικη κι αποπροσανατολιστική εντύπωση πως τάχα η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών, ενώ, στην πραγματικότητα, όπως, με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, απέδειξε, σε συνέντευξη Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, αυτά που εμφανίζονται σαν «απλόχερες κυβερνητικές παροχές», δεν είναι ούτε καν ψίχουλα.

Τη σκυτάλη του ψεύδους, από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, πήραν τα πρόθυμα ΜΜΕ, τα οποία, έσπευσαν να κατηγορήσουν τους αγρότες σαν «αχόρταγους» και «υποκινούμενους», με στόχο να στρέψουν εναντίον τους τα άλλα λαϊκά στρώματα, που, μέχρι τώρα, είναι με το μέρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς, όπως αποδεικνύεται από το τεράστιο κύμα εργατικής - λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης που εκδηλώνεται, καθημερινά, ιδιαίτερα στο μπλόκο της Νίκαιας, αλλά και σε άλλα μπλόκα.

Ομως, όλη αυτή η επιχείρηση εξαπάτησης και συκοφάντησης - που έρχεται ως συνέχεια της αποτυχημένης κυβερνητικής προσπάθειας για τρομοκράτηση των αγροτών με τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ - πέφτει στο κενό, καθώς, οι αγρότες δεν πείστηκαν για τις «καλές κ' αγαθές προθέσεις» της τρικομματικής συγκυβέρνησης και παραμένουν ακλόνητοι, για 13η συνεχή μέρα, στα μπλόκα, δηλώνοντας αποφασισμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Η φτωχή αγροτιά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να παραιτηθεί από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της. Οχι μόνο επειδή ξέρει πως αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα αυτά τα αιτήματα δε θα μπορέσει να ξεκινήσει τη νέα καλλιεργητική χρονιά το Μάρτη και πολύ γρήγορα θ' αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα χωράφια και το αγροτικό επάγγελμα, αλλά και γιατί συνειδητοποιεί πως ο αγώνας της δεν αφορά, απλώς, τη δική της επιβίωση, αλλά και τη διαβίωση, γενικότερα, του φτωχού ελληνικού λαού. Διότι, αν «φύγουν από τη μέση» οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, όπως προωθείται με την ΚΑΠ της ΕΕ και η αγροτική παραγωγή περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τότε ο ελληνικός λαός θα κινδυνέψει ακόμα και να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες του, όπως είναι η τροφή και η ένδυση.

Από δω ξεπηδάει και η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, της λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας, ώστε ο αγώνας της αγροτιάς να έχει αποτέλεσμα και προοπτική.

Στη Θεσσαλία

Χτες το μεσημέρι, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης της μικρομεσαίας αγροτιάς, πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Στη συνάντηση που είχαν με τους αρμοδίους στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται ν' αποδεχτούν τα νέα αντιαγροτικά, καταστροφικά μέτρα που έρχονται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ, για το 2014 - 2020 (νέες περικοπές επιδοτήσεων και ενισχύσεων κ.ά.).

Στους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ εξέφρασαν την αγωνιστική διαμαρτυρία τους για τα μεγάλα χαράστια που επιβλήθηκαν στα ασφάλιστρα και δήλωσαν πως θα εντείνουν την πάλη για δίκαιες αποζημιώσεις και για ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, που θα αναγνωρίζει και θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Μακεδονία - Θράκη

Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια και τη Χαλκηδόνα.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στην Πέλλα, έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στο ύψος του Γυψοχωρίου.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στο Λευκώνα, στο Ροδολίβος και στα Κερδύλλια.

Σε Δράμα και Καβάλα ενισχύονται τα μπλόκα της Λυδίας, της Μαυρολεύκης και της διαστραύρωσης Κοκινογείων.

Στον Εβρο, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στην Ροδόπη, έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Καλλίστης.

Στην Ανατολική Στερεά

Στη Φθιώτιδα τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους, στην είσοδο της Λαμίας, στο Δομοκό και μεταξύ Ελάτειας και Αμφίκλειας στην παλιά Εθνική οδό Λιβαδειάς - Λαμίας, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων.

Στη Βοιωτία, τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στους δρόμους, σε Κάστρο, Ορχομενό, Θήβα και Βάγια και σε αυτά τα μπλόκα γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί των δρόμων.

Στην Πελοπόννησο

Στον Πύργο, μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από τη διασταύρωση της Μαραθιάς, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και στη συνέχεια στην Εφορία, όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και το υψηλό κόστος παραγωγής έριξαν στις εισόδους φρούτα, λαχανικά καθώς και καρδάρες με γάλα.

Την ίδια στιγμή, στο Κιάτο μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στα διόδια στο Κιάτο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κι απελευθέρωσαν τα διόδια για περίπου μία ώρα. Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα.

Στην Αργολίδα, ενόψει του παναγροτικού - παναργολικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιήσουν αγρότες και φορείς του νομού την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο στο Ανυφί, συνεχίστηκαν χτες όλη μέρα περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά του νομού.

Ακλόνητοι παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες στη διασταύρωση των Καρυών Λακωνίας, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στο Κουρτέσι Ηλείας. Το ίδιο και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Αχαΐα που παραμένουν στη διασταύρωση της Αχαγιάς, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου καθώς και στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης.

Στα Χανιά

Με συγκέντρωση έξω από την Εφορία Χανίων συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους χτες το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αμέσως μετά, συνεδρίασε η Ομοσπονδία των αγροτικών συλλόγων και ανακοίνωσε τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με συγκέντρωση σήμερα Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στη Λαϊκή Αγορά της Ρεγγίνας και τη συμμετοχή τους, την Κυριακή 10 Φλεβάρη, στο κάλεσμα για συντονισμό στο μπλόκο της Νίκαιας. Επίσης, στα πλαίσια της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν ότι την επόμενη βδομάδα θα προχωρήσουν με αποκλεισμό δρόμων.

Στη Λέσβο

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Η αγωνιστική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σε ανακοίνωσή του, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προκαλούν για τα πλεονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής

Αυτοί που επί δεκαετίες διαλύουν την αγροτική οικονομία και απαγορεύουν στους αγρότες να καλλιεργούν, ανακάλυψαν το ...μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ως εκπρόσωπος των πολυεθνικών εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης. Προανήγγειλε ότι οριστικοποιήθηκε συμφωνία με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα από τον πρόεδρο της Philip Morris.

Σε κάθε περίπτωση, διαφημίζει την απορρόφηση του 50% από μια παραγωγή που σήμερα μετά βίας αγγίζει τους 25.000 τόνους, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της καπνοκαλλιέργειας με τη νέα ΚΑΠ. Θυμίζουμε ότι το 2005 το πλαφόν και η παραγωγή καπνού ήταν 120.000 τόνοι.

Κατά τα άλλα, στο συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη, ο Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι το μικρό μέγεθος του ελληνικού αγροτικού τομέα, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα και ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτό, όταν με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, προωθώντας ταχύτατα την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Και αυτό το δρόμο έδειξε ολοκάθαρα και ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας, Σάιμον Σμιτς, όταν σημείωσε ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Μάλιστα για να γίνει αποδεικτικός, είπε ότι στην Ολλανδία, πάνω από το 60% της παραγωγής το διαχειρίζεται το συνεταιριστικό σύστημα. Μόνο που όταν μιλάμε για συνεταιριστικό σύστημα στην Ολλανδία εννοούμε μεγάλες ΑΕ.

Αυτές τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις προετοιμάζεται να στηρίξει η κυβέρνηση και με τσάμπα εργάτες, αφού όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιδότησης του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα.

Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων των Θεσσαλών αγροτών περιλαμβάνει:

1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

14. Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί την αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

16. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των φτωχών αγροτών και στα δίκαια αιτήματά τους, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο αγώνας αυτός αφορά όλο το λαό, γιατί στρέφεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική της ΕΕ που θέλει να τους αφανίσει και να παραδώσει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Οι αγρότες διεκδικούν να μείνουν στα χωράφια τους να μπορούν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τη συμπαράστασή τους.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με απόφασή του, θα οργανώσει όσο καλύτερα μπορεί τη Γενική Απεργία την Τετάρτη 20 Φλεβάρη.

Ο εργαζόμενος λαός μαζικά και οργανωμένα να δώσει την απάντησή του.

Μας πηγαίνουν όλους στα 300 - 400 ευρώ.

Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Οχι στη φοροληστεία και τα απανωτά χαράτσια.

Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου απαντάμε χτίζοντας το λαϊκό μέτωπο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Εργατική αλληλεγγύη

Ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών στέλνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου όπου σημειώνει:

«Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των φτωχών αγροτών, οι οποίοι πλήττονται από την ίδια πολιτική που τσακίζει και την εργατική τάξη. Μια βαθιά ταξική πολιτική που στόχος της είναι να διασφαλίσει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των μεγαλοτσιφλικάδων.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ "χτυπάει" τον μικρό αγρότη για να συγκεντρωθεί η αγροτική γη σε όλο και λιγότερα χέρια, για να γυρίσουμε στην εποχή των κολίγων, που ήταν στην υπηρεσία του τσιφλικά για ένα κομμάτι ψωμί!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ

Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, από το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ, οι αγρότες και οι εργάτες, μαζί με τους φοιτητές και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, στέλνουν ανυποχώρητο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιος και τη ζωή τους, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου θα γίνει η συγκέντρωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς την έκθεση «ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ».

Μέσα από το σημερινό συλλαλητήριο, οι αγρότες θα διαμηνύσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, απορρίπτοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μαζί με τον εργαζόμενο λαό της πόλης θα προβάλουν τον άλλο δρόμο αγροτικής ανάπτυξης που διεκδικούν. Ενα δρόμο που προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υλοποιούν, για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ καλεί το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ