ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

«Ενα χρόνο στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας»: Με αυτό το σύνθημα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάλεσε στην οργάνωση της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώθηκε απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές να αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, χτες κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας έβγαλε μια «κραυγή αγωνίας», ένα στεντόρειο «Φτάνει - Ως εδώ!»:

Για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, για τη διασπορά του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, για τα προκλητικά δωράκια στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», για την εκτίναξη της νοσηρότητας και θνησιμότητας, για τους εμβολιασμούς που δεν προχωράνε. Αλλά και για την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που κλιμακώνεται, αξιοποιώντας την πανδημία για να περάσουν μια σειρά βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.

Στο υπουργείο Υγείας


Στο υπουργείο Υγείας χτες, στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ, μαζί με συνδικάτα εργαζομένων, βιοπαλαιστών ΕΒΕ και μαζικούς φορείς. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και αντιπροσωπείες σωματείων άλλων κλάδων, όπως Ενέργεια, αστικές συγκοινωνίες, Εκπαίδευση κ.ά., ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στους αγώνες των υγειονομικών που ξεκίνησαν λίγο μετά την πανδημία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κλείσει τα στόματα όσων αγωνίζονταν. «Η φωνή μας» - είπε - «δεν σταμάτησε να ακούγεται, παρά τον αυταρχισμό, τις διώξεις, τις απολύσεις». Ενα χρόνο μετά, σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε νοσοκομεία Covid, ενώ «τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια κρατούν "κλειστές τις πόρτες τους" για να μη μολύνει τα κέρδη τους ο κορονοϊός».

Ο Κ. Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και πρόσφατα απολυμένος, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβασή του λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται να κάνει επίταξη, ενώ εντείνει τον αυταρχισμό και τις διώξεις. Ο Π. Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στη λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων σημειώνοντας πως ο ιός γίνεται φονικός λόγω των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης.

Η Αφρ. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Η Αφρ. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Χρ. Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, τονίζοντας πως οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ενώνουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα γιατί «δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα που βιώνουμε», και ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, καταγγέλλοντας πως ούτε πριν ούτε μέσα στην πανδημία ήταν το κριτήριο η προστασία της ζωής, γιατί η υπέρτατη αξία τους είναι το κέρδος. Χαιρέτισαν επίσης ο Μ. Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», η Δ. Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ασκληπιείου» Βούλας, και ο Γ. Σιδέρης εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Γ. Γαλανόπουλο, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, να καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Οι διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων
  • Αμεση και άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους.
  • Ανοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί).
  • Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας.
  • Αμεσα εξοπλισμός όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Δυναμική συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό μέρους της Λ. Αθηνών στο Χαϊδάρι πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς της περιοχής, αλλά και υγειονομικοί των Νοσοκομείων «Αττικόν», «Δρομοκαΐτειο» και «Δαφνί», με τον εργατόκοσμο της περιοχής να τους υποδέχεται θερμά, εκφράζοντας τη στήριξή του στον τιτάνιο αγώνα των υγειονομικών. Στην κινητοποίηση χαιρετισμούς έκαναν μέλη των σωματείων, μαζικών φορέων, καθώς και ο Μιχάλης Σελέκος, πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία, με τους υγειονομικούς να έχουν στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής μετά από κοινή τους σύσκεψη και εκπρόσωπους τους να εκφράζουν την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Οι φορείς της περιοχής κλιμακώνουν την πάλη τους με συγκέντρωση και μουσική διαμαρτυρία που θα γίνει το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 11 π.μ. στη λαϊκή αγορά του Περισσού.

Συναυλία με «τραγούδια για την υγεία και τους αγώνες μας» συνδιοργάνωσαν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, επιλέγοντας και αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους.

«Αγία Ολγα»
«Αγία Ολγα»
«Διεκδικούμε το αυτονόητο πια: Να γίνουν προσλήψεις, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημιώσεις», διαμήνυσαν και από το Λαϊκό Νοσοκομείο σωματεία και μαζικοί φορείς των γύρω περιοχών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στην πύλη του «Αγίου Σάββα» από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι, να καλυφθούν τα εκατοντάδες οργανικά κενά.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία «Αγία Ολγα» και «Γ. Γεννηματάς» μαζί με σωματεία και φορείς των όμορων περιοχών. Επίσης στον Πειραιά αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν στο «Μεταξά» και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Βρεφών Μητέρα» με τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδρύματος, σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς από τους επικουρικούς στην Πρόνοια, οι οποίοι πήραν παράταση μέχρι την δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων των οριστικών πινάκων.

Παρεμβάσεις έγιναν και σε δομές ΠΦΥ, αλλά και σε χώρους δουλειάς, με σωματεία και μαζικούς φορείς να διεκδικούν μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κέντρα Υγείας στα Πατήσια, στο Γαλάτσι, στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, στο Περιστέρι, στη Σαλαμίνα, σε Αλιμο και Π. Φάληρο, σε Μοσχάτο - Ταύρο, Ηλιούπολη κ.α.


Από τη συναυλία στο ΚΑΤ
Από τη συναυλία στο ΚΑΤ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ