ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στους δρόμους θα δοθεί η απάντηση στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα

Στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συσκέψεις προετοιμασίας τη Δευτέρα 12/12

Συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, με αφορμή τον νέο κρατικό προϋπολογισμό - σφαγείο για τα λαϊκά νοικοκυριά, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στην ακρίβεια, στη φοροληστεία, στην περικοπή των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Στους δρόμους και οι φοιτητές

«Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη συναντιόμαστε όλοι στο Σύνταγμα μαζί με όλο τον λαό για να ακουστεί η φωνή μας!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλώντας στο συλλαλητήριο. Αναφέρεται στη μείωση των συνολικών δαπανών για την Παιδεία, με το κόστος σπουδών να φτάνει στα ύψη, στα χρήματα που υπάρχουν για εργολάβους στη φοιτητική μέριμνα και στην καθαριότητα, για κερδοφόρες μπίζνες και για καταστολή, αντί για τις ανάγκες των φοιτητών.

«Η υπομονή και η ανοχή μας τελείωσαν! Ο συντονισμός 122 φοιτητικών συλλόγων δείχνει τον δρόμο!», σημειώνει το ΜΑΣ, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν σπουδές, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., μπροστά στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20).

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο καλεί την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο, μπροστά απ' το δημαρχείο.

Στη Χαλκίδα, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου καλούν το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της Εύβοιας.

Στο Κιλκίς, πικετοφορία θα γίνει αύριο, Σάββατο 10 Δεκέμβρη, ενώ το Σάββατο 17 Δεκέμβρη οργανώνεται γλέντι αλληλεγγύης (12 μ., πλατεία Λατσιών).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δεν θυσιάζουν τη δουλειά τους στον βωμό των επιχειρηματικών σχεδίων της COSCO

Μαζική η χτεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΛΠ ενάντια στην απώλεια θέσεων εργασίας από τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής

Την απόφασή τους να μη θυσιάσουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους στον βωμό των επιχειρηματικών σχεδίων της COSCO, ιδιοκτήτριας εταιρείας του λιμανιού του Πειραιά, διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, από όπου πραγματοποίησαν πορεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της εταιρείας για μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ σε car terminal, με πρόσχημα τα έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, κάτι που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής και απώλεια θέσεων εργασίας. «Αρνούμαστε να γίνουμε θυσία για το master plan της COSCO», τονίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη τους. Στο μεταξύ, η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων συνοδεύεται από πιέσεις και εκβιασμούς στα σωματεία. Μόλις την περασμένη βδομάδα η διοίκηση του ΟΛΠ έδιωξε ένα ακόμα πλοίο που θα επισκευαζόταν στον συγκεκριμένο χώρο και στο οποίο θα δούλευαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνεχίζοντας μια πρακτική που έχει προκαλέσει την οργή των μεταλλεργατών και ναυπηγοξυλουργών.

Χτες, την ώρα που η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο ΟΛΠ έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωσε την «ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης» των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά του προβλήτα ΙΙ. Την ίδια ώρα που συνεχίζει την πρακτική να διώχνει πλοία που φτάνουν για επισκευή, η εταιρεία διαφημίζει ότι «το πρώτο πλοίο ελλιμενίστηκε» στον ανακαινισμένο προβλήτα και «έτυχε θερμής υποδοχής από το αρμόδιο τμήμα της ΟΛΠ ΑΕ». Ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια για τη δουλειά και το μεροκάματό τους, ισχυρίζεται πως η Ζώνη «αποτελεί πόλο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και πως το λιμάνι αναδεικνύεται σε «σημαντικό περιφερειακό κόμβο επισκευής πλοίων», στο πλαίσιο των «επενδύσεων» που υλοποιεί.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, καθώς όλα τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας είχαν φροντίσει να εξαφανιστούν από το κτίριο όταν έφτασε η κινητοποίηση των εργαζομένων. Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΟΛΠ κάλεσε τα σωματεία να υπογράψουν κοινό συμφωνητικό που θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των έργων και το πού θα μπορούν να επισκευάζονται καράβια. Δεν έδωσε όμως καμία απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που θέτουν οι εργαζόμενοι, τι θα γίνει αν σήμερα ζητήσει ένα πλοίο να μπει για εργασίες στον μόλο της ΔΕΗ.

Την επίθεση και τον εμπαιγμό της εταιρείας κατήγγειλαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, και ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου. «Η COSCO, ο ΟΛΠ, συνεχίζει να εκβιάζει», τόνισαν. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση αν δεν δούμε με τα μάτια μας πλοίο να επισκευάζεται στον μόλο της ΔΕΗ», πρόσθεσαν και υπενθύμισαν πως το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία έχει επανειλημμένα επιστρατεύσει τα ψέματα και την κοροϊδία απέναντι στα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων. Οσον αφορά τα έργα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών, απαίτησαν να ολοκληρωθούν με τρόπο που να μην οδηγεί στην ανεργία τούς εργαζόμενους. «Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ένα λιμάνι με όλες του τις δραστηριότητες, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού της περιοχής και όλης της χώρας, και όχι ένα λιμάνι που δίνει δισεκατομμύρια κέρδη σε λίγους και ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους», ξεκαθάρισαν.

Πρωτοβουλίες για τις Συμβάσεις στον κλάδο των Τροφίμων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).

Στο ίδιο μέτωπο, τα Σωματεία των επιχειρήσεων συμφερόντων Ομίλου Φιλίππου («ΦΑΓΕ», ΕΜΦΙ, HQF «ΜΙΜΙΚΟΣ», HQF «ΚΑΝΑΚΙ») συντονίζουν τα βήματα και τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας και των κλαδικών Συνδικάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων επικαιροποιημένα σχέδια Συμβάσεων για το 2023.

Στο μεταξύ, όπως σχολιάζουν τα σωματεία, η εργοδοσία «έδωσε μονομερώς και χωρίς να δεσμευτεί εγγράφως» ορισμένες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε διαφορετικές ...ταχύτητες ανάλογα με τον χώρο δουλειάς και την εργασιακή τους σχέση. Ετσι, στη «ΦΑΓΕ» δόθηκε αύξηση 14% στους χαμηλόμισθους και 7% στους υπόλοιπους. Στις εταιρείες «ΜΙΜΙΚΟΣ» και «ΚΑΝΑΚΙ» δόθηκε αύξηση 5% μόνο στους εργαζόμενους που δουλεύουν με την παλιά Σύμβαση και στους υπόλοιπους δεν δόθηκε τίποτε. Στους εργαζόμενους της ΕΜFI η αύξηση περιορίστηκε σε ένα 2%, ενώ στην «ΑΛΛΑΤΙΝΗ» στη Χαλκίδα και στην «ΕΛΜΠΙΣΚΟ» στο Πικέρμι η ανάλογη πενιχρή αύξηση του 2% έγινε με σύναψη επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Οι αυξήσεις αυτές ήταν μια προσωρινή ανακούφιση, όμως ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον πληθωρισμό που τρέχει με 12% εδώ και 10 μήνες», υπογραμμίζουν τα Σωματεία, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συνελεύσεις και να δυναμώσουν τον αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις «με σοβαρές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα» καθώς και μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Απευθύνουν ιδιαίτερο κάλεσμα στα Σωματεία και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια Πικερμίου και Χαλκίδας «να καταγγείλουν την ΣΣΕ που υπέγραψαν κάτω από εκβιασμούς και τρομοκρατία που έσπειρε η εργοδοσία και να επαναδιαπραγματευτούν νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ μαζί με όλα τα σωματεία του ομίλου».

Τα Σωματεία διεκδικούν: Αυξήσεις 12% στους μισθούς και τα ημερομίσθια από 1/1/2023 για όλους τους εργαζόμενους. Κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ. Ξεπάγωμα όλων των επιδομάτων (γάμου, τέκνων, επικινδυνότητας κ.λπ.). Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση όλων των δουλεμπορικών και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας, κανένα Σωματείο χωρίς επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, κανείς εργαζόμενος χωρίς αύξηση.

Νέα κινητοποίηση στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Αυξήσεις στους μισθούς για όλο το προσωπικό, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου τους και μέλους της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων από το συνεργείο της «Ηλεκτροδυναμικής», απαίτησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με μαζική συμμετοχή στη νέα τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χτες και τη μαζική συγκέντρωση στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, από το 2016 με τον ερχομό του ΑΚΤΩΡΑ, του νέου Αναδόχου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι υπέστησαν μειώσεις έως και 40%, με υποσχέσεις ότι με την επανεκκίνηση του έργου οι αμοιβές θα επανέλθουν σταδιακά σε προηγούμενα επίπεδα, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια. Αντίθετα, έχει συρρικνωθεί το προσωπικό για λόγους μείωσης του κόστους κατασκευής, με κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων λόγω υποστελέχωσης βασικών και κρίσιμων ειδικοτήτων για την αποπεράτωσή του. Επίσης, υπάρχει σημαντική έλλειψη στα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας όπως παπούτσια, γάντια και λοιπό εξοπλισμό. Ετσι, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τον εξοπλισμό τους.

Απεργούν και σήμερα στη ΝΕΧΙ

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των 63 εργαζομένων στο τμήμα εκτύπωσης της εταιρείας ΝΕΧΙ, διεκδικώντας μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, καθώς το τμήμα τους αποσχίζεται σε θυγατρική της εταιρείας «Mellon». Σήμερα οι εργαζόμενοι απεργούν ξανά και προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΝΕΧΙ στο Κρυονέρι, όπου στις 2.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι στα άλλα τμήματα της ΝΕΧΙ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ.), στηρίζοντας τον αγώνα των συναδέλφων τους.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη ΝΕΧΙ έχουν πραγματοποιήσει μέχρι και την περασμένη Δευτέρα δύο απεργίες και δύο στάσεις εργασίας, με μεγάλη επιτυχία, ενώ το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, καλώντας σε συμμετοχή το επιχειρησιακό Σωματείο στη ΝΕΧΙ, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής και άλλα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ