Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Απαίτηση για άμεση λειτουργία

Συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον βουλευτή Π. Κοσιώνη, στο Βαρθολομιό, για την άμεση λειτουργία των λουτρών και την ακύρωση της σύμβασης ξεπουλήματος

Την αντίθεσή τους στο σκανδαλώδες ξεπούλημα των ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης και τη συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου πάλης ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, εξέφρασαν το Σάββατο το βράδυ οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βαρθολομιού και διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη τα ιαματικά λουτρά να επιστρέψουν στο δημόσιο, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να καταγγελθεί η σύμβαση με τον ιδιώτη, καθώς από το παράδειγμα των λουτρών αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τα λαϊκά συμφέροντα και την ανάπτυξη του τόπου στις κάθε λογής πολυεθνικές, όπως δεν μπορεί να ανατίθεται και το δικαίωμα στην υγεία στους επιχειρηματίες, καθώς δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται το πανανθρώπινο αυτό αγαθό.

Το Σάββατο το πρωί, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής το βουλευτή επισκέφθηκε το υδροθεραπευτήριο, συζήτησε με τους ασθενείς, ξαναβάζοντας σε συζήτηση το ζήτημα και τις συνέπειες του ξεπουλήματός του στην GRECOTEL-TUI (Δασκαλαντωνάκης), ενώ τα μέλη της Οργάνωσης μοίρασαν την ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Δήμου Βαρθολομιού συνάντηση με μαζικούς φορείς (Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Σωματείο Οικοδόμων Βαρθολομιού, Ξενοδόχοι, κλπ.) παρουσία και του Παν. Κοσιώνη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από το ξεπούλημα του συγκροτήματος, καθώς παραμένουν κλειστά για τέταρτη συνεχή χρονιά: Το νέο υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.000-6.000 ασθενών ημερησίως (που μόλις πρόσφατα κόστισε στον ελληνικό λαό 6,6 δισ. δραχμές). Το παλιό υδροθεραπευτήριο, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ΞΕΝΙΑ (συνολικής έκτασης κτισμάτων 29.300 τ.μ.), το κάμπινγκ και 2.000 στρέμματα παραθαλάσσιας δασικής έκτασης. Οπως σημείωσαν οι κάτοικοι, όλα αυτά ξεπουλήθηκαν με τη μορφή της «εκμίσθωσης» για... μισό αιώνα! Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η πολυεθνική έχει βάλει λουκέτο στα ιαματικά λουτρά, προσφέροντας, μαζί με την κυβέρνηση, στους εργαζόμενους της περιοχής την ανεργία και στο Νομό Ηλείας την αναπτυξιακή εγκατάλειψη.

Το κλείσιμο του συγκροτήματος έφερε οικονομικό μαρασμό, με κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, όταν το εισόδημα τουλάχιστον του 50% των ανθρώπων της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό. Μετά τη συνάντηση βγήκε κοινό υπόμνημα κατοίκων και φορέων της περιοχής, το οποίο θα σταλεί στη Βουλή. Βασικό αίτημα είναι: Η καταγγελία και λύση της σύμβασης σε βάρος της GRECOTEL, να λειτουργήσει άμεσα το νέο υδροθεραπευτήριο, να λειτουργήσει άμεσα το ΞΕΝΙΑ.

Τα λουτρά πουλήθηκαν το 1997 στον όμιλο GRECOTEL-TUI με τη μορφή «ενοικίασης» για... 44 χρόνια, με 14 δισ. δρχ. περίπου! Οι ιαματικές πηγές είναι μοναδικές στην Ελλάδα για πνευμονολογικές παθήσεις, που ήταν φθηνά επιδοτούμενη θεραπευτική αγωγή (700 δρχ. η κάθε επίσκεψη για εισπνοές), κύρια για τους απλούς εργαζόμενους και ασφαλισμένους στα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κλπ.). Το ΙΚΑ, εδώ και τρία χρόνια, δε στέλνει ασθενείς στα συγκεκριμένα λουτρά. Μετά από μεγάλες πιέσεις, άνοιξε το παλιό ετοιμόρροπο κτίριο του υδροθεραπευτηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ