ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια

Μέσα στον τελευταίο μόλις 1,5 χρόνο τα χαράτσια των διοδίων στην Εθνική Οδό αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 200%, ενώ αυξάνονται σαν τα «μανιτάρια» οι πλευρικοί και μετωπικοί σταθμοί των διοδίων, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε μια ακόμη οικονομική αφαίμαξη. Υπεύθυνα βέβαια γι' αυτό είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν από κοινού τις συμβάσεις παραχώρησης με τις οποίες παραδίδεται το εθνικό οδικό δίκτυο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες του άγριου χαρατσώματος μόνο ως εμπαιγμός σε βάρος του λαού μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που διοχετεύεται από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι αναζητεί τρόπους για να μειωθούν οι τιμές των διοδίων χωρίς να θιγούν οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης, τις οποίες βέβαια ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση!

Η μόνη φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ για κατάργηση όλων των διοδίων και για να μπορεί ο λαός να κυκλοφορεί ελεύθερα στο εθνικό οδικό δίκτυο χωρίς να πληρώνει χαράτσια.

Θυμίζουμε ότι οι πέντε «συμβάσεις παραχώρησης» για τους οδικούς άξονες (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Ανατολικής Πελοποννήσου, Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) δημοπρατήθηκαν το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπογράφτηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ολες οι συμβάσεις ψηφίστηκαν στη Βουλή και από τα δύο κόμματα, ενώ την τελευταία (Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Πελοποννήσου) την ψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αυξήσεις σε τρία στάδια

Σημειώνουμε ότι οι συμβάσεις προβλέπουν την αύξηση των διοδίων σε τρία στάδια: Οι πρώτες αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 35% έως και 180% (!) έγιναν πέρσι. Φέτος ακολούθησαν νέες αυξήσεις από 52% έως 73%, με πρόσχημα την χιλιομετροχρέωση, ενώ νέες αυξήσεις θα αρχίσουν να επιβάλλονται σταδιακά σε δύο χρόνια, ανάλογα με την ολοκλήρωση των έργων. Το χαράτσι προβλέπεται να φτάσει στα 8 λεπτά το χιλιόμετρο, από 3,5 με 4 λεπτά που είναι σήμερα και 1,7 λεπτό που ήταν πέρσι. Μάλιστα, οι όμιλοι έχουν το δικαίωμα να αυξάνουν την τιμή των διοδίων κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν, ένας οδηγός ΙΧ που θα χρειαστεί να διανύσει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή θα πληρώνει πλέον για διόδια 34,40 ευρώ (δηλαδή όσο περίπου και τη βενζίνη), έναντι 20 ευρώ που πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι και έναντι 11,40 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πέρσι την άνοιξη.

Σύμφωνα επίσης με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα, ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι μία ακόμη αλλαγή στους τρόπους ανάθεσης μελετών και Δημοσίων Εργων, ενώ αναζητείται τρόπος για την αποπληρωμή δημοσίων έργων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία εκταμίευση χρημάτων για έργα που εξαγγέλθηκαν ή ανατέθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία κατά την προεκλογική περίοδο. Τέλος ανακοινώθηκε ότι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου θα παραμείνουν στη θέση τους, χωρίς δικαίωμα υπογραφής, μέχρι να προσληφθούν οι νέοι με διαγωνισμό που θα δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Πάντως ο πρόεδρος της εποπτευόμενης από το υπουργείο ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας, υπέβαλε χτες την παραίτησή του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Ζημιές σε τέσσερις τράπεζες, ένα ταχυφαγείο, δύο βιβλιοπωλεία καθώς και σε αρκετά αυτοκίνητα, προκλήθηκαν χτες το μεσημέρι, στις οδούς Σόλωνος και Χαρ. Τρικούπη, όταν ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε αυτά με πέτρες, βαριοπούλες και ξύλα. Οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων πριν φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Από την άλλη, σε εμπρησμό αποδίδονται οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολυτελή αυτοκίνητα, χτες τα ξημερώματα στις οδούς Σταματέλου και Σταγειρίτη 7, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ:Αλλο ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα μαθήτρια, ηλικίας 11 ετών, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, στους Αγ. Ανάργυρους. Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό, για άγνωστο λόγο, παρέσυρε την μαθήτρια την ώρα που βρισκόταν στη στάση λεωφορείου, στην οδό Αγ. Αναργύρων 31. Η ανήλικη μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχτές, σημειώθηκε άλλο ένα τροχαίο ατύχημα με δύο μαθήτριες, αυτή τη φορά στη Λ. Κηφισίας. Οι δύο ανήλικες παραμένουν στα νοσοκομεία «Παίδων Αγ. Σοφία» και Γενικό Κρατικό Αθηνών αντίστοιχα, σε σοβαρή αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση.

ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ FACEBOOK: Αλλη μία περίπτωση παράβασης προσωπικών δεδομένων μέσω της ιστοσελίδας Facebook, ήρθε χτες στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία μιας νεαρής στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, μία 24χρονη είχε δημιουργήσει εικονικό προφίλ στην εν λόγω ιστοσελίδα, με το όνομα του θύματος, συκοφαντώντας την μέσω φωτογραφιών. Η αστυνομία, έφτασε στα ίχνη της 24χρονης, μέσω των ηλεκτρονικών της ιχνών ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής και ένα κινητό.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ξέσπασε χτες, η δεύτερη στην Αττική σε τρεις μέρες, στη θέση Αγ. Θωμάς στα Σπάτα, κοντά στα στούντιο της «Φίνος Φίλμς». Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10.30 το πρωί σε ξερά χόρτα και στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πραγματοποίησαν ρίψεις νερού. Μισή ώρα αργότερα, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν δημιουργήσει κινδύνους λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο λόφο Σταυριανού στο Λαγονήσι.

Επέκταση της φοροαπαλλαγής για πρώτη κατοικία

Φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας δικαιούνται οι έγγαμοι ακόμη και στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο πριν το γάμο είχε αγοράσει πρώτη κατοικία με φοροαπαλλαγή. Αυτό αποφάσισε η διευρυμένη επταμελής σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δικαιώνοντας οικογενειάρχη που ζητούσε την επιστροφή φόρων, τους οποίους είχε καταβάλει στη ΔΟΥ Γαλατσίου για την αγορά πρώτης οικογενειακής κατοικίας (διαμέρισμα 93 τ.μ.).

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίκληση της οικογένειας και του γάμου (άρθρο 21 του Συντάγματος) που θα πρέπει να τελούν υπό την προστασία του κράτους. Ετσι, οι έγγαμοι δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης στην αγορά κατοικίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απαλλαγή του ενός από τους δύο συζύγους πριν το γάμο. Μάλιστα, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο άγαμος δεν τελεί υπό τις αυτές συνθήκες με τον έγγαμο και γι' αυτό η προηγούμενη απαλλαγή υπηρετούσε διαφορετικό σκοπό.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «αν ο ένας από τους συζύγους είχε τύχει απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, πριν από το γάμο, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η εκποίηση του ακινήτου αυτού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο, για το ακίνητο που αποκτάται, ως οικογενειακή στέγη, μετά τον γάμο, διότι, για την οικογένεια, η απαλλαγή αυτή είναι η πρώτη που χορηγείται».

Να σημειωθεί ότι η ΔΟΥ Γαλατσίου είχε κρίνει ότι η σύζυγος πριν το γάμο απαλλάχτηκε από το φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας και αφού το ακίνητο αυτό δεν εκποιήθηκε σε τρίτους, δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις δεύτερης απαλλαγής για την αγορά πρώτης οικογενειακής κατοικίας (Ν. 1078/1980).

ΦΑΡΣΕΣ αποδείχτηκαν δύο χτεσινά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, στις 17.56 άγνωστος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση λέγοντας πως έχει τοποθετηθεί βόμβα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνα». Δεν έδωσε χρονικό προσδιορισμό για την έκρηξη, ούτε διευκρίνισε αν επρόκειτο για τα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη ή τα καινούρια στην οδό Ιπποκράτους. Ερευνήθηκαν και τα δυο κτίρια, χωρίς να προκύψει κάτι και η κυκλοφορία στην Ιπποκράτους αποκαταστάθηκε στις 19.20. Φάρσα ήταν και το τηλεφώνημα που έγινε στις 18.10 για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του ΛΑΟΣ στην οδό Καλλιρρόης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ