ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Η «έξοδος» του διαχειριστή

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, δεν έχουν τίποτα καλό να θυμούνται από τη θητεία Σημίτη... Μόνο ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αυταρχισμό και δουλοπρέπεια

Του Σπ. Δερβενιώτη/Eurokinissi - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
Του Σπ. Δερβενιώτη/Eurokinissi - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
Κωμικοτραγική η μεθόδευση του Κ. Σημίτη να εμφανιστεί σαν διαμορφωτής και κυρίαρχος των εξελίξεων, ενώ βρίσκεται ήδη «έξω από την πόρτα» του Μεγάρου Μαξίμου. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο εκλεκτός των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων υποχρεώθηκε να φύγει κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσε. Η αλήθεια είναι ότι θυσιάστηκε, για να αποφευχθεί μια βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ, με ανεπιθύμητες εξελίξεις για το κυβερνών κόμμα και την πολιτική σταθερότητα του συστήματος. Τα μεγάλα αφεντικά, που είχαν ήδη αναδείξει το διάδοχό του, έδειξαν μεγαλοψυχία και του επέτρεψαν να αποφύγει το διασυρμό και την ταπείνωση...

Με τις πλάτες των ισχυρών φίλων του, που γιγαντώθηκαν επί εκσυγχρονισμού, ο απερχόμενος ένοικος του Μαξίμου κομπορρημονούσε ότι υπήρξε αρχιτέκτονας του «σχεδίου», εμπνευστής του «οράματος» (άγνωστο ποιο...), πασχίζοντας να μεγεθύνει το πολιτικό του ανάστημα. Ο υπερτονισμός του «εγώ» ήταν σαν να ήθελε να ξορκίσει τον επερχόμενο πολιτικό «εκμηδενισμό» του... Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, δεν έχουν τίποτα καλό να θυμούνται από τη θητεία Σημίτη... Ανασφάλεια, λιτότητα, ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πανάκριβη Υγεία και Παιδεία, ήταν τα «επιτεύγματα» της πολιτικής του... Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός ήταν η συνήθης απάντηση των εκσυγχρονιστών στις αγωνίες και τους αγώνες τους.

Η οκταετία Σημίτη θα μείνει στην ιστορία των νικητών ως οκταετία γιγάντωσης των μεγαλοεργολάβων και των κρατικοδίαιτων καπιταλιστών, της αειφόρου κερδοφορίας. Από την άλλη, ντρόπιασε καθ' έξιν τον περήφανο λαό μας με την επίδειξη δουλοπρέπειας σε ΗΠΑ και ΕΕ, την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας στους νεοταξικούς πολέμους ακόμα και σε γειτονικές χώρες... Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν μπορούν να μετράνε θητείες διαχειριστών και να πέφτουν στην παγίδα της «αλλαγής», που δήθεν φέρνει ο «καινούριος»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΒΟΜΒΙΣΤΗ!

ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ!.. «Ο βομβιστής - από τον καιρό της Δημοκρατικής Αμυνας - πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή του να αποχωρήσει με μία δήλωση - βόμβα για την παλαιά γενιά στελεχών (όχι μόνο) στο ΠΑΣΟΚ. Τάχθηκε - εμμέσως πλην σαφώς - υπέρ της ριζικής ανανέωσης» («ΝΕΑ»).

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ: «Μια νέα σελίδα για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ άνοιξαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το συμβόλαιο που συνυπέγραψαν αφορά αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα. Με σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις άνοιξε τις διαδικασίες της διαδοχής του πρωθυπουργός» («ΕΘΝΟΣ»).

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ: «"Συνέχεια με ανανέωση" είναι η "παρακαταθήκη" που αφήνει ο Κώστας Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο αδιαφιλονίκητος νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην αλλαγή που πρέπει να γίνει, "αλλαγή με σιγουριά". Ο κ. Σημίτης έκανε απολογισμό της πρωθυπουργίας του. Ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να προσθέσει την "πινελιά" του στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ με νέο στιλ, ανανέωση σε πρόσωπα και περιοδείες από Εβρο ως την Κρήτη» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΣΤΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ»: «Σε προσωπικό στοίχημα θα αναδείξει ο Γ. Παπανδρέου την ανατροπή των δυσμενών ως σήμερα προβλέψεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τελικώς στις 7 Μαρτίου. Ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από την Αχαΐα, τόπο καταγωγής των Παπανδρέου και παραδοσιακό προπύργιο των προοδευτικών αγώνων κατά της συντηρητικής παράταξης. Η αναμέτρηση με τον χρόνο και τις αντικειμενικές δυσχέρειες άρχισε ήδη από χθες με την επίσημη δρομολόγηση της διαδοχής και στο κυβερνών κόμμα έχει πλέον "κράτος και βασίλειο" η αισιοδοξία, εν αντιθέσει με την κατήφεια που εγκαταστάθηκε στους κόλπους της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και των μικρότερων κομμάτων» («ΒΗΜΑ»).

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ... «Αρχηγός περιορισμένης ευθύνης καθίσταται ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου. Από τη μία η ιδιότυπη ομηρία της διαρχίας, που τον τοποθετεί στη σκιά του κ. Σημίτη, και από την άλλη η αμφισβήτησή του από τους "βαρόνους" του ΠΑΣΟΚ συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΥΦΟΡΙΑ: «Η επίσπευση των εκλογών δημιουργεί ευφορία στους παράγοντες της αγοράς, ενώ τα πρόσωπα που έρχονται στο προσκήνιο γεννούν την προσδοκία δυναμικών εξελίξεων στην οικονομία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Οι τομές που οι επιχειρηματίες ζητούν για την οικονομία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται στα προγράμματα των δύο κομμάτων, που διεκδικούν την εξουσία» («ΚΕΡΔΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ανατρεπτικό διάγγελμα Σημίτη - «ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ» ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ - Θα οργώσει την Ελλάδα ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Σημίτης: ΦΥΓΟΜΑΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σημίτης: ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ «ΓΙΩΡΓΟ... ΧΑΣΑΜΕ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΙΛΙΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΦΥΓΟΜΑΧΙΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΙΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΩΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ.

ΧΩΡΑ: ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΓΡΑΜΜΗ ΣΗΜΙΤΗ, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΙΩΡΓΟΥ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Διάγγελμα» Σημίτη - «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τι δεν έκανε... «Δυστυχώς για τον κ. Σημίτη, η πολιτική του τύχη σφραγίσθηκε όχι απ' όσα έκανε, αλλά απ' όσα δεν έκανε αυτήν τη δεύτερη τετραετία... Παρά τους ισχυρισμούς του, λοιπόν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν έλαβε εκείνα τα μέτρα που θα προετοίμαζαν την πραγματική σύγκλιση... απέτυχε να αντιμετωπίσει την προβληματικότητα των δημοσίων οικονομικών και την πρόκληση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, ακόμη χειρότερα, ο κ. Σημίτης όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να καταπολεμήσει το πολυπλόκαμο δίκτυο της διαπλοκής...» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Αλήθεια, αλλά... «Είναι αλήθεια ότι αν οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις της κοινής γνώμης έδιναν πολύ καλές προοπτικές στο ΠΑΣΟΚ, όφειλε ο κ. Σημίτης να μείνει και θα έμενε. Αφού όμως φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολο να κερδίσει τις εκλογές με αυτήν την ηγεσία και χρειάζεται ανανέωση για να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ, η οποία επαγγέλλεται κυρίως την αλλαγή των προσώπων και πρώτα απ' όλα του πρωθυπουργού και με το ηλικιακό κριτήριο, η αποχώρηση του κ. Σημίτη δεν ήταν φυγή» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Τα επιτεύγματα... «Εκείνο, όμως, που συνολικά διαπιστώνει όποιος στοιχειωδώς αντικειμενικά επιχειρεί ν' αποτιμήσει το έργο της 8ετίας Σημίτη είναι ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μία από τις ευτυχέστερες της ελληνικής πολιτικής ζωής, έχοντας να παρουσιάσει έργο και έργα πρωτόγνωρα για τον τόπο. Και αν μάλιστα επιχειρήσει ν' αξιολογήσει κανείς τη σημαντικότερη προσφορά του Κ. Σημίτη στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, τότε μάλλον θα πρέπει να σταθεί στο αίσθημα της εθνικής αυτοπεποίθησης και της ασφάλειας που κατάφερε να ερμηνεύσει στον Ελληνα πολίτη» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

«Πορεία προς το μέλλον»: «O κ. Γ. Παπανδρέου, αδυνατώντας να αρθρώσει πολιτικό λόγο, θα περιφέρεται άλλοτε με φόρμα γυμναστικής, άλλοτε με κασκόλ, θα ανταλλάσσει χειραψίες, θα χαρίζει μειδιάματα και αυτό το κωμικό θέαμα θα χαρακτηρίζεται από τους βαρώνους του κατεστημένου και από τον ίδιο "πορεία προς το μέλλον"» (Κ. Ιορδανίδης -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ