ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Με τη δική μας ετοιμότητα αντιμετωπίζεται η ζοφερή πραγματικότητα

Συνέντευξη με αφορμή την παράσταση «Διακοπές στο Porto Salta», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Από Κοινού»

Φραντζέσκα Καλπακίδου

Με τον εξωτικό τίτλο «Διακοπές στο Porto Salta», η όμορφη και δροσερή αυλή του θεάτρου «Από Κοινού» παρουσιάζει μέχρι τις 26 Αυγούστου μία καλοκαιρινή επιθεώρηση σε κείμενα Αγγελου Πυριόχου και σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου.

Με αφορμή την παράσταση, η Ελένη Γερασιμίδου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για όσα θίγει το έργο, για το πώς η χιουμοριστική προσέγγιση θεμάτων της επικαιρότητας και της καθημερινότητας μπορεί να πει αλήθειες, για τα σχέδια για τη νέα σεζόν. Παραθέτουμε τη συνέντευξη.

***

-- Το καλοκαίρι μας πηγαίνετε «διακοπές στο Porto Salta», επιλέγοντας όπως μας έχετε συνηθίσει να παρουσιάσετε ένα πρωτότυπο νεοελληνικό έργο. Τι θα δούμε λοιπόν φέτος;

-- Το «Διακοπές στο Porto - Salta» είναι επιθεώρηση γραμμένη από τον Αγγελο Πυριόχο ειδικά για το «Από Κοινού Θέατρο». Ασχολείται με τα θέματα της επικαιρότητας και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης, σε μία χώρα παντελώς αμέτοχη και απούσα. Το θέμα της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, μια αναδρομή στο παρελθόν της ψευτιάς και της εκμετάλλευσης διαμέσου δύο δίδυμων αδελφών δικαιούχων του βιβλιαρίου απόρων κορασίδων της Φρειδερίκης, μια καθηγήτρια που διδάσκει επαγγελματικό προσανατολισμό ενώ η ίδια ζει μακριά από την οικογένεια και με κουτσουρεμένο μισθό, μια παλιά Αθηναία που νοσταλγεί τα σινεμά και τα θέατρα σε μια πόλη νεκροταφείο για τουρίστες, ο «άνθρωπος» προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να γίνει ατιμώρητος απατεώνας, οι διακοπές κοινωνικού τουρισμού και η διαμονή στον παράξενο τόπο Porto Salta.


Φραντζέσκα Καλπακίδου

-- Πώς βοηθά το χιούμορ να πούμε και «πικρές» αλήθειες;

-- Το χιούμορ βοηθά, ώστε να περάσουν όσες αλήθειες θέλουμε να πούμε, λειτουργώντας επικουρικά. Αν οι «αλήθειες» δεν αφορούν στο σύνολο βαθύτερα αλλά σε επιφανειακή αντιμετώπιση, τότε μια σκηνή γεμίζει εύπεπτα αστειάκια και καλαμπουράκια.

-- Ανοίγετε και πάλι την όμορφη αυλή του θεάτρου «Από Κοινού». Τι σημαίνει αυτός ο χώρος για εσάς μέσα από αυτά τα χρόνια;

-- Ο χώρος αυτός για μας είναι ο καθημερινός μας αγώνας να πούμε όσα θεωρούμε απαραίτητα. Είμαστε περήφανοι για τις συνθήκες που διασφαλίζουμε στους θεατές μας, για την αισθητική των παραστάσεών μας και τη λαϊκότητα των θεμάτων μας χωρίς ξιπασμένους εντυπωσιασμούς.

-- Και φέτος είμαστε όλοι «θεατές» σε ένα άλλο «έργο». Αυτό των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, όλων των δραματικών καταστάσεων που προηγήθηκαν, με το ναυάγιο στην Πύλο, με το έγκλημα στα Τέμπη, τις προσπάθειες εξώσεων κ.ο.κ., τη δύσκολη καθημερινότητα. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα, με δεδομένο ότι και στις «Διακοπές στο Porto Salta» η κοινωνική επικαιρότητα βρίσκεται στο επίκεντρο;

-- Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ζοφερή και μόνο με τη δική μας ετοιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το θέατρό μας, οι συνεργάτες μας, συμμετέχουμε και από σκηνής σε όσα η επικαιρότητα μας επιφυλάσσει. Με τα έργα ή τα κείμενα που διαλέγουμε, αλλά και με λίγα λόγια στο τέλος κάθε παράστασης. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε τη συμμετοχή μας στους αγώνες και εκτός θεάτρου.

-- Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη σεζόν που ξεκινά το φθινόπωρο;

-- Τα σχέδιά μας για τη νέα σεζόν είναι δύο παραγωγές που θα ξεκινήσουν από Νοέμβρη. Η μία παραγωγή μας έχει τον τίτλο «Η μικρή λέξη αγάπη» και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη». Παίζουν η Αγγελική Ξένου και η Βασιλική Κούλη. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή υπογράφει η Νάντια Δαλκυριάδου. Το έργο μέσα από την ιστορία της Μάντιας (Αγγελική Ξένου) θίγει καίρια ζητήματα όπως η έμφυλη και οικογενειακή βία.

Η δεύτερη παραγωγή μας είναι η παράσταση «Μια Σεμνή Πρόταση» του Τζόναθαν Σουίφτ. Ερμηνεύει ο Αντώνης Ξένος. Σκηνοθετεί η Δανάη Κατσαμένη. Το έργο γράφτηκε το 1729 και αποτελεί «τη σατιρική αντίστροφη όψη των ευθέων κοινωνικών και πολιτικών σχολίων του Σουίφτ για τα δεινά της χώρας του». Ο συγγραφέας, που είναι πλατύτερα γνωστός από τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», είχε πλήρως αντιληφθεί ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει πολιτική λύση στις διεστραμμένες και αμετάκλητες εχθρότητες της κοινωνίας που ζούσε.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο παραστάσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Πληροφορίες για την παράσταση

Παίζουν η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος, η Αγγελική Ξένου και η Βάλια Τζιτζικάκη, με την Μαρίνα Ρούσσου να τους συνοδεύει με το πιάνο της.

Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι της Φραντζέσκας Καλπακίδου.

«Από Κοινού Θέατρο» (Ευπατριδών 4, Γκάζι - στάση μετρό «Κεραμεικός»).

Μέρες και ώρες παραστάσεων Αυγούστου: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. Ωρα έναρξης: 21.15. Εως 26/8.

Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ.: 211.4057.249

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ μειωμένο. Πέμπτη: γενική είσοδος 10 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται μπίρα/αναψυκτικό.

Ηλεκτρονική προπώληση:https://www.viva.gr/tickets/theater/diakopes-sto-porto -salta/


Πέθανε ο συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης

Σε ηλικία 63 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης, όπως ανακοίνωσε χθες η Εταιρεία Συγγραφέων.

Ο Κ. Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Ηταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συμβολαιογράφος. Στα Γράμματα εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, με τις πρώτες του ποιητικές συλλογές, και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας έδωσε και τα πρώτα του κείμενα πεζού λόγου. Από τους αισθαντικότερους ποιητές και πεζογράφους της γενιάς του, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. Για την πρώτη του ποιητική συλλογή, «Ο ξυλοκόπος πυρετός», είχε βραβευτεί με το βραβείο Μαρίας Ράλλη, ακολούθησαν κι άλλες, ενώ στα πεζά κείμενα - διηγήματα και μυθιστορήματα - πέρασε το 1988 με το «Στάχτη στα μάτια» και ακολούθησαν πολλά ακόμα.

Το βιβλίο του «Μαύρος Χρυσός» περιείχε ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές, ενώ στο βιβλίο «Για να μάθεις να πετάς» η εικονογράφηση ήταν του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Το 1997 συμμετείχε ως ηθοποιός, υποδυόμενος έναν ήρωά του, στη μικρού μήκους ταινία «Δεύτερο κράνος» της Αθηνάς Σακελλαρίου, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Δράμας. Εργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.


Για δεύτερο χρόνο ο «Da» στο Θέατρο «Ιλίσια»

Το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, «DA», ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο «Ιλίσια» τον προσεχή Οκτώβρη, ύστερα από την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει τον ομώνυμο και πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο αγάπησε το κοινό. Μαζί του οι Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου. Στον ρόλο της μητέρας η Ταμίλα Κουλίεβα.

Το αυτοβιογραφικό έργο του Χ. Λέοναρντ διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία, με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους.

Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, οι νεανικοί του έρωτες, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του. Ο «Da» (από το αγγλικό Daddy - Πατερούλης) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ