ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«PETROCARIBE»
Οργανισμός περιφερειακής ολοκλήρωσης με προοπτική
  • Υπογράφτηκε η συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Καραϊβικής
  • Με πολύ ευνοϊκούς όρους θα εμπορεύεται η Βενεζουέλα το πετρέλαιο

Οι ηγέτες 14 χωρών της Καραϊβικής

Associated Press

Οι ηγέτες 14 χωρών της Καραϊβικής
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα η πρώτη Συνάντηση του Retrocaribe, της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της Καραϊβικής, μια πρωτοβουλία που προώθησε η Βενεζουέλα, 5η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, και όπως την οραματίζεται ο Πρόεδρός της, Ούγο Τσάβες, αποτελεί μια πόρτα για τη δημιουργία της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική.

Η συνάντηση κατέληξε χτες σε συμφωνία που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των χωρών της Καραϊβικής, Βενεζουέλα, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Τζαμάικα, Ντομίνικα, Σουρινάμ, Αντίγκουα και Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Γουιάνα, Σάντα Λουσία, Μπελισέ, Σαν Κιτς και Νέβις, Σαν Βισέντε και Γρεναδίνοι.

Οπως σημειώνεται στη συμφωνία που υπογράφτηκε, η οργάνωση περιφερειακής ολοκλήρωσης και ενεργειακής συνεργασίας Petrocaribe «θέλει να συμβάλει στο μετασχηματισμό των κοινωνιών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε κοινωνίες δίκαιες, πολιτισμένες, με αλληλεγγύη και γι' αυτό θεωρείται μια προσπάθεια που θα οδηγήσει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των λαών». Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Συνειδητοποιούμε την άδικη διεθνή οικονομική τάξη, η οποία κυριαρχείται από την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό που επιβάλλουν οι αναπτυγμένες και πλούσιες χώρες, τη σημερινή παγκόσμια ενεργειακή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σπατάλη των καταναλωτικών κοινωνιών, τον περιορισμό των ενεργειακών αποθεμάτων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που εκτινάσσουν την τιμή του πετρελαίου. Ολα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας και την κοινωνική κατάσταση των λαών της Καραϊβικής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι εξαγωγές των χωρών επηρεάζονται από την πτώση της τιμής των προϊόντων, κυρίως των γεωργικών, όπως η περίπτωση της ζάχαρης, της μπανάνας, κ.ά.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την ανάγκη να βρεθούν μορφές πιο σίγουρης ενεργειακής διαχείρισης, ώστε οι τιμές να μη μετατρέπονται σε εμπόδιο για την ανάπτυξη. Γι' αυτό οι ηγέτες των χωρών μας αποφασίζουν τη δημιουργία του Petrocaribe ως οργάνου που διευκολύνει πολιτικές και σχεδιασμούς για την ενέργεια στην περιοχή στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των χωρών της Καραϊβικής, για την ανεξάρτητη χρήση των ενεργειακών πόρων σε όφελος των λαών».

Ετσι η δημιουργία του οργανισμού αυτού εγγυάται το συντονισμό στην ενεργειακή πολιτική συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και προϊόντων του, ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογικής συνεργασίας, ανάπτυξης υποδομών.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε συστήνεται Εκτελεστική Γραμματεία, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Βενεζουέλα, που είναι και η «ψυχή» όλης της πρωτοβουλίας και η οποία ξεκινάει με τη δημιουργία ταμείου, καταθέτοντας 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Εταιρία Πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) δημιουργεί μια θυγατρική (PDV CARIBE) που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα μεταφοράς και παράδοσης του πετρελαίου, και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια εποχή που οι πολυεθνικές του πετρελαίου εκτοξεύουν τις τιμές του πετρελαίου θησαυρίζοντας, η Βενεζουέλα με τη συμφωνία αυτή προσφέρει το πετρέλαιο σε πολύ ευνοϊκούς όρους και με εξαιρετικές δυνατότητες αποπληρωμής. Θα μπορεί ουσιαστικά να επιδοτεί η ίδια την τιμή ώστε αυτή να είναι πολύ χαμηλότερη (σήμερα 40 δολάρια το βαρέλι) από 70 δολάρια που έφτασε η τιμή από τα καρτέλ των πολυεθνικών. Επίσης στη συμφωνία αναφέρεται ότι η αποπληρωμή μπορεί να γίνεται σε μακρά χρονικά διαστήματα αλλά και σε είδος με προϊόντα και υπηρεσίες που έχει ανάγκη η Βενεζουέλα.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η Ουάσιγκτον απειλεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.- Ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές, εκβιασμούς, καθώς και «υποδείξεις» προς την κυβέρνηση της Κίνας, έκανε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ. Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Πεκίνο, κάλεσε την κινεζική ηγεσία να «επανεξετάσουν τον τρόπο που διαμορφώνουν τις πολιτικές τους σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το εμπόριο και τις ένοπλες δυνάμεις τους»: Το θέμα, είπε, είναι το πώς η χώρα αυτή θα «χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη ισχύ της». Συγκεκριμένα, κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη ΛΔ Κορέας να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, να υιοθετήσει πιο «διαφανείς» πολιτικές σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές του δαπάνες, ενώ έφθασε στο σημείο να πει ότι η κινεζική ηγεσία «δεν πρέπει» να επιζητά τη σύναψη ενεργειακών συμβολαίων με χώρες, όπως το Ιράν, το Σουδάν και η Βενεζουέλα, καθότι «εντείνει» τις διμερείς διενέξεις!

Η Κίνα, τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως από το 2003, έχει συνάψει μεγάλα πετρελαϊκά συμβόλαια με το Ιράν, την κυβέρνηση του οποίου οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιχειρούν να ανατρέψουν, το Σουδάν, που οι ΗΠΑ κατηγορούν για γενοκτονία στο Νταρφούρ, και τη Βενεζουέλα, στενή σύμμαχο της Κούβας.

Τα συμβόλαια που συνάπτει η Κίνα με τις χώρες αυτές, απείλησε, θα έχουν «επιπτώσεις σε άλλα θέματα», και η Κίνα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να «πληρώσει το τίμημα» - χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Η Κίνα, είπε ο Ζέλικ, μπορεί να επιλέξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επιλυθούν τα «προβλήματα που θέτουν αυτές οι χώρες» ή αν «θέλει να είναι εναντίον μας και ενδεχομένως εναντίον και άλλων στο διεθνές σύστημα».

Ποικιλώνυμοι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες διατείνονται (χρόνια τώρα...) πως οι ΗΠΑ και η Κίνα κινούνται σε «τροχιά σύγκρουσης», καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξασφαλίσει ενεργειακές πηγές για να τροφοδοτήσει την ταχύτατα μεγεθυνόμενη οικονομία της.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο θα έχουν συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΙΝΔΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Ενεργειακή συμφωνία

ΑΒΑΝΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Ινδίας ONGC σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κούβας βάσει της οποίας θα αρχίζει να αναζητά πετρέλαιο στα ανοιχτά των κουβανικών ακτών, στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ, στα ύδατα της Κούβας ενδέχεται να βρίσκονται αποθέματα που ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια βαρέλια. Σε περίπτωση επιτυχίας της αναζήτησης της ινδικής εταιρίας, η οποία έχει εμπειρία στις εξορύξεις από μεγάλα βάθη, η άντληση πετρελαίου μπορεί να αρχίσει ακόμα και από το 2006. Πάντως, σύμφωνα με το BBC, οι προηγούμενες απόπειρες άντλησης πετρελαίου από μεγάλα βάθη στην περιοχή αποδείχτηκαν οικονομικά μη βιώσιμες.

Το εμπάργκο που συνεχίζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην αναζήτηση και την εξόρυξη πετρελαίου. Το «κενό» αυτό επιχειρούν να καλύψουν εταιρίες από τον Καναδά, την Ισπανία, και τώρα την Ινδία, αναζητώντας μαύρο χρυσό σε μια θαλάσσια έκταση 112.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αμερικανικές επιχειρήσεις πάντως ορέγονται τα πιθανολογούμενα κουβανικά αποθέματα και η πιθανή εύρεση μεγάλων κοιτασμάτων -με δεδομένες και τις σημερινές τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - θα είναι μια εξέλιξη με μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ