ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα με νέες μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις

Εκφραση αλληλεγγύης από τους υγειονομικούς στο «Θριάσιο» και σωματεία της Δυτικής Αττικής
Εκφραση αλληλεγγύης από τους υγειονομικούς στο «Θριάσιο» και σωματεία της Δυτικής Αττικής
Με νέα πανεθνική μέρα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων την Πέμπτη 13 Απρίλη, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα τους ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν, απαιτώντας την κατάργησή του.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και όλη την περασμένη βδομάδα, με απεργίες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, αποκλεισμούς βιομηχανικών ζωνών, όπως αυτή της Χάβρης, αποκλεισμό λιμανιών, όπως στον Κόλπο του Fos-sur-Mer, όπου δεκάδες δεξαμενόπλοια παρέμεναν εγκλωβισμένα από τους απεργούς, μπλόκα σε μεγάλους οδικούς άξονες, ανάρτηση γιγαντοπανό σε εμβληματικά σημεία, όπως η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Ολη αυτή η αγωνιστική δράση κορυφώθηκε με την πανεθνική κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη, όταν 2 εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν ξανά τη Γαλλία, συμμετέχοντας μαζικά στις πάνω από 370 απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Απεργιακές φρουρές και μπλόκα στήθηκαν από νωρίς το πρωί σε μια σειρά από χώρους, όπως σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, κέντρα καύσης απορριμμάτων, λιμάνια, διόδια, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης αποκλεισμοί λυκείων και πανεπιστημιακών κτιρίων.

Στο Παρίσι, πάνω από 400.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια ακόμα τεράστια απεργιακή συγκέντρωση, 170.000 διαδήλωσαν στη Μασσαλία, ενώ ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Μήνυμα αντοχής και αποφασιστικότητας για συνέχιση της πάλης, απέναντι στην καταστολή και το στημένο σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου»
Μήνυμα αντοχής και αποφασιστικότητας για συνέχιση της πάλης, απέναντι στην καταστολή και το στημένο σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου»
Μια μέρα μετά, συνδικάτα και διαδηλωτές επιφύλαξαν αγωνιστική «υποδοχή» στην πρωθυπουργό, Ελ. Μπορν, κατά την επίσκεψή της στην πόλη Ροντέ, με συνθήματα και αποδοκιμασίες, δίνοντας έτσι έμπρακτη απάντηση σε συνέντευξή της που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, στην οποία καλούσε προκλητικά... «να αφήσουμε την κατάσταση να ηρεμήσει», την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η νέα κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι η 12η πανεθνική μέρα απεργίας και αγωνιστικής δράσης από τον περασμένο Γενάρη. Στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες οι μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.

Μια μέρα μετά, το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, καθώς και για το αίτημα που έχει ο αντιπολιτευόμενος σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός NUPES για την έναρξη μιας σύνθετης διαδικασίας συλλογής υπογραφών που μπορεί να οδηγήσει σε δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό.

Σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων ωστόσο γίνεται καθαρό ότι μόνο η δύναμη του αγώνα και της αλληλεγγύης μπορεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και τους θεσμούς του αστικού κράτους, να βάλει εμπόδια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Κάτω από αυτήν την αγωνιστική πίεση «ναυάγησε» και το στημένο σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου» που επιχείρησε να λειτουργήσει η κυβέρνηση: Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στην πρωθυπουργό, Ελ. Μπορν, και τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων - στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «εμείς στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση» - έληξε σε λιγότερο από μία ώρα, καθώς η Μπορν αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου...

Ενδεικτική εξάλλου της μεγάλης δύναμης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων και της πλατιάς λαϊκής αλληλεγγύης ήταν και η απόφαση του δικαστηρίου της Ρουέν, που έκρινε υπέρ της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC CGT) και παράνομη την επίταξη, από την κυβέρνηση, εργαζομένων στο διυλιστήριο της «Total Energies» στη Νορμανδία.

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους υγειονομικούς στην Ελλάδα

Την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα των νέων μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν, σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γαλλίας.

Μέλη των σωματείων και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Μεταξά», κρατώντας πανό και αφισέτα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, προβάλλοντας παράλληλα τις δικές τους διεκδικήσεις. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, μαζί με τους υγειονομικούς, μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν και σωματεία εργαζομένων της Δυτικής Αττικής.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση από την κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας

Από τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Από τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Η νέα σοβαρή κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας, με τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον εκατοντάδων Παλαιστινίων μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, ανέβασε και πάλι στο «κόκκινο» την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με κίνδυνο παραπέρα γενικευμένων συγκρούσεων, όπως έδειξε και η εμπλοκή του Λιβάνου στις εξελίξεις.

«Πυροκροτητής» της νέας κλιμάκωσης ήταν η βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στις αρχές της βδομάδας μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα, εν μέσω της ισλαμικής νηστείας του Ραμαζανιού, με εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματίες, ενώ οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό Παλαιστινίων έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η βάρβαρη ισραηλινή επίθεση προκάλεσε κατακραυγή και αντιδράσεις από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς και από αραβικές χώρες. Ακολούθησαν ρίψεις ρουκετών της «Χαμάς» από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ το μεσημέρι της Πέμπτης. Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις από τον Λίβανο σε θύλακες της «Χαμάς».

Αξιοποιώντας αυτές τις ρίψεις, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν πριν τα χαράματα της Παρασκευής σε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και νότια της Τύρου στον νότιο Λίβανο, δίχως να αναφερθούν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες.

Στο μεταξύ, στο φόντο της κλιμάκωσης της ισραηλινής κατοχικής βίας - με συνεχείς αιματηρές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες Παλαιστίνιοι από την αρχή της χρονιάς - την Παρασκευή καταγράφηκε επίθεση σε ΙΧ αυτοκίνητο κοντά στον εποικισμό Χάμρα της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο κοριτσιών (αδελφών) γύρω στα 20 και τον σοβαρό τραυματισμό της 48χρονης μητέρας τους. Η ισραηλινή αστυνομία επέρριψε την ευθύνη σε Παλαιστίνιους μαχητές, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική».

Ακολούθησε τραυματισμός Ισραηλινού στρατιώτη επίσης στη Δυτική Οχθη από πυρά αγνώστων.

Αξιοποιώντας στο έπακρο την όξυνση των συγκρούσεων, η κυβέρνηση Νετανιάχου κάλεσε σε επιστράτευση εφέδρους κυρίως στον τομέα της αεράμυνας και ανέπτυξε τρεις ταξιαρχίες σε Βηθλεέμ, Ραμάλα και Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ πάνω από 60.000 προσκυνητές, κάποιοι εκ των οποίων αποχώρησαν από τον χώρο ειρηνικά, κρατώντας στα χέρια τους παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αντικατοχικά συνθήματα.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως για το ρεσιτάλ βίας των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Ακσα και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ξεδιάντροπη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο παρείχε την Παρασκευή και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σπεύδοντας να καταδικάσει «την εκτόξευση μεγάλου αριθμού πυραύλων κατά του Ισραήλ», χωρίς λέξη για τη βάρβαρη επίθεση στο τέμενος Αλ Ακσα και τις σχεδόν καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων με διάφορα προσχήματα κ.ο.κ.

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα ζήτησε υποκριτικά... «αυτοσυγκράτηση» από «όλες τις πλευρές», κάνοντας λόγο για «σεβασμό και διαφύλαξη» του καθεστώτος των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ