ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εσβησε» το άστρο του

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του βρετανικού θεάτρου και του κινηματογράφου ο ηθοποιός σερ Αλεκ Γκίνες, πέθανε, χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη. Ο Γκίνες είχε βραβευτεί με Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι» και είχε κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τις ταινίες «Ο Λόρενς της Αραβίας» και «Star Wars». Ο μεγάλος ηθοποιός αρρώστησε την περασμένη Πέμπτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σπίτι του στο Χάμσαϊρ της Νότιας Αγγλίας στο νοσοκομείο «Κινγκ Εντουαρντ», στο Σάσεξ. Η κατάσταση της υγείας του Γκίνες είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη για να διορθώσει την όρασή του, καθώς έπασχε από χρόνιο γλαύκωμα.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1914 ο Αλεκ Γκίνες έκανε την πρώτη εμφάνισή του στη σκηνή στον «Λίβελο» το 1933. Το 1938 έπαιξε «Αμλετ», στο θέατρο Ολντ Βικ του Λονδίνου. Αφού υπηρέτησε τη θητεία του στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, επέστρεψε στο θέατρο Ολντ Βικ το 1946. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Γκίνες στη μεγάλη οθόνη ήταν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» το 1946 για να ακολουθήσει ο «Ολιβερ Τουίστ» το 1948.

Το 1957 τιμήθηκε με το πρώτο του Οσκαρ για το ρόλο του στην ταινία «η Γέφυρα του ποταμού Κβάι». Το δεύτερο Οσκαρ ήρθε το 1980, καθώς η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τον βράβευσε για τη συνεισφορά του στην 7η τέχνη. Ο Γκίνες, που χρίστηκε ιππότης το 1960, έγινε διάσημος για την άρνησή του να παίξει το ρόλο του σούπερ σταρ. «Μπορείς να είσαι μόνο αυτός που είσαι και εγώ είμαι ευτυχισμένος που έγινα ηθοποιός. Αν προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι ως σούπερ σταρ θα γινόμουν περίγελος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο σερ Αλεκ Γκίνες πρωταγωνίστησε συνολικά σε 40 ταινίες και 70 θεατρικά έργα. Τελευταία εμφάνισή του στη σκηνή ήταν το 1991 σε έργο του Κάφκα. Εκτοτε αποσύρθηκε στην κατοικία του στο Χάμσαϊρ μαζί με τη σύζυγό του Μέρουλα Σάλαμαν, με την οποία είχε παντρευτεί από το 1938 και είχε μαζί της ένα γιο.

Το «Ονειρο» τση Ζάκυθος

Η Επαγγελματική Σκηνή του «Θεάτρου τση Ζάκυθος», που αποτελεί εταιρικό θίασο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Ζακύνθου, ανεβάζει για την καλοκαιρινή περίοδο το «Ονειρο Καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ. Η μετάφραση είναι του Βασίλη Κούρη, η σκηνοθεσία του Κώστα Καποδίστρια, τα σκηνικά της Αντας Κορφιάτη, τα κοστούμια της Μαριέτας Μαρούδα και η μουσική επιμέλεια σε συνδυασμό με τη διδασκαλία κίνησης του Αντώνη Διαμαντή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βούτος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γκίκας, Κώστας Καποδίστριας, Βασίλης Κούρης, Χρύσανθος Καγιάς, Χριστίνα Θεωνά, Χριστίνα Μανουσάκη, Αλεξάνδρα Παρασχάκη, Διονύσης Ποταμίτης, Ισίδωρος Σταμούλης, Αγγελος Χατζάς και Ηλίας Χριστόπουλος.

Η παράσταση, «σε ύφος Αναγεννησιακού Λαϊκού Πανηγυριού», όπως λέει ο Κώστας Καποδίστριας - «στηρίζεται πάνω στους κώδικες του Επτανησιακού Λαϊκού Θεάτρου όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από την επιρροή του θεατρικού πνεύματος της Αναγέννησης στα Επτάνησα. Με τον τρόπο αυτό το "Θέατρο τση Ζάκυθος" συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις πάνω στα θεατρικά ρεύματα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεατρικής αντίληψης των Ιονίων νησιών, από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας. Στα πλαίσια αυτά στο παρελθόν έχει ανεβάσει Ρουτζάντε, Μολιέρο, Εξιπερί, Ντάριο -Φο, αλλά και Ζακυνθινές ΟΜΙΛΙΕΣ Σαβόγια Ρούσμελη, Δ. Γουζέλη και Μ. Χουρμούζη. Με το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης των αναζητήσεών του, που αποτελούν συνδυασμό του λόγιου με το Λαϊκό Θέατρο, χωρίς το ένα να λειτουργεί σε βάρος του άλλου. Αφετηρία πάντα η Αναγεννησιακή λογική που αποτελεί και το συνδετικό κρίκο των Ιονίων νησιών με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά ρεύματα».

Η παράσταση θα δοθεί στις 10, 11 και 12 Αυγούστου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Εικαστικές εκθέσεις

Εργο του Π. Γαβριελάτου
Εργο του Π. Γαβριελάτου
Αφιερωμένη στο ζωγράφο και γλύπτη Πάρι Πρέκα είναι η φετινή έκθεση του μουσείου «Νίκου Περαντινού» στην Παροικιά της Πάρου, που διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, διαλέξεις και προβολές. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης οι εικαστικοί Μερόπη Στεφανάτου Πρέκα, Ευδοκία Παπουλή, Αλκης Γκίνης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Σύννη Παπαγιάννη, Πολύ Κάνιστρα, Νίκος Δεσεκόπουλος, Γιούλη Μανούσου, Αννα Γρηγόρα, Λουίζα Χατζηδάκη, Γεύσω Παπαδάκη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει έως τις 16/8.

  • Την 28η ατομική του έκθεση εγκαινίασε την Κυριακή ο ζωγράφος Παναγής Γαβριελάτος, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31/8, στο σπίτι του ζωγράφου, στο Ρίφι Ληξουρίου, στην Κεφαλλονιά.
Τα θεατρικά ταξίδια συνεχίζονται

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει, σήμερα, στη Μεσαιωνική Τάφρο, στη Ρόδο, το έργο «Σινάνης» του Δ. Βυζαντίου σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, μουσική Δημήτρη Λέκκα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζωγράφου. Οι στίχοι είναι του Γιώργου Παυριανού και οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μέντης, Αντώνης Ξένος, Θωμάς Παλιούρας, Σπύρος Κωτσόπουλος, Μανωλία Δαρδαβέση κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βασίλης Μουσχούρης, Εύα Παππά, Ειρήνη Λυρώνη .

Με «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν, που παρουσιάζουν σε συνεργασία, τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βορείου Αιγαίου, συνεχίζουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία. Σήμερα θα παρουσιαστεί στο θέατρο Κάστρου στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λεσβιακό Καλοκαίρι». Ο Θοδωρής Γκόνης που σκηνοθετεί την παράσταση έγραψε έξι θαλασσινά τραγούδια σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ιουλίας Σταυρίδου και οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Υβόννη Μαλτέζου, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παππά κ.ά. Αύριο θα βρίσκεται στο Δήμο Καλλονής, την Πέμπτη στο Κάστρο του Δήμου Μήρυμνας (Μόλυβος).

Την κωμωδία του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέττα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά και μουσική Γιώργου Βασικαρίδη. Παίζουν: Δέσποινα Παπάζογλου, Λάκης Κομνηνός, Βάσια Τζοτζοπούλου, Νίκος Γκεσούλης, Χρήστος Μωραΐτης. Η περιοδεία ξεκινάει από τη Θάσο (10-12 Αυγούστου) και ακολουθούν παραστάσεις: Καβάλα (17-20/8), Γρεβενά (23/8), Βέροια (24/8), Καστοριά (26/8), Συκιές Θεσσαλονίκης (27/8), Δράμα (29/8), Ελευθερούπολη (2/9), Ξάνθη (4/8), Χρυσούπολη (5/8).

Η «Αιχμή» με το έργο του Γ. Χορτάτζη «Κατζούρμπος» συνεχίζει την περιοδεία της στην πατρίδα του συγγραφέα στην Κρήτη. Σήμερα θα βρίσκεται στο κινηματοθέατρο «Παράδεισος» στις Αρχάνες Ηρακλείου, αύριο στο Κάστρο Καζέρμας, στη Σητεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κορνάρεια». Ακολουθούν: Φορτέτσα Ρεθύμνου (10/8) και Χερσόνησος Ηρακλείου (11/8). Η σκηνοθεσία είναι του Γ. Νικολαΐδη, τα σκηνικά του Γ. Παναγόπουλου, τα κοστούμια της Ολγας Σχοινά και η μουσική του Λίνου Κόκοτου. Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Τάσος Κωστής, Ηρώ Μουκίου, Χρήστος Φωτίδης κ.ά.

Το θέατρο στον κινηματογράφο

Το θέατρο στον κινηματογράφο είτε σαν κινηματογραφική μεταφορά είτε σαν έμπνευση είτε ακόμη και σαν κινηματογράφηση θεατρικής παράστασης είναι το θέμα των προβολών που οργανώνει το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης Τρίπολης, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Τρίπολης.

Οι προβολές ξεκίνησαν χθες με τις ταινίες «Εναστρος Θόλος» του Κώστα Αριστόπουλου και «Νεκροταφείο αυτοκινήτων» του Φερνάντο Αρραμπάλ. Αύριο, στις 8 μμ θα προβληθεί η ταινία «1789, Γαλλική Επανάσταση». Πρόκειται για την κινηματογράφηση της ομώνυμης παράστασης του γαλλικού «Θεάτρου του Ηλιου» σε μια παλιά πυριτιδαποθήκη στη Βενσέν. Η παράσταση έγινε διάσημη λόγω των ανατροπών που έγιναν στη σκηνική παρουσία, με το κοινό να παρακολουθεί όρθιο στη μέση του χώρου και τη δράση να εκτυλίσσεται γύρω του. Στην αναπαράσταση της πτώσης της Βαστίλλης το κοινό ενωνόταν με τους ηθοποιούς σε μια μεγάλη λαϊκή γιορτή. Η θεατρική ομάδα σχηματίστηκε το 1964 από την Αριάν Μνουσκίν και λειτουργούσε σαν εργατικός συνεταιρισμός όπου όλα τα μέλη του θιάσου είχαν ισότιμο λόγο.

Στις 11/8, στις 8 μμ, θα προβληθεί η ταινία «Ο θείος Βάνια» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Πρόκειται για μια εξαίσια μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τσέχοφ, από έναν πολύ καλό σκηνοθέτη, ο οποίος εκμεταλλεύεται δραματουργικά κάθε χειρονομία και έκφραση των ηθοποιών.

Εκπρόσωποι κοινοβουλίων από 40 χώρες θα συμμετάσχουν στο 16ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Κοινοβουλευτικών Βιβλιοθηκών που θα διεξαχθεί αύριο στην Αθήνα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Τους συνέδρους θα απασχολήσουν θέματα όπως η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών, αλλά και των επιστημονικών υπηρεσιών των κοινοβουλίων που συμμετέχουν στη Διεθνή Ομοσπονδία της Ενωσης Βιβλιοθηκών.

Από ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστεί το έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών και του Τμήματος Πληροφορικών Συστημάτων Κοινοβουλευτικού Εργου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ