ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ

Με δύο δυναμικές συγκεντρώσεις ξεκίνησε στη βόρεια Ελλάδα η πορεία του ΚΚΕ στο λαό. Στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο, και στην Καβάλα, την Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε σε δύο γεμάτες αίθουσες. Παρουσίασε την πολιτική πρόταση του Κόμματος, μίλησε για τα προβλήματα των εργαζομένων, τις θέσεις του ΚΚΕ και δέχτηκε πολλές ερωτήσεις, οι οποίες έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Και στις δύο πόλεις η υποδοχή έγινε με συνθήματα: «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Τα πρώτα λόγια της Αλ. Παπαρήγα στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου ξεκίνησε, ήταν τα εξής: «Το ΚΚΕ εγκαινίασε αυτό που είπε, την πορεία προς το λαό. Σε στιγμές μεγάλες και σημαντικές, σε στροφές και σε καμπές ή σε ειδικά γεγονότα, σε όλη του την πορεία, το ΚΚΕ προσπαθεί να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στο λαό, να επικοινωνήσει ευρύτερα με το λαό». Αυτό ακριβώς ξεκίνησε απ' την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Εκτός των δύο συγκεντρώσεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή το πρωί στην Ξάνθη, και το μεσημέρι επισκέφθηκε το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα.


Η πολιτική μας πρόταση

Αποσπάσματα από τις ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη
Η Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη σε μαζικά ακροατήρια των δύο εκδηλώσεων του Κόμματος, σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας μεγάλης πολιτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ, με το σύνθημα πορεία στο λαό». Μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και έκαναν πολλές ερωτήσεις. Παραθέτουμε τα αποσπάσματα που αφορούν την πρόταση για τη λαϊκή εξουσία, όπως την παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Εμάς η πολιτική μας πρόταση είναι: Μέτωπο δράσης εναντίον των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, όπως εξειδικεύεται σε κάθε χώρο, στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στους μικρομεσαίους. Συγκρότηση αυτού του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού λαϊκού μετώπου. Δηλαδή, το ελάχιστο στην αντίσταση πρέπει να είναι η αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, να αρχίσει να συζητάει ο λαός, να βάλει στόχο προοπτικής τη λαϊκή εξουσία. Τι είναι αυτή η λαϊκή εξουσία; Η λαϊκή εξουσία είναι η απάντηση στο αστικό πολιτικό σύστημα, είναι απάντηση στον καπιταλισμό που ό,τι έδωσε έδωσε, σαπίζει κυριολεκτικά. Εξελίσσεται σε όλο και πιο αντιδραστικό πολιτικό σύστημα, παγκόσμια και στην Ελλάδα».

Απάντηση στον καπιταλισμό ο σοσιαλισμός

«Εμείς - συνέχισε - θεωρούμε ότι απάντηση στον καπιταλισμό είναι ο σοσιαλισμός, δεν υπάρχουν ενδιάμεσα συστήματα. Είναι άλλο πράγμα. Μια εξουσία παλεύει να νικήσει για να επιβληθεί, αλλά σε τελευταία ανάλυση θα κριθεί. `Η θα νικήσει ή θα χάσει, καπιταλισμός ή σοσιαλισμός. Παρ' όλα αυτά, κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατόν η λαϊκή συμμαχία που πρέπει να γίνει σήμερα να είναι μια συμμαχία γύρω απ' το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε όρους συμμαχίας κομμουνιστικούς, δηλαδή να συμφωνήσουν με το Πρόγραμμά μας. Αυτό δεν είναι συμμαχία.

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Επομένως, πρέπει να βρούμε μια γραμμή κοινής πορείας, που ούτε εμείς να αλλοιώσουμε το Πρόγραμμά μας, ούτε οι άλλες - είτε πολιτικές, είτε κοινωνικές - δυνάμεις να απεμπολήσουν το δικό τους. Αυτή η επεξεργασία που έχουμε κάνει, δεν είναι μια εγκεφαλική σύλληψη για να βρούμε έναν τρόπο να συμφωνήσουμε. Είναι μια επεξεργασία που λέμε: Μέχρι εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε. Από εκεί και πέρα, όταν στην ημερήσια διάταξη μπει ο σοσιαλισμός, θα το λύσει ο συσχετισμός δύναμης και το κίνημα. Εχουν γίνει και πολλές αναδιατάξεις στις πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι ένα θέμα του σήμερα. Εκεί πια θα ξαναδοκιμαστεί αυτή η συμφωνία».

Τι είναι η λαϊκή εξουσία;

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Πρέπει να απαντήσουμε: Τι είναι αυτή η λαϊκή εξουσία; Είναι μια εξουσία, η οποία θα εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Εκείνων των μικροαστικών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια. Αισθάνονται την καταπίεση και την εκμετάλλευση των μονοπωλίων κι έχουν συμφέρον από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Δεν είναι όλα τα μεσοστρώματα το ίδιο. Υπάρχουν, όμως, μερικά στρώματα που τους συμφέρει. Αυτή η λαϊκή εξουσία, η οποία θα έρθει ως αποτέλεσμα ενός πολύ μεγάλου ανεβάσματος του λαϊκού κινήματος, δε θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία».

Κοινωνικοποίηση του πλούτου

Οπως εξήγησε, «στους κλάδους και στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών κυριαρχούν τα μονοπώλια, και είναι σχεδόν παντού, πρέπει να κοινωνικοποιήσει όλο τον πλούτο που υπάρχει σε αυτούς τους κλάδους, και τις επιχειρήσεις και τα μέσα παραγωγής. Η κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας, η κατάργηση της ιδιοκτησίας των μονοπωλίων και η κοινωνικοποίηση της περιουσίας, που άλλωστε αυτή η περιουσία ουσιαστικά είναι του λαού.

Δεύτερον, καταλαβαίνουμε - μελετώντας τον ελληνικό καπιταλισμό - ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο μια μορφή ιδιοκτησίας, η κοινωνική. Δίπλα στην κοινωνική μορφή ιδιοκτησίας, προτείνουμε την παραγωγική συνεταιριστική. Παίρνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μικροϊδιοκτήτες, μικροπαραγωγοί - και αντικειμενικά δυσκολεύεται η κοινωνικοποίηση - αλλά στο κάτω - κάτω είναι και η πολιτική συμμαχιών απέναντί τους. Προτείνουμε, λοιπόν, τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που δεν έχει καμία σχέση με το συνεταιρισμό που έχουμε γνωρίσει σε συνθήκες καπιταλισμού.

Αυτοί οι δύο τομείς λειτουργούν ενιαία μέσα σε ένα πανεθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας προκαθορισμένες και όχι σχέσεις ανταγωνισμού όπως έχουμε γνωρίσει στον καπιταλισμό».

Πανεθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αμέσως μετά, εξήγησε τι είναι πανεθνικός σχεδιασμός: «Τι σημαίνει σχεδιασμός; Αποφασίζεται τι θα παραχθεί στην Ελλάδα. Ο,τι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα θα παραχθεί στην Ελλάδα. Βεβαίως, δεν μπορούμε να τα παράγουμε όλα. Εκεί που χρειάζεται θα κάνουμε διεθνείς συνεργασίες με άλλα κράτη, με επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα προϊόντα ή τα μέσα που δεν μπορεί να παραχθούν στην Ελλάδα. Αυτές οι συμφωνίες δε θα είναι αυτές που γίνονται τώρα. Θα είναι συμφωνίες που θα κάνει το λαϊκό κράτος. Δε θα υπάρχει η λογική του κέρδους. Ο σχεδιασμός θα προβλέπει το εξής: Ολοι θα έχουν δουλειά. Κατανομή του εργατικού δυναμικού στη δουλειά. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας άνεργος».

Ενα άλλο κρίσιμο σημείο, είπε, είναι «οι μορφές εργατικού και λαϊκού ελέγχου. Πρέπει η κοινωνία να δομηθεί με νέες μορφές ελέγχου λαϊκής εξουσίας. Διότι καμία κεντρική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Βεβαίως, έχουμε μια πείρα που έχουμε γνωρίσει στο σοσιαλισμό. Πολύ θετική, αλλά είχε και ορισμένα αρνητικά στοιχεία. Αυτές οι μορφές λαϊκού ελέγχου διαμορφώνονται στην πορεία του κινήματος, ο ίδιος ο λαός διαμορφώνει τις μορφές παρέμβασης. Να το πούμε καθαρά, δε θα υπάρχει το Κοινοβούλιο που υπάρχει σήμερα. Ο βουλευτής δε θα είναι όπως σήμερα, θα είναι λαϊκός βουλευτής. Υπάρχει εμπειρία σήμερα, και στην Κούβα και αλλού, που μπορεί να αξιοποιηθεί».

Αντιπαράθεση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Υπογράμμισε ότι «ένα άλλο στοιχείο της λαϊκής εξουσίας είναι η αντιπαράθεση με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δεν μπορεί να έχεις στρατό ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του. Πρέπει να έχεις ανεξάρτητη πορεία, τόσο απ' την ΕΕ τόσο και από το ΝΑΤΟ. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έρθεις να ξεκαθαρίσεις τους λογαριασμούς μαζί τους.

Και το τελευταίο: Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα; Βεβαίως μπορεί να υπάρξει και στην Ελλάδα και παντού. Μπορεί να υπάρξει μετά τις ανατροπές που έγιναν; Βεβαίως μπορεί. Αλλωστε, πολλές φορές ο καπιταλισμός πισωγύρισε. Μην ξεχνάτε, ήταν η πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αυτή η προσωρινή ήττα που δέχτηκε το παγκόσμιο κίνημα μπορεί να μετατραπεί σε μια εμπειρία και δύναμη πάλης για να συνεχίσουμε. Εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και τις νίκες μας τις μετατρέπουμε σε εφαλτήριο νέου αγώνα, αλλά και τις ήττες μας».

Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις μια γροθιά

«Υπάρχουν δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία, που αναζητούν μια ριζοσπαστική λύση. Ενδεχομένως δεν έχουν εμπιστοσύνη πως θα έρθουν άμεσα. Εμείς τους καλούμε σε κοινή δράση. Απ' την στιγμή που κάποιοι αρχίζουν και σκέφτονται ριζοσπαστικά, τους λέμε ελάτε να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν είπαμε ότι θα τα λύσουμε σε ένα βράδυ. Πρέπει να συγκεντρωθούν αυτές οι δυνάμεις σα μια γροθιά, σε κοινή δράση στο κίνημα σε άλλες μορφές συσπείρωσης. Ακριβώς γιατί έρχονται πολύ χειρότερες μέρες και πρέπει οι ριζοσπαστικές δυνάμεις να είναι ενωμένες και συσπειρωμένες. Να βελτιώνεται ο συσχετισμός δύναμης».


Στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Καβάλα, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Μουσείο Καπνού της πόλης. Ξεναγήθηκε στο χώρο από τον διευθυντή του Μουσείου Γ. Βιζικά, είδε το αρχειακό υλικό και αντικείμενα από την καλλιέργεια του καπνού και συζήτησε για τους ιστορικούς αγώνες των καπνεργατών της πόλης. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχτηκε και ο δήμαρχος της πόλης Κ. Σιμιτσής, ο οποίος σε μια σύντομη συζήτηση εξέθεσε τα προβλήματα της πόλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ