ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλες ανατιμήσεις στα βιομηχανικά εμπορεύματα

Με ρυθμό 4,3% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές στα βιομηχανικά εμπορεύματα για την εγχώρια αγορά

Το κύμα πληθωριστικών ανατιμήσεων ξεκινάει από τις επιχειρήσεις - παραγωγούς και είναι... επιλεκτικό. Τα εμπορεύματα που παράγονται για την εσωτερική αγορά παρουσιάζουν υψηλές ανατιμηστικές τάσεις, ενώ αντίθετα οι ανατιμήσεις που εμφανίζονται στα προς εξαγωγή εμπορεύματα - όπου οι επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς - είναι κατά πολύ μετριοπαθέστερα.

Αυτά προκύπτουν από το «Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία» κατά το μήνα Φλεβάρη 2003. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Φλεβάρη 2003 με Φλεβάρη 2002):

  • Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την Εγχώρια Αγορά παρουσίασε άνοδο 4,3%, έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φλεβάρη 02/01. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την εξωτερική αγορά παρουσίασε άνοδο 1,5%, έναντι ανόδου 0,8% που σημειώθηκε το δωδεκάμηνο Φλεβάρη 02/01.
  • Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού (για εγχώρια και εξωτερική αγορά) εμφανίζει άνοδο 3,5%.

Η διαφορά αυτή των ανατιμήσεων δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες, παρά την υψηλή εισαγωγική διείσδυση που παρατηρείται, επιβάλλουν υψηλές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα για εσωτερική κατανάλωση για να διατηρήσουν υψηλή την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους, κάτι που εξηγεί και την έξαρση του πληθωρισμού (τιμάριθμος καταναλωτή) τους πρώτους μήνες του 2003.

Μεταξύ των μηνών Φλεβάρη προς Γενάρη ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρουσίασε άνοδο 0,7%, έναντι μηδενικής μεταβολής το αντίστοιχο διάστημα του 2002 και αύξησης 0,8% το 2001.

ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Υψηλές για την εποχή

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν από την απελευθέρωση των διδάκτρων, αλλά και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών και προϊόντων, επιχειρεί να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση για τη γενικευμένη ακρίβεια, με τη δημοσιοποίηση πινάκων που φέρουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ετσι χαρακτηρίζοντας τους παραγωγούς ως θύτες της τσέπης του λαού, επιδιώκει να τον στρέψει εναντίον των αγροτών.

Βέβαια, το ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ωστόσο όμως σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες, βγάζουν ίσα - ίσα τα προς το ζην. Οι ευθύνες, πέραν από την παρατεταμένη κακοκαιρία, θα πρέπει να αναζητηθούν στους χονδρέμπορους και τους εισαγωγείς.

Σύμφωνα με δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης - το οποίο εν πολλοίς δεν είναι ενδεικτικό - που συγκρίνει τη βδομάδα από 31 Μάρτη έως και την Παρασκευή 4 Απρίλη με τη βδομάδα από 30 Δεκέμβρη 2002 έως 3 Γενάρη 2003, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις χονδρές πιπεριές. Από 1,46 ευρώ το κιλό, πωλούνταν την περασμένη βδομάδα 3 ευρώ, που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 108,08% από την αρχή του χρόνου. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν φτάσει στα 3,1 από 1,64 ευρώ. Η τιμή των λάχανων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έφτασε το 1,3 ευρώ από 69 λεπτά κ.ο.κ.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Τα παράπονα... στις επιτροπές

Νέα τερτίπια σκαρφίστηκε φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να έχει και συνενόχους στις προκλητικές κυβερνητικές αυθαιρεσίες συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας και παράλληλα να αποπροσανατολίσει τους βαμβακοπαραγωγούς.

Χτες, από το υπουργείο Γεωργίας, ανακοινώθηκε πως σε σχετική εγκύκλιο προβλέπεται η σύσταση τριμελών επιτροπών σε επίπεδο νομού, οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη επίλυσης τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της απόφασης για τα διοικητικά μέτρα, περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Η συγκρότηση των τριμελών επιτροπών θα γίνεται με απόφαση νομάρχη και θα συμμετέχουν σ' αυτές εκπρόσωποι από τις νομαρχίες (διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης), του ΟΠΕΚΕΠΕ και των οικείων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Εδώ, εκτός των άλλων, τίθεται και ζήτημα, αν οι νομάρχες και οι Ενώσεις, προσφέρουν νομιμοποίηση και συγκάλυψη, στα όσα μεθοδεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μέσω και της συγκρότησης των τριμελών επιτροπών.

Από την ίδια την ανακοίνωση, φαίνεται, ποια θα είναι μία από της δουλιές των τριμελών επιτροπών, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στη φετινή υπουργική απόφαση για το 2003 προβλέπεται με το έτσι θέλω να καλλιεργήσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ό,τι καλλιέργησαν πέρσι. Δηλαδή, αν καλλιέργησαν λιγότερα από τα δικαιώματά τους κάνοντας μεγαλύτερη αμειψισπορά, θα καλλιεργήσουν όσα στρέμματα καλλιέργησαν πέρσι και αν κάποιοι για κάποιους λόγους δεν καλλιέργησαν πέρσι ούτε ένα στρέμμα, φέτος δε δικαιούνται να καλλιεργήσουν ούτε στρέμμα. Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε ότι η δικαιούμενη έκταση με βαμβάκι το 2003 θα είναι 3.557.959 στρέμματα. Το τι τελικά θα γίνει και πόσα ακριβώς «νόμιμα» καλλιεργούμενα στρέμματα θα εμφανίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα το πληροφορηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μέσω του ΟΣΔΕ...

Ευρω-ελεγκτές για τα «οικοπάρκα»

Το υπουργείο Γεωργίας επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο του OLAF (Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης στην ΕΕ), για να παραδώσει το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε, σχετικά με το πρόγραμμα «μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών», τα λεγόμενα «οικοπάρκα». Μέχρι σήμερα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σωρεία καταγγελιών για παρανομίες και σκάνδαλα στο θέμα αυτό και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, το πόρισμα του OLAF να είναι «καταπέλτης» για την ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι, εφόσον διαπιστωθεί απάτη σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, θα ξεκινήσει διαδικασία απένταξης της χώρας από το πρόγραμμα και η επιστροφή των κονδυλίων αυτών.

ΕΦΟΡΙΑ
Ταχυδρομείται η δεύτερη παρτίδα

Τη δεύτερη παρτίδα με περίπου 245.000 εκκαθαριστικά σημειώματα άρχισε να ταχυδρομεί η Εφορία με παραλήπτες κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 414.700 δηλώσεις.

Από την εκκαθάριση των 414.700 δηλώσεων προκύπτει ότι:

  • Το μέσο οικογενειακό εισόδημα για το 2002 είναι μόλις 10.230 ευρώ.
  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνουν στο 31,5% του συνόλου. Ο κάθε φορολογούμενος θα καταβάλει, κατά μέσο όρο, πρόσθετους φόρους ύψους 1.412 ευρώ.
  • Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 26,7%. Ο μέσος φόρος που επιστέφεται ανά φορολογούμενο είναι 820 ευρώ.
  • Τέλος το 41,7% είναι «μηδενικές δηλώσεις».
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Αναζητούν σύμμαχο για τη Θεσσαλονίκη

Διασπάστηκε και επισήμως το επιχειρηματικό κοινοπρακτικό σχήμα των ΕΛΠΕ, της βελγικής «Tractebel» και της ΑΕΓΕΚ μετά από την αποχώρηση των δύο τελευταίων για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390 MW στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν από μόνα τους στην κατασκευή της μονάδας αλλά στο προσεχές μέλλον θα διακηρύξουν δημόσια την εκδήλωση ενδιαφέροντος για «σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής». Η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει να εκληφθεί ως αναζήτηση αντικαταστατών των αποχωρούντων από το κοινοπρακτικό σχήμα, σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, ως πιθανότερος νέος «συνεταίρος» φέρεται να είναι ο Λάτσης. Μέχρι τότε όμως εγκρίθηκε η σύσταση της «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ», θυγατρική κατά 100% των ΕΛΠΕ, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης και τη λειτουργία του σταθμού.

Για την κατασκευή της μονάδας το ΔΣ των ΕΛΠΕ:

  • Ανακήρυξε ως προσωρινό μειοδότη την αυστριακή εταιρία VATECH HYDRO (EPC contractor), που χρησιμοποιεί τεχνολογία General Electric, η οποία κλήθηκε για τις τελικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή των συμβολαίων (αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα), ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει σε 26 μήνες
  • Ενέκρινε το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, το οποίο έχει προταθεί από τη χρηματοδοτική εταιρία του μειοδότη (VATECH FINANCE) με την εγγύηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών της Αυστρίας. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης καλύπτει άνω του 80% του συνόλου της επένδυσης υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την οικονομική της απόδοση (το 70% θα προέρχεται από κοινοπρακτικό δάνειο 14ετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ