ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ολοι στο συλλαλητήριο

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 11 το πρωί, "συνενώνονται" σήμερα οι φωνές αντίστασης, απ' όλη την Ελλάδα, στον "Ι. Καποδίστρια"

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή,απαντούν σήμερα αιρετοί και κάτοικοι της υπαίθρου και της πρωτεύουσας στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων, ερήμωσης της υπαίθρου και υποβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις έντεκα το πρωί, οι φωνές της αντίθεσης στον "Ι. Καποδίστρια" "συνενώνονται" για να πουν "ΟΧΙ στις αναγκαστικές συνενώσεις. ΟΧΙ στο μαρασμό των χωριών μας. ΝΑΙ στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων". Για να συνεχίσουν, έτσι, και στην Αθήνα τον αγώνα που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες σ' όλη την επαρχία, με κινητοποιήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, ανακοινώσεις, αναρτήσεις πανό. Εναν αγώνα, που ξεκίνησε από την αρχή της παρουσίασης των σχεδίων της κυβέρνησης, με τη σύσταση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, η οποία και διοργανώσει το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν ομιλίες από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ τη συγκέντρωση θα χαιρετίσουν και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου και θα παραδοθεί ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Βορειοελλαδίτες υπολογίζεται ότι αναχώρησαν χτες βράδυ με κάθε μέσο από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, για να συμμετάσχουν στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο. Αιρετοί και κάτοικοι, εκτός από αυτούς των Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, συναντήθηκαν χτες έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Λαχαναγοράς, με αγωνιστική διάθεση, που, όπως σημείωναν, θα συνεχιστεί και μετά το σημερινή συλλαλητήριο.

Επιπλέον, αναχώρησε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Λασιθίου, με εκπροσώπους από τις Κοινότητες Βραχασίου, Μιλάτου, Λατσίδας, Σισίου, Ανατολής, Αγίου Ιωάννου και άλλων. Στο μεταξύ, χτες οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την Ελούντα, ενώ σήμερα ετοιμάζεται συλλογική κινητοποίηση της επαρχίας Μαραμπέλλου και πορεία προς τη Νομαρχία Λασιθίου, που δεν έχει πάρει ακόμα θέση για το ζήτημα των αναγκαστικών συνενώσεων.

Παράλληλα, πανσαμιώτικο συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Πυθαγόρα,στο Βαθύ,η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του κυβερνητικού σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", αντιπροσωπεία της οποία δηλώνει το "παρών" και στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί όλο το λαό της Σάμου να εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ερήμωση της υπαίθρου, στη μετατροπή των νέων δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, στην αποξένωση του πολίτη από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα, τρίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Πετρούπολης, Καματερού και Ανω Λιοσίων,καθώς, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, "με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απειλούνται το ωράριο και οι εργασιακές μας σχέσεις".

Τέλος, τη διαμαρτυρία τους για την επιβολή από την κυβέρνηση του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" εκφράζουν οι δύο Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης και της υπαίθρου, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για τη ματαίωση αυτού του σχεδίου.

ΚΚΕ
Κορυφώνεται η εκστρατεία ενημέρωσης

Κορυφώνεται η εκστρατεία ενημέρωσης του λαού που έχει κηρύξει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συνέπειες και τους στόχους εφαρμογής του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", αλλά και για τις θέσεις του Κόμματος. Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ στην ύπαιθρο, γίνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις- περιοδείες:

  • Στον Εβρο βρίσκεται ήδη ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Ορ. Κολοζώφ.Σήμερα στις 11 το πρωί, ο Ορ. Κολοζώφ θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας. Στις 12.30 θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Δημάρχων και Κοινοταρχών κατά του "Ι. Καποδίστρια" στο δημαρχείο Ορεστιάδας. Στις 5.30 το απόγευμα θα ακολουθήσει συνέντευξη, ενώ στις 6.30 ο Ορ. Κολοζώφ θα συναντηθεί με φορείς της Παιδείας στα γραφεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ορεστιάδας. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο χωριό Στέρνα για τον "Ι. Καποδίστρια".
  • Στη Λάρισα,συγκέντρωση με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, θα γίνει αύριο στην Ολυμπιάδα και την Καλλιθέα.ΣτοΠύθιο θα μιλήσει ο Θ. Σερδένης,μέλος της ΝΕ και στη Δολίχη ο Γ. Φωτάκης,επίσης μέλος της ΝΕ. Και οι δύο συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 7 το βράδυ. Το Σάββατο, σε συγκέντρωση στην Κρανιά Ελασσόνας,στις 7 το βράδυ, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης. Την ίδια μέρα, στο Στόμιο,στις 6.30 το απόγευμα, θα μιλήσει η Λίτσα Ούντρια,μέλος της ΝΕ. Την Κυριακή, ο Σπ. Στριφτάρης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ομόλιο,στις 11 το πρωί, και στην Ελασσόνα,στο εστιατόριο Κεντρικό, στις 7 το απόγευμα.
  • Στη Ροδόπη,στελέχη της ΝΕ του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σήμερα στην Κομοτηνή.
  • Στη Θεσσαλονίκη,κλιμάκιο της ΝΕ θα περιοδεύσει σήμερα στα χωριά Πεντάλοφος, Σχολάρι, Καρδία, Τρίλοφος και Νέο Μοναστήρι,ενώ στις 7.30 το βράδυ θα γίνει συγκέντρωση στη Νεοχωρούδα.Αύριο θα περιοδεύσει στη Χαλκηδόνα, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς της Κοινότητας Πλαγιαρίου και συγκέντρωση στην Ιωνία.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στο μοναχικό της δρόμο...

Επιμένει η κυβέρνηση στον αυταρχικό και μοναχικό της δρόμο, της προώθησης του "Καποδίστρια". Παρακάμπτοντας τις οξύτατες αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων, "ξεχνώντας" ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη μόλις του 41% του λαού και παρά το γεγονός ότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί κατά του συγκεκριμένου σχεδίου, εμμένει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφισή του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει και στο "όπλο" της κομματικής πειθαρχίας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε, χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης και την εμμονή της να επιβάλει τον "Καποδίστρια" μέσω και της κομματικής πειθαρχίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει λάβει την εντολή του λαού να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και επομένως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπίζονται την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Ο ίδιος συνδύασε τα παραπάνω με το επιχείρημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, "ξεχνώντας" και σ' αυτό το σημείο το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτή δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού, αλλά προέρχεται από ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.

Ο Δ. Ρέππας προσπάθησε, εξάλλου, να υποβαθμίσει το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας πως αφορά μόνο την ψήφιση του χωροταξικού μέρους του νομοσχεδίου. Ανέφερε πως κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίρρηση στην κομματική πειθαρχία και επανέλαβε πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχαν στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, εκφράζοντας τις απόψεις τους, οι οποίες, όπως είπε, πάρθηκαν υπόψη της κυβέρνησης.

Επειδή, όμως, η διαμόρφωση του "Καποδίστρια" και από βουλευτές του κόμματός του και, άρα, η συμφωνία τους με αυτό, δε δικαιολογούν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, φρόντισε να μιλήσει, αργότερα, και για κάποιες "μικρές διαφοροποιήσεις", που είναι "λογικό να εκφράζονται" και οι οποίες, όπως έκανε σαφές, δεν πρέπει να ανατρέψουν το "εγχείρημα" στο σύνολό του.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει, επίσημα, το νομοσχέδιο - τόσο το χωροταξικό, όσο και το θεσμικό του μέρος - στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και στους δημοσιογράφους.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Μοχλός των εξελίξεων η πάλη του λαού

Αποσπάσματα από τη χτεσινοβραδινή ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη

Ιδιαίτερη αναφορά, κατά τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη,έκανε ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στους δύο δρόμους που υπάρχουν για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση τουαντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού και δημοκρατικού μετώπου που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την ανάπτυξη της χώρας.

"Το πρόβλημα, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι πολιτικό. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων δε συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό όλο και περισσότεροι εργάτες, αγρότες ακόμα και μικρομεσαίοι το κατανοούν".

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: "Γίνεται φανερό πως για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο δρόμος που προσπαθούν να επιβάλουν οι πολυεθνικές, το διεθνές και το ντόπιο κεφάλαιο, ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των καπιταλιστών σε βάρος του λαού, ο δρόμος της υποταγής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εκφράζει αυτά τα συμφέροντα. O άλλος είναι ο δρόμος της αντίστασης και ρήξης με αυτή την πολιτική, ο δρόμος της σχεδιασμένης ανάπτυξης, είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει προοπτική για την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης και τη νεολαία".

Ποιοι έχουν θέση στο μέτωπο

Ειδικότερα για τη συγκρότηση του μετώπου ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε:

"Πιστεύουμε πως όλοι αυτοί που τα συμφέροντά τους θίγονται από τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, όλοι αυτοί που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, όλοι αυτοί μπορούν να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό και δημοκρατικό μέτωπο που θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα σαρώσουν τα κόμματα της υποταγής στους ξένους και θ' ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της χώρας. Οι αγώνες που σήμερα ο λαός μας ξεδιπλώνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, που καταπατούνται όλο και περισσότερο, καθώς και των κατακτήσεων που πέτυχαν οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες δεκαετίες, θα βρίσκουν δικαίωση, στο βαθμό που θα προωθείται η ενότητά του με πολλαπλές συσπειρώσεις μέχρι τη συγκρότηση του μετώπου.

Σ' αυτή τη διαδικασία το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, τα μέλη και τα στελέχη του θα πρωτοστατήσουν στην οικοδόμησή του. Σ' αυτό το μέτωπο έχουν θέση κοινωνικές ομάδες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα ή ομάδες που θα υιοθετούν βασικά αιτήματα του λαού μας και θα συμφωνούν ότι μοχλός των εξελίξεων είναι η πάλη του λαού μας.Το μέτωπο θα αποκτήσει πολιτική οντότητα, θα επεξεργαστεί το πρόγραμμά του, θα οικοδομήσει τις οργανώσεις του παντού όπου ζουν και δουλεύουν οι Ελληνες - στις επιχειρήσεις, στις γειτονιές, στη νεολαία".

Η δύναμη του λαού

Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της άρχουσας τάξης και των οργάνων της τόνισε:

"Ορισμένοι μάς λένε ότι αυτά είναι ουτοπίες, πως δεν μπορούν να γίνουν. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Σήμερα οι ιμπεριαλιστές και οι παρατρεχάμενοί τους καλλιεργούν στον ελληνικό λαό την ηττοπάθεια την απογοήτευση. Προσπαθούν να εμφυσήσουν σ' αυτόν την ανασφάλεια. Θέλουν να τον πείσουν πως είναι αδύναμος και ανυπεράσπιστος μπροστά στην παντοδυναμία τους. Η αλήθεια είναι ότι η δύναμή τους στηρίζεται στην αδυναμία του λαού. Οταν οι λαοί συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, τότε αρχίζει να κλονίζεται και η αυτοδυναμία των ισχυρών. Οσο πιο ενωμένος είναι ο λαός μας, όσο περισσότερο συσπειρώνει τις δυνάμεις του, τόσο αποχτάει αυτοπεποίθηση και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ολες οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές σ' αυτόν τον κόσμο έγιναν όταν οι από κάτω κατάλαβαν ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια τους.

Ομως η πάλη του θα αποχτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας όταν τα διάφορα στρώματα συντονίσουν τα βήματά τους ή όταν οι αγώνες που κάθε φορά προωθούν θα συναντούν τη στήριξη και την αλληλεγγύη των υπόλοιπων.Οταν οι αγρότες κάνουν έναν αγώνα για να διεκδικήσουν τα δίκια τους και έχουν την αλληλεγγύη των εργατών και των μικρομεσαίων των αστικών περιοχών, τότε ο αγώνας τους έχει πολλαπλές δυνατότητες να πετύχει.

Αυτή τη δυναμική πολιτική που προτείνει το Κόμμα μας, την έχουν πάρα πολύ καλά κατανοήσει η άρχουσα τάξη της χώρας μας και όσοι σήμερα την υπηρετούν ή έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα. Κόπτονται δήθεν για το Κόμμα μας ότι τάχα έχει λαθεμένη πολιτική συμμαχιών και μας λένε να προσαρμοστούμε, να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μην είμαστε τόσο σκληροί προς τα άλλα κόμματα γιατί τάχατες έτσι απομονωνόμαστε. Εμείς πιστεύουμε πως στην προσπάθεια οικοδόμησης αυτού του μετώπου μπορεί και πρέπει να συμμετέχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους αγωνιστές που σήμερα βρίσκονται κάτω από την επιρροή των άλλων κομμάτων, τους λέμε πως οι πόθοι τους, οι στόχοι τους, οι προσδοκίες τους, τα όνειρά τους για να υλοποιηθούν πρέπει να παλέψουν να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεσή τους".

Κάποτε πρέπει να πούμε όχι

Ο Ορ. Κολοζώφ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην παρέμβαση των Αμερικανών,τονίζοντας:

"Η κυρία Ολμπράιτ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διακηρύσσει πως υπάρχουν εδαφικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κάποτε πρέπει ν' αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους, κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε και κανένα όχι στις απαιτήσεις τους.

Είμαστε πεισμένοι πως όσο η αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας ή εθνικών συμφερόντων της χώρας περιορίζεται στα ασφυκτικά πλαίσια εξάρτησης που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ για τη χώρα μας, είμαστε χαμένοι από χέρι. Οσο είμαστε υποτελείς και συμμετέχουμε στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η ασφάλεια και η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας θα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η στάση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η ίδια. Να ζητάει από τους συμμάχους την εύνοιά τους σε σχέση με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας σ' αυτούς το ρόλο του επιδιαιτητή στα ζητήματα της χώρας μας.

Οσο για το ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία, το έχουμε πει πολλές φορές πως ο διάλογος μπορεί να αποκτήσει νόημα εφόσον οι δύο χώρες από κοινού δηλώσουν ότι σέβονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα η μια της άλλης".

Το ΝΑΤΟ ο πραγματικός κίνδυνος

Και συνέχισε: "Εμείς προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό πως ο πραγματικός κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την εθνική της ανεξαρτησία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΝΑΤΟ.Με τη νέα δομή αυτός ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίζει τη χώρα μας να οργανώσει την πραγματική υπεράσπιση των συνόρων της. Αυτή την αλήθεια σήμερα αρχίζει και την καταλαβαίνει πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Σήμερα αναπτύσσεται στη χώρα μας ένα ρωμαλέο κίνημα ειρήνης, που παλεύει για την ειρήνη στα Βαλκάνια, την επιστροφή των στρατιωτών μας από τη Βοσνία, τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη συγκρότηση των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που προορίζονται για επιχειρήσεις επέμβασης στις χώρες και στους λαούς που, δήθεν, θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της συμμαχίας, την απομάκρυνση των πυρηνικών από τη χώρα και το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων. Αυτοί οι ευγενείς στόχοι θα μπορούσαν να συσπειρώσουν όλους τους Ελληνες πατριώτες, τους νέους και τις γυναίκες να αναπτύξουν μια έντονη δραστηριότητα σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά σε κάθε χωριό. Θα μπορούσε αυτό το κίνημα να αναπτύξει κοινές δραστηριότητες με τους γειτονικούς λαούς που θα προβάλλουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών".

Ο Ορ. Κολοζώφ κατέληξε: "Σύντροφοι, ή θα αντισταθούμε σ' αυτή την επίθεση των πολυεθνικών ή θα ενσωματωθούμε στο σύστημα της νέας τάξης πραγμάτων που οικοδομούν. Η θα πάμε με το λαό, με τα λαϊκά στρώματα ή με τα μονοπώλια. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί. Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε διαλέξει το λαό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεριζώνονται οι άνθρωποι της υπαίθρου

"Η καταστροφική αγροτική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με το σχέδιο "Καποδίστριας". Ετσι οι άνθρωποι της υπαίθρου ξεριζώνονται τελειωτικά από τις εστίες και τις καλλιέργειές τους". Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε περιοδεία του, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο Λουδία.Η περιοδεία έγινε στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ και ενημέρωσης του λαού για τις συνέπειες και τους στόχους του "Ι. Καποδίστρια".

Μιλώντας στους κατοίκους, ο Γ. Κατσαρός επεσήμανε ότι πρόκειται για συντονισμένα πυρά κατά του αγροτικού πληθυσμού, που η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν ότι θα πρέπει να μειωθεί. "Οι ίδιες οι κυβερνήσεις - σημερινές και χτεσινές - που έφεραν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σημερινή της δύσκολη κατάσταση, επικαλούνται το γεγονός αυτό για να περάσουν μέτρα που θα της δώσουν το τελειωτικό χτύπημα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσαρός.

Θα λογοδοτήσουν

Κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί με το θέμα κομματικής πειθαρχίας που έθεσε χτες ο πρωθυπουργός στην ΚΟ, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πραγματικά, δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν στοιχιστεί πίσω από το νομοσχέδιο αφανισμού της επαρχίας και μετατροπής των δήμων σε όργανα επιβολής αντιλαϊκών επιλογών. Προς τι τότε το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας; Απλούστατα, ο Κ. Σημίτης, ανταποδίδοντας την αφοσίωσή τους, σπεύδει να τους παράσχει ένα καλό άλλοθι απέναντι στους ψηφοφόρους τους στην επαρχία, που αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις. Θα μπορούν, δηλαδή, τώρα να απαντούν ότι "και εμείς έχουμε τις επιφυλάξεις και διαφωνίες μας, αλλά τι να κάνουμε... Μας έβαλαν θέμα κομματικής πειθαρχίας".

Φυσικά πρόκειται για κακοστημένο και γελοίο άλλοθι, που δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε τον πλέον αφελή. Οι κάτοικοι της επαρχίας βλέπουν και κρίνουν τη στάση του κάθε βουλευτή και ανάλογα θα τον ανταμείψουν. Γι' αυτό ας μην έχουν καμία αυταπάτη. Αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν είτε το θέλουν είτε όχι.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Δεν έχουμε δουλιά στους δρόμους"!

Την αντίθεσή της στις δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στον Καποδίστρια, κατέστησε σαφή η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, κατά τ' άλλα ξεκινά εκστρατεία πολιτικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες στη Ρηγίλλης ο Κ. Καραμανλής με βουλευτές της επαρχίας του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΚΕΤΑ Θ. Αναγνωστόπουλος, ερωτηθείς αν οι βουλευτές της ΝΔ θα μπουν μπροστά στις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι "οι βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν δουλιά να κλείνουν δρόμους και να κάνουν οτιδήποτε άλλο". Ομως, συμπλήρωσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προσπάθεια του κόμματός του να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από τις λαϊκές αντιδράσεις, "το κόμμα και οι βουλευτές στηρίζουν μια προσπάθεια αποτροπής ενός πραξικοπήματος σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας".

Από την πλευρά του ο τομεάρχης για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Πρ. Παυλόπουλος, προσδιόρισε ότι στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι "οι τοπικές κοινωνίες να καλέσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναλογιστούν τι θα σημαίνει για τον τόπο η ψήφιση ενός τέτοιου σχέδιου νόμου". Σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε τη διαφημιστική καμπάνια, ύψους 382 εκατ. δρχ., που ξεκινά η κυβέρνηση για να προπαγανδίσει τον "Καποδίστρια", παρόλο που, όπως ισχυρίζεται, έχει τη συναίνεση της κοινής γνώμης, ενώ ζήτησε ένα μέρος από το ποσό της διαφήμισης... να δοθεί και στη ΝΔ, για "να εκθέσει τις απόψεις της".

Στην Πάτρα

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί την Πάτρα, σήμερα Πέμπτη 9 Οκτώβρη, όπου θα έχει το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Στις 10 πμ περιοδεία στο εργοστάσιο ALOCANCO.
  • Στις 12 περιοδεία στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ.
  • Στις 7.30 μμ περιοδεία και συγκέντρωση στην Καλλιθέα, ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ