ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απειλήθηκε το Ωραιόκαστρο

Τρία χρόνια μετά το κάψιμο του Σέιχ Σου, όπου οι αρμόδιοι διαπίστωναν τη ...θετική πορεία των έργων για την αναγέννησή του, χθες κάηκε και το μισό πευκοδάσος του Ωραιοκάστρου, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, αφού η φωτιά απείλησε κατοικημένες περιοχές και αποτέφρωσε 5 αποθήκες, ενώ μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν το νότιο μέτωπο, που κατευθυνόταν προς την περιοχή μεταξύ του γηροκομείου του Αγ. Παντελεήμονα και το Δερβένι, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Δεύτερο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι και στην περιοχή του Ασκού στην επαρχία Λαγκαδά, κοντά στο πεδίο βολής, και μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ. Ενα τρίτο μέτωπο εκδηλώθηκε σε οικοπεδικούς χώρους με ξερά χόρτα στην περιοχή της Ιωνίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά σε βιομηχανική περιοχή, που, όμως, γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο από μικρές σχετικά δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Η φωτιά που απείλησε να κάψει το Δήμο Ωραιοκάστρου, εκδηλώθηκε χθες στις 12.05 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, στο δάσος του Μελισσοχωρίου και λόγω των βόρειων ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα προς το Ωραιόκαστρο, όπου απλώθηκε σε τρία μέτωπα και έθεσε σε πύρινο κλοιό το δήμο. Συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, κάηκαν περίπου 800 - 100 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης. Λόγω της ταχύτατης επέκτασης της φωτιά προς κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν άμεσα 10 σπίτια που βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύρινη λαίλαπα και αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το γυμνάσιο, που απειλήθηκε άμεσα.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, συμμετείχαν ένα αεροπλάνο καναντέρ, ένα ελικόπτερο σινούκ, 1 γκρέιντερ και 1 μπουλντόζα της Νομαρχίας, σχεδόν όλα τα υδροφόρα οχήματα των Δήμων της περιοχής και 30 οχήματα της πυροσβεστικής με 150 πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ. Με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στον αγώνα κόντρα στις πύρινες φλόγες και οι δημοτικοί υπάλληλοι, μαζί με τους κατοίκους που έδωσαν το «παρών» στο πρώτο απεγνωσμένο κάλεσμα βοήθειας που απηύθυνε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες από την εκκλησία του Μελισσοχωρίου, και σύσσωμο το χωριό τέθηκε επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φωτιά που πήρε και πάλι την κατεύθυνση από το δάσος της Λητής προς Μελισσοχώρι στο πέρασμά του για το Ωραιόκαστρο. Ενας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης προς την περιοχή του Λαγκαδά, καταστράφηκε.

Φανερά οργισμένος ο δήμαρχος, Ν. Μπάτος, κατήγγειλε την ολιγωρία της κρατικής μηχανής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όταν από τα πρώτα κιόλας λεπτά ζήτησε τη συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου ή αεροπλάνου, ώστε άμεσα να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο, εστάλη 1 όχημα της πυροσβεστικής με 2 άνδρες. Και μόλις οι πυροσβέστες είδαν την έκταση της φωτιάς, μετά άρχισαν να φτάνουν τα οχήματα και σταδιακά να ενισχύεται η δύναμη, ώστε μετά τις 4 να φτάσει τα 30 οχήματα και τους 150 άνδρες. Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στις 2.30 μ.μ. και, λίγο αργότερα, μπήκε στη μάχη της κατάσβεσης το 1 από τα 2 καναντέρ που σταθμεύουν στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο παρουσίασε βλάβη, όταν προχθές το βράδυ επιχειρούσε σε εστίες φωτιάς σε Χαλκιδική και Πιερία...

Ενδεικτικό του άμεσου (;) συντονισμού των υπηρεσιών είναι και το γεγονός πως το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών της Νομαρχίας ενημερώθηκε μετά τη 1.30 - 2 το μεσημέρι. Καθώς και ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή του Δασαρχείου ...Θεσσαλονίκης.

Στον Ασκό, η φωτιά μαινόταν ως αργά το βράδυ, αφού η επιχείρηση κατάσβεσης γινόταν κυρίως από αέρος, από πυροσβεστικό αεροπλάνο και μικρές υποστηρικτικές δυνάμεις της πυροσβεστικής, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Τελεσίγραφα κυβέρνησης και ΕΣΔΚΝΑ προς εργαζόμενους

Σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση και την αυταρχική της ενέργεια να κηρύξει σε πολιτική επιστράτευση τους εργαζόμενους στη χωματερή επειδή απεργούσαν για την απόλυση 55 συναδέλφων τους, η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) αρνήθηκε την όποια συμβιβαστική λύση, στέλνοντας τελεσίγραφα: «Εμείς απολύουμε. Από κει και πέρα, κάντε ό,τι νομίζετε». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών έστελνε άλλο τελεσίγραφο προς τους εργαζόμενους, με τη μορφή της σιωπηρής παράτασης, πως αν μέχρι σήμερα το πρωί δε λήξουν τις κινητοποιήσεις τους θα εφαρμοστεί η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, δηλαδή συλλήψεις, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Τις λίστες με τα ονόματα των απεργών έχει ήδη στα χέρια του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Μ. Κυριακίδης.

Οι εργαζόμενοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Το τελεσίγραφο της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ δόθηκε μετά από μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μία λύση ώστε να μην απολυθούν οι 55 εργαζόμενοι - η σύμβαση των οποίων είχε ανανεωθεί μετά από απόφαση του Συνδέσμου - και να μπορέσει η χωματερή να λειτουργήσει κανονικά. Αντ' αυτού, όμως, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, με τις «πλάτες» και της κυβέρνησης που είχε ήδη επιδώσει στους απεργούς τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης, έστειλε το παραπάνω τελεσίγραφο, αρνούμενη τις όποιες συμβιβαστικές προτάσεις των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι χτες προϊστάμενοι της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ βρίσκονταν στη χωματερή και έπαιρναν παρουσίες των εργαζομένων και επέβλεπαν την εργασία τους. Οπως τόνιζε, μέχρι τις 2.30 χτες το μεσημέρι είχε παρουσιαστεί στην υπηρεσία το σύνολο του προσωπικού και πως απουσίαζαν μόνο όσοι είχαν άδεια. Ωστόσο, χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κανονικά την πρώτη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους και κατάγγελναν την κυβέρνηση για την αυταρχική ενέργειά της να τους επιστρατεύσει. Καθαρό είναι τόσο από τα αιτήματα των εργαζομένων στη χωματερή, αλλά και άλλων κλάδων, πως πηγή του κακού είναι η κυβερνητική πολιτική της διαιώνισης των εκτάκτων με στόχο την πολιτική ομηρία τους, αλλά και τη διάσπαση του εργατικού κινήματος. Με ψηφίσματά τους, ζητούν να μην απολυθούν οι 55 συμβασιούχοι και να αρθεί η επιστράτευση. Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας και το αντίστοιχο συνδικάτο της σε Αττική, Πειραιά και Νησιά, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

Καύσωνας την επόμενη βδομάδα

Νέος καύσωνας αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κάμψη της έντασης των ανέμων σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας την Κυριακή, που σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα φτάσει στους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Η ενίσχυση των ανέμων την Κυριακή το απόγευμα θα προκαλέσει κάμψη στη θερμοκρασία, η οποία τη Δευτέρα και την Τρίτη θα φτάσει μέχρι τους 38 βαθμούς σε τμήματα της επικράτειας. Από την Τετάρτη όμως, θα υπάρξει μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, που για τρεις μέρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς. Δε θα σημειωθούν οι ακραίες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Για το Σάββατο, σε όλη τη χώρα, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 20 έως 40 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, το Σάββατο προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς.

Το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ανάσα με το αεράκι

Ανάσα δροσιάς έδωσε χτες στο Λεκανοπέδιο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα το ελαφρύ αεράκι, που κατέβασε τον υδράργυρο στους 38 βαθμούς Κελσίου. Από σήμερα όμως, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ξαναπάρει την ανοδική του πορεία για τους 39 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση θα είναι χειρότερη τις επόμενες μέρες, μέχρι και την Τετάρτη που αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Η χτεσινή πτώση της θερμοκρασίας, όπως ήταν αναμενόμενο, μείωσε και τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ για προβλήματα λόγω ζέστης. Ετσι, χτες το ΕΚΑΒ δέχτηκε 420 κλήσεις. Από αυτές, 39 ήταν για λιποθυμίες, 30 για πνευμονολογικά περιστατικά, 31 καρδιολογικά και 7 για θερμική εξάντληση.

Αν και οι Αθηναίοι, όμως, ανακουφίστηκαν από τη ζέστη, δε συνέβη το ίδιο και για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και χτες επαναλήφθηκαν οι διακοπές του ρεύματος. Οι λειτουργίες του νοσοκομείου γίνονται από τις γεννήτριες.

ΛΑΡΙΣΑ
Απούσα η δημοτική αρχή

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της «Δημοτικής Συνεργασίας»

Η απουσία της Δημοτικής Αρχής Λάρισας από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας» και, συγκεκριμένα, ο Τάσος Σκυλλάκος, επικεφαλής της παράταξης και οι Χρήστος Χαλκιάς και Λίτσα Ούντρια, δημοτικοί σύμβουλοι. Στη συνέντευξη Τύπου, τονίστηκε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εφαρμόζει προσεκτικά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τη στάση του δημάρχου Κ. Τζανακούλη στα όργανα της ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ, αλλά και από τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται, σε πολλά θέματα, με τις θέσεις της κεντρικής εξουσίας.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας» υπογράμμισαν ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δε διαφέρει σε τίποτα με την προηγούμενη, παρά μόνο στον τρόπο διαχείρισης του δήμου και ότι η συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, έχει πολλές συνέπειες σε βάρος των δημοτών. Οπως, για παράδειγμα, τη μετατροπή του Δήμου από πρωτοπόρο φορέα της ευρύτερης περιοχής σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία. Αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, τόνισαν ότι χειροτερεύει συνεχώς, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική και η καθημερινή λειτουργία του. Πρόσθεσαν, ακόμα, ότι ήδη ο Δήμος δυσκολεύεται να καταβάλει το επίδομα αδείας και δεν πληρώνει στο ΙΚΑ τους τελευταίους μήνες, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων. Εξέφρασαν, επίσης, την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα ο Δήμος θα προσφύγει στις ιδιωτικές τράπεζες για νέο δάνειο, υπενθυμίζοντας ότι το 1999 πλήρωσε για τοκοχρεολύσια 1,2 δισ. και ότι το μεγάλο χρέος που παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη, μεγαλώνει και αρχίζουν οι οικονομικές δυσκολίες της ΔΕΥΑΛ, οι οποίες θα γίνουν μεγαλύτερες, αν ο Δήμος δεν πληρώσει το δάνειο του 1 δισ. που πήρε από ιδιωτική τράπεζα, βάζοντας ως εγγυητή την επιχείρηση.

Εκτακτη σύσκεψη του ΣΔΟ

Αργά χτες το βράδυ συνήλθε, στα γραφεία της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ) για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη, υπό την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, μετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού.

Μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι τίθενται σε επιφυλακή οι Τοπικές και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των περιοχών υψηλού κινδύνου, στα περιαστικά δάση των οποίων απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι υπουργοί μίλησαν για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στη Σάμο και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.

Εκείνο δηλαδή που φάνηκε καθαρά είναι ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικά και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ