ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΣ
Αγώνας κόντρα στις προκλήσεις!

Αδιαλλαξία και πρόγραμμα «οικειοθελών» αποχωρήσεων, για απεριόριστο αριθμό εργαζομένων, από την εργοδοσία

Απεργοί της ΟΛΥΜΠΟΣ στην πύλη του εργοστασίου
Απεργοί της ΟΛΥΜΠΟΣ στην πύλη του εργοστασίου
Με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τους απαντούν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ στον αυταρχισμό και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Συνεχίζοντας τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, στέλνουν μήνυμα αντίστασης στους νέους ιδιοκτήτες αδελφούς Σαράντη, που επιδιώκουν ν' ανατρέψουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις τους.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου του σωματείου, ο πρόεδρός του Δ. Σοφρωνίου και ο γραμματέας Π. Λιόλιος, κατάγγειλαν τον αυταρχισμό της εργοδοσίας (ξυλοδαρμός προέδρου Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συλλήψεις εργαζομένων από την Αστυνομία) καθώς και την αθέτηση συμφωνίας, η οποία παρ' ολίγο να συναφθεί το Σάββατο, για ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Επίσης, κατάγγειλαν πως σκοπός των εργοδοτών είναι οι μισθοί να φτάσουν από τις 210 χιλ. δρχ., μέσο όρο, στις 120 χιλ., μέσα από την καταπάτηση της συλλογικής σύμβασης. Οσο για το έγγραφο της εταιρίας, για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», κατάγγειλαν ότι σημαίνει ουσιαστικά την πρόθεση της εργοδοσίας να φύγουν όλοι οι εργαζόμενοι. Το σωματείο θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για διακίνηση προϊόντων που παρασκευάζονται στην ΤΥΡΑΣ ΑΕ, αντί της ΟΛΥΜΠΟΣ. Τόνισαν επίσης ότι τα εργοδοτικά μέτρα, αποτελούν πλήρη εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι θα συγκαλέσουν σύσκεψη φορέων για να πάρουν θέση ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που κατέχει το 30% της επιχείρησης. Επίσης, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό στη Λάρισα.

Ο αγώνας των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας είναι παράδειγμα και για το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσει η εργατική τάξη της χώρας, για να μην «περάσουν» τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Ανάκληση των απολύσεων που έκανε ή προτίθεται να κάνει στη συνέχεια η εργοδοσία, καθώς και πλήρη απασχόληση για όλους, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι αδελφοί Σαράντη, το Σάββατο συναντήθηκαν με το σωματείο εργαζομένων και δήλωσαν ότι θα «πάρουν» πίσω τις απολύσεις και ότι θα εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Λίγο αργότερα αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, καθώς θεώρησαν ότι δεν ικανοποιούνται οι αξιώσεις τους! Χτες το πρωί, κοινοποίησαν έγγραφο ανακοινώνοντας την εφαρμογή ενός εκβιαστικού προγράμματος δήθεν οικειοθελών αποχωρήσεων. Μάλιστα, η εργοδοσία επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι «προσπαθεί να δώσει διέξοδο στην υπάρχουσα κρίση».

Μεταξύ των άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται: «Δίνεται η δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης σε απεριόριστο αριθμό εργαζομένων, με κίνητρο την καταβολή του συνόλου της νόμιμης αποζημίωσης με επιπλέον "μπόνους" 30%, το οποίο δε θα είναι λιγότερο του ποσού του ενός εκατομμυρίου δρχ. για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτου υπηρεσίας και για όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς». Και καταλήγει: «Οσοι από τους εργαζόμενους, αποχωρήσουν και επιθυμούν στη συνέχεια να συνεργαστούν εκ νέου, με κάποια από τις εταιρίες του Ομίλου, να έρθουν σε επαφή με τα αρμόδια τμήματα επιλογής - πρόσληψης προσωπικού και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εργασία».

Με το έγγραφο αυτό γίνεται φανερή η πρόθεση της εργοδοσίας να «ξεμπερδέψει» ακόμη και με όλο το προσωπικό του εργοστασίου, ενώ χρησιμοποιεί σαν κίνητρο και την πιθανή πρόσληψη σε άλλη επιχείρηση. Μια τέτοια είναι η ΤΥΡΑΣ ΑΕ, όπου επικρατούν απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, εξευτελιστικά μεροκάματα, απολύσεις όλων όσοι διεκδικούν κ.ά.). Το έγγραφο έχει εκβιαστικό χαρακτήρα, καθώς η «προσφορά» λήγει την Παρασκευή 11/8!

Το καθεστώς αχαλίνωτης εργοδοτικής ασυδοσίας που επιχειρούν να επιβάλλουν οι αδελφοί Σαράντη, αποτυπώνεται στις απειλές που είχαν εκτοξεύσει εναντίον των εργαζομένων του τυροκομείου της ΟΛΥΜΠΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο τμήμα είχαν πει: «Το καζάνι, αυτό, πρέπει να γεμίσει αίμα για να βγει μεροκάματο».

Τα μέτρα τρομοκρατίας και αυταρχισμού ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ στη Λάρισα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Απαίτηση για άμεση λειτουργία

Συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον βουλευτή Π. Κοσιώνη, στο Βαρθολομιό, για την άμεση λειτουργία των λουτρών και την ακύρωση της σύμβασης ξεπουλήματος

Την αντίθεσή τους στο σκανδαλώδες ξεπούλημα των ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης και τη συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου πάλης ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, εξέφρασαν το Σάββατο το βράδυ οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βαρθολομιού και διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη τα ιαματικά λουτρά να επιστρέψουν στο δημόσιο, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να καταγγελθεί η σύμβαση με τον ιδιώτη, καθώς από το παράδειγμα των λουτρών αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τα λαϊκά συμφέροντα και την ανάπτυξη του τόπου στις κάθε λογής πολυεθνικές, όπως δεν μπορεί να ανατίθεται και το δικαίωμα στην υγεία στους επιχειρηματίες, καθώς δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται το πανανθρώπινο αυτό αγαθό.

Το Σάββατο το πρωί, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής το βουλευτή επισκέφθηκε το υδροθεραπευτήριο, συζήτησε με τους ασθενείς, ξαναβάζοντας σε συζήτηση το ζήτημα και τις συνέπειες του ξεπουλήματός του στην GRECOTEL-TUI (Δασκαλαντωνάκης), ενώ τα μέλη της Οργάνωσης μοίρασαν την ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Δήμου Βαρθολομιού συνάντηση με μαζικούς φορείς (Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Σωματείο Οικοδόμων Βαρθολομιού, Ξενοδόχοι, κλπ.) παρουσία και του Παν. Κοσιώνη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από το ξεπούλημα του συγκροτήματος, καθώς παραμένουν κλειστά για τέταρτη συνεχή χρονιά: Το νέο υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.000-6.000 ασθενών ημερησίως (που μόλις πρόσφατα κόστισε στον ελληνικό λαό 6,6 δισ. δραχμές). Το παλιό υδροθεραπευτήριο, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ΞΕΝΙΑ (συνολικής έκτασης κτισμάτων 29.300 τ.μ.), το κάμπινγκ και 2.000 στρέμματα παραθαλάσσιας δασικής έκτασης. Οπως σημείωσαν οι κάτοικοι, όλα αυτά ξεπουλήθηκαν με τη μορφή της «εκμίσθωσης» για... μισό αιώνα! Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η πολυεθνική έχει βάλει λουκέτο στα ιαματικά λουτρά, προσφέροντας, μαζί με την κυβέρνηση, στους εργαζόμενους της περιοχής την ανεργία και στο Νομό Ηλείας την αναπτυξιακή εγκατάλειψη.

Το κλείσιμο του συγκροτήματος έφερε οικονομικό μαρασμό, με κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, όταν το εισόδημα τουλάχιστον του 50% των ανθρώπων της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό. Μετά τη συνάντηση βγήκε κοινό υπόμνημα κατοίκων και φορέων της περιοχής, το οποίο θα σταλεί στη Βουλή. Βασικό αίτημα είναι: Η καταγγελία και λύση της σύμβασης σε βάρος της GRECOTEL, να λειτουργήσει άμεσα το νέο υδροθεραπευτήριο, να λειτουργήσει άμεσα το ΞΕΝΙΑ.

Τα λουτρά πουλήθηκαν το 1997 στον όμιλο GRECOTEL-TUI με τη μορφή «ενοικίασης» για... 44 χρόνια, με 14 δισ. δρχ. περίπου! Οι ιαματικές πηγές είναι μοναδικές στην Ελλάδα για πνευμονολογικές παθήσεις, που ήταν φθηνά επιδοτούμενη θεραπευτική αγωγή (700 δρχ. η κάθε επίσκεψη για εισπνοές), κύρια για τους απλούς εργαζόμενους και ασφαλισμένους στα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κλπ.). Το ΙΚΑ, εδώ και τρία χρόνια, δε στέλνει ασθενείς στα συγκεκριμένα λουτρά. Μετά από μεγάλες πιέσεις, άνοιξε το παλιό ετοιμόρροπο κτίριο του υδροθεραπευτηρίου.

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΕΠΕ»
Προειδοποιητική απεργία

Προειδοποιητική 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κήρυξε το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, στην επιχείρηση « ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΕΠΕ», στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Η απεργία γίνεται επειδή αθετήθηκε η διμερής συμφωνία με το συνδικάτο για «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

Ο γραμματέας του συνδικάτου, Μ. Μπαγτζής, δήλωσε στο «Ρ»: «Εδώ και πολλά χρόνια το συνδικάτο έχει ζητήσει - και έχει πετύχει να υπογράψει σχετικές συμφωνίες με όλες τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες - την ίση αμοιβή για ίση εργασία. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις της εξής κατάσταση: Ενας εργαζόμενος που αρχίζει δουλιά αμείβεται με ποσό που απέχει πολύ από το αντίστοιχο ποσό αμοιβής του εργαζόμενου με 4 ή 5 χρόνια εργασίας. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι η μισθολογική διαφορά μεταξύ των παλιών και νέων εργαζόμενων πρέπει να είναι μόνο τα χρονοεπιδόματα και ό,τι προκύπτει από την οικογενειακή τους κατάσταση. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αθετεί τη διμερή συμφωνία. Θεωρούμε τη στάση αυτή της επιχείρησης πολύ σοβαρό θέμα άνισης μεταχείρισης».

Σήμερα το πρωί, θα γίνει συνάντηση με την εταιρία, σε μια προσπάθεια λύσης του προβλήματος, που, αν δε λυθεί, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Πικετοφορία νέων εργαζομένων

Συγκέντρωση και πικετοφορία ενημέρωσης για τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και την πολιτική κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που ακολουθεί, διοργανώνουν σήμερα Επιτροπές Νέων σωματείων της Αθήνας, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org