ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
... και τα μακροβούτια της ανάπτυξης!

Και μη μου πείτε... Από αντικειμενικότητα και πλουραλισμό τα κανάλια σκίζουν. Δεν ασχολούνται μόνο με τις τρίχες, τα προξενιά του Σημίτη και τις ανησυχίες και τις χαιρετούρες της Δάφνης. Δείχνουν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή απολαμβάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, τον Μητσοτάκη να κάνει το παραδοσιακό μακροβούτι του και να καλεί την σύζυγό του με το επίσης παραδοσιακό «Μαρίκα έλα, είναι ωραία!».

Ενώ από αποφθέγματα οι κυβερνώντες μεταξύ μιας ρακής, μιας προξενιάς και μιας ψαριάς, δίνουν τα ρέστα τους. Οπως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Για το πώς η ανάπτυξη πάει μαζί με την παράδοση του χωριού που επισκεπτόταν στην Κρήτη... Και για να μην τον παρεξηγήσουν τον άνθρωπο, μετά από λίγο πέταξε και ολίγη «παγκοσμιοποίηση». Μη μας κακοχαρακτηρίσουν κι οι σύμμαχοι δηλαδή...

Εξυφαίνονται δεσμά τρομοκράτησης

Αφού έστησαν ένα ολόκληρο προπαγανδιστικό εγχείρημα, ήρθε η ώρα, ώστε οι αρχιτέκτονες της παράστασης να δρέψουν τους καρπούς της δράσης τους.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, το «έργο» παίχτηκε» με επιμέλεια, αρχής γενομένης από τα διαδοχικά δημοσιεύματα της «Ουάσιγκτον Ποστ» για την Ελλάδα, όπου ...ανθεί η τρομοκρατία. Ακολούθησε σε ανάλογο μήκος κύματος το «Τάιμ» - επήλθε ένα διάλειμμα, λόγω των προεκλογικών αναγκών του κ. Σημίτη και του πολιτικού συστήματος συνολικά - και κατόπιν ξεκίνησε το κυρίως μενού της αμερικανόπνευστης τρομοκρατολαγνίας: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στον κατάλογο των χωρών - «παράδεισο» για την τρομοκρατία, μετά την Κολομβία. Επειτα το Κογκρέσο αλλάζει το μέτρο ...σύγκρισης και καταχωρεί την Ελλάδα σαν δεύτερη χώρα παγκοσμίως, αλλά τώρα μετά το ...Πακιστάν. Η συνέχεια δίνεται από τους πρώην αρχηγούς της CIA (και εσχάτως από τους υποψήφιους μελλοντικούς αρχηγούς αυτού του ...ευαγούς ιδρύματος), που, με συνεντεύξεις τους και δηλώσεις τους, αποκαλούν την Ελλάδα «άντρο» τρομοκρατών. Στο μεταξύ, σε κορωνίδα όλης αυτής της επιχείρησης, για τη διαμόρφωση στην ελληνική κοινωνία ενός κλίματος «λήψης μέτρων» και αποδοχής τους από την κοινή γνώμη, αναδεικνύεται η εκτέλεση του Βρετανού ακολούθου από τη «17η Νοέμβρη».

Ενέργεια, που έδωσε την «ευχέρεια» στους δήθεν «αντιτρομοκράτες» να επιταχύνουν τη δραστηριότητά τους, με συνέπεια την εντός του Σεπτέμβρη - κατά τα φαινόμενα - ανατροπή του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος, όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με την υπογραφή, παράλληλα, της - τάχατες «αντιτρομοκρατικής» - αστυνομικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Στο φόντο του παραπάνω σκηνικού, που οικοδόμησαν οι ιμπεριαλιστές και οι εγχώριοι φίλοι τους, προωθείται μια άνευ προηγουμένου αυταρχικοποίηση του εσωτερικού Δικαίου, με προφανή στόχο τη δημιουργία ενός αυθαίρετου αστυνομοκρατικού μηχανισμού - που οι ξένες υπηρεσίες θα αξιοποιούν για να δρουν ανεξέλεγκτα, πλην ...νόμιμα, όπως τελευταίως η Σκότλαντ Γιαρντ - και με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Φτιάχνεται, δηλαδή, το θεωρητικό - νομικό και το πρακτικό - αστυνομικό οπλοστάσιο ενός αντιδραστικού κατασταλτικού μηχανισμού, που, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής» του αποστολής, θα θελήσει να επιβάλει, μέσα από την τρομοκρατοφοβία, ένα καθεστώς «επιβολής του νόμου» εναντίον όποιου επιδεικνύει ...τρομοκρατική συμπεριφορά. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η λυδία λίθος του προβλήματος. Διότι εκείνοι που προωθούν τα παραπάνω μέτρα θεωρούν «τρομοκράτη» τον ίδιο τον ελληνικό λαό και το αντιιμπεριαλιστικό του κίνημα, που δε συναινεί στα γκανγκστερικά τους παιχνίδια. Αλλωστε, όταν οι ΗΠΑ εξέδωσαν την έκθεσή τους για την τρομοκρατία, δεν ήταν τυχαίο ότι την εμπλούτισαν με φωτογραφίες από κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας! Αυτόν θεωρούν «τρομοκράτη» οι ΗΠΑ, το λαό, αυτόν επικήρυξαν!

Τα μέτρα που έρχονται, η ελληνοαμερικανική αστυνομική συμφωνία και ο «τρομονόμος» του ΠΑΣΟΚ - που υποτίθεται ότι θα «βελτιώνει» το νομοθετικό αντιτρομοκρατικό πλαίσιο, αν και μόλις χτες ο Δικηγορικός Σύλλογος αποφάνθηκε ότι το υφιστάμενο είναι επαρκέστατο - στοχεύουν στην καθυπόταξη των αντιστάσεων και των αντιδράσεων του ελληνικού λαού στα σχέδια του ευρωατλαντισμού. Συνιστούν ένα πλέγμα μεθοδεύσεων, που θα έρθουν να βάλουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, ο οποίος θα πρέπει να μάθει να δέχεται, μέσα από μια εκτεταμένη πλύση εγκεφάλου, το «ωφέλιμον» (!) της αυθαιρεσίας των κάθε λογής πρακτόρων και των κάθε λογής «οργάνων της τάξης». Σε αντίθετη περίπτωση, ο «νόμος» θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα εκείνων που θα μπορούν να του κλείνουν το στόμα, επικαλούμενοι λόγους ...«εθνικής ασφαλείας»! Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι λόγοι που επιβάλλουν στο λαό την ανάγκη να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύονται σε κάτι περισσότερο από υψίστης σημασίας....

«Μαϊμούδες» και αρπαχτικά

Το θέμα των υπαίθριων πωλήσεων εμπορευμάτων, που περισσότερο είναι γνωστά ως «μαϊμούδες», φέρνουν στην επικαιρότητα οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Το πρόβλημα που έχουν - και που μπορεί να το καταλάβει ο καθένας - είναι ότι οι φτηνές τιμές πώλησης αυτών των ειδών, που πολλές φορές μάλιστα έχουν και επώνυμες ετικέτες, αφαιρούν πελάτες από τα καταστήματα των εμπόρων.

Ενώ όμως το θέμα μπορεί να θεωρηθεί και εν πολλοίς είναι κατανοητό, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου οργανωμένου εμπορίου να ζητούν από την κυβέρνηση το διωγμό ουσιαστικά όλων όσοι βγάζουν ένα μεροκάματο από το πλανόδιο εμπόριο, ζητώντας μάλιστα να επιστρατευτούν κατασταλτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Αστυνομία) και του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Και το ερώτημα, εδώ που τα λέμε, πρέπει να απαντηθεί από την ίδια την ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, μια και οι εκπρόσωποί της γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο τρία τουλάχιστον στοιχεία: Πρώτον, πως οι πελάτες που αγοράζουν τις «μαϊμούδες» γνωρίζουν ότι αποκτούν απομιμήσεις των ειδών που μπορεί να έχουν στα καταστήματά τους. Δεύτερον, πως το βαλάντιο αυτών που ψωνίζουν από το πλανόδιο εμπόριο δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν τα «φιρμάτα» είδη των βιτρινών. Τρίτον - και κυριότερο - οι εμπορικοί σύλλογοι είναι καιρός να κατανοήσουν και να αναπροσανατολίσουν τη δράση και τις αντιδράσεις τους, πως αντίπαλός τους δεν είναι αυτοί που παλεύουν στο πεζοδρόμιο για την επιβίωσή τους διακινώντας δεύτερης και τρίτης ποιότητας προϊόντα, αλλά τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες των πολυεθνικών, τα αρπαχτικά που, πασάροντας στον κόσμο το ίδιο χαμηλής ποιότητας εμπορεύματα, κατακτούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς...

Οι τρίχες του Σημίτη...

Μετά τη Σκόπελο και την Ελούντα ο κ. Σημίτης σπεύδει τώρα για τη Σίφνο, όπου, ως γνωστόν, κατοικοεδρεύει και ο κουρέας του. Μάλιστα, όπως σοβαρά σοβαρά έλεγαν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα τον επισκεφτεί και φέτος τον κουρέα του ο κ. Σημίτης... Που σημαίνει ότι από μεθαύριο, αν αρχίσετε να βλέπετε... «ρεπορτάζ» στα κανάλια για τις... τρίχες του πρωθυπουργού, μην παραξενευτείτε καθόλου. Είναι γνωστή άλλωστε η μανία των καναλιών με την «ουσιαστική» ενημέρωση.

Η ηθική της κλοπής

Μαθήματα... ηθικής, γύρω από το χρηματιστήριο και τη συνεχή πτώση του, καμώνονται πως ανταλλάσσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εκπρόσωποι, δηλαδή, των κομμάτων που επί μήνες τώρα ο ένας προσπαθεί να πείσει αφ' ενός για την αναξιοπιστία του άλλου και αφ' ετέρου για τη δική του προσφορά στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Μπορεί από την «κόντρα» αυτή να έρχονται στην επιφάνεια διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς και ο ένας και ο άλλος διεξάγουν το ανούσιο και μικροπολιτικό τους παιχνίδι με όπλο τους χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, που από κοινού έσπρωξαν στην οδό Σοφοκλέους, όμως σε κάθε περίπτωση κανείς τους δε μιλάει για την ουσία του θέματος.

Για το γεγονός, δηλαδή, πως ο ναός του χρήματος, στον οποίο υποκλίνονται και προσκυνούν και οι δυο τους, είναι ένας μηχανισμός αυτόματης αποτελεσματικής και... παπατζίδικης μεθοδολογίας μεταφοράς κεφαλαίων στα χέρια της άρχουσας τάξης. Απλή, αλλά αποστομωτική απόδειξη γι' αυτό είναι ότι την ίδια ώρα που στο προσκήνιο είχαμε τους... πολιτικούς ψευτοκαυγάδες, κατά το 1999 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπόσχονταν από κοινού μεγαλύτερα κέρδη στους «μικροεπενδυτές», οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν τις εταιρίες τους στη Σοφοκλέους, εισέπραξαν από το Χρηματιστήριο, κατακλέβοντας οριστικά και αμετάκλητα τους χιλιάδες νεομυημένους, 4,6 τρισεκατομμύρια δραχμές!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org