ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Η ουσία του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην εισβολή και κατοχή

Σε εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών και της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων στην Αθήνα μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά την ομιλία του στη χτεσινή εκδήλωση
Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά την ομιλία του στη χτεσινή εκδήλωση
«Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών και της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε χτες στο θέατρο «Γκλόρια». Στην αίθουσα που έσφυζε από νιάτα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «το αντιιμπεριαλιστικό στοιχείο ανέκαθεν ήταν σημαντικό συστατικό μέρος των αγώνων της Αριστεράς στην Κύπρο, από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το 1926 μέχρι και τις μέρες μας».

Στην ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας έκανε μια ιστορική αναδρομή στους αγώνες του ΚΚΚ (και μετέπειτα ΑΚΕΛ) «για να απαλλαγεί η Κύπρος από τα δεσμά της αποικιοκρατίας για να μπορέσει ο λαός μας να αποκτήσει την ελευθερία του, να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και να αποφασίσει για την τύχη και το μέλλον του».

Οπως τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «η ουσία του Κυπριακού δε βρίσκεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες. Η ουσία βρίσκεται στην αντίθεση ανάμεσα στο κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τη μια, και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδήγησαν στην κατοχή από την άλλη. Η ουσία βρίσκεται στην εισβολή και στην κατοχή».


Ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι το ΚΚΚ πάντα στήριζε την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ επεσήμανε ότι η προοπτική της λύσης επιβάλλει σταθερότητα και επιμονή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, κάθε αμφισβήτηση της οποίας είναι ακόμα ένα βήμα πριν τη διχοτόμηση. Εκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της συμφωνίας της 8ης Ιούλη, η οποία όπως είπε επαναβεβαιώνει ορισμένες βασικές αρχές λύσης και δεν αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν ως τη βάση λύσης ή και τη λύση του Κυπριακού. Μιλώντας για την πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται η Τουρκία σημείωσε ότι απόρροιά της είναι σκλήρυνση της στάσης της κατοχικής δύναμης και δημιουργία νέων αδιεξόδων.

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ ποτέ στην 80χρονη πορεία του δεν έκανε πίσω, ούτε σε περιόδους παρανομίας, ούτε σε περιόδους τρομοκρατίας, ούτε σε περιόδους αντικομμουνισμού. Το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας, των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Σερετάκη, το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη και το Φ. Παρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης από την ΚΕ του ΑΚΕΛ παρόντες ήταν ο Στέφανος Στεφάνου, ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο Χρήστος Κουμπάρος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Γιωργής και η Μορφωτική Ακόλουθος Ελένη Αντωνιάδου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Κουκουμάς, πρόεδρος της ΠΚΚΦ και ο Κούλης Θεοδούλου, πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων.

Συνομιλίες στην Αθήνα

«Ταύτιση απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ελλάδα και την Κύπρο», διαπίστωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στις επαφές που είχε χτες στην Αθήνα.

Ο Δ. Χριστόφιας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο του Συνασπισμού και τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λευτ. Ζαγορίτη, εκτός από τις εξελίξεις στην Τουρκία συζητήθηκαν ακόμα «η νέα κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στις συνομιλίες, όπως είπε αργότερα ο Δ. Χριστόφιας, επισημάνθηκε η ανάγκη «στενής επαφής στην από κοινού ανάλυση των νέων εξελίξεων και βεβαίως και στενής συνεργασίας μεταξύ και των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου για ν' αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών μας».

Από την πλευρά του ο Λ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι «έγινε συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού μέσα σε πολύ καλό κλίμα», επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του για «δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και βέβαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Επίσης η ΝΔ εμμένει «και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, σε όσα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν θέσει ως προαπαιτούμενα και κριτήρια για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ