ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΟΗΕ
Διπλωματική "αναβάθμιση" των Παλαιστινίων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αποστολής ενέκρινε, χτες, με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα των αραβικών χωρών. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, ενώ οι Παλαιστίνιοι μίλησαν για την επίτευξη "μιας μικρής νίκης". Η αναβάθμιση αυτή, στην ουσία της, δε θεωρείται τόσο σημαντική όσο θεωρείται η πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που η ψήφος αυτή συμβολίζει προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Με 124 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 10 αποχές ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αποστολής από τη θέση του "παρατηρητή" στη θέση της αντιπροσωπείας ενός κανονικού κράτους, με την ιδιότητα του "υπερ-παρατηρητή". Σύμφωνα με την αναβάθμιση αυτή, η παλαιστινιακή αποστολή έχει δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης, έχει δικαίωμα να θέσει ζητήματα προς συζήτηση, καθώς και να καταθέσει σχέδια απόφασης, έχει δικαίωμα να απαντήσει και να τοποθετηθεί σε ζητήματα που την αφορούν, αλλά δεν έχει, ακόμα, δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα εκπροσώπησης σε επιτροπές του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή καθ' αυτή, ίσως, δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όπως σχολίαζαν διπλωματικοί παρατηρητές, που τόνιζαν ότι μεγάλη σημασία έχει το γεγονός της έγκρισής της καθώς και η διατύπωσή της, η οποία αναφέρει ότι "η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εγκατασταθεί σε μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών".

Ενάντια στην απόφαση ψήφισαν το Ισραήλ, η Μικρονησία, οι νήσοι Μάρσαλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, διά μέσω του πρεσβευτή τους Μπιλ Ρίτσαρντσον, κατέβαλαν έντονες προσπάθειες στην κατεύθυνση της αναβολής της συζήτησης. Ο Ρίτσαρντσον κάλεσε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης να μην εγκρίνουν το αραβικό αίτημα, υποστηρίζοντας ότι "είναι μια λάθος απόφαση σε λάθος χρονική στιγμή" και τονίζοντας ότι υποσκάπτει την αμερικανική διαμεσολάβηση για την αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας". Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντόρε Γκολντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και υπογράμμισε πως και "μόνο ο τρόπος διατύπωσης της απόφασης δείχνει σαφώς ότι γίνεται προσπάθεια σύνδεσής της με το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς των αμφισβητούμενων εδαφών".

"Μικρή νίκη" χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσερ αλ Κιντάουα, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν και δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απέκτησε εκπροσώπηση στον ΟΗΕ το 1974. Η εκπροσώπηση αυτή αναβαθμίστηκε το 1988 με τον τίτλο αποστολή της Παλαιστίνης.

Εντονη φημολογία περί συμφωνίας

Εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Αυτό φέρεται να δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος τόνισε ότι "έφτασε η στιγμή της αλήθειας, σε λίγες μέρες θα λήξουν όλα". Το θόρυβο προσπάθησε να κατευνάσει ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, ο οποίος αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γνωστοποιηθεί παρόμοιες προβλέψεις, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να είναι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου συνεδριάσεων της Κνεσέτ, στις 2 Αυγούστου, θα έχει καταληχθεί το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι η παρατεταμένη κωλυσιεργία της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει βαθιά αγανάκτηση και οργή στον παλαιστινιακό λαό και ο κίνδυνος ενός βίαιου ξεσπάσματος γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν τόνισε ότι "τα πάντα είναι έτοιμα για έκρηξη".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Αφθονη καύσιμη ύλη"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι βίαιες σκηνές που όλοι νόμιζαν - ή ξόρκιζαν - ότι μετά την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου ανήκουν στο παρελθόν, αναβιώνουν και πάλι στους πολύπαθους δρόμους του Ωλστερ, ενώ...

... σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας που μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία που κυοφορούσε την "ελπίδα", προειδοποίησαν χθες μετά λύπης και τρόμου ότι το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί βρίσκεται σε κίνδυνο από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση προτεσταντών, μελών του Τάγματος της Οράγγης, και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη, παρά την κίνηση εκτόνωσης της έντασης την Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων να δώσουν τελικά το πράσινο φως για τη μερική πραγματοποίηση της πορείας.

Στην αντιπαλότητα που κυριαρχεί και φαίνεται να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράδοξη ειρήνη, το ρόλο του "πυροσβέστη" έπαιξε χθες και ο νεόκοπος πρόεδρος της βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης, άτυπος πρωθυπουργός, και ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ."Γνωρίζουμε όλοι ότι εάν η κατάσταση εξελιχτεί άσχημα υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί όλη η πολιτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Ελπίζουμε ότι αυτό δε θα συμβεί", δήλωσε ο Τριμπλ, τονίζοντας συνάμα: "Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τώρα... ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι απεριόριστος και δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο τα μέλη των κοινοτήτων να παρελαύνουν...".

Ενας από τους πρώτους ενδιαφερόμενους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,που από τις πρώτες μέρες έχει καταβάλει προσπάθειες να "πέσουν οι τόνοι", συμφώνησε χθες κατ' αρχήν να συναντηθεί με εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης σε προσπάθειά του να βρεθεί ειρηνική λύση στην αντιπαράθεση. Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και δε θα αποσκοπεί στην τροποποίηση της απόφασης της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων να μη γίνουν οι πορείες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Παράλληλα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για αντιμετώπιση πιθανής εξάπλωσης των ταραχών και χθες ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 800 στρατιωτών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους 17.000 που βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ισλαμιστές ξανάρχονται;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιχειρώντας να "κερδίσει πόντους" στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αρετής (FP), Ρετσάι Κιουτάν,ζήτησε χθες διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 1998 (κανονικά προβλέπονται για τον Απρίλη του 1999), υποστηρίζοντας πως το κόμμα που διαδέχτηκε το απαγορευθέν Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν θα καταγάγει περιφανή νίκη στις εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 30%.

Ο Κιουτάν υποστήριξε ότι "επικρατεί αναστάτωση" γύρω από το ποιος χαράσσει εξωτερική πολιτική. Οι στρατιωτικοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. "Πρέπει να εφαρμοστούν ως έχουν οι διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων σχετικά με την αρμοδιότητα του κάθε χώρου", είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ, πως "κύρια απειλή εξακολουθεί να είναι ο ισλαμισμός" και "παραμένει πρώτο κόμμα το Κόμμα Αρετής", ο Κιουτάν είπε πως "μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται διά στόματος του στρατηγού Μπιρ το ότι είμαστε πρώτο κόμμα"...

Θανατηφόρο ατύχημα

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σημαδεύτηκε από ένα παρ' ολίγου μοιραίο αυτοκινητιστικό: πέντε μέλη της τουρκικής αποστολής, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός, τραυματίστηκαν σε δυστύχημα στο οποίο βρήκαν το θάνατο δύο άτομα και τραυματίστηκε ακόμα ένα.

Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της ΠΓΔΜ, ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι,που τον συνόδευε, είναι σώοι και αβλαβείς.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, ο Τούρκος υπουργός προεδρίας Ρουστού Καζίμ Γιουτσελέν,ο βουλευτής Σινάζι Σλτινέρ και ο Φικρέτ Μπίλα,δημοσιογράφος της "Μιλιέτ", τραυματίστηκαν αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιφνίδιος θάνατος του Αμπιόλα

ΑΜΠΟΥΖΑ .-

Ο νικητής των ακυρωμένων προεδρικών εκλογών του 1993 και ο πιο σημαντικός πολιτικός κρατούμενος από το δικτατορικό καθεστώς της χώρας, ο Μοσούντ Αμπιόλα,είναι νεκρός λίγες μόλις μέρες πριν απ' τη φημολογούμενη και αναμενόμενη αποφυλάκισή του. Την ανακοίνωση έκανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "ο κ. Αμπιόλα αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ συμμετείχε σε σύνοδο με τις νιγηριανές αρχές και Αμερικανούς αξιωματούχους".

ΗΠΑ
Την εσχάτη για ρατσιστικό έγκλημα

ΤΖΑΣΠΕΡ.-

Την εσχάτη των ποινών ζήτησε χτες η ανώτατη επιτροπή ενόρκων του κακουργιοδικείου του Τέξας για τους τρεις λευκούς άνδρες που κατηγορούνται για τη διάπραξη ενός στυγερού εγκλήματος, αλλά και της απεχθέστερης δολοφονίας με ρατσιστικά ελατήρια που έχει συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη και έγινε η αφορμή να αναβιώσουν τα πάθη του "μαύρου παρελθόντος", αλλά και να προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινότητα για την αγριότητα και τη βαρβαρότητά της. Η πρόταση της επιβολής της εσχάτης των ποινών για δολοφονία σημαίνει ότι οι εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιβολή της θανατικής ποινής για τους τρεις κατηγορούμενους, εάν καταδικαστούν για την υπόθεση της 6ης Ιουνίου.

Οι τρεις υπόδικοι, ο Λόρενς Ράσελ Μπρίερ,31 χρόνων, ο Τζον Ουίλιαμ Κινγκ,23 χρόνων, και ο Σον Αλεν Μπέρι,23 χρόνων, κατηγορούνται ότι έδεσαν με αλυσίδες τον 49χρόνο Τζέιμς Μπερντ στον προφυλακτήρα ενός φορτηγού και τον έσερναν για πολλά χιλιόμετρα σε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους κοντά στο Τζάσπερ του Τέξας. Ο Μπερντ διαμελίστηκε και τα μέλη του βρέθηκαν αργότερα σε διάφορα σημεία των δρόμων από όπου είχε διέλθει το φορτηγό.

Μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των στασιαστών και τις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από σενεγαλέζικα στρατεύματα, στα προάστια της πρωτεύουσας Μπισάου, από όπου και η φωτογραφία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο στην πυκνή ζούγκλα. Ο επικεφαλής των στασιαστών, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ανσουμάνε Μάνε, υποστηρίζει ότι ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των 6.000 στρατιωτών του τακτικού στρατού της χώρας και επιμένει ότι θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος, Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά και υπέρβαση καθήκοντος. Από την άλλη πλευρά, ο Βιέιρα, ως προϋπόθεση έναρξης διαλόγου ορίζει την κατάθεση των όπλων από τους στασιαστές και έχει στο πλευρό του περισσότερους από 3.000 Σενεγαλέζους στρατιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι έχουν, ήδη, διαπράξει μεγάλης έκτασης σφαγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ